Ulkomaat

Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä ve­ge­ta­tii­vi­ses­sa tilassa olevan miehen kohtalosta

Vincent Lambert halvaantui täysin moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2008. Hänen äitinsä Viviane Lambert vastustaa elämää ylläpitävän hoidon lopettamista pojaltaan. Äiti ja poika kuvattiin sairaalassa Reimsissa heinäkuussa 2013. KUVA: PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS
Ulkomaat 20.5.2019 20:49
Lea Peuhkuri, Reuters

Ranskassa lääkärit lopettivat maanantaina ravinnon ja veden antamisen neliraajahalvaantuneelle Vincent Lambertille, joka on ollut syvässä vegetatiivisessa tilassa yli kymmenen vuotta.

Kyseessä on yksi Ranskan seuratuimpia tapauksia, joissa kiistellään elämän mahdollistamisesta ja oikeudesta kuolla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Lambert on entinen psykiatrinen sairaanhoitaja, joka joutui moottoripyöräonnettomuuteen vuonna 2008 ja halvaantui täysin. Hän ei ole juuri ollenkaan tajuissaan, mutta hän pystyy hengittämään ilman apua ja liikuttaa joskus silmiään.

Lambertin vaimo Rachel antaisi hänen kuolla. Myös useat Lambertin sisarukset ovat tällä kannalla.

Mutta Lambertin vanhemmat, jotka ovat katolilaisia, ovat järkkymättömiä, että heidän poikansa pitäisi pitää elossa. Tätä mieltä on myös osa muista perheenjäsenistä. Vanhemmat ovat käynnistäneet useita oikeusprosesseja asiasta.

Ruokittu mahaletkulla

Lääkärit kertoivat aiemmin toukokuussa, että he aikovat lopettaa Vincent Lambertin hoidon sen jälkeen, kun oikeuskäsittelyiden tie oli kuljettu loppuun.

Lambertia, 42, on ruokittu ja juotettu mahaletkun kautta sairaalassa Reimsissa Koillis-Ranskassa.

Lambertin vaimon asianajaja Laurent Pettiti kertoi maanantaina, että ravinnon ja veden antaminen miehelle on nyt lopetettu. Lambert saa rauhoittavaa lääkitystä.

– He ovat hirviöitä, Lambertin äiti Viviane itki sairaalan pihalla Reimsissa Reutersin mukaan.

Lambertin vanhemmat tekivät maanantaina vielä viimeisen valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saadakseen poikansa kohtalon käännettyä.

Strasbourgissa toimiva tuomioistuin kuitenkin ilmoitti, että Lambertin oikeutta elää ei rikota ja viittasi tuomioon, jonka se oli tehnyt vuonna 2015. Päätös antoi lääkäreille oikeuden lopettaa Lambertilta elämää ylläpitävä hoito.

Eutanasia laiton Ranskassa

Vanhemmat ovat aiemmin vedonneet jopa presidentti Emmanuel Macroniin, jotta Lambert jäisi henkiin.

Macron sanoi maanantaina, että Lambertin kohtalo ei ole hänen käsissään.

– Kaikki lääketieteen asiantuntijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että hänen tilansa on peruuttamaton, Macron kirjoitti Facebookissa.

Eutanasia on laiton Ranskassa. Vuonna 2016 lakimuutos tosin antoi lääkäreille mahdollisuuden vaivuttaa terminaalivaiheen potilaat eli kuolemansairaat uneen, kunnes he kuolevat.

Laki tekee eron eutanasian ja uneen vaivuttamisen välillä, ja Ranskasta tuli ensimmäinen maa, jossa tämänkaltainen laki astui voimaan.

Eutanasia on sallittua Hollannissa, Belgiassa, Kolumbiassa, Luxemburgissa ja Kanadassa.

Lisäksi avustettu itsemurha on sallittua useissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

MAINOS

Kommentoi

ei tää kaksista oo ollu tää elämä muutenkaan ois äiti aikanaan vetäny syntyessäni seinänriiveeksi meikäläisen nimittäin. puhheet vanhusten hoivasta, saa ihmisen masentuneeksi. omaa tahtoa ku ei o. on sitten toisten kynnysmatto. mitä virkaa sille on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihannes mikä vihannes.
Itse toivoisin loppua samanlaisessa tappauksessa.
Miksi pitää kitua ???????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaarallinen tie kun ihmiset alkaa päättää että jonkun elämä kuuluu lopettaa. Siksikö ettei hän ollut tuottava vai oliko hänestä toisille sukulaisille liikaa vaivaa ja kuluja? Vaan näillä perusteillahan tapetaan syntymättömiä lapsiakin. Kenestäpä meistä ei olisi kuluja ja vaivaa, vammautuessa tai vanhetessamme emme kukaan pysy tuotteliaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä kenenkään elämää lopeteta vaan elämän ylläpitäminen lopetetaan. Jos tämä on katolisille joku ongelma niin ei muuta kuin letkuruokintayksikkö Reimsin katedraalin kryptaan ja ukko sisään.

Alkio tai sikiö ei ole lapsi. Maailmassa on ihan liikaa ihmisiä. Yhden lapsen politiikkaa pitäisi harjoittaa kaikissa maissa seuraavat sata vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olekaan lapsi vielä mutta elämää elävä sikiö jonka elämä ei saisi olla ihmisten käsissä. Se joka päättää kuka saa saa syntyä tähän maailmaan luulee olevansa jumalam, mitä meistä kukaan ei ole. Tuolla systeemillä sunki elämä olis aika vaikeata kun tarvit itse hoitoa joskus. Jos lapsia ei synnyt tähän maailmaan enää juuri ollenkaan kuka hoitaa nykyiset työ ikäiset, kuka tekee työn että veroja kertyy, kuka jos ei lapsia olisi kasvamassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyseessä ihminen joka on maannut vihanneksena 10v ilman toivoa että tilanne muuttuisi paremmaksi. Uskoisin että 99,9% ihmisistä antaisi etukäteen luvan sammuttaa valot viimeistään 10v jälkeen jos joutuisi samaan tilanteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan voisiko olla niin, että tämä mies itse on aikanaan ilmaissut, ettei haluaisi elää tuolla tavalla? Olettaisin, että vaimo on tässä tapauksessa se joka kaikkein parhaiten tietää mitä potilas itse haluaisi - puolison kanssahan tällaisista todennäköisimmin keskustellaan. Vai oletko sitä mieltä, että ihmisen omalla mielipiteellä ei ole merkitystä, että elämää kuin elämää pitää pitkittää hinnalla millä hyvänsä?

Joka tapauksessa se, että sinun ensimmäinen impulssisi on olettaa että pysyvästi tajuttoman miehen kuolemaa pyytävät läheiset tekevät sen itsekkäistä ja ahneista syistä, kertoo kyllä jotain epämiellyttävää sinusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haluaisitko itse maata vuosikymmeniä hengityskoneessa koomassa, mitään mistään tajuamatta?
tai täysin liikunta- ja puhekyvyttömänä?
kokeilepa päivän verran...

siis mitä sinä ihan itse olet mieltä, itse ajattelet?
unohda kerrankin lahkojen ym käskyt, sanelut, opit ja opetukset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
53
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image