Ulkomaat

Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan so­pi­muk­set­to­man brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polt­toai­nees­ta, ruuasta ja lääkkeistä

Pääministeri Boris Johnson vannoo brexitin nimeen, vaikka se tapahtuisi ilman sopimusta. KUVA: WILL OLIVER / POOL
Ulkomaat 18.8.2019 8:14
Reuters

Pääministeri Boris Johnsonin aikomus on erota EU:sta ilman sopimusta, jos uutta sellaista ei synny.

Britannialla saattaa olla edessään pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä, mikäli Britannian EU-ero eli brexit toteutuu sopimuksettomana. Asiasta kertoo brittilehti Times, joka sai haltuunsa vuodettuja valtion asiakirjoja.

Asiakirjoissa kuvaillaan sopimuksettoman EU-eron mahdollisia vaikutuksia Britannialle.

Dokumenttien mukaan brittijohto uskoo, että valtaosa Englannin kanaalia kulkevasta rekkaliikenteestä ei ole valmis Ranskan tullitarkastuksiin, minkä seurauksena syntyisi pahaa ja pitkäkestoista ruuhkautumista.

Johto uskoo myös, että niin sanottu "kova raja" Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä olisi todennäköinen, koska tämänhetkiset pyrkimykset välttää laajalle levittyvät rajatarkastukset ovat kestämättömällä pohjalla.

Heinäkuussa pääministerinä aloittanut Boris Johnson on vannonut Britannian eroavan EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta, mikäli uutta sopimusta ei saada neuvoteltua. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn puolestaan on luvannut ajaa Johnsonin hallituksen alas myöhästyttääkseen brexitiä, jotta mahdolliselta sekasorrolta vältyttäisiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Boris ilmeisesti yrittää pakottaa EU:n uusin neuvotteluihin, koska uskoo jäsenvaltioiden haluavan välttää kovan brexitin. Luonnollisesti siitä on haittaa myös heille, mutta se jakaantuu kaikkien kesken. Britit maksavat lystin yksin. Sen jälkeen pitäisi vielä lunastaa vaalilupaukset, joilla eroäänestys voitettiin. Siinä onkin tekemistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n voi tietysti "pakottaa" uusiin neuvotteluihin, mutta jos uusi sopimusluonnos syntyisi, niin se pitäisi vielä hyväksyttää KAIKISSA EU.n jäsenmaissa yksimielisesti. Yksikin jäsenmaa voisi sen torpata.

Lienee selvää, että jotkut jäsenmaat hyötyisivät kovasta Brexitistä. Avaisihan se heidän omille yrityksilleen markkinoita EU:n sisällä, kun brittiyritykset jäisivät tullimuurin taakse.

Uutta sopimusta ei tule. Britannia kulkee kohti kaaosta ja hajoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää oon huolestunu reksitin tärkeimmästä asiasta äijäjäppisten näkövinkkelistä elikkä siitä että saahaanko me enlannilaista hyvvää kalijaa tänne suomeen entiseen hintaan vai pahimmasa tappauksesa saahaanko lainkaan. Mää oon viettäny pari unetonta yötä huolestuttavia uutisia lukien ja ajatellen asiaa. Mää jo mietiskelin että enlanninsuomen lähetystöönkö pittäis olla yhteyvesä vai pittäiskö ihan porista ite poorisin kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaapitävät brexiteerit uhoavat ehdottomalla erolla lokakuun lopussa, mutta asianmukaisia valmisteluja ei tehdä. Oman maan kansalaisten hyvinvointi ja esim. lääketurvallisuus eivät siis kiinnosta pätkän vertaa. Vastuuttomuuden maailman ennätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

8000 rekkaa kulkee päivittäin kanaalin yli.

Jos jokaisen paperitöihin tarvittaisiin vaikka yksi minuutti, kuluisi yhden vuorokauden rekkojen selvittämiseen 5,5 vuorokautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurataan mikä on tilanne puolen vuoden kuluttua.
Mielikuvituksella ei ole mitään rajaa tietämättömyydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin. Mutta Brysselin ohjailema Suomen media ei voi julkaista muuta kuin kauhukuvia brexitistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit tarkistaa uutisoinnin BBC:n sivuilta. Kyllä ne uutiset sielläkin antavat synkän kuvan tulevasta kaaoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi finexit eli Suomi pois euroalueesta. EU:ssa toki kannattaa pysyä, mutta eurosta pois ja markka takaisin oman valuuttapolitiikan ohella. Kerrankin voisi ottaa oppia Ruotsista! Vaihtosuhde 1:1 ja valuutta kellumaan. Kait Suomen Pankilla on valmiiksi painettuna muutaman sadan miljoonan markan edestä markkaseteleitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja asuntolainojen korot takaisin sinne 15 prosentin kieppeille?

"Vaihtosuhde 1:1 ja valuutta kellumaan". Siis kumpi? Molempia ei voi saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmat voi toteutta yhtä hyvin kuin Ruotsikin, onko Ruotsissa asuntolainojen korot 15%? Ei ole vaan sama kuin meilläkin ja muualla Euro-alueella. Taas tuota turhaa löpinää korkojen noususta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimukseton ero EU:sta ei heilauta Englannin taloutta tai huoltovarmuutta kaaokseen. Englannilla ja sen eri kauppakumppaneilla on arkistoissa vanhat tullisopimukset mikäli niitä tarvitaan / halutaan käyttää, muutako muuttaa päivämäärät ja allekirjoitukset uusiksi. Britit voivat sopia vaikka Suomen ja Venäjän kanssa että puutavaraa laivataan edelleen Englantiin presiis samoilla ehdoilla kuin tänään, eivät Merkel tai Macron voi sitä estää. Päinvastoin Pääministeri Johnson voi leikata talven tullessa Ranskaan ja Saksaan Pohjanmereltä toimitettavan kaasun kiintiöitä. Plus Yhdysvaltain Presidentti Trump on jo honannut että ero kasvattaa kauppaa brittien kanssa. Money money, mikäli britit niin haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli brexit nyt edes toteutuu, niin ei muuten varmasti oteta vanhoja sopimuksia "tuosta vaan" käyttöön, vaan ihan uudet neuvotellaan. Maailman tilanne on kumminkin hieman erilainen, kuin noiden arkistokappaleiden aikaan.

Vitjat, että teillä populistien uhreilla on pallo täysin hukassa melkeinpä aina. Niin kuin tälläkin kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa uhkailla, ei Norjakaan ole EU:ssa ja ovat omalla rahalla ja kuuluvat Kuningaskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eta eli euroopan talousalue
muuttui kielletyksi puheenaiheeksi ahtisaaren päättäessä vievänsä suomen eu-jäseneksi.

englanniksi ees
kaikki taloudelliset edut sisältyvät jo etaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kaikki taloudelliset edut sisältyvät jo etaan..."

Sinulta taisi unohtua ETA-jäsenyyden taloudelliset velvollisuudet, eli jäsenyys maksaa. Ja ETA on muuten englanniksi EEA.
Britannia ei tietääkseni tavoittele ETA-jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image