Ulkomaat

WHO: Kiinan koronavirusta ei vielä syytä julistaa kan­sain­vä­li­sek­si terveysuhaksi – Kiinassa eristystoimet koskevat jo 20 miljoonaa ihmistä

Miliisi mittasi kuskin ruumiin lämmön tietullilla Wuhanissa. Kiinassa jo 18 ihmistä tappaneen viruksen uskotaan lähteneen liikkeelle kaupungista. KUVA: YUAN ZHENG / EPA
Ulkomaat 23.1.2020 21:45
STT

Kiinassa eristystoimet koskevat jo 20 miljoonaa ihmistä - myös Kielletty kaupunki suljetaan.

Maailman terveysjärjestö WHO katsoo, että Kiinasta leviävää koronavirusta ei ole vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi.

Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi torstaina kaksi päivää kestäneen kokouksen päätteeksi, että virus on terveysuhka Kiinassa, mutta ei kansainvälisesti.

Toimet viruksen leviämisen estämiseksi ovat käynnissä, ja ulkomailla on todettu vain rajallinen määrä tartuntoja. WHO:n mukaan tiedossa ei ole, että virus olisi tarttunut ihmisten välillä Kiinan ulkopuolella.

– Toistaiseksi ei ole todisteita ihmisten välisistä tartunnoista Kiinan ulkopuolella, mutta se ei tarkoita, ettei näin voisi käydä, pääjohtaja sanoi.

WHO jatkaa tilanteen seuraamista ja kehottaa Kiinaa jatkamaan tiedon jakamista. Kansainvälisen terveysuhan julistus on annettu yhteensä viisi kertaa; edellinen oli viime vuonna ja koski ebolaa.

Virus on tappanut Kiinassa ainakin 18 ihmistä. Uhriluku nousi yhdellä, kun terveysviranomaiset kertoivat 80-vuotiaan miehen kuolleen Hebein provinssissa, joka sijaitsee Pekingin lähellä. Kyseessä oli ensimmäinen kuolemantapaus taudin alkuperäisen leviämisalueen ulkopuolella.

Rajoituksia matkailuun ja uudenvuoden juhlintaan

Kiinassa viranomaiset laajensivat eristystoimiaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Niiden piirissä oli torstaina jo noin 20 miljoonaa ihmistä.

Viruksen leviäminen vaikuttaa matkailuun ja kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki suljetaan koronaviruksen takia lauantaista lähtien toistaiseksi. Museon mukaan tarkoitus on estää tartuntojen leviäminen ihmisjoukoissa.

Pekingin viranomaiset ilmoittivat lisäksi peruvansa kaikki suuret uudenvuoden kokoontumiset pääkaupungissa. Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan liittyy tiiviisti temppelien alueelle kokoontuminen, ja niille kerääntyy usein kymmeniätuhansia ihmisiä.

Virus lähti leviämään kaloja ja muita eläimiä myyvältä torilta 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupungissa. Torstaina eristystoimia laajennettiin muihin kaupunkeihin Hubein provinssissa.

Wuhanin lento- ja junayhteydet katkaistiin sekä liikenne metrossa ja kaupungin busseissa pysäytettiin. Viranomaiset ovat kieltäneet kaupungin asukkaita poistumasta "ilman erityistä syytä".

Kaupungin kadut olivat silminnäkijöiden mukaan aavemaisen tyhjät. Harvalukuiset kaduilla kulkijat käyttivät säntillisesti hengityssuojaimia, jotka kaupungin hallinto oli määrännyt pakollisiksi.

Kaupunkilaiset hädissään

Wuhanin asukkaita kaupungin eristäminen ei miellytä. Turhautuneet wuhanilaiset jakoivat tuntemuksiaan sosiaalisen median Weibo-pikaviestipalvelussa. Palvelussa oli iltapäivään mennessä aloitettu liki 350  000 asiaa koskevaa keskusteluketjua.

– Tuntuu siltä kuin maailmanloppu olisi tulossa, kirjoitti eräs asukas ja pelkäsi ruuan ja desinfiointiaineiden loppuvan kaupungista.

Ensimmäinen tartunta havaittiin tiettävästi 31. joulukuuta. Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Torstaina kerrottiin, että tartuntoja on havaittu myös Saudi-Arabiassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pelasin kerran jotain Pandemic peliä, jossa maapallo piti saada saastutettua jollain viruksella tai vastaavalla. Siitä sai käsityksen kuinka haavoittuva väestö on. Ainoastaan saaret pelastuivat, jotka laitto satamat ja lentokentät kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun aluksi yölläkään vakavassa asiassa voi ensi kesänä olla jo muutama miljoonaa ihmistä vähemmän, joka olisi jopa todella suotavaa maapallon kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image