Ulkomaat

Venäjän suurvalta-asema lepää huteralla pohjalla

Ranskan presidentti Jacques Chirac luetaan EU:n nykyjohtajista ainoaksi Vladimir Putinin ymmärtäjäksi. KUVA: YURI KOCHETKOV
Ulkomaat 17.7.2006 0:00
Yli-Huttula Tuomo
Venäjä on globaalissa mittakaavassa laskeva suurvalta. Venäjältä puuttuu ystäviä, vaikutuspiiri ja niin sanottua pehmeää valtaa. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Henrikki Heikka.

"Venäjän työikäisen väestön määrä on nopeassa laskussa, Venäjän talouden koko ei parhaassakaan tapauksessa riitä suurvallalle, Venäjän ydinasepelote on rapautumassa, Naton laajentuminen nakertaa Venäjän aluepuolustuksen uskottavuutta ja Venäjältä puutuvat vahvat liittolaiset", Heikka kirjoittaa kesäkuussa julkaistussa Ulkopoliittisen instituutin artikkelissa.

Venäjän talouden koko ei Heikan mukaan koskaan nouse lähellekään länttä.

Venäläisten bruttokansantuote per asukas tulee ennusteiden mukaan olemaan vuonna 2050 alle puolet amerikkalaisten tasosta, noin 57 prosenttia ja 63 prosenttia saksalaisten tasosta.

"Venäjän pyrkimys kuroa umpeen elintasokuilu lännen kanssa lähivuosikymmenien aikana on hataralla pohjalla, samoin kuin unelmat suurvaltaroolista. Venäjän kannalta realistisempaa olisi tavoitella edes samankokoista poliittista roolia kuin on Meksikolla tai Indonesialla, jotka molemmat ovat todennäköisesti Venäjää suurempia toimijoita vuonna 2050."

Heikka myöntää, että Venäjä on tehnyt paluun suurvaltapolitiikkaan. Taustalla on Venäjän nopea talouskasvu ja Venäjän keskeinen rooli Euroopan energiatoimittajana.

Venäjän roolia on vahvistanut vallan keskittyminen presidentti Vladimir Putinille ja hänen lähipiirilleen.

Tämän valtakeskittymän mahdollisia vaikutuksia kansainväliseen politiikkaan ei Heikan mukaan pidä aliarvioida.

Hän muistuttaa, että Venäjän valtion kontrolloima energiajätti Gazprom kuuluu pörssiarvolla mitattuna maailman arvokkaimpien yritysten joukkoon.

"Jos ennustuksiin Venäjän poliittisen kulttuurin kehityksestä vielä liitetään oletus Venäjän ja sen länsinaapurien taloudellisen integraation entistä suuremmasta syvenemisestä lähitulevaisuudessa, saadaan aineksia skenaarioilla, joissa on yhtenevyyksiä tsaarin vallan ja kylmän sodan vuosiin", Heikka kirjoittaa.

"Suurvaltarooli edellyttää paitsi vakaata väestöpohjaa, rahaa ja raakaa voimaa, myös kansainvälisen yhteisön tunnustusta ja mielellään ihailuakin", Heikka korostaa ja arvioi, että Venäjältä puuttuu "pehmeän vallan" komponentti.

Putinin lähimpiä "ystäviä" tällä hetkellä ovat paarialuokan johtajat kuten Uzbekistanin Islam Karimov, Venezuelan Hugo Chavez, Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenko ja Hamasin johto.

Putinin ainoat ymmärtäjä EU:ssa, Saksan Gerhard Schröder ja Italian Silvio Berlusconi, eivät enää ole vallassa, ja Irakin sodan aikainen liittolainen Ranskan Jacques Chirac alkaa olla poliittinen ruumis.

Myöskään Washingtonissa Putinin tuki terrorisminvastaisessa sodassa ei riitä Heikan mukaan syyksi vaieta Putinin hallinnon kasvavasta autoritäärisyydestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
191
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Hyvä Pontus! Niin minäkin, ja olen arvostanut aina, maalta kun kotoisin olen. Ja pellot vuokralla vain nimelliskorvausta... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image