Ulkomaat

Vuodetut asiakirjat paljastavat: kiinalainen tek­no­lo­gia­jät­ti Huawei on rakentanut salassa mo­bii­li­verk­koa Pohjois-Koreaan

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei on rakentanut salassa mobiiliverkkoa Pohjois-Koreaan ainakin kahdeksan vuoden ajan. KUVA: MAURITZ ANTIN
Ulkomaat 23.7.2019 16:02
Ida Kannisto

Huawei on osallistunut kaupallisen mobiiliverkon rakentamiseen ja ylläpitämiseen Pohjois-Koreassa ainakin kahdeksan vuoden ajan.

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei on rakentanut salassa mobiiliverkkoa Pohjois-Koreaan ainakin kahdeksan vuoden ajan. Asiasta kertoi The Washington Post maanantaina. Lehden tiedot perustuvat sille vuodettuihin asiakirjoihin, joiden lähteinä on muun muassa Huawein entisiä työntekijöitä.

Asiakirjojen perusteella Huawei on tehnyt yhteistyötä lukuisissa projekteissa Kiinan valtiollisen Panda International -yhtiön kanssa.

Tapauksen tultua julki mediassa heräsi kysymyksiä siitä, onko Huawei rikkonut Yhdysvaltojen asettamia vientipakotteita toimittamalla laitteita Pohjois-Koreaan. Maata koskettavat laajat kansainväliset pakotteet, joiden syynä on Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja maan harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset.

Yhdysvaltalaiset senaattorit Chris Van Hollen ja Tom Kotton kommentoivat uutistoimisto Reutersin mukaan, että "paljastus korostaa Huawein suhteita Pohjois-Koreaan ja sen jatkuvia rikkeitä Yhdysvaltain lainsäädäntöä vastaan".

Huawei ei vastannut Washington Postin kommenttipyyntöihin, mutta sanoi lehdelle osoittamassaan lausunnossa, ettei sillä ole tällä hetkellä liiketoimintaa Pohjois-Koreassa.

Huawei on pyrkinyt salaamaan toimintansa

Huawei on yksi Kiinan suurimpia teknologiayhtiöitä. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo vuosien ajan ilmaisseet huolensa Huaweista turvallisuusuhkana.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö on tutkinut Huawein ja Pohjois-Korean mahdollisia kytköksiä vuodesta 2016 lähtien.

Lisäksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kielsi toukokuussa yhdysvaltalaisia yhtiöitä hyödyntämästä tieto- ja viestintäteknologiaa tahoilta, jota pidetään kansallisena turvallisuusuhkana. Määräystä pidettiin laajalti Huaweihin kohdistettuna.

Trumpin määräyksen jälkeen Huawei lisättiin mustalle listalle, mikä estää yhtiötä käymästä kauppaa yhdysvaltalaisten yritysten kanssa, ellei näillä ole myyntiin oikeuttavaa lisenssiä.

Kuitenkin Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jingpingin kesäkuisen tapaamisen jälkeen Trump ilmoitti, että yritykset saavat taas alkaa myydä tuotteitaan Huaweille.

Yhdysvaltalaisen uutissivuston Voxin mukaan Huawei käytti useita keinoja pitääkseen toimintansa Pohjois-Koreassa salassa. Yhtiö halusi salata myös kumppanuuden Panda International -yhtiön kanssa.

Yhtiön dokumenteissa Pohjois-Koreaan viitataan lyhenteellä "A9" sen sijaan, että maasta puhuttaisiin sen nimellä. Voxin mukaan Huawei on käyttänyt samanlaisia koodinimiä myös viitatessaan töihinsä Iranissa ja Syyriassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Viipurilaisesta lehdessä 1930- luvulta:
ILMAISEKSI
Kaikki haluavat
vaan kukaan ei saa.
Tämän jälkeen vasta varsinainen mainos joka kertoi tuotteen laadusta ja edullisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se oikeastaan Suomessa tai Euroopassa yleensäkään liikuttaa vaikka verkkonsa Pohjoismaiden -Koreaan rakentaisivatkin. Ei se ole meiltä pois eikä kuulu millään tavalla mitä siellä puuhailevat. Jokainen hoitakoon oman tonttinsa niinkuin parhaaksi näkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuuluu meillekin täällä Suomessa, inhimillisistä syistä. Pohjois-Korean nälkää näkevä, pienen rakettimiehen ja hänen valtaeliittisen hallintonsa työntekijöiden vainoamat kansalaiset eivät voi lähteä maasta hakemaan pakolaisstatusta ja parempaa elämä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, niin apua heille on saatava. Ei haluta, että koko kansa katoaa historiaan nälkään nääntyneenä. Pieni Rakettimies lähipiirinsä kanssa voi paksusti, hänet pitää saada ymmärtämään oma tyhmyytensä. Miten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huaweilla parhaat kamppeet, raukkamaista valtioiden johdon puuttua siihen. Paras voittakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea Finite State-tietoturvayhtiön tuore analyysi Huawein kuluttajamarkkinoille suunnattujen verkkolaitteiden tietoturvasta.

Loppupäätelmä: suorastaan vaarallisia kuluttajalle, tietoturva täysin retuperällä.

Puhelimissa tilanne on parempi, koska softahan on jenkeissä tehty (Android).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet kai lukenut myös kilpailijoista tehdyt samanlaiset raportit? Samalla tasolla tai jopa huonommassa tilassa. Näitä tutkimuksia tulee jatkuvasti eri tahoilta. Tullut jo melkein 10 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän selvittaakin, miksi Huaweilla on paras 5G tekniikka ja ainakin vuoden muita edellä. Ne on ollut harjoittelemassa pohjois-koreassa. 😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset ovat Pohjois-Korean tuki. Ilman Kiinan talousapua Pieni Rakettimies olisi jo isossa pulassa kun kansalaiset nääntyvät nälkään poliittisen eliitin ahmiessa rakettimiehen suosiossa Kiinasta tuotuja luksusruokia. Kiinalla on omat säännöt Pohjois-Korean suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Korean sairas valtiojärjestelmä ja hallinto täytyy hoitaa terveeksi. Älyätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaahan lapsille tämän lafkan luureja🤯🤯. Kimi on hyvä äijä vissiin🤬🤬💀☠️🌪🔥💥🚀💣🧨🔫

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppamieshän myy, jos kysyntää on. Noissa verkoissa voi olla "toimittajapulasta" johtuen katteet kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollu Kimin puhelimia vaan kiinalaisia. Samaan kastiin menee nykyään melkein kaikki puhelimet kun ovat kiinalaisessa omistuksessa tai ainakin on komponentit joka tapauksessa Kiinasta, että jos vaan lopetetaan kokonaan puhelimien osto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"yhdysvaltain asettamia vienti pakotteita", huonosti on asiat maailmassa kun kaupankäyntiin pitää olla lupa usasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ymmärrä, että lupa pitää olla jos ja kun vievät amerikkalaista teknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Maata koskettavat laajat kansainväliset pakotteet, joiden syynä on Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja maan harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset.”

No ei ole pelkästään USAn pakotteista kyse, vaan kansainvälisistä pakotteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja jos kansainväliset sopimukset eivät miellytä, niin niistähän voi sanoutua irti, ja kiristää muita maita uhkauksilla sanktioista tekemään samoin. Yhdet säännöt kaikille, paitsi ameriikan itsetuntokääpiölle, eikös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sinne pitäisi viedä ruokaa ennenkuin tietotekniikkaa?
Tavallinen kansa kuolee nälkään ja eliitti mässäilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
21
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
12
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
11
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
10
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image