Ulkomaat

Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan pre­si­den­tin­vaa­lit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa

Ulkomaat 21.4.2019 21:14
Maarit Uber

Tuntemattomuudesta noussut protestiehdokas Zelenskyi tuo ukrainalaisille toivoa muutoksesta. Hänet tunnetaan parhaiten koomikkona ja roolistaan presidenttinä suositussa tv-sarjassa Kansan palvelija.

Iltakahdeksan jälkeen julkistettu kansallinen ovensuukysely lupaa näyttelijänä tunnetulle Volodymyr Zelenskyille 73 prosenttia Ukrainan presidentinvaalien äänistä.

Istuva presidentti Petro Poroshenko saa ovensuukyselyn mukaan tyytyä 25 prosentin kannatukseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Poroshenko on jo tunnustanut tappionsa.

Ovensyykyselyn tulokset ovat linjassa ennakkokyselyiden kanssa. Ne kuvastavat sosiologien mukaan suhteellisen tarkasti vaalien lopullista tulosta.

Ensimmäisellä kierroksella Zelenskyin äänisaalis oli lähes kaksinkertainen Poroshenkoon verrattuna. Nyt ero näyttää olevan vieläkin suurempi.

Historialliset vaalit

Zelenskyi on tekemässä historiaa, sillä itsenäisen Ukrainan kaikki presidentinvaalit on aiemmin voittanut kokenut poliitikko.

Ukrainan politiikan viime aikojen tapahtumat ovat ennennäkemättömiä maissa, joita Venäjä on pitänyt yhtä tiukassa talutusnuorassa kuin Ukrainaa.

Avoimet vaalit, joissa istuva presidentti haastetaan ja näillä näkymin syrjäytetään. Ehdokkaiden välinen sensuroimaton vaaliväittely stadionilla. Nämä ovat esimerkkejä asioista, jotka olivat uutta Ukrainan värikkäässä demokratiassakin.

Huumetesteistä videoviesteihin

Vaalikampanja, etenkin sen toinen kierros, sai merkillisiä käänteitä. Toista kierrosta oli suorastaan vaikea ottaa vakavasti. Tapahtumat antoivat viitteitä myös koomikko Zelenskyin pelisilmästä.

Zelenskyi, 41, vaati Poroshenkolta, 53, huume- ja alkoholitestiä ehtona vaaliväittelyyn osallistumiselle. Loppujen lopuksi vain yksi vaaliväittely toteutui, koska Zelenskyi ei suostunut useampaan.

Erimielisyydet väittelyjen ajasta, paikasta sekä kohtaamisten lukumäärästä jättivät toisen kierroksen aikana asiakysymykset varjoon. Ennen väittelyä ehdokkaat kommunikoivat lähinnä julkisten videoviestien välityksellä.

Ehdokkaat kohtasivat toisensa lopulta perjantaina Kiovassa jalkapallostadionilla pidetyssä vaaliväittelyssä. Molempien tunteet kuumenivat väittelyssä. Loukkaukset ja syytökset sinkoilivat puolin ja toisin. Zelenskyi kompensoi näyttelijänä taitamallaan retoriikalla oivasti mahdollisia asiaosaamisen puutteitaan.

Tyytymätön kansa

Zelenskyin suosio perustuu pitkälti pettymykseen Poroshenkoa kohtaan. Poroshenkon kannatus on laskenut, koska ukrainalaiset kokevat hänen epäonnistuneen korruption kitkemisessä ja kansalaisten elintason nostamisessa. Ukrainalaiset ovat osoittaneet olevansa valmiita ottamaan riskin, jonka poliittisesti kokemattoman Zelenskyin valinta presidentiksi sisältää.

Ukrainan poliittinen kenttä on hajanainen. Zelenskyistä tuskin tulee ainakaan heti koko kansan presidenttiä, sillä moni äänesti häntä protestimielessä, parempien ehdokkaiden puuttuessa.

Zelenskyin valinta tuo takuulla uusia tuulia maan politiikkaan. Vielä on aikaista sanoa, minkä tyyppisiksi muutokset osoittautuvat.

Zelenskyiltä odotetaan etenkin korruption kitkemistä ja toivoa rauhasta sotaa käyvään Itä-Ukrainaan.

Kenen tahansa on vaikea lopettaa viisi vuotta jatkunut sota Venäjän tukemia separatisteja vastaan. Toisaalta Zelenskyin saattaa olla venäläismielisiin erittäin jyrkästi suhtautuvaa Poroshenkoa helpompi rakentaa neuvotteluyhteyttä separatistileiriin.

Poroshenko on yrittänyt leimata Zelenskyin narrimaiseksi populistiksi, jonka valinta veisi Ukrainan Venäjän syliin. Vaalikampanjan aikana molemmat ehdokkaat vakuuttivat pitävänsä Ukrainan kurssin lännessä myös jatkossa.

Venäjälle mieluisa tulos

Venäjän voi olettaa olevan mielissään Zelenskyin varmalta näyttävästä voitosta. Venäjälle tärkeintä oli Poroshenkon häviäminen. Zelenskyi on käytännön Venäjä-politiikkansa kuten muidenkin kantojensa suhteen vielä kääntämätön kortti.

Venäjä on jo vuosia syyttänyt Ukrainaa fasistiseksi ja antisemitistiseksi eli juutalaisvastaiseksi. Juutalaisvastaisuussyytökset kumoaa se tosiasia, että Zelenskyi on juutalainen ja erittäin suosittu. Äärioikeistolaiset presidenttiehdokkaat eivät pärjänneet lainkaan vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Venäjän Ukrainaa koskevat argumentit on helppo osoittaa vääriksi. Venäjä tulee joka tapauksessa hakemaan tilaisuutta Zelenskyin naruttamiseksi. Zelenskyin menestymisen presidenttinä ratkaissee hänen oman osaamisensa ja oppimisensa lisäksi hänen poliittisen lähipiirinsä tuleva kokoonpano

MAINOS

Kommentoi

Loistava uutinen. Korruptio tuskin tosin ainakaan heti vähenee - koomikon myötä kansalla on kuitenkin hauskempaa, näin ainakin alkuun.
Sitäpaitsi, koomikkoja on Euroopan poliitikkojen joukossa runsaasti, meilläkin. Luvataan sitä ja tätä, myöhemmin todetaan kaiken olleen vain aprillipilaa, Lupauksensa pitäjiä on harvassa, eikä heistä pidetä - kansa rakastaa koomikkojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltain marionetti Poro hävisi rumasti. Nyt vain syyttämään vaalivilpistä kun kansa äänesti väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan vaalit ei ole samanlaiset kuin Venäjällä. Kansa äänesti Ukrainassa niin kuin kuuluikin, eli rehellisesti. Poroshenko on jo myöntänyt tappionsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli jos toteamme, että Ukrainan kansa pitää Poroshenkoa petturina, niin se lienee aika maltillinen ilmaisu, sillä onhan nuo luvut totaalisen murskaavat. Poroshenko joutuu nyt todennäköisesti syytteeseen ja oikeuteen vastaamaan rikoksistaan ja sotaretkistään. Meille EU-kansalaisille on valehdeltu aivan yhtä raskaasti kuin ukrainalaisillekin. Syy on ollut jopa 100% Putinin joka asiassa ja kaikki sen ymmärtävät, että missään konfliktissa syy ei ole toisen 100% ja toisen 0%. Globalistien valheet menivät liian pitkälle eikä niitä usko enää edes ukrainalaiset ja tämä tulos puhuu sen puolesta. Sotarikolliset joutuvat nyt oikeuteen ja Ukrainaan laskeutuu aito rauha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä höpötä, ensimmäisenä esimerkkinä sotaretkestä jossa syy oli sen aloittajassa 100%:sti on talvisota.

Jos Poroshenkoa on jostain kiitelty, niin hänen jyrkästä asennoitumisestaan Kremlin sotaa kohtaan. Sota loppuisi siihen paikkaan jos Moskova vetäisi joukkonsa Itä-Ukrainasta ja käskisi sen kourallisen jäljelle jääviä Venäjä-mielisiä ukrainalaisia puliukkoja rauhoittumaan ja niin olisi taas rauha tuollakin maailmankolkalla. Moskova yrittää tyrkyttää kaikille "maailman rauhaansa" tykeillään ja taisteluvaunuillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika irvokasta että Venäjä käy sotaa ukrainassa ja silti ollaan niinkuin ei mitään tapahtuisi. Sama tilanne voi tulla eteen meilläkin kun on sama ihana naapuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kielessä ei työnnetä j-kirjainta joka paikkaan. Me kirjoitamme täällä sanan muodossa "marionetti".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image