Ulkomaat

Voxin kannattajat äänestävät yhtenäisen Espanjan puolesta – oi­keis­to­po­pu­lis­tien kasvava suosio tekee hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta hankalan yhtälön

Ulkomaat 9.11.2019 17:30
Anna Venejärvi

Espanjassa kahden puolueen järjestelmä on tiensä päässä. Yksikään puolue ei yksin kykene ottamaan valtaa sunnuntaisten parlamenttivaalien jälkeen. Oikeistopopulistisen Voxin odotetaan keräävän reilusti lisäpaikkoja ennen muuta kovalla Katalonia-politiikalla.

Tunnelma on Madridissa ensi sunnuntain parlamenttivaalien alla turhautunut. Uurnille lähdetään jo neljättä kertaa neljän vuoden sisällä, joten äänestäminen käy kaupunkilaisten mielestä työstä.

Eri puolilla kaupunkia kampanjoivan oikeistopopulistisen Voxin kojulla Callaon aukiolla on kuitenkin vilinää. Tunnelma on puolueväen keskuudessa hyvä, sillä vaaligallupit ennustavat Voxista yhtä vaalien voittajista.

Voxilla on mahdollisuus nousta maan kolmanneksi suurimmaksi puoluevoimaksi ja jättää taakseen keskustapuolue Ciudadanos ja vasemmistolainen Unidas Podemos. PSOE säilyttänee asemansa suurimpana puolueena ja perässä seuraa oikeistopuolue PP.

Voxin vaalikampanjan pääteemoja ovat muun muassa Espanjan yhtenäisyyden vahvistaminen ja maahanmuuton kontrollointi. Vox haluaa voittaa puolelleen Espanjan työväen, mutta ainakaan huhtikuisissa vaaleissa näin ei käynyt. Esimerkiksi Madridissa puolue sai eniten ääniä Salamancan ja Retiron kaltaisissa hienostokaupunginosissa. Tyypillinen äänestäjä oli melko nuori keskiluokkainen mies.

Vox on lupaus muutoksesta

19-vuotias Alejandro Diego Fernández aikoo äänestää sunnuntaina Voxia. Hän antoi äänensä puolueelle jo huhtikuussa.

– Minulle Vox edustaa suurta muutosta. Kaksipuoluejärjestelmä on vihdoin rikottu, ja muut uudet puolueet eivät ole onnistuneet vakuuttamaan minua, hän kertoo.

Complutensen yliopistossa opiskeleva Fernandéz arvostaa sitä, että oman puoluelogonsa sijaan Vox korostaa Espanjan lippua. Maahanmuutto on hänelle yksi vaalien tärkeimmistä kysymyksistä.

– Kyse ei ole siitä, ettenkö haluaisi Espanjaan maahanmuuttajia, vaan olen huolestunut omasta tilanteestamme, Fernández täsmentää.

– Ennen kuin espanjalaiset voivat hyvin, on vaikea auttaa muita. Esimerkiksi nuorisotyöttömyys on Espanjassa ongelma.

Vox hyötyy Katalonian tilanteesta

Vox haluaa tavoittaa työväen, mutta tähän asti puolue on törmännyt Espanjassa perinteisiin äänestysmalleihin. Työläiset äänestävät yleensä vasemman laidan puolueita.

– Vox on äärioikeistoa. Minä olen työmies, joten äänestä vasemmistoa. En ylipäätään pidä äärilaidoista, sanoo aamukahville työpaikkansa naapuribaariin istahtanut Sergio Casero Iglesias.

Hotellissa työskentelevä Sergio uskoo Voxin hyötyvän vaaleissa Katalonian kriisistä. Moni äänestää Espanjan yhtenäisyyden puolesta.

– Espanjassa on tällä hetkellä paljon epävarmuutta, mikä näkyy vaaleissa. Minulle ykkösasia on kuitenkin työttömyys ja siihen etsittävät ratkaisut. Aion antaa ääneni keskustavasemmistolaiselle Más Paisille.

Maahanmuuttokeskustelu taka-alalla

Vox haluaa karkottaa Espanjasta laittomat siirtolaiset ja rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat. Marraskuun parlamenttivaalien kampanjoinnissa maahanmuuttokeskustelu on jäänyt kuitenkin taka-alalle.

Espanjan valtiollisen televisioyhtiön RTVE:n vaaliväittelyssä Vox halusi nostaa maahanmuuton yhdeksi väittelyn neljästä pääteemasta. RTVE kieltäytyi, ja maahanmuuton sijaan puoluejohtajat keskustelivat ilmastomuutoksesta.

Vain 2,8 prosenttia espanjalaisista nostaa maahanmuuton kolmen eniten arkeensa vaikuttavan ongelman joukkoon, kertoo CIS-tutkimuskeskus.

Monikulttuurisessa Prosperidadin kaupunginosassa asuva yrittäjä Ariadna Olmos, 35, ei ole huolestunut maahanmuutosta. Hänen äänensä menee Más Paisille.

– Vox toimii ihmisoikeuksia vastaan. Espanja on monikulttuurinen, sellaista elämä vain on, Olmos sanoo.

– Maahanmuutossa minua huolestuttavat vain ne pienet resurssit, millä me pystymme maahanmuuttajia auttamaan. Ehkä ne rahat, mitä poliitikot ovat meiltä ryöstäneet, voisi jatkossa laittaa tärkeämpiin kohteisiin, sanoo Olmos viitaten viime vuosien korruptioskandaaleihin.

Voxia äänestävän Antonio Quintanan, 65, kotikortteleissa Madridin Ciudad Linealissa maahanmuuttajat ja paikalliset elävät sovussa. Hän ei koe alueen maahanmuuttajia ongelmana.

– Uskon kuitenkin, että Vox on ainoa puolue, joka voi saada parlamentissa jotain konkreettista aikaan. Espanja tarvitsee turvallisuutta.

Espanja uurnille

Espanjassa järjestetään sunnuntaina 10. marraskuuta parlamenttivaalit.

Edelliset parlamenttivaalit käytiin huhtikuussa. Vaalien voittajaksi nousi sosialistipuolue PSOE, joka ei kuitenkaan saavuttanut määräenemmistöä parlamentissa.

Espanja on ollut ilman hallitusta yli puoli vuotta. PSOE ei halunnut muodostaa koalitiohallitusta, eikä se saanut muilta puolueilta tarvittavaa tukea vähemmistöhallituksen perustamiseen.

Viimeisten vaaligalluppien mukaan PSOE on jäämässä myös marraskuun vaaleissa ilman määräenemmistöä. Sen äänisaaliin odotetaan pysyvän ennallaan tai laskevan hieman.

Gallupit ennustavat oikeistopopulistisen Voxin ja oikeistopuolue PP:n parantavat tulostaan vaaleissa.

Vox nousi parlamenttiin ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2019. Puolue sai parlamentista 24 paikkaa.

MAINOS

Kommentoi

Onneksi KOKO maailmasta ei löydy, ainakaan suomalaisen lehdistön mukan, ainuttakaan populaarista äärivasemmistopuoluetta? Se vasta kamalaa olisi sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueiden ja poliitikkojen äänestäminen nykyaikana valtaan on silkkaa typeryyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ihme että Euroopan ylitse kävellään kaikista ilmansuunnista kun pikkuruiset säälittävät kyläpäälliköt leikkivät valtaleikkejään hiekkalaatikoilla samaan aikaan kun Euroopan - eli EU:n - yhtenäisyys ja yksituumaisuus ratkaisee joudummeko kaikki Kiina orjuuteen vai emme.

Tällaisella aivottomalla sekoilulla Eurooppa ei ole edes ansainnut itsenäisyyttä. Sama koskee yksittäisiä kansallisvaltioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image