Ulkomaat

Ve­nä­läis­ko­neen musta laatikko löytyi – kaikkien koneessa olleiden 71 ihmisen uskotaan kuolleen

Venäläinen matkustajakone tuhoutui täysin Moskovan lähistöllä sattuneessa onnettomuudessa.
Ulkomaat 11.2.2018 14:37 | Päivitetty 11.2.2018 22:01
STT, Kaleva

Moskovan lähellä pudonneen matkustajakoneen musta laatikko on löytynyt, kertoo venäläinen RT-uutiskanava Venäjän hätätilaministeriöön viitaten. Kone putosi tänään iltapäivällä Moskovan alueella Argunovon kylän lähellä.

Löytynyt musta laatikko on tallentanut lentäjien ja lennonjohdon käymät keskustelut. Saratov-lentoyhtiön turmakone on tyypiltään Antonov An-148.

Turmassa kaikki koneessa olleet 65 matkustajaa sekä kuuden hengen miehistö saivat surmansa. Hätätilaministeriö on julkaissut koneessa olleiden nimilistan. Suomen Moskovan-suurlähetystö kertoi Twitterissä, ettei listalla ole suomalaisnimiä.

Saratov-lentoyhtiön kone oli matkalla Moskovasta Orskiin Uralin alueelle, kun se katosi tutkasta pian noustuaan Moskovan Domodedovon kentältä.

Paikallisen median Ural56.ru-sivulla näkyy ahdistuneita omaisia Orskin lentoasemalla, jonne koneen piti laskeutua. Orskin pormestari Andrei Odintsov kertoi televisiossa, että lentoasemalla on psykologeja ja sairaanhoitohenkilökuntaa auttamassa omaisia.

Tutkinta turman syystä aloitettu

Venäjän tutkintakomissio on aloittanut turman syyn tutkinnan. Venäjän liikenneministeriön mukaan turman syynä voivat olla esimerkiksi sääolot, inhimillinen virhe tai tekninen vika.

Tutkintakomissio myös kiisti aiemmin esitetyt arvelut, että koneen miehistö olisi ennen putoamista ehtinyt kertoa toimintahäiriöstä.

Tutkijat ovat takavarikoineet Saratov-lentoyhtiön asiakirjoja ja puhuttaneet Domodedovon kentän henkilökuntaa, lentoyhtiön työntekijöitä ja lentoliikenteen valvojia.

– Lisäksi tutkijat selvittävät ne Domodedovon kentän työntekijät, jotka valmistelivat koneen lentoa varten, sanoi hätätilaministerin tiedottaja Svetlana Petrenko Interfax-uutistoimistolle.

Petrenkon mukaan kaikki lennon valmisteluun liittyvät asiat selvitetään meneillään olevassa rikostutkinnassa.

Interfax-uutistoimiston mukaan silminnäkijät olivat nähneet, että kone oli tulessa ennen kuin se putosi. Lentokoneen jäänteet ovat pirstoutuneet laajalle alueelle.

Televisiokuvissa on näytetty koneen palasia lumessa. Venäjällä on ollut viime päivinä runsaita lumisateita, ja näkyvyyden on kerrottu olleen huono.

Lentoyhtiöltä oli aiemmin kielletty lennot ulkomaille

Moskovan Domodedovon lentoaseman lähde kertoi uutistoimistoille, että kone katosi tutkasta muutama minuutti nousun jälkeen.

Koneen määränpää Orsk sijaitsee Venäjän Orenburgin alueella. Alueen kuvernööri kertoo venäläismedialle, että koneessa olleista valtaosa eli yli 60 oli kotoisin Orenburgin alueelta.

Vuonna 2015 Saratov-lentoyhtiöltä kiellettiin lennot ulkomaille, koska yhtiön koneen ohjaamosta löydettiin ulkopuolinen ihminen. Lentoyhtiö pyysi kumoamaan lentokiellon ja korjasi käytäntöjään. Lupa ulkomaille suuntautuviin charter-lentoihin palautettiin vuonna 2016, kertoo BBC.

Saratov-yhtiö lentää pääasiassa venäläisille kentille ja eräisiin Kaukasian kohteisiin, esimerkiksi Armeniaan, Georgiaan ja Azerbaidzhaniin.

Venäläisvalmisteinen lentokone oli seitsemän vuoden ikäinen, ja Saratov-yhtiö osti sen toiselta venäläiseltä lentoyhtiöltä vuosi sitten.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt osanottonsa uhrien omaisille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ukraina ei ole Venäjää. Antonov on ukrainalainen suunnittelutoimisto ja valmistaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antonov on lentokonesuunnittelija Oleg Konstantinovits Antonovin (1906- 1984) tölle perustuva neuvostoliittolainen ( nyk. ukrainalainen lentokonesuunnittelu- ja valmistusyhtiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vain ois ollut oppositiojohtaja kyydissä? Tai muita eriäviä mielipiteitä omaavia henkilöitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antonov ei ole konetyyppi, vaan valmistaja. Ukrainasta. Eipä ole Antonoveissa tilastollisesti ollut sen enempää ongelmia kuin muissakaan koneissa. An-148 on uudehko tyyppi, joka täyttää kaikki läntisetkin normit melu ja saastepäästöt mukaan lukien. Avioniikka on länsimaista.

Myös ”aidosti” venäläinen Sukhoi Superjet on suunniteltu Sukhoin, Boeingin ja CASA:n yhteisprojektina.

Kone ei putoa siksi, että se on ukrainalainen tai venäläinen. Vika löytyy muualta. Aerodynamiikan säännöt ja lujuusoppi on samanlaista ympäri maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
19
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
9
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja
6
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image