Ulkomaat

Viimeiset tunnit EU-Lontoossa: ”Little Ben” korvasi Big Benin, kun Boris Johnsonin jouk­ko­ra­hoi­tus epäonnistui

Lontoo ja lontoolaiset odottavat lähestyvää Brexit-hetkeä vaihtelevin tuntein. Monet EU-eron vastustajatkin ovat tyytyväisiä, että asiassa päästään lopulta eteenpäin.
Ulkomaat 31.1.2020 22:29
Petteri Lindholm

Paikan päällä olevan toimittajamme kertoo Brexit-juhlien yltyvän Westminsterillä, kun Britannia jättää EU:n kello yhdeltä ensi yönä. Lontoossa hetken odotetaan tuovan pitkittyneen eroprosessin takia helpotuksen.

Toimittajamme Petteri Lindholm seuraa Brexit-tunnelmia paikan päällä Lontoossa.

Lontoon iltaa pitävät hallussaan brexit-kannattajat.

Iltapäivällä parlamenttitalo Westminsterin luona mieltään osoittaneita EU-mielisiä ei illansuussa enää juuri Westminsterillä näy.

Kolme ja puoli vuotta kansanäänestyksen jälkeen brexitiä odottaneet mielenosoittajat juhlivat iltapäivää iloisemmissa tunnelmissa. Mielenosoittajat kumisuttavat rumpuja, heiluttavat brittilippuja ja vertailevat kyltteihin kirjoitettuja nokkeluuksiaan.

Aiemmin päivällä kuultiin ilonhuutojen sijaan solvauksia, joita huusivat toisilleen parin korttelin välimatkalle kokoontuneet EU-mieliset ja brexit-kannattajat.

– Onneksi kyse oli pelkästä huutelusta. Uskon, että muutaman kuukauden päästä britit alkavat taas yhtenäistyä, sanoo brexit-kannattaja Matthew Smith.

Smith korostaa kunnioittavansa vastapuolen mielipiteitä. Kyse on demokratiasta kuten myös brexitissä, hän sanoo.

– Brexit tuo meille demokratiamme takaisin. Liityimme EU:hun alunperin kauppaunionina, nykyään se on paljon poliittisempi, ja se kontrolloi myös rahapolitiikkaa.

EU-eron toteutumisen ilta on saanut lontoolaiset liikkeelle. Ilmassa on kansanjuhlan, mutta myös kansansurun tuntua.

"Britannia kukoistaa brexitin jälkeen"

Muutama brexit-kekkereitä odottamaan kerääntynyt mielenosoittaja on kantanut paikalle oman helisevän kellovaununsa ”Little Benin”.

Kellovaunu korvaa korjauksessa olevaa parlamenttitalon kellotornia Big Beniä, jota ei saatu soimaan brexitin kunniaksi pääministeri Boris Johnsonin yrityksistä huolimatta.

Johnsonin tavoiteena oli kerätä korjauksen jouduttamiseksi puoli miljoonaa puntaa joukkorahoituksella, mutta tavoite jäi puolitiehen.

Veteraanisotilas George Cuwie kannattelee Britannian lippua ja armeijaa kunnioittavaa lippua Parlamentinaukiolla toisen maailmansodan aikaisen pääministeri Winston Churchillin patsaan liepeillä.

– Tämä on kunnian päivä Britannialle, Cuwie sanoo.

EU on kehittynyt Cuwien mukaan 2000-luvulla suuruudenhulluksi. Unioni haluaa Cuwien mielestä jatkuvasti lisää valtaa Brysseliin ja pois jäsenvaltioilta. Mitä syitä EU:ssa pysymiselle enää jää, hän kysyy.

– Britannia kukoistaa brexitin jälkeen. EU:n ulkopuolisena meidän onnistuu muodostaa paremmat kauppasopimukset kuin osana EU:ta.

Jalkapallo-ottelun tunnelmaa

Brexit-kuohunta on keskittynyt parlamenttitalon luokse ja sitä ympäröivien hallintorakennusten liepeille. Osa ministeriöistä on valaistu brittilipun värein: punaisella, sinisellä ja valkoisella.

Muualla Lontoossa saloissa liehuu tavallista enemmän brittilippuja, jokunen auto soittaa torviaan ja muutamat pubit myyvät olutta brexit-alennuksella. Muutoin brexit-päivää vietetään kuten mitä hyvänsä perjantaita.

Madeleine Kay katsoo, että brexitiin johti ihmisten tietämättömyys koko asiasta.

Suuri enemmistö ihmisistä ei ole kiinnostunut koko brexitistä, uskoo EU-kannattaja Madeleine Kay.

– Koko brexitin mahdollisti se, etteivät ihmiset perehdy asioihin. Se kertoo paljon, että heti kansanäänestyksen jälkeen Britanniassa yleistyi google-haku, jossa kysyttiin, mikä EU on, Kay sadattelee.

Kay arveli, että Parlamentinaukiolle kokoontuneet mielenosoittajat kokevat brexit-huipentuman kuin jalkapallo-ottelun.

– Kuuntele heidän brexit-laulujaankin. Kyse on samoista kappaleista kuin jalkapallokatsomoissa.

Tasapuolisuuden nimissä on todettava, että jalkapallohymnien melodioita käyttivät myös EU-kannattajat.

Johnson ei osallistune paikan päällä

Westminsterillä ilta huipentuu brexit-puolueen johtaja Nigel Faragen luotsaamaan brexit-juhlaan, jota vietetään Suomen aikaa kello 23 eteenpäin.

Aukiolla parlamentin edessä on vielä väljää. Suurimmat joukot saapuvat paikalle vasta h-hetkeksi, brexit-kannattajat vakuuttelevat.

Muutaman korttelin päässä parlamentista sijaitsevan pääministerin virka-asunnon seinään heijastettava kello tekee omaa brexit-lähtölaskentaansa.

Kansanäänestyksen aikaan brexit-kampanjaa johtanut, viime vuonna pääministeriksi noussutta Boris Johnsonia ei ennakkotietojen perusteella illan hulinoissa nähdä. Kello 23 julkaistaan Johnsonin ennalta nauhoitettu puhe.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Minun päähän Ei mahdu Eurounion on tuottamattomantyöntekijöitä täynä(Meput)joka rahoitetaan suurilta osin velkarahalla Suomi ottaa velkaa Saksalaisten ja Ranskalaiset Pankeista joka pitää näiden valtioiden talouden 5 % kasvussa.Mitä me'Suomalaiset saatu Eurounion kakusta järjettömän velkakierteen.Suomenkin kestävyysvajeen ongelma johtu yli-mitoitettu virkamiskoneisto ja ministeriöt..Mitä Suomalauset Mepit saaneet aikaan 25 vuoden aikana Ei rahaa palanut satoja miljardea virkamies ja juhlalounaisiin..Olisikoa aika katsoa peiliin ja todeta vihkoon meni Suomalaisten miljardit verorahat vuosienvarrella..Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puskinilla on hommat hanskassa, mutta hanskat on taaskin toivottomasti hukassa. :)

Suomi ei ota velkaa kenenkään pankista. Suomen valtion velka otetaan laskemalla kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla liikkeelle joukkovelkakirjoja. joita kuka tahansa voi sieltä ostaa. Suomen liikkeelle laskemat velkakirjat ovat niin hyvämaineisia, että korko niissä on erittäin matala, joskus jopa negatiivinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1965 Englannissa, kevättalvella, laskin lipun puolitankoon ja nyt nostan sen ylös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on ainakin hyvä esimerkki, että EU, ei ole kovin hyvä ainakaan suomelle. Kai näette.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotetaan vielä vähän aikaa. Kela armeija paisuu, ja verorahakirstun pohja pilkottaa. Kohta päästään pois eu,sta. Kuntatalous romahtaa pian..Katselkaa suomen olotilaa, palvelut jne, näette asiat kristallin kirkkana, että itsenäisyys se koittaa pian tännekkin. Tietenkin vielä, että jos eu, haluaa laittaa suomen tekohenkityskoneeseen, ja alkaa valtava rahan pumppaaminen, maksaakohan saksa ja muut eu, maat. Saapa nähä miten käy.. Kyllä se aikapommi tikittää kaikissa 27 maassa jotka ovat tämän suon päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen aikakin tulee pian. Suomi on jo siinä kunnossa, että selviytymiskeinoja ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä näin aamupäivällä näyttää siltä ettei Britannia uponnutkaan meren syvyyteen, siellä näyttää kelluvan yhä pinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään, vaikka näin siellä eu, mieliset ajatteli, että aamulla kun herätään, on britannia vajonnut. Antakaa kun minä sanon miten tässä nyt käy..Pian, hyvin pian lähtee muitakin maita, ja kauppasuhteet voidaan rakentaa ilman eu,takin. Mihin sitä eu,ta tarvitaan, olen tätä asiaa kysellyt jo 20 vuotta, en ole saanut selkeää vastausta. Kaupankäyntiin ei tarvita eu,ta. Rajat voi olla auki tai kiinni, ja kun jokainen maa on itsenäinen, he voivat tarkastella keitä tänne saapuu, vapaamatkustaminen loppuu ainakin, ja jo se on hyvä juttu. Joku roti on touhussa oltava, mutta katsokaa miten suomikin toimii, ovat ottamassa tänne avosylin kaikki ketkä tänne haluaa tulla, se ei ole hyvä. Jokaisen maan ollessa itsenäinen, kauppoja voidaan tehdä ihan samala tavalla, mutta jokainen maa saa sanoa että tuo ja tuo ei tänne tule, koska ovat rikollisia, rikollisryhmät menee minne sitten pääsee. Paha ei saa tehdä pesää mihin haluaa..! Selkisikö kaikille.? Eu,ta emme tarvitse kaupantekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksipä Britannia olisi uponnut mihinkään, nehän on vieläkin käytännössä EU:ssa. Miten käy vuoden siirtymäajan jälkeen, kun uusien kauppasopimusten pitäisi olla voimassa? Se on se todellinen testi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden parin kuluttuakin huomataan että Britannia kelluu yhä pinnalla, saatta olla että on noussut jopa ylemmäksi "pimeästä pelottelusta" huolimatta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat??? Suomen osuus Euroopan unionin jäsenmaksuista saattaa kasvaa 380 miljoonaa euroa Iso-Britannian eron takia.Suomen kanta on, että maksu pysyisi kohtuullisella tasolla. Lopullinen osuus määräytyy neuvotteluissa. Brexitin vuoksi EU:n hallinnoima rahasumma pienenee, kun jäsenvaltioiden määrä putoaa 27:ään.Jos Iso-Britannian nettomaksusumma eli 11 miljardia euroa vähennetään brexitin toteutuessa, Suomen osuuden arvioidaan nousevan runsaaseen
3 miljardiin euroon,joudumme velkarahaa jäsenmaksuihin.Suomessa puhutaan kestävyysvaje ongelmasta vaikka velkaannumme kiihtyvällä vaudilla lisää päivässä 600000 euroa tunnissa ja kolmanneksi mekin joudumme velkarahalla Puolustusmenoja kasvattamaan 3 mrd jopa 5 mrd vuosi hävittäjä ja häivittäjälaivat koska Iso-Britania asemahti yhteensä Kiinan ja Venjän iskukykyä Suurempi.Mekin joudumme hirveään velkakierteeseen johon ole varaa.."KONKURSSI TULOSSA SUOMEEN""irti Eurouniosta ja Brittien kanssa keskinäisiin sopimuksiin muuten keripukki tulee joka torppaan..Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä sitä olisi muillekkin "päävaivaa",jos sattuvat hoksaamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU, on nyt se mikä on. Britannian osuus on nyt pois. Kyllähän eu, neuvottelee epätoivoisesti uusia rahoittajia, onhan heillä albania ja mikä se toinen nyt olikaan. Kierrokseen tulee uusia uhreja kun joku saa tarpeekseen ja lähtee näistä säännöstelyistä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kopp kopp. Katselen useasti ohjelmaa, joka filmataan australian tulleista. Miettiessäni asiaa tarkoin, mitähän siitä tulisi, jos näitä tulleja ei olisi ollenkaan, ja sielläkin oltais yhtä leväperäisiä, että ei niitä nyt tarkistelemaan saa alkaa, menee aikaa, ja on hidasta ja tulee ruuhkia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokaisen maan pitää päättää itse oman maan asioista, eikä niin, että 28 maata päättää yhteispäätökset, tämä on väärä tie. Väärä tie. Rajoilla on tarkastettava tavara mitä tänne tulee, eikö ihmisillä ole jo tietämystä suomen valtavasta huumeongelmasta kun rajoilla ei valvo kukaan, joku tietenkin näkee tässäkin hyvää, että huumeet tulee, ja on hyvä että tulee, minun mielestä se on tosi huono juttu. Vaikka maksais kuinka paljon, se tulee paljon halvemmaksi yhteiskunnalle kun tarkistukset laitetaan rajoille, ja puomit kiinni, eipä tule järjestäytynyt rikollisuuskaan, eikä vapaat "turistit". ja jos tulee, voimme itsenäisenä maana antaa niin ankaran tuomion, että laittaa miettimään, kannattaako suomeen mennä tekemään rikoksia.!! Miettikääpä näitä asioita, tällainen olisi oikea aito paras hyvä suomi.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ottaa velkaa, EU, antaa nootit suomelle, että otatte lisää velkaa, tai lakkautatte kela korvaukset vähäx aikaa, ja koko kansa palkattomiin töihin, etä pysytte mukana. Tällaistakin voi olla tulossa. Näitäpä ei sitten tarvittais jos oltais itsenäisiä. Seurataampas tilannetta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin järkivaltioita Euroopassa.Iso-Britania tarttee Eurounioa vaan Eurounio tartee Iso-Britaniaa on 60 miljoonan väestö ja Englanti kansaivälinen kieli.Eurounion myötäilijät hymmärrä sitä jäsenmaksujen pidetään järjetöntä tuottamatontatyötä.Miksi Suomessa kerrota kansalle tieto siitä jäsenmaksuista Suomenvaltio maksaa 1.2 mrd vuodessa》》》nousee jopa 3 mrd..Suomen Historiassa ole maksettu korvauksia 1991-2020 jo'huikeat 25 mrd mitä olemme saane Ei mitään sisämarkkinat jumissa ja kriisivalmius ajettu alas maatalous..Mitä ISO-BRITANNIALLA omavarainen maataloudessa,Euroopan suurin asemahti ja rajoitukset siirtolaispolitiikan..Loistava ymmärrisivät lähteä eivät jääneet Saksan ja Ranskan kynnysmatoksi..Eläköön ISO-BRITANIA..Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on sellainen erikoisempi maa, täällä ei kerrota kansalle mitään poikkipuolista, kaikki on jätetty kansan arvioitavaksi, kukaan ei mediassa puhu ongelmista joita eu, on luonut. Ongelmia on valtavasti ja kansa ihmettelee, että mikähän tässä on, ja lukevat lehdestä, että maailmalla kuohuu, meilläkin alkoi kuohumaan. Siksi valistan täälläkin aina, että tutustukaa asioihin, katselkaa kaikkia asioita miten mikäkin on, oliko ennen paremmin vai miten. Pian sen sitten hoksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkähän ne meinaa sijoittaa all hoolilaisia.? Suomi tietenkin ottaa tänne niin paljon kuin mahtuu, ettei EU, suutu ja syytä niskuroinnista. Mutta onko rahaa..? Siinäpä sitä taas kerrakseen, ja kuka maksaa koko lystin.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla Oulussa
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
16:23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
15:36
Laskentavirhe koronakuolemissa, menehtyneitä nyt yksi vähemmän kuin eilen kerrottiin – kaksi kuolleista 40–59-vuotiaita
14:29
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
14:26
Täyskäännös – Kun viestintäjohtaja päätti 45-vuotiaana opiskella poliisiksi, kaikilla oli vain yksi kysymys: miksi? Tilaajille
14:22
Ukrainassa Kiovan ja Tshernobylin alueella raivoaa yli 140 ihmisten käsistä riistäytynyttä maastopaloa
63
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
21
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Merihanhi!
Arto Kyngäs

Uusin lukijakuva

Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image