Ulkomaat

Voisiko Berliinin iskujen tekijä päästä Suomeen kenenkään huomaamatta? Ra­ja­var­tio­lai­tos vastaa

Berliinissä maanantaina väkijoukkoon rekalla ajanutta henkilöä etsitään edelleen. Suomen rajavartiolaitoksella ei ole syytä epäillä, että iskun tekijä pyrkisi Suomeen. KUVA: MEERI UTTI
Ulkomaat 21.12.2016 12:26
Päivi Lakka

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Marko Saareksen mukaan Suomen rajoilla ei ole ryhdytty tavallisesta poikkeaviin toimenpiteisiin Saksan terrori-iskun vuoksi. Berliinissä maanantaina väkijoukkoon rekalla ajanutta henkilöä etsitään edelleen.

Normaaliolosuhteissa Suomen ulkorajoilla tarkastetaan jokainen Suomeen saapuva ja Suomesta lähtevä henkilö. Ulkorajoilla tarkoitetaan Venäjän vastaista maarajaa sekä kaikkia lentoja, jotka saapuvat Schengen-alueen ulkopuolelta. Rajoja valvoo Suomen rajavartiolaitos.

Matkustusasiakirjat tarkastetaan ja rajavartiolaitos saa tietojärjestelmien kautta tiedot Berliinin iskun tekijän kaltaisista henkilöistä.

Mikäli Berliinin iskujen tekijä kuitenkin päättäisi paeta Suomeen, saapuisi hän maahan todennäköisimmin sisärajojen, eli Schengen-maiden välisten rajojen ylitse. Schengen-valtioiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

–Jos Berliinin iskujen tekijä saapuisi Suomeen tätä kautta, ei sitä sisärajoilla normaalitilanteessa huomattaisi, Saareks sanoo.

Sekä rajavartiolaitos, tulli että poliisi osallistuvat sisärajojen, eli Schengen-maiden välisten rajojen tarkkailuun. Saksasta pääsee Suomeen lentojen lisäksi maitse ja meriteitse.

Saareksen mukaan myös sisärajoja valvovat viranomaiset saavat käyttöönsä rajat ylittävien matkustajatietoja. Hän kuitenkin epäilee sitä, käyttäisikö etsintäkuulutettu henkilö omaa henkilöllisyyttään, jos hän päättäisi matkustaa Suomeen.

Saareksen mukaan viranomaisilla ei ole tällä hetkellä kuitenkaan mitään syytä olettaa, että tekijä pyrkisi Suomeen Schengen-väylän kautta.

–Toisaalta sitäkään mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Mutta jos hän tahtoo Berliinistä poistua, niin Suomi ei ainakaan ole se kaikkein lähin kohde, Saareks sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Niin ,ja Suomen pipertäjä-politikot antaisivat ko. tyypille turvapaikan ,taskut täyteen rahaa , kuraattorin ,psyko-terapeutin,oma-lääkärin, jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka vaan pääsee tänne käytännössä toisen Shengen-maan sisältä. Kun ulkomaalaisvalvontaa ei varsinaisesti suoriteta ja kun tiedetään lisäksi että maassa on iso määrä laittomasti olevia niin Sisäministeriö voisi seuraavaksi vastata että milloin esim. laittomasti oleskelevien suhteen aletaan oikeasti niihin toimenpiteisiin mihin lait velvoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tulla, sen kun tulee. Eihän meillä ketään länsirajalla pysäytetä ja käännytetä. Jos sattuisi vaikka ylinopeutta ajamaan ja siksi jäämään poliisin haaviin, niin hups vaan kun ei olekaan papereita. Mutta eipä hätää, sanoo vaan taikasanan "Asylym". Sitten pääsee maahan ja lopulta saa keksimällään nimellä ja syntymäajalla aidon Suomen passinkin. Sillä on sitten kätevää kulkea ympäri maapalloa vaikka aiemmalla henkilöllisyydellä taustalla olisi ties mitä rikoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös tämä italiasta tullut saksaan,samat terroristit jotka ovat euroopassa voivat myös olla suomessa tämähän on samaa aluetta.ei suomen poliisi rajavartiolaitos ole sen kummempi kuin muualla.tottahan toki se pääsee suomeen mutta ei venäjän kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Shengen ja vapaa liikkuvuus tarkoittaa että voidaan liikutella tavaraa ja ihmisiä maitten välillä ilman älytöntä byrokratiaa, miksi sen kuvitellaan tarkoittavan ettei saa olla rajatarkastuksia, on taasen hankalampaa selittää. Eihän siinä mitään järkeä ole että maa ei valvo rajojaan ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Shengensopimuksessa lukee, että shengenmaitten KANSALAISET saavat kulkea jne. Ei siis niitten ulkopuoliset. Vaan tätä ei haluta noudattaa. Syynkin tiedän, mutta jos sen tähän kirjoitan, viesti poistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulupukki asuu Korvatunturilla - ainakin poliitikot ja muut lapsenmieliset uskoo. Hyvää Joulua !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudenvuodenlupaus. kaikki eu valtiot eroaa vuoden vaihteessa ja palataan 20 vuotta ajassa hyvään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pitkä maa. Venäjä on suuri maa. Islanti on saarivaltio. Hyvä että me osatasn luetella faktoja, vai mitä, Perusporvari2?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahkailu ei auta, voiko tulla vai eikö voi. On otettava todesta sekin mahdollisuus, jotta voi tulla. Onneksi Suomessa ei ole kovin paljon näitä joulutoreja, ja ne, mitä on , on niin pienellä alueella, jottei sinne oikein kuorma-autolla pääse kenenkään huomaamatta. Toivoa voi, jottei Suomessa mitään vastaavaa tapahdu, mutta uhka on otettava tosissaa. Kuten joku mainitsi, jotta merirosvoutta on ollut aina ja tulee olemaan. Sama pätee tähän terrorismiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin voin vastata. Kyllä voi. vapaa liikkuvuus hyödyttää eniten rikollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää liikennekameroita ja arvonlisäveroa ylös niin saadaan tulijoille paremmat oltavat. Vapaata pitää olla ja ilman vastuuta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image