Ulkomaat

Vihreät nousivat Saksassa, kan­sal­lis­mie­li­set suurin Ranskassa – äänestysinto nousemassa merkittävästi koko Euroopassa

Vaalituloksia seurataan illan aikana tulosstudiossa Euroopan parlamentissa. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 26.5.2019 21:09 | Päivitetty 26.5.2019 22:35
Ilkka Hemmilä

Pohjoismaissa Ruotsidemokraatit on lähes tuplaamassa kannatustaan mutta Tanskan Kansanpuolue menettämässä puolet omastaan. Vihreät lisäävät kannatustaan suurissa jäsenmaissa Ranskassa ja Saksassa. Seuraamme tässä jutussa eurovaalien tuloksen muodostumista sunnuntai-illan aikana.

Euroskeptikot ovat kasvattamassa kannatusta monissa maissa EU-vaaleissa, mutta vaalien voittajiksi ovat selviytymässä EU-myönteiset puolueet.

Euroopan parlamentti julkaisi ensimmäisen arvionsa uuden parlamentin paikkajaosta puoli kymmenen jälkeen. Suurimpana ryhmänä on pysymässä keskustaoikeistolainen EPP. Arvion mukaan se kuitenkin joutuisi tyytymään noin 170 edustajaan nykyisen 218 paikan sijaan.

Toiseksi suurin ryhmä, sosiaalidemokraattinen S&D, olisi jäämässä noin 150 edustajaan. Sillä on nykyparlamentissa 191 edustajaa.

EPP säilyisi parlamentin suurimpana puolueena, vaikka sen sisällä skismaa aiheuttanut unkarilainen Fidesz jättäisi ryhmän. Parlamentin suurimmalla ryhmällä on merkitystä, koska perinteisesti suurimman ryhmän johtaja on noussut Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Vaikka menettelyä on kritisoitu, kunnia olisi nousemassa ennakkosuosikille, EPP:n Manfred Weberille.

Kolmanneksi suurin yhtenäinen ryhmä EU-parlamentissa olisi ennusteen mukaan liberaali Alde, joka yhdessä Ranskan euromielisen En Marche -puolueen kanssa saisi noin 100 paikkaa. Vihreät saisi ennusteen mukaan 70 paikkaa nykyisen 52 sijaan.

Kahteen eri ryhmään hajaantuneet kansallismieliset saisivat ennusteen mukaan yhteensä noin 110 paikkaa.

Parlamentissa istuu 751 meppiä.

Le Pen pysyi suurimpana Ranskassa

Ranskassa Marine Le Penin johtama Kansallinen liittouma pysyy vaalien suurimpana puolueena, kertoo Reuters ovensuukyselyn mukana yhdeksän aikaan illalla. Ovensuukyselyn mukaan puolue on saamassa 24 prosenttia äänistä, kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin presidentti Emmanuel Macronin johtama EU-myönteinen En Marche -puolue.

Kansallisen liittouman kannatus on samaa luokkaa kuin edellisissä EU-vaaleissa viisi vuotta aiemmin.

Kolmannelle sijalle nousee vihreät, joka kyselyn mukaan nostaa kannatuksensa vajaasta yhdeksästä prosentista 13 prosenttiin.

Äänestysaktiivisuus on nousussa useassa EU-maassa, mukaan lukien Ranskassa. Ranskalaisista äänesti noin puolet, mikä olisi maan korkein luku EU-vaaleissa 20 vuoteen. Reutersin mukaan äänestysinto nousi varsinkin alueilla, joilla äärioikeisto menestyi.

Vihreät nousussa Saksassa

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit on ovensuukyselyn mukaan menettämässä kannatustaan seitsemällä prosenttiyksiköllä. Se kuitenkin selviytyy suurimmaksi puolueeksi 28 prosentin kannatuksella.

Toiseksi on nousemassa vihreät, joka on maassa kaksinkertaistamassa kannatuksensa 22 prosenttiin. Kyselyn mukaan vihreät oli maan suosituin puolue alle 44-vuotiaiden joukossa.

Sosiaalidemokraattien jälkeen neljänneksi tulossa oleva Vaihtoehto Saksalle on lisäämässä kannatustaan seitsemästä prosentista 10 prosenttiin.

Saksassa äänestysaktiivisuus on alustavan tiedon mukaan noin 59 prosenttia. Luku olisi 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vaaleissa ja korkein 25 vuoteen.

Tanskan Kansanpuolue laskussa, Ruotsidemokraatit nousussa

Pohjoismaissa kansallismielisten ryhmien kannatukset ovat kulkemassa päinvastaisiin suuntiin.

Ruotsissa sosiaalidemokraatit säilyvät suurimpana puolueena 25 prosentin kannatuksella, mutta Ruotsidemokraatit kisaavat toiseksi suurimman puolueen tittelistä Maltillisen kokoomuksen kanssa.

SVT:n ovensuukyselyn mukaan kokoomuksen kannatus oli 18 prosenttia ja ruotsidemokraattien prosenttiyksikköä pienempi. Ruotsidemokraatit lähes tuplaisi kannatuksensa viime EU-vaaleista.

Tanskassa suunta on toinen. Puoli kymmeneltä tanskalaisen ovensuukyselyn mukaan viime vaalien voittaja Tanskan Kansanpuolue on menettämässä puolet kannatuksestaan noin 12 prosenttiin. Se jäisi maan neljänneksi.

Suurimmaksi puolueeksi on nousemassa aiempi kakkonen, sosiaalidemokraatit.

Eurooppalaiset aktivoituivat uurnille

Ennakkotietojen perusteella europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuus on nousemassa viime vaaleista. Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan-laajuinen äänestysprosentti olisi noin 51 prosenttia.

Äänestysinto EU-vaaleissa on ollut perinteisesti laimeaa niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Vuonna 2014 koko EU:n äänestysprosentti oli 42,6 prosenttia.

Tietoja kasvaneesta äänestysinnosta on Saksan ja Ranskan ohella monista muista maista. Tanskassa EU-äänestysaktiivisuus on maan historian suurin, 66,5 prosenttia. Puolassa äänestysaktiivisuus on suurin piirtein tuplaantumassa.

Suomessa äänestysprosentti nousi niukemmin 39,1 prosentista 40,7 prosenttiin.

Euroskeptikot yhdistivät voimansa

Vaalien suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluu oikeistopopulistien menestys. Euroskeptiset ja maahanmuuttovastaiset puolueet ovat keränneet kannatusta ympäri maanosaa, ja nyt ne pyrkivät yhdistämään voimansa Euroopan parlamentissa.

Yhteistyötä varten perustettiin huhtikuussa uusi liittouma KVE, joka aikoo koota moniin pieniin ryhmiin kuuluneet lajitoverit yhdeksi isoksi toimijaksi. Liikettä johtaa Italian sisäministeri, Lega-puolueen nokkamies Matteo Salvini.

Liittoumassa on puoluetta 13 eri maasta, yksi kustakin. Mukana ovat muun muassa Marine Le Penin johtama ranskalainen Kansallinen liittouma, saksalainen Vaihtoehto Saksalle, Vapauspuolueet Alankomaista ja Itävallasta sekä Suomen perussuomalaiset.

Ryhmää voivat kasvattaa uudet myös uudet tulokkaat. Mahdollinen kumppani on EPP-ryhmästä eristetty Unkarin valtapuolue Fidesz, joka on kyselyjen mukaan saamassa yhä yli hieman yli puolet maan äänistä.

Euroskeptikot eivät kuitenkaan vieläkään muodosta yhtenäistä ryhmää. Esimerkiksi Italian pääministeripuolue Viiden tähden liike ja Britannian brexit-puolue eivät ole halunneet liittyä uuteen ryhmään.

Macron vahvistaa tai rikkoo liberaalien rivejä

Uusista puolueista huomio kiinnittyy myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin perustaman En Marchen menestykseen. Euromielisenä liberaalina tunnetun Macronin on odotettu täydentävän Aldea, johon Suomesta kuuluvat keskusta ja RKP.

Ranskan gallupit povaavat En Marchelle ainakin 20 edustajaa europarlamenttiin. Macronin tuella Alde voisi saada yli 100 edustajaa ja varmistaa kolmanneksi suurimman ryhmän aseman. Macron voisi siis todella vahvistaa liberaalidemokraattien ääntä, mutta Alden ja En Marchen odotettu liittouma ei ole virallisesti toteutunut.

Salvinin tavoin Macron on haikaillut uuden ryhmän perustamisen perään. Sen toteutuminen ei kuitenkaan voi olla yhden miehen projekti. Ryhmän perustaminen europarlamenttiin vaatii nimittäin ainakin 25 meppiä vähintään seitsemästä maasta.

Juttua päivitetään illan mittaan.

Katso europarlamenttivaalien suomalaiset läpimenijät sekä kaikkien ehdokkaiden äänimäärät vaalipiireittäin.

Suomen äänestysaktiivisuus vain hieman alle EU:n keskitason

Äänestysprosentti viime EU-vaaleissa oli 42,6. Suomalaiset jäivät niukasti keskitason alapuolelle 39,1 prosentilla.

Innokkaimmin äänestivät EU:n ytimessä elävät belgialaiset ja luxemburgilaiset, joista uurnille lähti noin 90 ja 85 prosenttia.

Yli puolet äänioikeutetuista äänesti myös vain Maltalla, Kreikassa, Italiassa, Tanskassa, Irlannissa ja Ruotsissa.

Vaalit ovat nelipäiväiset, ja seitsemässä maassa äänet annettiin jo ennen sunnuntaita.

Tulokset Alankomaista, Irlannista, Tsekistä, Latviasta, Maltalta, Slovakiasta ja pitkittyneen EU-eroprosessin kanssa kipuilevassa Britanniasta saadaan vasta, kun äänestäminen koko Euroopassa on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:50
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa
19:42
Suomen mitalitili ei auennut agilityn MM-kisojen avauspäivänä – maksikoirien joukkuekilpailun viides sija paras suomalaissijoitus
19:22
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
19:04
Viidessä eri osoitteessa toimiva poliisi aikoo taas muuttaa Oulussa – Ylitarkastaja uuden poliisitalon hinta-arviosta: "Se poikkesi siitä, mihin olimme varautuneet" Tilaajille
18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
85
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
58
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
57
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
44
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
34
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image