Ulkomaat

Venezuelan erikoinen tilanne – kummalle pre­si­den­teis­tä valta lopulta siirtyy?

Tuhannet ihmiset kerääntyivät Venezuelassa kaduille keskiviikkona. Kyltissä vaadittiin Venezuelan vapauttamista.
Ulkomaat 24.1.2019 9:48 | Päivitetty 24.1.2019 15:41
Katja Ihatsu, Reuters

Pula ruuasta ja lääkkeistä on jatkunut Venezuelassa jo vuosia. Guaidó lupaa uusia vaaleja ja humanitaarista apua, mutta armeija seisoo Maduron takana.

Keskiviikkona Venezuelan presidentiksi julistautunut maan oppositiojohtaja Juan Guaidó, 35, haastaa presidentti Nicolás Maduron, 56, joka on johtanut maata viisi vuotta. Hyperinflaatio on johtanut Venezuelan taloudelliseen romahdukseen, jonka seurauksena yli kaksi miljoonaa ihmistä on lähtenyt pakolaisiksi.

Vaikka Maduro on ollut jo pitkään kansainvälisen arvostelun kohteena, hän on jatkanut maan johdossa. Hän voitti presidentinvaalin viime toukokuussa ja jatkoi toiselle kaudelle.

Insinöörin koulutuksen saanut Guaidó kuuluu Maduron äänekkäimpiin arvostelijoihin kotimaassa. Hän on kutsunut vaaleja vilpillisiksi ja vaatinut niille uusintaa.

On joitakin merkkejä siitä, että oppositio on saamassa tukea myös keski- ja yläluokan ulkopuolelta. Tällä viikolla Maduroa vastaan on protestoitu köyhimmillä asuinalueilla.

Kahdeksan ihmistä on kuollut, ja poliisi on pidättänyt 59 ihmistä levottomuuksissa.

Lupaa uusia vaaleja

Kymmenen vuotta sitten Guaidó osallistui mielenosoituksiin, jotka vastustivat sosialistijohtaa Hugo Chávezia. Nyt hän lupaa maalle rehellisiä vaaleja, uuden hallituksen ja armahduksen niille armeijapäälliköille, jotka luopuvat Maduron tukemisesta.

Guaidó sai heti ilmoituksensa jälkeen tukea ulkomailta. Yhdysvallat tunnusti hänet presidenttinä ja sanoi käyttävänsä taloudellista ja diplomaattista valtaansa tukeakseen demokratian palauttamista Venezuelaan.

Myös useat latinalaisamerikkalaiset maat, kuten Brasilia ja Kolumbia, antoivat tukensa Guaidólle. Nämä maat ovat ottaneet vastaan satoja tuhansia pakolaisia Venezuelasta.

Venezuelan parlamentin puhemis Juan Guaidó julisti itsensä keskiviikkona tuhansien ihmisten edessä maan presidentiksi. KUVA: Cristian Hernandez

Myös armeijasta on ilmaistu tyytymättömyytta hallitusta kohtaan. Tästä huolimatta armeijan johto tukee Maduro. Myös maan oikeuslaitos on Maduron takana.

Turkki asettui Maduron puolelle. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan tarjosi keskiviikkona tukeaan Madurolle soittamalle hänelle. Muutamat vasemmistojohtoiset maat, kuten Kuuba ja Bolivia tukevat Maduroa.

Meksiko käänsi kelkkansa tuoreen presidentin Andrés Manuel López Obradorin mukana. Se ei enää vastusta Maduroa.vaan sanoo noudattavansa puuttumattomuusperiaatetta.

Leipä ja lääkkeet loppuivat

Noin 32 miljoonan asukkaan Venezuelan tilanteesta pahiten ovat kärsineet sen kansalaiset. Viime vuodet jatkunut syvenevä taloudellinen kriisi on johtanut entisen vauraan öljyvaltion asukkaat nälänhätään.

Lännen Media todisti tilannetta paikan päältä elokuussa 2017. Tuolloin pääkaupunki Caracasissa ihmiset jonottivat aamuyöllä päästäkseen ruokakauppaan, jonka hyllyistä suurin osa ammotti tyhjyyttään.

Jos kaupasta löytyi leipää, se maksoi tuolloin 10 000 bolivaria, kun venezuealalaiset tienasivat noin 80 000 bolivia kuukaudessa.

Myös Venezuelan presidentti Nicolas Maduro esiintyi kansalaisille keskiviikkona Caracasissa ja julisti pysyvänsä maan johdossa.

Lohduttomin tilanne oli sairaaloissa, joissa hoitohenkilökunnan piti hoitaa potilaita ilman perustarpeita, kuten särkylääkkeitä.

– Vielä 1970-luvulla Venezuela oli kuuluisa ensiluokkaisesta sairaanhoidosta. Nyt olemme kuuluisia siitä, että virtsatieinfektio voi koitua kuolemaksi. Antibiootteja ei ole, ja jos niitä jostain onnistuu vielä saamaan, ne ovat Intiasta ja kehitysmaista tuotuja tehottomia halpaversioita. Kaikkiin vaivoihin määrätään samaa, saatavilla olevaa tuotetta, kertoi yksityissairaala Clinicas Caracasin lääkäri Alexandra Rivero.

Guaidó on luvannut humanitaarista apua maahan, mutta ruuan ja lääkkeiden toimittaminen perille vaatii lisää kansainvälistä tukea ja on haastavaa, kun Maduron liittolaiset valvovat maan kulkuväyliä.

Juttua korjattu kello 15.41: Meksiko ei ole Venezuelan naapurimaa eikä suurin valtio.

MAINOS

Kommentoi

USA on taas kuola suupielestä valuen öljyn perässä. Eiköhän siellä viimeistään valta vaihdu saman tapaan kuin Chilessä aikoinaan niin että saadaan länsimielinen hirmuhallitsija valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja pakotettua jälleen yksi taloudellisesti itsenäinen valtio maailman pankin orjaksi. Venezuelalla menisi ihan hyvin, jos se ei olisi joutunut elämään USAn ja liittolaisten talouspakotteiden kuristamana. Jos Venezuela saisi käydä kauppaa ulkomaille itsenäisesti, niin tämä luonnonrikkauksien maa voisi erinomaisesti. Hiekkalaatikolla tahtipuikkoa heiluttaa kuitenkin häikäilemätön USA joka on iskenyt silmänsä Venezuelan öljyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öljystähän tässä on kysymys. Usan pitkäaikaiset pakotteet alkavat purra. Maa on saatu taloudellisesti polvilleen ja Usa pystyy nyt sanelemaan kuka saa maata johtaa. Seuraavana amerikkalaiset öljy-yhtiöt tulee paikalle jakamaan öljymarkkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha tästä on USA:ta syyttää tai kiittää. Kyllä tämä on alkujaan ihan venezuelan oman hallitsijan aikaansaannosta, Kannattaa tutusua aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuela halusi käyttää öljystä saatavat rahat kansan hyvinvointiin. Se ei käy USA:lle. Myöskään itsenäinen rahalaitos ei käy USA:lle, joka haluaa omistaa maailmanlaajuisen rahanpainannan ja velkaannuttaa valtiot ulkomaiseen lainaan. Itsenäinen maa painaa itse rahansa eikä sellainen valtio velkaannu ulkomaille. Jos katsotte mitkä maat ovat USAn hampaissa ja talouspakotteiden alla niin kas kas, ne kaikki ovat rahapolitiikassaan itsenäisiä eli uhka jenkkien kansalliselle turvallisuudelle :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Etelä-Amerikan suurin valtio, Venezuelan naapurimaa Meksiko käänsi kelkkansa tuoreen presidentin Andrés Manuel López Obradorin mukana." a) Meksiko ei ole Venezuelan naapurimaa ja b) Meksiko ei ole Etelä-Amerikassa, vaan Pohjois-Amerikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öhöm, Meksiko on Väli-Amerikkaa eli Latinalaista Amerikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
78
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image