Ulkomaat

Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa

Koillis-Syyrian Ras al-Einin kaupungista nousi sankka savu Turkin pommitusten jäljiltä. Kuva on otettu Turkin puolelta. KUVA: ERDEM SAHIN
Ulkomaat 22.10.2019 23:09
STT

Syyrian kurdit kertoivat vetäytyneensä ja täyttäneensä tulitauon ehdot.

Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tiistaina. Lisäksi Venäjä ja Syyria tukevat hänen mukaansa kurdijoukkojen vetäytymistä pohjoisessa.

Lavrov kertoi tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin käymistä keskusteluista Sotshissa.

Erdogan puolestaan sanoi, että Turkki ja Venäjä eivät salli separatistista toimintaa Syyriassa.

Putinin ja Erdoganin keskustelut kestivät lopulta tuntikausia.

Kurdien poistuminen Turkin vaatima ehto tulitauolle

Amerikkalaisen viranomaislähteen mukaan Syyrian kurditaistelijat ilmoittivat Yhdysvalloille poistuneensa niin kutsutulta turvavyöhykkeeltä Pohjois-Syyriassa. Turkin vaatima poistuminen oli ehto viiden päivän tulitauolle, josta Turkki ja Yhdysvallat sopivat viime viikolla.

Nimettömänä pysynyt lähde kertoi tiistai-iltana, että asiasta oli ilmoittanut kurdien SDF-joukkojen komentaja Mazlum Abdi kirjeessä Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle, joka sopi tulitauosta Erdoganin kanssa.

Myöhemmin myös Syyrian kurdien edustaja Redur Khalil välitti saman tiedon AFP:lle ja sanoi kurdien nyt täyttäneen tulitauon ehdon.

Assad lupasi tukea kurdeille

Tiistaina myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad näyttäytyi pitkästä aikaa julkisuudessa vierailemalla joukkojensa luona taisteluiden etulinjassa lähellä Idlibin kapinallisaluetta. Presidentinkanslian julkistamassa videonauhoituksessa al-Assad vakuutti hallintonsa tukevan kurdeja tai mitä muuta ryhmittymää tahansa, joka vastustaa Turkin hyökkäystä maahan.

– Se on perustuslaillinen ja kansallinen velvollisuutemme, al-Assad sanoi.

Presidentti lisäsi, että taistelu Syyrian luoteisosassa sijaitsevan Idlibin hallinnasta on ratkaiseva koko kahdeksan vuotta jatkuneen sisällissodan lopettamisessa.

Syyrian hallinnon ja kurdien suhde ei ole ollut aiemmin hyvällä tolalla, koska kurdit ovat olleet al-Assadia vastustavan Yhdysvaltain liittolaisia. Pian Turkin hyökkäyksen alettua hallituksen joukkojen ja kurdien kerrottiin kuitenkin sopineen yhteistyöstä.

Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueelle 9. lokakuuta pian sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ilmoittanut vetävänsä sotilaansa alueelta. Monien mielestä Yhdysvallat petti kurdit, jotka olivat sotineet amerikkalaisten liittolaisina äärijärjestö Isisiä vastaan menettäen tuhansia taistelijoitaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi maanantaina, että "pieni määrä" yhdysvaltalaisia sotilaita pysyy Syyriassa. Trumpin mukaan yksi ryhmä maahan jäävistä Yhdysvaltain joukoista on sijoitettu Jordanian ja Israelin vastaisen rajan läheisyyteen ja loput turvaavat öljykenttiä.

Yhdysvallat pyrkii estämään Syyrian öljykenttien päätymisen jihadistien haltuun.

MAINOS

Kommentoi

Saksan ehdottama rauhanturvatehtävä toteutui aleella kahden totalitarismin valloitusoperaationa.

Silläaikaa kun EU pitää päätään pensaassa edelleen Turkki ja Venäjä jakavat Syyriaa keskenään. Venäjällä on Syyriassa Välimeren rannalla pysyvät suuret laivaston ja ilmavoimien sotilastukikohdat ja nyt Turkki valtaa Syyrian alueita koillisosassa maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hiekka-aavikon turvavyöhykkeelle laitettaisiin kasakoita seisomaan kahden metrin välein, niin se olisi hyvä. Jos väli olisi vain metri, niin se olisi vielä kaksin verroin parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat istuu öljyhanojen päällä. Ei Yhdysvallat olisi sekaantunut millään tavalla Syyrian asioihin jos siellä ei olisi öljyä. Yhdysvaltalaiset tarvitsee valtavasti öljyä tulevaisuudessakin jotta voi ajaa niillä bensarosvoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi sinulle:

Putinin oligarkki Gennadi Timtshenkon yhtiö on ottanut haltuunsa Syyrian fosfaattivarat. Ne kuuluvat maailman suurimpiin fosfaattivarantoihin.

Ei Venäjä olisi sekaantunut millään tavalla Syyrian asioihin jos siellä ei olisi fosfaattia. Venäläiset tarvitsee valtavasti fosfaattia tulevaisuudessakin jotta voisivat lannoittaa laajoja kaalimaitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi sinulle: eräät maailman suurimmat fosfaattivarannot tässä taannoin annettiin ilmaiseksi Norjalaisille, yllätys yllätys, lahjoittajia olimme me fiksut suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän Soklin fosfaatista hieman enemmän.

Soklin fosfaattiesiintymä löydettiin jo vuonna 1967. Kaivosoikeudet olivat ensin Rautaruukilla, jolta ne hankki itselleen Kemira, joka suunnitteli kaivosta pitkään. Kemira siirsi hyödyntämisoikeudet lannoiteyhtiö Kemira Grow How'lle. Norjalaiselle Yaralle Sokli tuli vuonna 2007, kun se osti Kemira Grow How’n. Fosfaattivarantoja ei norjalaisille annettu ilmaiseksi kuten valeuutistoimisto väittää. Norjalaisille fosfaattipallo potkaisiin siis 40 vuoden "naattimisen" jälkeen.

Vuonna 2015 Yara keskeytti Soklin fosfaattikaivoksen suunnittelun, koska hanke ei ollut riittävän kannattava.

Soklin fosfaatilla on sama ongelma kuin Venäjällä on Siperiassa. Sokli on kaukana syrjäseudulla. Sinne olisi rakennettava junarata, jotta fosfaattimalmin hyödyntäminen olisi kannattavaa, mutta se maksaisi liikaa, n. 400 miljoonaa euroa. Sokli on samalla tavalla "rikas" kuin on Venäjäkin, eli rutiköyhä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image