Ulkomaat

Viimeiset mie­le­no­soit­ta­jat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina

Poliisi otti mielenosoittajan kiinni yliopiston läheisyydessä Hongkongissa. Oppilaitos on viime päivien aikana muuttunut protestien keskeiseksi näyttämöksi. KUVA: JEROME FAVRE / EPA
Ulkomaat 19.11.2019 9:39 | Päivitetty 19.11.2019 14:50
Ida Kannisto, Reuters

Hongkongin hallintojohtajan mukaan kampukselta poistuneiden mielenosoittajien joukossa oli 200 alaikäistä.

Viimeinen, noin sadan mielenosoittajan ryhmä pysyy sinnikkäästi yliopistolla, jonka poliisit ovat saartaneet Hongkongissa. Oppilaitos on viime päivien aikana muuttunut protestien keskeiseksi näyttämöksi. Yhteenotot yliopistolla ovat jatkuneet jo yli kahden päivän ajan, ja niissä on loukkaantunut noin 280 ihmistä.

Poliisi pidätti maanantain aikana noin 1 100 ihmistä. Heitä epäillään muun muassa mellakoinnista ja aseiden hallussapidosta.

Sadat mielenosoittajat joko pakenivat yliopistolta tai antautuivat tiistain vastaisen yön aikana väkivaltaisuuksien jatkuessa. Kymmenien mielenosoittajien joukko järjesti dramaattisen esityksen heittämällä muovisia kasteluletkuja sillalta alas ja pakenemalla odottamassa olleiden moottoripyörien kyydissä.

Poliisi käytti kyynelkaasua, vesitykkiä ja kumiluoteja, mihin mielenosoittajat vastasivat heittämällä polttopulloja ja tiiliskiviä kohti poliisia.

Noin 600 mielenosoittajaa oli poistunut tiistaihin mennessä yliopistolta, kertoi Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam tiistaina. Heidän joukossaan oli 200 alle 18-vuotiasta henkilöä.

Lam sanoo toivovansa rauhanomaista ratkaisua

Maanantaina ilmassa oli pelko siitä, että tilanne kärjistyy veriseksi yhteenotoksi. Hongkongin poliisin nähtiin kantavan mukanaan ampuma-aseita, joissa on sisällä ammuksia tähän asti käytettyjen kumiluotien sijaan.

Monet mielenosoittajat kertoivat maanantaina pelkäävänsä yhä suurempaa verenvuodatusta, koska pattitilanne ei näyttänyt ratkeavan. Mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa jo kuudetta kuukautta, mutta väkivalta on muuttunut pahemmaksi viime viikosta lähtien.

Kaupungin sairaalan viranomaiset kertoivat raportoineensa 221 vammaa maanantain aikana. Yhteensä 12 ihmisen tila oli vakava.

Hallintojohtaja Lam sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa toivovansa, että tilanne poliisin ja mielenosoittajien välillä päättyy rauhanomaiseen ratkaisuun. Lam kehottaneensa poliisia käsittelemään tilannetta inhimillisesti, kertoo Reuters.

Lamin mukaan väkivalta ei ole tarpeen, jos mielenosoittajat poistuvat rauhallisesti. Mutta mikäli tilanne muuttuu "poliisin on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin", hän sanoi.

Juttua päivitetty 19.11.2019 klo 14.50. Juttuun lisätty uusia tietoja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image