Ulkomaat

Weberin voitto on vasta osa palapeliä – Suomelle voi jäädä jaossa ri­vi­ko­mis­saa­rin salkku

Alexander Stubb onnitteli voittajaansa Manfred Weberiä äänestystuloksen selvittyä.
Ulkomaat 8.11.2018 16:52
Jussi Orell

EPP-ryhmän kärkiehdokkaaksi selvin numeroin äänestetyn Manfred Weberin valinta komission johtoon ei vielä ole varmaa. Todellinen vääntö alkaa vasta EU-vaalien jälkeen. Yhteen on sovitettava useita palasia ennen kuin kokonaisuus EU:n johtamisessa on valmis. Suomelle saattaa jäädä jaossa rivikomissaarin salkku. Alexander Stubbin mahdollisuudet komissaariksi voivat riippua eduskuntavaalien tuloksesta.

Se, ettei Alexander Stubbia nostettu EPP-ryhmän ykköstykiksi EU-komission puheenjohtajan valinnassa, ei lopulta ollut kovin iso yllätys. Stubb lähti takamatkalta kilpailijaansa, saksalaista Manfred Weberiä vastaan. Kysyntää oli liberaalin sijaan konservatiiville.

Kovana kampanjoijana tunnettu Stubb ei tainnut ihan täysillä uskoa voittoonsa itsekään. Hän myönsi Lännen Median haastattelussa vajaa viikko ennen äänestystä (3.11.), että kilpakumppanilla oli suurten maiden ja delegaatioiden tuki. Weberin julkisiin tukijoihin kuului muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Vaikka Helsingin-kokouksessa riitti pöhinää, vielä ei selvinnyt, kuka EU-komissiota seuraavalla kaudella johtaa. Todellinen vääntö alkaa vasta eurovaalien jälkeen, jolloin aletaan kasata palapeliä. Paloja on paljon, kun huippupaikkoja jyvitetään jäsenmaiden kesken.

EPP:tä pidetään vaaleissa ennakkosuosikkina, mutta esimerkiksi liberaalidemokraattisen ALDE-ryhmän menestys voi vaikuttaa kokonaiskuvioon. Tämän lisäksi koko ajatus kärkiehdokkaista on herättänyt vastustusta.

Jos puheenjohtajuus tulee EPP:lle, Stubbilla voisi erään skenaarion mukaan olla tappiosta huolimatta vielä pieni mahdollisuus. Weber saattaa olla kiinnostunut Merkelin joulukuun puoluekokoukseen asti johtaman CDU:n sisarpuolueen CSU:n puheenjohtajuudesta tulevaisuudessa.

Toinen ohut oljenkorsi on siinä, että ehdokkaan nimeäminen ajautuisi täydelliseen juntturaan, jolloin alettaisiin etsiä kompromissiehdokasta Weberin tilalle olettaen, että EPP on vaalien voittaja.

On mahdollista ellei jopa todennäköistä, että Suomelle seuraavaksi tarjoutuva komissaarin salkku on korkeintaan keskiraskas. Suomella on aiemmilla kausilla ollut salkkujaossa onnea, joten nyt voi olla takaisinmaksun aika.

Jyrki Katainen vastaa komission varapuheenjohtajana työllisyydestä, kasvusta ja investoinneista. Olli Rehn toimi aikoinaan vaikutusvaltaisessa laajentumiskomissaarin tehtävässä ja sen jälkeen talous- ja rahakomissaarina ennen Kataista.

Lisäksi Ruotsin Cecilia Malmström vastaa tällä hetkellä kauppapolitiikasta ja Tanskan Margarethe Vestager kilpailuasioista, mikä voi pienentää Pohjoismaiden mahdollisuuksia saada kärkipaikkoja seuraavassa jaossa.

Stubbin mahdollisuudet rivikomissaarin paikkaan kytkeytyvät Suomen eduskuntavaalitulokseen huhtikuussa. Jos gallupien kärkipuolue Sdp:n vire kestää eduskuntavaaleihin saakka, Suomen komissaariehdokas on pitkälti Antti Rinteen näpeissä. Tällöin pakasta voisi nousta esimerkiksi Jutta Urpilaisen nimi.

Kokoomuksen pitäisi taipua mahdollisissa hallitusneuvotteluissa sisäpoliittisiin myönnytyksiin, jos se haluaisi komissaarin paikan itselleen. Onko rivikomissaarius sen väärti? Stubbin tausta voisi puhua ulkopolitiikan korkean edustajan paikan puolesta, mutta saako Suomi sitä?

Entä voisiko Suomelle irrota Euroopan keskuspankin pääjohtajuus? Muun muassa brittiläinen Financial Times on nostanut Suomen Pankin pääjohtajana toimivan Rehnin ja entisen pääjohtajan Erkki Liikasen potentiaalisten ehdokkaiden listalle.

Jos Weberistä tulee komission puheenjohtaja, EKP:n seuraava johtaja tuskin on ainakaan saksalainen. Tämä voisi joidenkin arvioiden mukaan nostaa Rehnin ja Liikasen mahdollisuuksia. Toisaalta Suomi on mielletty EU-maailmassa Saksan liittolaiseksi.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevää Stubbia,50, tuskin kiinnostaa kotimaan politiikkaan palaaminen. Läpimenoon olisi hyvät mahdollisuudet eurovaaleissa, mikä voisi poikia esimerkiksi paikan puhemiehistössä tai jonkin valiokunnan johdossa.

Vaikka tappio tuli, kärkiehdokaskisan tuoma näkyvyys ei ole haitaksi.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos Weberistä tulee komission puheenjohtaja, niin EKP:n seuraava johtaja ei ole saksalainen, vaan ranskalainen, nykyinen Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau.

EU:n kaksi johtavaa maata pitävät tarkasti huolen valtansa keskinäisestä tasapainosta. Komission puheenjohtajuutta vastaa hyvinkin vain EKP:n pääjohtajuus. Liikasen tai Rehnin mahdollisuudet ovat siinä, että komission puheenjohtaja ei ole saksalainen eikä ranskalainen, suomalaisesta nyt puhumattakaan.

Nykyisin EU:n huippuviroissa ei ole yhtään saksalaista tai ranskalaista. Ehkäpä tilanne onkin se, että huippuvirkoihin halutaan pienten maiden edustajia siksi, että niihin voi helpommin vaikuttaa ulkopuolelta. Nyt nähty kärkiehdokasnäytelmä onkin todellisuudessa vain EU-parlamentin oma sisäinen performanssi. Harvempi tämän huomasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Olli Rehn laajensi EY:ä mm. Bulgariaan ja Romaniaan, jotka eivät vieläkään täytä EY:n vaatimuksia. Se laajentaminen tehtiin vain Venäjän vaikutusvallan pelossa ja suuryritysten halvan työvoiman turvaamisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas Hyvä ettei tuppia valittu Omahyväinen pyrkyri kyllä se joku suojatyöpaikka löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:23
Valtteri Bottas nähdään yleisötilaisuudessa Rovaniemellä keskiviikkona
14:03
Raportti kertoo Suomen olevan maailman turvallisin maa – Mykkänen:" Yhä useampi tapaus tulee viranomaisten tietoon ja tekijät saadaan vastuuseen"
13:59
Syyttäjä vaatii Oulussa apteekkeja ryöstäneelle vuosien vankeustuomiota
13:48
Uhkaava tulipalo Oysin psykiatrian laitoksella – pelastuslaitos evakuoi koko kerroksen tuleen sytytetyn patjan vuoksi
13:45
Vesijohtoja lämmitettiin nestekaasulämmittimellä, tuli tarttui autotallirakennuksen seinään Kellossa
13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
43
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
33
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
24
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image