Ulkomaat

Voxin kannattajat äänestävät yhtenäisen Espanjan puolesta – oi­keis­to­po­pu­lis­tien kasvava suosio tekee hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta hankalan yhtälön

Ulkomaat 9.11.2019 17:30
Anna Venejärvi

Espanjassa kahden puolueen järjestelmä on tiensä päässä. Yksikään puolue ei yksin kykene ottamaan valtaa sunnuntaisten parlamenttivaalien jälkeen. Oikeistopopulistisen Voxin odotetaan keräävän reilusti lisäpaikkoja ennen muuta kovalla Katalonia-politiikalla.

Tunnelma on Madridissa ensi sunnuntain parlamenttivaalien alla turhautunut. Uurnille lähdetään jo neljättä kertaa neljän vuoden sisällä, joten äänestäminen käy kaupunkilaisten mielestä työstä.

Eri puolilla kaupunkia kampanjoivan oikeistopopulistisen Voxin kojulla Callaon aukiolla on kuitenkin vilinää. Tunnelma on puolueväen keskuudessa hyvä, sillä vaaligallupit ennustavat Voxista yhtä vaalien voittajista.

Voxilla on mahdollisuus nousta maan kolmanneksi suurimmaksi puoluevoimaksi ja jättää taakseen keskustapuolue Ciudadanos ja vasemmistolainen Unidas Podemos. PSOE säilyttänee asemansa suurimpana puolueena ja perässä seuraa oikeistopuolue PP.

Voxin vaalikampanjan pääteemoja ovat muun muassa Espanjan yhtenäisyyden vahvistaminen ja maahanmuuton kontrollointi. Vox haluaa voittaa puolelleen Espanjan työväen, mutta ainakaan huhtikuisissa vaaleissa näin ei käynyt. Esimerkiksi Madridissa puolue sai eniten ääniä Salamancan ja Retiron kaltaisissa hienostokaupunginosissa. Tyypillinen äänestäjä oli melko nuori keskiluokkainen mies.

Vox on lupaus muutoksesta

19-vuotias Alejandro Diego Fernández aikoo äänestää sunnuntaina Voxia. Hän antoi äänensä puolueelle jo huhtikuussa.

– Minulle Vox edustaa suurta muutosta. Kaksipuoluejärjestelmä on vihdoin rikottu, ja muut uudet puolueet eivät ole onnistuneet vakuuttamaan minua, hän kertoo.

Complutensen yliopistossa opiskeleva Fernandéz arvostaa sitä, että oman puoluelogonsa sijaan Vox korostaa Espanjan lippua. Maahanmuutto on hänelle yksi vaalien tärkeimmistä kysymyksistä.

– Kyse ei ole siitä, ettenkö haluaisi Espanjaan maahanmuuttajia, vaan olen huolestunut omasta tilanteestamme, Fernández täsmentää.

– Ennen kuin espanjalaiset voivat hyvin, on vaikea auttaa muita. Esimerkiksi nuorisotyöttömyys on Espanjassa ongelma.

Vox hyötyy Katalonian tilanteesta

Vox haluaa tavoittaa työväen, mutta tähän asti puolue on törmännyt Espanjassa perinteisiin äänestysmalleihin. Työläiset äänestävät yleensä vasemman laidan puolueita.

– Vox on äärioikeistoa. Minä olen työmies, joten äänestä vasemmistoa. En ylipäätään pidä äärilaidoista, sanoo aamukahville työpaikkansa naapuribaariin istahtanut Sergio Casero Iglesias.

Hotellissa työskentelevä Sergio uskoo Voxin hyötyvän vaaleissa Katalonian kriisistä. Moni äänestää Espanjan yhtenäisyyden puolesta.

– Espanjassa on tällä hetkellä paljon epävarmuutta, mikä näkyy vaaleissa. Minulle ykkösasia on kuitenkin työttömyys ja siihen etsittävät ratkaisut. Aion antaa ääneni keskustavasemmistolaiselle Más Paisille.

Maahanmuuttokeskustelu taka-alalla

Vox haluaa karkottaa Espanjasta laittomat siirtolaiset ja rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat. Marraskuun parlamenttivaalien kampanjoinnissa maahanmuuttokeskustelu on jäänyt kuitenkin taka-alalle.

Espanjan valtiollisen televisioyhtiön RTVE:n vaaliväittelyssä Vox halusi nostaa maahanmuuton yhdeksi väittelyn neljästä pääteemasta. RTVE kieltäytyi, ja maahanmuuton sijaan puoluejohtajat keskustelivat ilmastomuutoksesta.

Vain 2,8 prosenttia espanjalaisista nostaa maahanmuuton kolmen eniten arkeensa vaikuttavan ongelman joukkoon, kertoo CIS-tutkimuskeskus.

Monikulttuurisessa Prosperidadin kaupunginosassa asuva yrittäjä Ariadna Olmos, 35, ei ole huolestunut maahanmuutosta. Hänen äänensä menee Más Paisille.

– Vox toimii ihmisoikeuksia vastaan. Espanja on monikulttuurinen, sellaista elämä vain on, Olmos sanoo.

– Maahanmuutossa minua huolestuttavat vain ne pienet resurssit, millä me pystymme maahanmuuttajia auttamaan. Ehkä ne rahat, mitä poliitikot ovat meiltä ryöstäneet, voisi jatkossa laittaa tärkeämpiin kohteisiin, sanoo Olmos viitaten viime vuosien korruptioskandaaleihin.

Voxia äänestävän Antonio Quintanan, 65, kotikortteleissa Madridin Ciudad Linealissa maahanmuuttajat ja paikalliset elävät sovussa. Hän ei koe alueen maahanmuuttajia ongelmana.

– Uskon kuitenkin, että Vox on ainoa puolue, joka voi saada parlamentissa jotain konkreettista aikaan. Espanja tarvitsee turvallisuutta.

Espanja uurnille

Espanjassa järjestetään sunnuntaina 10. marraskuuta parlamenttivaalit.

Edelliset parlamenttivaalit käytiin huhtikuussa. Vaalien voittajaksi nousi sosialistipuolue PSOE, joka ei kuitenkaan saavuttanut määräenemmistöä parlamentissa.

Espanja on ollut ilman hallitusta yli puoli vuotta. PSOE ei halunnut muodostaa koalitiohallitusta, eikä se saanut muilta puolueilta tarvittavaa tukea vähemmistöhallituksen perustamiseen.

Viimeisten vaaligalluppien mukaan PSOE on jäämässä myös marraskuun vaaleissa ilman määräenemmistöä. Sen äänisaaliin odotetaan pysyvän ennallaan tai laskevan hieman.

Gallupit ennustavat oikeistopopulistisen Voxin ja oikeistopuolue PP:n parantavat tulostaan vaaleissa.

Vox nousi parlamenttiin ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2019. Puolue sai parlamentista 24 paikkaa.

MAINOS

Kommentoi

Onneksi KOKO maailmasta ei löydy, ainakaan suomalaisen lehdistön mukan, ainuttakaan populaarista äärivasemmistopuoluetta? Se vasta kamalaa olisi sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueiden ja poliitikkojen äänestäminen nykyaikana valtaan on silkkaa typeryyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ihme että Euroopan ylitse kävellään kaikista ilmansuunnista kun pikkuruiset säälittävät kyläpäälliköt leikkivät valtaleikkejään hiekkalaatikoilla samaan aikaan kun Euroopan - eli EU:n - yhtenäisyys ja yksituumaisuus ratkaisee joudummeko kaikki Kiina orjuuteen vai emme.

Tällaisella aivottomalla sekoilulla Eurooppa ei ole edes ansainnut itsenäisyyttä. Sama koskee yksittäisiä kansallisvaltioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image