Ulkomaat

Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa

Koillis-Syyrian Ras al-Einin kaupungista nousi sankka savu Turkin pommitusten jäljiltä. Kuva on otettu Turkin puolelta. KUVA: ERDEM SAHIN
Ulkomaat 22.10.2019 23:09
STT

Syyrian kurdit kertoivat vetäytyneensä ja täyttäneensä tulitauon ehdot.

Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tiistaina. Lisäksi Venäjä ja Syyria tukevat hänen mukaansa kurdijoukkojen vetäytymistä pohjoisessa.

Lavrov kertoi tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin käymistä keskusteluista Sotshissa.

Erdogan puolestaan sanoi, että Turkki ja Venäjä eivät salli separatistista toimintaa Syyriassa.

Putinin ja Erdoganin keskustelut kestivät lopulta tuntikausia.

Kurdien poistuminen Turkin vaatima ehto tulitauolle

Amerikkalaisen viranomaislähteen mukaan Syyrian kurditaistelijat ilmoittivat Yhdysvalloille poistuneensa niin kutsutulta turvavyöhykkeeltä Pohjois-Syyriassa. Turkin vaatima poistuminen oli ehto viiden päivän tulitauolle, josta Turkki ja Yhdysvallat sopivat viime viikolla.

Nimettömänä pysynyt lähde kertoi tiistai-iltana, että asiasta oli ilmoittanut kurdien SDF-joukkojen komentaja Mazlum Abdi kirjeessä Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle, joka sopi tulitauosta Erdoganin kanssa.

Myöhemmin myös Syyrian kurdien edustaja Redur Khalil välitti saman tiedon AFP:lle ja sanoi kurdien nyt täyttäneen tulitauon ehdon.

Assad lupasi tukea kurdeille

Tiistaina myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad näyttäytyi pitkästä aikaa julkisuudessa vierailemalla joukkojensa luona taisteluiden etulinjassa lähellä Idlibin kapinallisaluetta. Presidentinkanslian julkistamassa videonauhoituksessa al-Assad vakuutti hallintonsa tukevan kurdeja tai mitä muuta ryhmittymää tahansa, joka vastustaa Turkin hyökkäystä maahan.

– Se on perustuslaillinen ja kansallinen velvollisuutemme, al-Assad sanoi.

Presidentti lisäsi, että taistelu Syyrian luoteisosassa sijaitsevan Idlibin hallinnasta on ratkaiseva koko kahdeksan vuotta jatkuneen sisällissodan lopettamisessa.

Syyrian hallinnon ja kurdien suhde ei ole ollut aiemmin hyvällä tolalla, koska kurdit ovat olleet al-Assadia vastustavan Yhdysvaltain liittolaisia. Pian Turkin hyökkäyksen alettua hallituksen joukkojen ja kurdien kerrottiin kuitenkin sopineen yhteistyöstä.

Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueelle 9. lokakuuta pian sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ilmoittanut vetävänsä sotilaansa alueelta. Monien mielestä Yhdysvallat petti kurdit, jotka olivat sotineet amerikkalaisten liittolaisina äärijärjestö Isisiä vastaan menettäen tuhansia taistelijoitaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi maanantaina, että "pieni määrä" yhdysvaltalaisia sotilaita pysyy Syyriassa. Trumpin mukaan yksi ryhmä maahan jäävistä Yhdysvaltain joukoista on sijoitettu Jordanian ja Israelin vastaisen rajan läheisyyteen ja loput turvaavat öljykenttiä.

Yhdysvallat pyrkii estämään Syyrian öljykenttien päätymisen jihadistien haltuun.

MAINOS

Kommentoi

Saksan ehdottama rauhanturvatehtävä toteutui aleella kahden totalitarismin valloitusoperaationa.

Silläaikaa kun EU pitää päätään pensaassa edelleen Turkki ja Venäjä jakavat Syyriaa keskenään. Venäjällä on Syyriassa Välimeren rannalla pysyvät suuret laivaston ja ilmavoimien sotilastukikohdat ja nyt Turkki valtaa Syyrian alueita koillisosassa maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hiekka-aavikon turvavyöhykkeelle laitettaisiin kasakoita seisomaan kahden metrin välein, niin se olisi hyvä. Jos väli olisi vain metri, niin se olisi vielä kaksin verroin parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat istuu öljyhanojen päällä. Ei Yhdysvallat olisi sekaantunut millään tavalla Syyrian asioihin jos siellä ei olisi öljyä. Yhdysvaltalaiset tarvitsee valtavasti öljyä tulevaisuudessakin jotta voi ajaa niillä bensarosvoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi sinulle:

Putinin oligarkki Gennadi Timtshenkon yhtiö on ottanut haltuunsa Syyrian fosfaattivarat. Ne kuuluvat maailman suurimpiin fosfaattivarantoihin.

Ei Venäjä olisi sekaantunut millään tavalla Syyrian asioihin jos siellä ei olisi fosfaattia. Venäläiset tarvitsee valtavasti fosfaattia tulevaisuudessakin jotta voisivat lannoittaa laajoja kaalimaitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi sinulle: eräät maailman suurimmat fosfaattivarannot tässä taannoin annettiin ilmaiseksi Norjalaisille, yllätys yllätys, lahjoittajia olimme me fiksut suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän Soklin fosfaatista hieman enemmän.

Soklin fosfaattiesiintymä löydettiin jo vuonna 1967. Kaivosoikeudet olivat ensin Rautaruukilla, jolta ne hankki itselleen Kemira, joka suunnitteli kaivosta pitkään. Kemira siirsi hyödyntämisoikeudet lannoiteyhtiö Kemira Grow How'lle. Norjalaiselle Yaralle Sokli tuli vuonna 2007, kun se osti Kemira Grow How’n. Fosfaattivarantoja ei norjalaisille annettu ilmaiseksi kuten valeuutistoimisto väittää. Norjalaisille fosfaattipallo potkaisiin siis 40 vuoden "naattimisen" jälkeen.

Vuonna 2015 Yara keskeytti Soklin fosfaattikaivoksen suunnittelun, koska hanke ei ollut riittävän kannattava.

Soklin fosfaatilla on sama ongelma kuin Venäjällä on Siperiassa. Sokli on kaukana syrjäseudulla. Sinne olisi rakennettava junarata, jotta fosfaattimalmin hyödyntäminen olisi kannattavaa, mutta se maksaisi liikaa, n. 400 miljoonaa euroa. Sokli on samalla tavalla "rikas" kuin on Venäjäkin, eli rutiköyhä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen vastaan avosylin Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
55
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image