Ulkomaat

Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan so­pi­muk­set­to­man brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polt­toai­nees­ta, ruuasta ja lääkkeistä

Pääministeri Boris Johnson vannoo brexitin nimeen, vaikka se tapahtuisi ilman sopimusta. KUVA: WILL OLIVER / POOL
Ulkomaat 18.8.2019 8:14
Reuters

Pääministeri Boris Johnsonin aikomus on erota EU:sta ilman sopimusta, jos uutta sellaista ei synny.

Britannialla saattaa olla edessään pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä, mikäli Britannian EU-ero eli brexit toteutuu sopimuksettomana. Asiasta kertoo brittilehti Times, joka sai haltuunsa vuodettuja valtion asiakirjoja.

Asiakirjoissa kuvaillaan sopimuksettoman EU-eron mahdollisia vaikutuksia Britannialle.

Dokumenttien mukaan brittijohto uskoo, että valtaosa Englannin kanaalia kulkevasta rekkaliikenteestä ei ole valmis Ranskan tullitarkastuksiin, minkä seurauksena syntyisi pahaa ja pitkäkestoista ruuhkautumista.

Johto uskoo myös, että niin sanottu "kova raja" Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä olisi todennäköinen, koska tämänhetkiset pyrkimykset välttää laajalle levittyvät rajatarkastukset ovat kestämättömällä pohjalla.

Heinäkuussa pääministerinä aloittanut Boris Johnson on vannonut Britannian eroavan EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta, mikäli uutta sopimusta ei saada neuvoteltua. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn puolestaan on luvannut ajaa Johnsonin hallituksen alas myöhästyttääkseen brexitiä, jotta mahdolliselta sekasorrolta vältyttäisiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Boris ilmeisesti yrittää pakottaa EU:n uusin neuvotteluihin, koska uskoo jäsenvaltioiden haluavan välttää kovan brexitin. Luonnollisesti siitä on haittaa myös heille, mutta se jakaantuu kaikkien kesken. Britit maksavat lystin yksin. Sen jälkeen pitäisi vielä lunastaa vaalilupaukset, joilla eroäänestys voitettiin. Siinä onkin tekemistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n voi tietysti "pakottaa" uusiin neuvotteluihin, mutta jos uusi sopimusluonnos syntyisi, niin se pitäisi vielä hyväksyttää KAIKISSA EU.n jäsenmaissa yksimielisesti. Yksikin jäsenmaa voisi sen torpata.

Lienee selvää, että jotkut jäsenmaat hyötyisivät kovasta Brexitistä. Avaisihan se heidän omille yrityksilleen markkinoita EU:n sisällä, kun brittiyritykset jäisivät tullimuurin taakse.

Uutta sopimusta ei tule. Britannia kulkee kohti kaaosta ja hajoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää oon huolestunu reksitin tärkeimmästä asiasta äijäjäppisten näkövinkkelistä elikkä siitä että saahaanko me enlannilaista hyvvää kalijaa tänne suomeen entiseen hintaan vai pahimmasa tappauksesa saahaanko lainkaan. Mää oon viettäny pari unetonta yötä huolestuttavia uutisia lukien ja ajatellen asiaa. Mää jo mietiskelin että enlanninsuomen lähetystöönkö pittäis olla yhteyvesä vai pittäiskö ihan porista ite poorisin kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaapitävät brexiteerit uhoavat ehdottomalla erolla lokakuun lopussa, mutta asianmukaisia valmisteluja ei tehdä. Oman maan kansalaisten hyvinvointi ja esim. lääketurvallisuus eivät siis kiinnosta pätkän vertaa. Vastuuttomuuden maailman ennätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

8000 rekkaa kulkee päivittäin kanaalin yli.

Jos jokaisen paperitöihin tarvittaisiin vaikka yksi minuutti, kuluisi yhden vuorokauden rekkojen selvittämiseen 5,5 vuorokautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurataan mikä on tilanne puolen vuoden kuluttua.
Mielikuvituksella ei ole mitään rajaa tietämättömyydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin. Mutta Brysselin ohjailema Suomen media ei voi julkaista muuta kuin kauhukuvia brexitistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit tarkistaa uutisoinnin BBC:n sivuilta. Kyllä ne uutiset sielläkin antavat synkän kuvan tulevasta kaaoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi finexit eli Suomi pois euroalueesta. EU:ssa toki kannattaa pysyä, mutta eurosta pois ja markka takaisin oman valuuttapolitiikan ohella. Kerrankin voisi ottaa oppia Ruotsista! Vaihtosuhde 1:1 ja valuutta kellumaan. Kait Suomen Pankilla on valmiiksi painettuna muutaman sadan miljoonan markan edestä markkaseteleitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja asuntolainojen korot takaisin sinne 15 prosentin kieppeille?

"Vaihtosuhde 1:1 ja valuutta kellumaan". Siis kumpi? Molempia ei voi saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmat voi toteutta yhtä hyvin kuin Ruotsikin, onko Ruotsissa asuntolainojen korot 15%? Ei ole vaan sama kuin meilläkin ja muualla Euro-alueella. Taas tuota turhaa löpinää korkojen noususta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimukseton ero EU:sta ei heilauta Englannin taloutta tai huoltovarmuutta kaaokseen. Englannilla ja sen eri kauppakumppaneilla on arkistoissa vanhat tullisopimukset mikäli niitä tarvitaan / halutaan käyttää, muutako muuttaa päivämäärät ja allekirjoitukset uusiksi. Britit voivat sopia vaikka Suomen ja Venäjän kanssa että puutavaraa laivataan edelleen Englantiin presiis samoilla ehdoilla kuin tänään, eivät Merkel tai Macron voi sitä estää. Päinvastoin Pääministeri Johnson voi leikata talven tullessa Ranskaan ja Saksaan Pohjanmereltä toimitettavan kaasun kiintiöitä. Plus Yhdysvaltain Presidentti Trump on jo honannut että ero kasvattaa kauppaa brittien kanssa. Money money, mikäli britit niin haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli brexit nyt edes toteutuu, niin ei muuten varmasti oteta vanhoja sopimuksia "tuosta vaan" käyttöön, vaan ihan uudet neuvotellaan. Maailman tilanne on kumminkin hieman erilainen, kuin noiden arkistokappaleiden aikaan.

Vitjat, että teillä populistien uhreilla on pallo täysin hukassa melkeinpä aina. Niin kuin tälläkin kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa uhkailla, ei Norjakaan ole EU:ssa ja ovat omalla rahalla ja kuuluvat Kuningaskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eta eli euroopan talousalue
muuttui kielletyksi puheenaiheeksi ahtisaaren päättäessä vievänsä suomen eu-jäseneksi.

englanniksi ees
kaikki taloudelliset edut sisältyvät jo etaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kaikki taloudelliset edut sisältyvät jo etaan..."

Sinulta taisi unohtua ETA-jäsenyyden taloudelliset velvollisuudet, eli jäsenyys maksaa. Ja ETA on muuten englanniksi EEA.
Britannia ei tietääkseni tavoittele ETA-jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Jyrki Katainen nousee Sitran johtoon – Hallintoneuvosto teki päätöksensä haastattelujen jälkeen
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image