Ulkomaat

Venetsiaan vyöryi jälleen vettä – Pormestari: "Venetsia tuhoutui aiempana päivänä"

Tulvavesi valtasi perjantaina noin 70 prosenttia Venetsiasta. Kaupungin pormestari sulki pääsyn Pyhän Markuksen torille. KUVA: ANDREA MEROLA
Ulkomaat 15.11.2019 18:10
Lea Peuhkuri, Reuters

Poikkeuksellisen korkea nousuvesi vyöryi Italian Venetsiaan jälleen perjantaina.

Vain kolme päivää aiemmin kanaalikaupunki kärsi pahimmista tulvista yli 50 vuoteen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro sulki veden alleen jääneen Pyhän Markuksen torin. Hän myös vetosi kansainvälisen avun puolesta, sillä tulvan aiheuttamat vauriot voivat nousta jopa miljardiin euroon.

– Venetsia tuhoutui aiempana päivänä, Brugnaro sanoi videolla Reutersin mukaan.

Brugnaro on syyttänyt Venetsian ahdingosta ilmastonmuutosta. Merivedenpinta on keskimäärin 20 senttiä korkeammalla kuin sata vuotta sitten.

Paikallisviranomaisten mukaan vesi nousi perjantaina 154 senttiin. Tiistaina mittari kohosi jopa 187 senttiin, mikä oli toiseksi korkein mitattu nousuvesi koskaan Venetsiassa.

Perjantaina vesi peitti 70 prosenttia kaupungista. Asukkaat joutuivat jälleen uuteen massiiviseen siivousoperaatioon.

– Olemme olleet tässä hätätilassa päiviä, emmekä jaksa enää, venetsialainen Nava Naccara sanoi Reutersille.

Venetsia, joka on Unescon maailmanperintökohde, koostuu yhteensä 118 saaresta. Kaupungissa on paljon goottilaisen arkkitehtuurin helmiä ja taidetta Italian arvostetuimmilta taiteilijoilta.

Esimerkiksi tulvavesi on vallannut yli 50 kirkkoa kaupungissa.

Viikonlopuksi Venetsiaan luvataan 110–120 sentin nousuvesiä. Tavallisesti 80–90 sentin nousuvesi on korkea, mutta silti hallittavissa oleva.

MAINOS

Kommentoi

Kurkkaus historiaan; Venetsiassa on tulvinut jo alkuajoista eli noin 600 luvulta lähtien. Venetsiassa on useita tulvia vuodessa ja noin neljän vuoden välein isot tulvat. Tulvat ajoittuvat talvikuukausiin. Venetsian pormestarille asia ei voi olla yllätys eikä poikkeuksellinen. Rahaa on kerätty ja saatu valtiolta tulvavallien rakentamiseen mutta ei näy valleja, eipä sen puoleen rahojakaan, minne lie menneet. Jos nämä tulvat ihan oikeasti aiheuttaisi miljardin euron tuhot ja asia ihan oikeasti huolettaisi pormestaria, niin eiköhän tuo tulvavalli olis jo rakenteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vesi on nyt 20 cm korkeammalla kuin sata vuotta sitten, niin onko laskelmassa otettu huomioon kuinka paljon Venetsia on vajonnut samassa ajassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvatkoon vahingot ne joiden taskuihin on "valunut" suurin osa tulvaporttien rakennusrahoista. Tätäkään vahinkoa ei olisi tapahtunut jos olisi pidetty kiinni rakentamiseen varatuista varoista, ja näin toimimalla olisi mahdollistunut aikataulun mukainen rakentaminen. No, Italiassa Italian tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisella puolen maan pinta kohoaa toisella puolen se vajoaa niin jonnekkin päinhän sen veden täytyy liikkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ovat ilmastonmuutoksen jo toteutuvia kauhukuvia, hirveämpää on luvassa. Olisi kannattanut kuunnella tutkijoita jo kauan sitten, he ennustivat oikein ja itse asiassa alakanttiin, muutos on tapahtunut nopeammin kuin luultiin. Nyt on viimeiset hetket lopettaa piruilu ja vetkuilu, järeät toimet käyntiin välittömästi. Se tarkoittaa jauhot kurkkuun metsäteollisuudelle, ei kestämätöntä hakkuutasoa, ja muullekin teollisuudelle, jos ei puhdasta energiaa, ei tuotantoa. Turve historiaan, bensasaastuttajille kielto. Fossiilisen poltto on lopetettava kaikilla sektoreilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja samalla luu kurkkuun elintasollemme. Palataan 1700-luvun loppupuolen elintapaan.

Valitettavasti Venetsia saa syyttää ahdingosta suurimmaksi osaksi itseään. Ensinnäkin sijainti Adrian meren pohjukassa altistaa matalapaineiden etelätuulen aihettamalle vedennousulle. Holtiton pohjaveden käyttö kuivattaa saarten maaperää ja aiheuttaa siten maan painumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan näin sormia napsauttamalla saadaan Venetsian tulva kuntoon ja kun pysäytetään turpeen käyttö huomenna, on kaikki sitten hyvin myös Brasiliassa... Äly hoi älä jätä. Alkaa jo riittämään tämä ympäristöhypetys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin totta! Kyllä saa riittää hypetys.

Minä haluan polttaa takapihallani polttoöljyä tynnyrissä kellon ympäri, mutta sekin on vissiin kielletty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie olen samaa mieltä. Venetsian metsähakkuut on lopetettava heti, Venetsian turpeennosto lopetettava myös ja Venetsian raskas teollisuus on lopetettava. Näillä saadaan Venetsia "nousuun".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venetsia vajoaa nykyisin noin 0,2-0,4 metriä sadassa vuodessa, jotkin paikat ovat 50 vuodessa vajonneet yli 200 mm. Olisikohan tällä mitään vaikutusta tulvien pahenemiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
102
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
87
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
73
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image