Ulkomaat

Venäjän salaperäinen rä­jäh­dy­son­net­to­muus herättää paljon kysymyksiä – lännessä epäillään kyseessä olleen epäonnistunut ohjuskoe

Presidentti Vladimir Putin esitteli Buretvesnik-nimellä tunnetun ohjuksen näyttävästi yhdessä muiden asehankkeiden kanssa viime vuoden keväällä. KUVA: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA
Ulkomaat 13.8.2019 10:26
STT

USA:ssa uskotaan presidenttiä myöten epäonnistuneeseen ohjuskokeeseen, Venäjän antamien tietojen perusteella varmuutta ei vielä ole

Venäjällä lähellä Arkangelia sattunut räjähdys sotilastukikohdassa herättää paljon arvailuja. Venäläiset ovat antaneet viime viikon tapahtumista Njonoksan tukikohdassa tietoa niukasti, mutta jostain uudenlaisten aseiden kehittämisestä on vahvistettu olleen kyse.

Yhdysvalloissa tiedusteluviranomaiset ovat päätyneet mediatietojen perusteella siihen, että kyseessä oli ydinkäyttöiseksi suunnitellun risteilyohjuksen pieleen mennyt testi. Presidentti Vladimir Putin esitteli Buretvesnik-nimellä tunnetun ohjuksen näyttävästi yhdessä muiden asehankkeiden kanssa viime vuoden keväällä.

Jopa presidentti Donald Trump puuttui asiaan viime yönä Suomen aikaa ja mainitsi tviitissään venäläisohjuksesta lännessä käytetyn Skyfall-nimen. Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on käytössään samanlaista, mutta edistyneempää teknologiaa.

Presidentin kommentti on kiinnostava, koska amerikkalaisten on kerrottu haudanneen vastaavan kehityshankkeen jo vuosikymmeniä sitten sekä epärealistisena että vaarallisena. Eri arvioiden mukaan risteilyohjukseen voimanlähteeksi sijoitettavan ydinreaktorin pitäisi muun muassa olla niin kevyt ja pieni, että se olisi suojaamaton ja levittäsi säteilyä ympäristöönsä.

Lisäksi riittävä työntövoima ohjuksen saamiseksi ilmaan edellyttäisi myös perinteisemmän rakettimoottorin mahduttamista samaan kokonaisuuteen reaktorin kanssa.

USA:n ohjuspuolustus Venäjän silmätikkuna

Venäjän onnettomuudessa on saattanut olla kyse myös jostain muusta kehitteillä olevasta aseesta, kuten ydinkäyttöisestä Poseidon-torpedosta. Sotilasprofessori Petteri Lalu Maanpuolustuskorkeakoulusta ja ohjelmajohtaja Fredrik Westerlund Ruotsin puolustusvoimien FOI-tutkimuslaitoksesta arvioivat STT:lle, ettei asiasta ole vielä nykytietojen perusteella varmuutta.

–  Rosatomin mukanaolo ja heidän ilmoituksensa vahvistavat, että ydinenergian koeluontoisesta käytöstä uuden ohjusteknologian kehittämisessä on ollut kysymys, Lalu tiivistää.

Totuus voi jäädä pitkäksikin aikaa hämärän peittoon, sillä Venäjä ei ole ollut halukas paljoa kertomaan aseiden kehityksessä sattuneista takaiskuista, Westerlund sanoo.

Tapahtunut asettaa erikoiseen valoon Putinin puolentoista vuoden takaisen puheen, joista sai helposti käsityksen, että uusien ihmeaseiden kehitys ja testaus olisi jo pitkällä ja menestyksekästä.

Westerlundin mukaan Putinin esiintymisen eräs tärkeä tavoite oli parantaa neuvotteluasemia Yhdysvaltain kanssa.

–  Putinin mainostamat aseet olivat sellaisia, joihin Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä ei purisi, ja siksi ne esiteltiin, Westerlund sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Kumma että Venäjä ei tässä tapauksessa syyttänyt muuta maata syylliseksi räjähdykseen kuten se teki kun sukellusvene Kurski posahti Jäämerellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites teillä rakettien uudelleenkäyttö on edistynyt?

Meillä se on arkipäivää 1.vaiheen osalta.
Parin vuoden sisään on tarkoitus saada sellainen malli valmiiksi jota ei tarvitse muuta kuin tankata lentojen välissä.
(mukaanlukien 2. vaihe)

Välitankkauksella yllämme Marsiin ja takaisin.

On muuten tää teslan avokattomalli tällä reissulla aika huikea. Meinaan että maisemia piisaa.

t. Starman

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkos Trumpin porukoilla,parempi vastuu kansalaisistaan sekä koko maapallon turvallisuudesta?Eppäillä sopii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... se tämä sama rosatom tee sitä maailman turvallisinta ja edullisinta ydinvoimalaa hanhikivelle ilman mitään venäläisiä sotilaskytköksiä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieni epäonnistuminen kaiken kaikkiaan tämä ohjuskoe oli. Paljon merkittävämpi epäonnistuminen on ollut ja on edelleen Putinin presidenttikaudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosatomi tekee ydinase kokeita ja sellainen kelpuutetaan rakentamaan pyhäjoelle ydinvoimala. Ei hyvää päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieni moduuli, jossa ydinmateriaali ydinreaktorin tapaan kuumennetaan, mutta erittäin kuumaksi. Perinteisten rakettipolttoaineiden teho nousee kaksinkertaiseksi. Patopainemoottorissa reaktori kuumentaa ilmaa ja poistaa sitä paineella, käyttömatka on varsin pitkä. Käytettäessä säteilee valtavasti. Tarina ei kerro, kumman venäläiset onnistuivat räjäyttämään, mutta moskovalaisella klinikalla voi olla hyvin radioaktiivisia potilaita hoidettavanaan, jälleen kerran.

Ah, NL/Venäjä: lähemmäs tuhat ydinkoetta ml. 57 miljoonan trotyylitonnin vetypommi, Tshernobylin, Kyshtymin ja Karachain ydinkatastrofit, järviin ja jokiin lasketut valtavat määrät ydinjätteitä, satoja tuhansia evakuoituja, kymmeniä miljoonia säteilylle altistuneita... Salailua, valehtelua, uraanikaivosten sivukäytäviin haudattuja poliittisia vankeja... Lyijyarkuissa haudattuja ja betoniin upotettuja säteileviä ruumiita, joihin ei ulkopuolisten pidä päästä käsiksi; ei vain säteilyn vuoksi, vaan valtionsalaisuudenkin vuoksi. Salaista, neuvostovaltio ei tee virheitä, kenenkään ei pidä päästä tutkimaan radioaktiivisista jäänteistä, mitä ydinmateriaalia oli käytetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ah, USA: Ydinkokeita katseltiin drinkkilasit kädessä Las Vegasin kasinoiden parvekkeilta hienoina näytöksinä välittämättä mitään siitä kuinka Nevadan asukkaiden käy. Vieläkään ei USAn hallitus suostu myöntämään kokeiden valtavaa uhrimäärää, korvauksia on ruvettu "downwinderseille" pikku hiljaa maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me ihmiset ollaan kehittymättömiä olioita. Kehitämme aseita että voimme toisiamme tappaa? Kun pitäisi nämäkin rahat käyttää hyvinvoinnin lisäämiseen ettei syöpä tappais ihmisiä. Lisäksi kun puhutaan luonnonvarojen eettisestä käytöstä niin onko tässä mitään järkeä herra Putin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpi vain, mutta Putinin porukat kehittelevät laitteita, jotka käytettäessä tulevat saastuttamaan pahasti kohdealueita. Kuten aina, heillä ei ole minkäänlaista vastuuntuntoa omia tai muiden maiden ihmisiä sekä maailmaa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image