Ulkomaat

Viipurin basaari historiaan

Viipurin keskustan tori on toiminut monille suomalaisille muun muassa kristalliastiastojen hankintapaikkana. KUVA: Väistö Pentti
Ulkomaat 17.6.2007 0:00
Tuula Koponen
Enää eivät suomalaiset matkailijat voi ostaa halpaa valkovenäläistä kristallia, ukrainalaisia pannuja ja kattiloita tai venäläisiä vilttitossuja Viipurin torilta Pyöreän tornin edustalta. Yksi kausi suomalaisten halpaa itämatkailun shoppailuhistoriaa on päättynyt. Viranomaiset tyhjensivät Viipurin kauppatorin kesäkuun ensimmäisen viikonlopun jälkeen. Lähinnä suomalaisten turistien tarpeisiin vastannut basaarialue toimi paraatipaikalla 90-luvun ruplaromahduksesta lähtien.

Viipurilaisia torin lopettaminen ei kauppiaita lukuun ottamatta juurikaan hetkauta suuntaan eikä toiseen. Tavaravalikoima oli aina hieman etäällä kaupunkilaisten arkipäivästä.

"Ja sitä paitsi kauppahalli jää paikalleen, sieltä saa päivittäistavaraa ja yläkerrasta kaikkea muutakin", sanoo Alla Matvijenko Pyöreän tornin naapurissa sijaitsevassa Viipuri-keskuksessa.

Torilla 14 vuotta pellavaisia valkovenäläisiä pöytäliinoja, pyyhkeitä, lautas- ja laudeliinoja ja kylpytakkeja myynyt Marina on toriratkaisuun tyytymätön.

"Myyntipaikka kauppahallissa maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin torilla, ei minulla ei ole varaa mennä sinne. En oikein tiedä miten nyt elättäisin itseni", sanoo 40-vuotias Marina.


Torikauppiaita
ja heidän asiakkaitaan on kehotettu siirtymään paikallisten suosimalle Talikkalan torille. Se sijaitsee hieman kaupungin keskustan ulkopuolella Pietarin suuntaan. Tori on monipuolinen, siisti ja hinnat ovat halvemmat kuin keskustassa, mutta valikoima ei ehkä houkuttele turisteja.

"Jos siirryn Talikkalan torille, minun on vaihdettava tavaravalikoimani ehkä kiinalaisiin vaatteisiin, sillä viipurilaisilla ei ole varaa pellavaan", pohti Marina viimeisinä toripäivinä.

Kauppahallia vastapäätä torin toisella laidalla viimeistellään jo 1990 -luvulla aloitettua bisnes- ja hotellirakennusta. Sen omistajista ja tulevista toiminnoista ei oikein olla varmoja.


Venäläiseen tapaan
torikauppiaat ovat kuulleet huhuja, että torikojut pitää saada pois bisneskeskuksen pysäköintialueen alta, mutta kukaan ei vahvista epäilyjä. Yhtä hyvin paikalle voi tulla myös viihtyisä oleskelupuisto.

Alla Matvijenko ja Ludmila Vorozhbitova Viipuri-keskuksessa sanovat, että torin tyhjentäminen on osa Viipurin kaupungin viihtyisyyden lisäämistä, eikä siihen liity mitään dramatiikkaa.

"Suunnitelma on ollut tiedossa jo vuosia. Kaupunginisien mielestä torikojut ja niistä kertyvät roskakasat rumentavat kauniin maiseman", Alla Matvijenko sanoo.

Muun Venäjän tavoin Viipuriinkin noussut torien kilpailijoiksi jopa ympäri vuorokauden avoinna olevia super- ja hypermarketeja. Ne lyövät hinnoillaan ja valikoimillaan pienet torikauppiaat.

Viipurin tori ja kauppahalli kärsivät viisi vuotta sitten lähes täydellisen suomalaisasiakkaiden kadon. Taskuvarkaudet ja suomalaisten ryöstöt äityivät niin röyhkeiksi, että matkanjärjestäjät panivat Viipurin boikottiin.


Nyt Viipuria
pidetään yhtä turvallisena kuin mitä tahansa venäläistä kaupunkia ja suomalaisia ja ruotsalaisiakin turistibusseja liikkuu viikonloppuisin kohtalaisesti.

"Matkailijoita saisi käydä enemmänkin. Viipurissa on vielä paljon sellaista mitä suomalaiset eivät ole löytäneet", sanoo kahvilanomistaja Galina Shoroshova.

Kuudetta vuotta toiminnassa oleva Viipuri-keskus on monipuolistanut Viipurin matkailuantia. Se järjestää muun muassa historiallisia kävelyretkiä niin suomalaisille kuin venäläisillekin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image