Ulkomaat

Voi­ton­rie­mui­nen Trump kertoi medialle suun­ni­tel­mis­ta lopettaa oman maansa Pohjois-Koreaa "provosoivat" so­ta­har­joi­tuk­set

Presidentti Donald Trump nimesi tämän tiistain yhdeksi uransa merkittävimmistä ja historiallisimmista. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 12.6.2018 13:04
Anu Kerttula

Presidentti kehui neuvotteluja sydämestä lähteneiksi ja onnitteli kaikkia paikalla olijoita tuloksesta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi tunnin ja viisi minuuttia kestäneessä lehdistötilaisuudessaan, että Singaporen tapaamista oli valmisteltu jo kolme kuukautta. Trump todisteli tyytyväisyyttään käytyihin keskusteluihin ja Pohjois-Korean kanssa solmittuun sopimukseen, jota arvostelijat ovat ehtineet jo nimittää ylimalkaiseksi ja huolestuttavaksi.

Trumpin mukaan on selvää, että Kim Jong-un ymmärtää, kuinka historiallisesta tapaamisesta on kyse. Hän totesi uskovansa rehellisesti, että Kim toimii niin kuin on sovittu.

Trump kertoi myös, että Yhdysvallat aikoo neuvotella liittolaistensa kanssa Pohjois-Koreaa "provosoivien" sotaharjoitusten lakkauttamisesta. Supervallan johtajalta lausunto oli varmasti ensimmäinen lajissaan, kun presidentti Trump nimitti Etelä-Korean kanssa harjoittelemista turhaksi provokaatioksi omalta maaltaan.

Etelä-Korean hallitus kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan tuoreeltaan, että sen täytyy vielä analysoida tarkemmin Trumpin aikomusten sisältöä.

Ydinaseiden testialueen tuhoaminen ratkaisevaa

Trump korosti, että hän ei luopunut mistään suostuessaan tapaamaan Kimin ja korosti pikemminkin Pohjois-Korean taipuneen enemmän neuvotteluissa. Hän myös muistutti, että Pohjois-Korea ei ole tehnyt ydinkokeita useaan kuukauteen.

Trump kuvasi muodostaneensa erityisen "siteen" Pohjois-Korean Kimiin. Hänen mukaansa suhtautuminen maahan on vastedes hyvin erilainen kuin ennen.

Tilaisuudessa Trumpilta kysyttiin useita kysymyksiä siitä, miksi sopimuksessa ei puhuta "peruuttamattomasta ja lopullisesta" ydinaseohjelman sulkemisesta.

Vedenjakajana maiden sopimukselle oli Trumpin mukaan se, että Kim suostui tuhoamaan ydinaseiden testialueen.

Trump sanoi, että sopimus itsessään on hyvin merkittävä, mutta hän ei voi taata mitään. Hänen mukaansa oli kuitenkin ilmeistä, että Pohjois-Korea haluaa solmia hyvän "diilin". Trump korosti omaa osaamistaan ankarana kaupantekijänä ja kertoi, että hänen vaistonsa kertoivat, että Kim haluaa noudattaa sovittua.

– Olen tehnyt hyviä diilejä koko elämäni, monet poliitikot eivät ole. Tämä on hyvä asia myös Kiinalle, kukaan ei halua ydinaseita liian lähelle, Trump sanoi.

Hänen mukaansa neuvottelut asian edistämiseksi jatkuvat heti.

Ihmisoikeusasiat putosivat asialistalta

Trump antoi kameroiden edessä ymmärtää, että Yhdysvaltojen pääasiallinen tavoite oli saada Pohjois-Korea luopumaan ydinaseohjelmastaan. Häneltä kysyttiin useaan otteeseen, miksi Yhdysvallat suostuu neuvottelupöytään kansalaisiaan julmasti sortavan diktaattorin kanssa. Tähän Trump vastasi, että tämän kokouksen tarkoituksena oli keskittyä erityisesti siihen, että ydinasekysymykseen saadaan vastaus.

Pohjois-Korean surkea ihmisoikeustilanne ei jäänyt täysin huomiotta. Trump kertoi odottavansa, että ihmisoikeustilanteeseen tulee "merkittäviä parannuksia" ennen talouspakotteiden poistamista.

Trumpin mukaan on myös ilmeistä, että talouspakotteiden poistaminen on "tieteellisesti todistetusti" hidasta toimintaa.

Kiina ja Etelä-Korea mukaan rauhansopimusneuvotteluihin

Rauhansopimuksen allekirjoittamisesta Trump sanoi, että Etelä-Korea ja Kiina voivat olla osallisia rauhansopimusneuvotteluissa. Hän haluaisi niiden olevan mukana, vaikka siihen ei laillista velvoitetta olisikaan.

– Palaan kotiin huojentuneempana kuin aikoihin. Hyvin merkittävä tapahtuma historiassa. Haluan saada tämän tehtyä. Jos palloa ei saada maalilinjan yli, se ei merkitse mitään.

Trump kritisoi tutusti kovin sanoin aiempien presidenttien yrityksiä ratkaista Pohjois-Korean ydinasetilanne. Oman osansa kritiikistä sai myös G7-kokouksen jälkipyykki, joka paljasti Trumpin olevan sukset ristissä liittolaistensa kanssa. Trump myös piikitteli Kiinaa talouspakotteiden löyhästä asettamisesta, mutta muistutti samalla, että Kiinan presidentti Xi Jinping on hänen hyvä ystävänsä.

Trump kertoi palaavansa hyvin mielin takaisin Yhdysvaltoihin. Hän korosti, että seuraavaksi tehdään paljon töitä sen eteen, että sopimusta noudatetaan.

Mediatilaisuuden lopuksi Trump jopa "tavallaan onnitteli" kaikkia huoneessa olevia hienosta päivästä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vielä kun vetäisi joukkonsa pois euroopasta, ja varsinkin itämereltä provosoimasta, ja aiheuttamasta vaaratilanteita, juuri näihin asioihinhan vasta valittu rajavartiolaitoksen päällikkökin otti kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Trump lähti nyt hyvällä asenteella liikkeelle tuossa tapaamisessa. Molemminpuolisessa toistensa huomioimisessa on ne elementit jolla voidaan saada rauha aikaan neuvottelemalla. Uhittelemalla ja uhkailulla saadaan vastakkainasettelu ja sota pystyyn. Nyt ei siihen menty ja tulokset ovat näkösällä ja siitä on nyt hyvä jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljaan Trump-antipatian lisäksi artikkelissa on lapsellisia virheitä. Tekeekö toimittaja tahallista harhaanjohtamista?

Toimittaja väittää Trumpin sanoneen: "Jos palloa ei saada maalilinjan yli, se ei merkitse mitään." Näin Trump ei kuitenkaan sanonut. Trump sanoi: "If you don’t get the ball over the goal line, it doesn’t mean enough." Enough on suomeksi tarpeeksi.

Toimittaja väittää Trumpin sanoneen että pakotteiden poistaminen on tieteellisesti todistetusti hidasta toimintaa. Näin Trump ei kuitenkaan sanonut vaan että ydinaseistuksen purkaminen on tieteellisesti hidasta toimintaa, tarkoittaen ydinsäteilyn puoliintumisaikaa ja muuta fysikaalista asiaan liittyvää. Käsittämättömän karkea virhe toimittelijalta. Korjatkaa virheet välittömästi. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Trump. Se ei ollut Obama, ei Bush, ei Merkel eikä kukaan muu kuin nimenomaan Trump joka maailmaan rauhan toi. Tämä oli lähes meidän jokaisen mielikuvituksen ulottumattomissa, mutta silti nyt silmiemme edessä niin selkeästi, että kukaan ei asiaa enää kiistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan et vain ylistäisi ennenaikaisesti. Mitenkä Syyria, Ukraina, Turkki Irakissa juuri nyt ja monta muuta sota aluetta, miksei Trumppi niihin edes yritä rauhaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Niin pitäis ajatella omillakin aivoilla eikä sokeasti mediaan luottaa niinkuin näytät tekevän ja trumppia mollaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumppia on turhaa haukuttu, mutta yleensä haukkujat ovat olleet vasemistolaisia ja liberaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun maailma alkaa saamaan uuden järjestyksen. Monta yllättävää ex-tempore liikettä varmasti nähdään vuosikymmenten kaunapesäkkeissä. Hyvä Trump, hyvä P-Korean johtaja (huom. ei diktaattori) Kim Jung-un.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...ei diktaattori..."

Jos Stalin oli Isä Aurinkoinen, niin mikähän Kim Jong-un olisi. Tarjolla on nyt ainakin Poika ja Pyhä Henki.

Mutta mikä on se asia, joka baltteja harmittaa. Ei tule nyt mitään sellaista mieleen, ja taitaa olla turhaa kysellä tästä sen enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image