Ulkomaat

Venäjän rikkaat haalivat omia hen­gi­tys­ko­nei­ta ja mos­ko­va­lais­sai­raa­loi­ta muutetaan ko­ro­na­sai­raa­loik­si

Venäläismies hamstrasi ruokaa supermarketissa Moskovassa. KUVA: SERGEI CHIRIKOV
Ulkomaat 24.3.2020 18:38
Maarit Uber

Venäjällä on todettu noin 500 koronatartuntaa ja yksi viruksen aiheuttama kuolema. Uusia tartuntoja rekisteröidään kiihtyvällä vauhdilla. Tshetshenia sulkee ensimmäisenä Venäjän alueena ravintolat ja kahvilat.

Venäjällä rikkaat ovat alkaneet ostaa omia hengityskoneita ja rakentaa omia klinikoita koronan varalle.

Maan rikas eliitti on tottunut hoidattamaan itseään yksityisellä puolella etenkin ulkomailla. Venäjällä koronaa hoidetaan ainoastaan julkisissa sairaaloissa.

Suuri osa Venäjän kaikista hengityskoneista sijaitsee Moskovan alueella ja Pietarissa. Muualla kuin suurkaupungeissa hengityskoneita on niukasti, ja moni olemassa oleva kone on vanha. Venäjällä on noin 29 hengityskonetta sataa tuhatta asukasta kohti. Italiassa vastaava luku on kahdeksan.

Sairaaloiden on vaikea saada uusia koneita, sillä tilausjonot ovat kuukausien mittaisia jo ilman yksityishenkilöiden tilauksia. Monen maan hengityskonekapasiteetin on laskettu pettävän epidemian edetessä.

Moskovassa jo useita koronasairaaloita

Moskovalaissairaaloita valjastetaan kovaa vauhtia koronasairaaloiksi, vaikka Venäjän viralliset tartuntaluvut ovat vielä pieniä.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kirjoittaa blogissaan, että Moskova rakentaa uutta infektiosairaalaa kaupungin laidalle. Kyseessä on nopealla aikataululla pystytettävä siirrettävissä oleva yksikkö. Rakennustyöt ovat jo hyvällä mallilla. Tehohoidon yksikkö koostuu kymmenestä rakennuksesta ja niissä voidaan hoitaa samanaikaisesti 250 potilasta. Sairaala valmistuu ensi kuussa.

Sobjanin kertoo Moskovan määränneen myös seitsemän muun kaupungin sairaalan yksiköitä keskittymään pelkästään koronatapausten hoitoon.

Venäjällä kaikki, joilla epäillään koronatartuntaa, eristetään kahdeksi viikoksi. Kynnys määrätä ihmisiä sairaalahoitoon on maassa perinteisesti matala. Venäjällä on raportoitu joidenkin koronapotilaiden karanneen sairaalasta.

Tshetshenian toimet edellä muuta maata

Koronasairaaloiden pystyttäminen herättää ihmetystä sosiaalisessa mediassa. Se myös asettaa outoon valoon viralliset tartuntaluvut. Tiistai-iltapäivään mennessä Venäjällä oli todettu alle 500 koronatartuntaa ja yksi viruksen aiheuttama kuolema. Tartuntoja on raportoitu viime päivinä kiihtyvällä vauhdilla.

Pormestari Sobjanin on määrännyt kaikki yli 65-vuotiaat moskovalaiset kotikaranteeniin torstaista alkaen. Jokaiselle määräystä noudattavalle maksetaan vajaat 50 euroa. Määräys ei koske Venäjän 67-vuotiasta presidenttiä Vladimir Putinia.

Sobjanin on todennut, että Moskovan on oltava valmis tapahtumien kehittymiseen mihin tahansa suuntaan.

Tshetshenia on kertonut ensimmäisenä Venäjän alueena sulkevansa ravintolat, kahvilat ja muut ihmisten suosimat julkiset paikat. Tasavallan kovaotteinen johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti asiasta sosiaalisessa mediassa sen jälkeen kun alueelta oli löydetty kolme koronavirustartuntaa.

Perustuslakia ollaan muuttamassa

Venäjän valtiollisen VTsIOM-tutkimuslaitoksen mielipidekyselyn mukaan peräti 95 prosenttia venäläisistä pitää terveydenhoitoon liittyvää perustuslain muutosta tärkeänä. Venäläiset haluavat, että valtio takaa laadukkaiden terveydenhuollon palveluiden saatavuuden.

Presidentti Vladimir Putinin tulevan presidenttiehdokkuuden mahdollistamista perustuslakimuutoksella piti samassa kyselyssä tärkeänä lähes kaksi kolmesta vastanneesta. Kysely selvitti, mitä perustuslain muutoksia venäläiset pitävät tärkeinä. Tutkimus ei selvittänyt, hyväksyvätkö venäläiset kyseiset muutokset.

Putin ajoi koronakriisin varjossa läpi perustuslakimuutospaketin, joka mahdollistaa hänen jatkamisensa presidenttinä nollaamalla tähänastiset kaudet. Muutokset vaativat toteutuakseen enää kansanäänestyksen, joka on määrä pitää kuukauden kuluttua.

Lääkäri olikin supertartuttaja

Putin on lähettänyt Italiaan armeijan kalustoa ja virusasiantuntijoita koronapotilaiden avuksi. Kreml myös ilmoitti, ettei se odota Italian ajavan EU:n asettamien pakotteiden poistamista kiitokseksi avusta. Venäjän näkökulmasta on kuitenkin todennäköistä, että apu lisää Italian intoa vaikuttaa Krimin miehityksen vuoksi asetettujen pakotteiden poistamiseen.

Venäjän kädenojennusta Italialle voi pitää maan oman kansanterveyden näkökulmasta yllättävänä, sillä Venäjän ennakoidaan olevan pian itse koronakriisin keskellä. Venäläislääkärit saavat joka tapauksessa Italiasta kokemusta, jolle on pian käyttöä myös kotimaassa.

Venäjällä on herättänyt viime päivinä suuttumusta supertartuttajaksi paljastunut Stavropolin alueen johtava tartuntatautien lääkäri ja professori Irina Sannikova. Sannikova lomaili Espanjassa, muttei kertonut asiasta töissä eikä jäänyt kotiin saatuaan matkan jälkeen flunssan oireita. Hän joutuu vastaamaan tekosistaan oikeudessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kovin vähän on tartunnan saaneita virallisten tietojen mukaan.
Kuitenkin jo länsimaisia autotehtaita suljetaan, Peugeoteja ja Opeleita ei nyt valmistu. Uusi kenttäsairaala valmistumassa Moskovan lähelle.
Yksi syy voisi olla se että jo kuukauden päästä on kansanäänestys siitä tuleeko Putinista presidentti vuoteen 1936. Vaaleja ei eliitti halua lykätä joten tartuntamääriä ehkä piilotellaan.
Toinen asia on se että venäläisiä asiantuntijoita on jo Italiassa ja Espanjassa auttamassa. Ei ehkä ihan humanitäärisistä syistä sillä ehkä varsinkin Italian toivotaan ajavan sanktioiden poistamista vastapalveluksena.
Venäläiset ovat hyvin lähimmäisrakkaita, koko ajan vieraillaan sukulaisten ja ystävien luona, pidetään hauskaa ravintoloissa ja matkustellaan maailmalla. Viruksen kannalta hyvät olosuhteet levitä vauhdilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

´
'' Kukin repii itselleen mahdollisimman paljon. '' - Kommunismin olemus.

Neuvostoliitosta länteen karkotettu, Suomalaisen tiedeakatemian kutsuttu jäsen, filosofi Aleksandr Zinovjev.
- HS, 5.10.1982

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itänaapurissa toverit eivät ole koskaan olleet tasavertaisia vaan toiset lapsineen ovat aina olleet tasa-arvoisempia kuin toiset.

Sama kommunistinen eläimellisyys vain toteutetaan nyttemmin pelkällä rahalla. - Sama mädännäisyyssairaus pätee kaikkialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei... oispa jännää saada viisikymmentä euroa ohjeiden noudattamisesta ... :) ?! Maassa maan tavalla. Semmosta se on Elämä. Eipä minulla muuta tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinnekö menevät Suomessakin valmistetut hengityskoneet? Ne joille ei ole päättäjien mielestä tarvetta Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Esimerkiksi Innokas Medical ja Mariachi ovat julkisuudessa ihmetelleet miksei Suomen valtio (tai sairaanhoitopiirit) tilaa heiltä hengityskoneita. Tuotantokapasiteetti voitaisiin kaksinkertaistaa nopeasti, mutta tilausten pitäisi tulla nyt. Suomessa on väestön määrään nähden vähän hengityskoneita, huomattavasti alle Euroopan keskitason. Italia oli siihen nähden hyvin varautunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluunkin pitäisi perustaa oma sairaala korona potilaille. Italiassahan tauti levisi nopeasti sairaaloissa muillekin osastoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image