Ulkomaat

Vuodetut asiakirjat paljastavat: kiinalainen tek­no­lo­gia­jät­ti Huawei on rakentanut salassa mo­bii­li­verk­koa Pohjois-Koreaan

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei on rakentanut salassa mobiiliverkkoa Pohjois-Koreaan ainakin kahdeksan vuoden ajan. KUVA: MAURITZ ANTIN
Ulkomaat 23.7.2019 16:02
Ida Kannisto

Huawei on osallistunut kaupallisen mobiiliverkon rakentamiseen ja ylläpitämiseen Pohjois-Koreassa ainakin kahdeksan vuoden ajan.

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei on rakentanut salassa mobiiliverkkoa Pohjois-Koreaan ainakin kahdeksan vuoden ajan. Asiasta kertoi The Washington Post maanantaina. Lehden tiedot perustuvat sille vuodettuihin asiakirjoihin, joiden lähteinä on muun muassa Huawein entisiä työntekijöitä.

Asiakirjojen perusteella Huawei on tehnyt yhteistyötä lukuisissa projekteissa Kiinan valtiollisen Panda International -yhtiön kanssa.

Tapauksen tultua julki mediassa heräsi kysymyksiä siitä, onko Huawei rikkonut Yhdysvaltojen asettamia vientipakotteita toimittamalla laitteita Pohjois-Koreaan. Maata koskettavat laajat kansainväliset pakotteet, joiden syynä on Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja maan harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset.

Yhdysvaltalaiset senaattorit Chris Van Hollen ja Tom Kotton kommentoivat uutistoimisto Reutersin mukaan, että "paljastus korostaa Huawein suhteita Pohjois-Koreaan ja sen jatkuvia rikkeitä Yhdysvaltain lainsäädäntöä vastaan".

Huawei ei vastannut Washington Postin kommenttipyyntöihin, mutta sanoi lehdelle osoittamassaan lausunnossa, ettei sillä ole tällä hetkellä liiketoimintaa Pohjois-Koreassa.

Huawei on pyrkinyt salaamaan toimintansa

Huawei on yksi Kiinan suurimpia teknologiayhtiöitä. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo vuosien ajan ilmaisseet huolensa Huaweista turvallisuusuhkana.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö on tutkinut Huawein ja Pohjois-Korean mahdollisia kytköksiä vuodesta 2016 lähtien.

Lisäksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kielsi toukokuussa yhdysvaltalaisia yhtiöitä hyödyntämästä tieto- ja viestintäteknologiaa tahoilta, jota pidetään kansallisena turvallisuusuhkana. Määräystä pidettiin laajalti Huaweihin kohdistettuna.

Trumpin määräyksen jälkeen Huawei lisättiin mustalle listalle, mikä estää yhtiötä käymästä kauppaa yhdysvaltalaisten yritysten kanssa, ellei näillä ole myyntiin oikeuttavaa lisenssiä.

Kuitenkin Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jingpingin kesäkuisen tapaamisen jälkeen Trump ilmoitti, että yritykset saavat taas alkaa myydä tuotteitaan Huaweille.

Yhdysvaltalaisen uutissivuston Voxin mukaan Huawei käytti useita keinoja pitääkseen toimintansa Pohjois-Koreassa salassa. Yhtiö halusi salata myös kumppanuuden Panda International -yhtiön kanssa.

Yhtiön dokumenteissa Pohjois-Koreaan viitataan lyhenteellä "A9" sen sijaan, että maasta puhuttaisiin sen nimellä. Voxin mukaan Huawei on käyttänyt samanlaisia koodinimiä myös viitatessaan töihinsä Iranissa ja Syyriassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Viipurilaisesta lehdessä 1930- luvulta:
ILMAISEKSI
Kaikki haluavat
vaan kukaan ei saa.
Tämän jälkeen vasta varsinainen mainos joka kertoi tuotteen laadusta ja edullisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se oikeastaan Suomessa tai Euroopassa yleensäkään liikuttaa vaikka verkkonsa Pohjoismaiden -Koreaan rakentaisivatkin. Ei se ole meiltä pois eikä kuulu millään tavalla mitä siellä puuhailevat. Jokainen hoitakoon oman tonttinsa niinkuin parhaaksi näkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuuluu meillekin täällä Suomessa, inhimillisistä syistä. Pohjois-Korean nälkää näkevä, pienen rakettimiehen ja hänen valtaeliittisen hallintonsa työntekijöiden vainoamat kansalaiset eivät voi lähteä maasta hakemaan pakolaisstatusta ja parempaa elämä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, niin apua heille on saatava. Ei haluta, että koko kansa katoaa historiaan nälkään nääntyneenä. Pieni Rakettimies lähipiirinsä kanssa voi paksusti, hänet pitää saada ymmärtämään oma tyhmyytensä. Miten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huaweilla parhaat kamppeet, raukkamaista valtioiden johdon puuttua siihen. Paras voittakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea Finite State-tietoturvayhtiön tuore analyysi Huawein kuluttajamarkkinoille suunnattujen verkkolaitteiden tietoturvasta.

Loppupäätelmä: suorastaan vaarallisia kuluttajalle, tietoturva täysin retuperällä.

Puhelimissa tilanne on parempi, koska softahan on jenkeissä tehty (Android).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet kai lukenut myös kilpailijoista tehdyt samanlaiset raportit? Samalla tasolla tai jopa huonommassa tilassa. Näitä tutkimuksia tulee jatkuvasti eri tahoilta. Tullut jo melkein 10 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän selvittaakin, miksi Huaweilla on paras 5G tekniikka ja ainakin vuoden muita edellä. Ne on ollut harjoittelemassa pohjois-koreassa. 😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset ovat Pohjois-Korean tuki. Ilman Kiinan talousapua Pieni Rakettimies olisi jo isossa pulassa kun kansalaiset nääntyvät nälkään poliittisen eliitin ahmiessa rakettimiehen suosiossa Kiinasta tuotuja luksusruokia. Kiinalla on omat säännöt Pohjois-Korean suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Korean sairas valtiojärjestelmä ja hallinto täytyy hoitaa terveeksi. Älyätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaahan lapsille tämän lafkan luureja🤯🤯. Kimi on hyvä äijä vissiin🤬🤬💀☠️🌪🔥💥🚀💣🧨🔫

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppamieshän myy, jos kysyntää on. Noissa verkoissa voi olla "toimittajapulasta" johtuen katteet kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollu Kimin puhelimia vaan kiinalaisia. Samaan kastiin menee nykyään melkein kaikki puhelimet kun ovat kiinalaisessa omistuksessa tai ainakin on komponentit joka tapauksessa Kiinasta, että jos vaan lopetetaan kokonaan puhelimien osto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"yhdysvaltain asettamia vienti pakotteita", huonosti on asiat maailmassa kun kaupankäyntiin pitää olla lupa usasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ymmärrä, että lupa pitää olla jos ja kun vievät amerikkalaista teknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Maata koskettavat laajat kansainväliset pakotteet, joiden syynä on Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja maan harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset.”

No ei ole pelkästään USAn pakotteista kyse, vaan kansainvälisistä pakotteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja jos kansainväliset sopimukset eivät miellytä, niin niistähän voi sanoutua irti, ja kiristää muita maita uhkauksilla sanktioista tekemään samoin. Yhdet säännöt kaikille, paitsi ameriikan itsetuntokääpiölle, eikös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sinne pitäisi viedä ruokaa ennenkuin tietotekniikkaa?
Tavallinen kansa kuolee nälkään ja eliitti mässäilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image