Ulkomaat

Viron puo­lus­tus­mi­nis­te­ri: Tosipaikan tullen Suomi taistelee Viron rinnalla

Suomen ja Viron välillä ei puolustusministeri Hannes Hanson mielestä tarvita muodollisia turvatakuulausekkeita. KUVA: Lauri Nurmi
Ulkomaat 20.1.2016 3:00
Lauri Nurmi

Viron puolustusministeri Hannes Hanso on varma, että Suomi ja suomalaiset taistelevat tosipaikassa Viron vapauden puolesta.

– Historiassa olemme seisseet rinnakkain kovina aikoina. Virolaiset ovat taistelleet Suomen puolesta ja suomalaiset taistelleet Viron puolesta. Olen erittäin varma, että jos tilanne vaatii, teemme sen jälleen. Jos Suomi pyytää, Viro tulee Suomen avuksi, ja olen aivan varma, että avun antaminen toimii yhtä hyvin toiseen suuntaan, Hanso painottaa Lännen Medialle.

Hanso pitää itsestäänselvyytenä, että Suomi auttaa Viroa sotilaallisesti, jos veljeskansamme joutuu pulaan. Maiden välillä ei Hanson mielestä tarvita muodollisia turvatakuulausekkeita.

– Veljesmailla yhteistyö menee paljon lausekkeita pidemmälle, Hanso sanoo.

Lännen Media pyysi Hansolta arviota EU:n turvatakuiden merkityksestä Suomen ja Viron välillä, kun tämä vieraili Libanonissa yhdessä Suomen puolustusministerin Jussi Niinistön (ps.) kanssa.

Virolaiset saavuttivat itsenäisyyden vuosien 1918–1920 vapaussodassa, johon osallistui kaksi suomalaista vapaaehtoisosastoa: I suomalainen vapaajoukko ja pohjan pojat. Taisteluihin osallistui Virossa 3 700 suomalaista.

Jatkosodassa Suomen itsenäisyyttä puolusti yli kolmetuhatta virolaista ”soomepoikaa”.

Suomi osallistuu Viron pääsotaharjoitukseen

Suomi ja Viro tiivistävät nyt sotilaallista yhteistyötään: Suomi osallistuu keväällä Viron pääsotaharjoitukseen.

Jussi Niinistö kirjoitti historiantutkijana vuonna 2005 teoksen Heimosotien historia 1918–1922. Puolustusministerinä hän otti Libanonissa Hansolta ja Viron armeijan operaatiopäälliköltä Aron Kalmukselta vastaan Suomelle osoitetun kutsun osallistua toukokuussa Viron pääsotaharjoitukseen Kevätmyrskyyn.

– Vastasin kutsuun tällä matkalla. Osallistumme Kevätmyrskyyn kymmenellä esikuntaupseerilla. Olemme korottaneet osallistumisemme tasoa. Viron suunnalta ollaan yleisellä tasolla toivottu Suomelta lisää osallistumista Virossa tapahtuviin harjoituksiin, Niinistö kertoo.

Viro kuuluu Natoon, joten Kevätmyrskyyn osallistuvat lukuisat Nato-maat – ja Suomi sekä Ruotsi.

– Pyysimme suomalaisilta harjoitukseen monikansallisen pataljoonan esikunnan rungon. Pataljoonassa on amerikkalaisia, brittejä, latvialaisia, liettualaisia, ruotsalaisia, hollantilaisia, puolalaisia ja niin edespäin, Kalmus kertoo Lännen Medialle.

Suomalaiset upseerit saavat harjoituksessa oppia Viron olosuhteista.

Rauhanturvaajina samassa pataljoonassa

Suomalaiset ja virolaiset sotilaat kulkevat jo rinnakkain YK:n rauhanturvaoperaatiossa Libanonin ja Israelin rajalla. Suomalais-irlantilaisessa pataljoonassa aloitti marraskuussa 40 virolaista rauhanturvaajaa.

– Olen hyvin iloinen, että olemme Libanonissa suomalaisten joukkojen kanssa. Tämä on ensimmäinen laaja yhteisoperaatio Virolle ja Suomelle ja yksi niistä asioista, jotka lähentävät meitä, liittolaisia ja kumppaneita, vaikka Suomi ei ole Naton jäsenmaa, Hanso sanoo.

Hanso toivottaa uudetkin yhteisoperaatiot tervetulleiksi.

– Jos minulta kysyt, niin mikä ettei. Yhteistyö Suomen kanssa on meille erittäin tärkeätä, hän linjaa.

Kollega Niinistö kiittelee virolaisia ja väläyttää myös yhteistyön syventämistä.

– Poliittisella tasollakin yhteistyö on ollut erittäin toimivaa, joten voisin hyvin kuvitella, että ainakin kriisinhallinnassa Suomella ja Virolla voi olla jatkossa vastaavanlaista yhteistyötä, Niinistö toteaa.

Suomen puolustusministeri pitää mielenkiintoisena Hanson arviota, että Suomi ja Viro auttaisivat toisiaan varmasti pahimmassakin paikassa.

Suomi ei ole sitoutunut Baltian puolustamiseen Naton 5. artiklan kautta.

– Eri asia on sitten EU:n keskinäisen avunannon velvoite. Nyt katsomme, mitä velvoite käytännössä merkitsee, Niinistö kuvailee Euroopan turvallisuustilannetta eikä sulje pois Viron aseellista auttamista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Meillä politikot kovasti ovat korostaneet puolustuksen takuuna olevaa EU-turvatakuita ,mutta kun oikein tarkasti ajatellaan ,niin kuka maa lähettää omia sotilaitaan tänne taistelemaan ,jos tosipaikka on kyseessä, sama toisinpäin ,mihin maihin Suomi on valmis lähettämään sotilaitaan ,jos joku maa ,EU-turvatakuihin vedoten , pyytää apua ??
Yleensä sopimukset ovat kahdensuuntaisia .Suomi on tietenkin mieluusti on vain ottamassa apua kovassa paikassa.
Hankalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi kunpa kaikki maailman miehet alkaisivat sotaintoilun sijaan tekemään jotain rakentavaa. Maailma olisi varmasti parempi paikka..mutta utopiaahan se taitaa olla. Liiallinen testosteroni koituu vielä ihmiskunnan tuhoksi. (Jos joku tähän sanoo, että kuka puolustaisi naisia ja lapsia sodissa, jos eivät miehet, minä kysyn heiltä, ketkä sotivat..naiset ja lapsetko?)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää että ministeri Niinistö oleva aikasaava mies sotaharjoitus sotaharjoituksen perään, ja saame pian 100 tuhatta uutta sotaveteraania. Siinä tavallinen pulliainen jää toiseksi kun yhteiskunnan tukemia kuntoutuspaikkoja jaetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viro ei kykene Suomea millään tavoin auttamaan, eikä Suomella ole mitään syytä auttaa Viroa, joka kuuluu sotilasliitto-Natoon, jonka pitäisi vastata Viron turvallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on sellainen tunne että siinä joutuisi vaan puolustaan amerikkalaisten intressejä,ei kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virolaiset räksyttää jatkuvasti ja sitten mennään Naton tai Suomen selätaakse. Pitäkää turpa kiinni jos ette itse selniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneessä ajassa ja sotahistoriassa Viro ei ollut NATO-maa. Meinaako Viron ministeri, että maansa tultua uhatuksi, niin Suomi valtiona hyökkää Viron vihollisen kimppuun. Tosin Suomestakin menee yksittäisiä sotilaita omin neuvoin minne tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin tulemme apuun, sehän on selvä! Jos ei valtiona, niin yksityisinä sotilaina. Aina on autettu ja apu on ollut molemminpuolista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivahan se on näin rauhan aikana lupailla kaikenlaista, mutta tositilannetta varten haluaisin kyllä sen lupauksen ihan paperille.

Luulen, että oikeassa hätätilanteessa Virolla on oman itärajansa turvaamisessa tarpeeksi tekemistä. Suomenkin auttaminen siinä sivussa on hankalaa. Ja Viron puolustushan nojaa vahvasti Natoon. Mitä muut Nato-maat sanovat siitä jos Viro haluaakin käyttää vähiä resurssejaaan myös Ei-Nato-maan puolustamiseen?

Eli Suomi (ja Ruotsi) Natoon ja mahdollisimman pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonhan meillä on saman kaltaista historiaa Viron kanssa. Aikanaan heistä puolet vietiin Siperiaan. Ja Isovihan aikaan (1713-1721) Oulun seuduiltakin vietiin paljon ihmisiä orjiksi ja maaorjiksi. Hailuodossa tapettiin 800 ihmistä kirveillä yhden yön aikana syksyllä v. 1714. Pohjanmaalla huomattava osa väestöstä surmattiin, ja rakennukset poltettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko Virossa yrittää toimia niin etteivät joutuisi pulaan, melkoista henkselien paukuttelua ja uhoa nuo viime vuodet siellä on olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viron kannattaa huolehtia vain oman maansa asioista. Eikä antaa valheellisia tietoja siitä mitä Suomi tekee. Todella törkeä lausunto Viron puolustusministeriltä. En itse koskaan taistele Viron puolesta . Viro antoi itse maansa vapauden pois .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Viro on Venäjän kanssa kuhnausta olisi Suomen hullua ryhtyä samaan rintamaan .Onhan Suomella Venäjän kanssa yhteistä rajaa yli tuhat kilommetrim.Mistä tälle pitkälle rajalle löytyisi miehiä puolustamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen väkiluku on pari miljoonaa suurempi kuin toisen maailmansodan aikana. Eikö siis armeijakin ole suurempi. Hyvin parjättiin tuolloin pienemmälläkin joukolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Viron pitäisi suunnata nämä pyynnöt Naton suuntaan.
Luulen, että Balttian kriisin sattuessa vaikutukset säteilee myös tänne,
ja Suomella on täysi työ oman alueen puolustamisessa.
Jos joukkoja aletaan rahtaamaan Suomenlahden poikki, niin helppoja maaleja ovat.
Ilmavoimien merkitys nolla sillä suunnalla.
Mutta niinhän se menee, että nämä ympärysmaat (Viro, Ruotsi) ovat aina halukkaita sotimaan viimeiseen suomalaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Putin päättää ajaa panssarit Tallinnaan, niin kukaa tai mikään ei häntä estä. Katsokaa vaikka mitä länsi teki kun Putin meni Ukrainaan. Kauppapakotteita. Siinä kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettava ja provokatorinen väite. Viro on Nato -maa, jonka puolustuksen hoitaa Nato. Täysin hullu ajatus, että 1300 kilometrin rajan Venäjän kanssa omaava Suomen valtio sotkeutuisi asiaan. Toivottavasti Viro-venäjä maaottelua ei tule koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:43
Ainakin 4 000 ihmistä on evakuoitu Gran Canarialla – laaja maastopalo roihuaa Tejedan vuoristokylän läheisyydessä
22:13
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
21:45
Hääjuhlaan kohdistuneessa räjähdyksessä kuoli yli 60 ihmistä Afganistanin Kabulissa – hääparin läheisiä uhrien joukossa
21:42
Lippo voiton päässä karsinnoista
21:40
Viikko käynnistyy Oulussa vesisateella – parinkymmenen asteen lämpötilat mahdollisia myöhemmin viikolla
21:14
Poliisi valvoi liikennettä Lapissa – 500 puhallutusta, ei yhtään rattijuoppoa
20:50
Tuuli tuiversi tulostasoa alas Birminghamin Timanttiliigassa –  Richardsson debytoi uransa kolmanneksi parhaalla esteajalla
103
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
90
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
64
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
56
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
32
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
24
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image