Ulkomaat

Venäjän ja Ukrainan kaasukiista yltyy – Venäjä uhkaa irtisanoa kaa­sun­kul­je­tus­so­pi­muk­sen

Nord Stream 2:sta käydään edelleen turvallisuuspoliittista keskustelua Euroopassa. Kuvassa Suomenlahteen laskettua putkistoa.
Ulkomaat 16.6.2019 14:00
Maarit Uber

Ukraina tarvitsee rahaa varastoidakseen kaasua talven varalle ja välttääkseen uhkaavan kaasukriisin.

Venäläisen kaasun kauttakulku Ukrainan kautta Eurooppaan saattaa tyssätä vuodenvaihteeseen. Maiden erimielisyydet kaasuasioista eivät ole hellittäneet alkuvuoden aikana.

Venäjä on uhannut hylätä kokonaan Ukrainan kanssa kymmenen vuotta voimassa olleen kaasunsiirtosopimuksen sen rauetessa vuoden päättyessä.

Venäjä siirsi neuvotteluja

Venäjä on ilmoittanut haluavansa jatkaa keskusteluja aiheesta Ukrainan ja Euroopan unionin kanssa vasta syyskuun lopussa. Alun perin keskusteluja piti käydä vielä kesäkuussa.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak perusteli neuvottelujen lykkäämistä sillä, että Ukrainan on käytävä ensin parlamenttivaalit ja muodostettava uusi hallitus. Ukrainassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit heinäkuussa.

Lykkäys voi johtaa yhä pitkittyviin neuvotteluihin Venäjältä Ukrainan kautta johdettavan kaasun kohtalosta. On mahdollista, ettei asiaa saada sovittua ennen nykyisen sopimuskauden umpeutumista.

Euroopan komission energiaunionista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič yritti kuitenkin pitää yllä toiveikkuutta loppuviikosta Moskovassa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Hän totesi, että rakentavia keskusteluja jatketaan puhelimitse kesän aikana.

Ukrainalta loppuu aika

Kuluva kesä on Ukrainan valtiolliselle kaasujätille Naftogazille kriittistä aikaa. Se tarvitsisi lähes miljardi euroa saadakseen kaasuvarastonsa riittävälle tasolle syksyyn mennessä.

Naftogazin toimitusjohtaja Andriy Kobolev varoitti Facebook-päivityksessään, että Gazprom on täyttänyt Euroopan kaasuvarastojaan jopa 60 prosenttia enemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Venäjän tavoitteesta täydentää EU:n kaasuvarastoja kertoo myös se, että Venäjän Ukrainan kautta kulkevat kaasutoimitukset ovat kasvaneet noin kahdeksalla prosentilla alkuvuoden aikana viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Ukrainalaisen kaasunsiirtoyhtiö Ukrtransgazin tietojen mukaan toukokuussa nähtiin jopa yli 16 prosentin lisäys viime vuoteen nähden.

Kobolevin mukaan Ukraina ei pysty ostamaan riittävästi kaasua, jos Naftogazin maksuvalmiusongelmaa ei saada ratkaistua lähiviikkoina. Energiayhtiö pohtii parhaillaan eri tapoja maksukykynsä parantamiseksi. Keinoina on väläytelty muun muassa yhtiön osinkojen jakamatta jättämistä ja velkojen perimistä ukrainalaisilta alueellisilta kaasuyhtiöiltä.

Yhdysvallat tukee, EU:lla keinot vähissä

Yhdysvaltain energiaministeri Rick Perry on luvannut, että Yhdysvallat pitää tarvittaessa Ukrainan puolia. Perry viittasi mahdollisuuteen, että Venäjä yrittäisi pakottaa Ukrainan taipumaan tahtoonsa käyttämällä aseena energiaa.

EU:n sisällä muun muassa Unkarin ulko- ja ulkomaankauppaministeri Péter Szijjártó on kritisoinut eurooppalaisten kaasuputkistojen riittämättömyyttä vaihtoehtoisen kaasulähteiden hyödyntämiseksi. Hänen mukaansa hyviä suunnitelmia ja lupauksia EU-tasolla riittää, mutta asuntojen lämmitys ja talouden pyörittäminen ei voi perustua pelkkiin lupauksiin.

Szijjártó solmikin Unkarille keväällä Moskovassa sopimuksen, joka takaa venäläisten kaasutoimitusten jatkumisen maahan siinäkin tapauksessa, että kaasun kuljetus Ukrainan kautta loppuu vuodenvaihteeseen.

Naftogaz sooloilee

Energia-alan asiantuntijat ovat huolissaan ukrainalaisten valtiollisten kaasu- ja öljy-yhtiöiden hallitsevasta roolista kilpailutuksissa, joiden avulla Ukraina pyrkii tutkimaan ja hyödyntämään käyttämättömiä kaasu- ja öljyvarojaan. Kilpailutusten tarjoamien jakosopimusten toivotaan houkuttelevan etenkin yksityisiä investointeja. Ukraina arvioi sen talousalueella Mustallamerellä sijaitsevat kaasuvarat merkittäviksi.

Naftogazin ahdinkoa lisää se, että yhtiön pitäisi laskea kaasun hintaa lähes neljänneksellä heinäkuuhun mennessä. Hallitus määräsi asiasta, sillä EU:n kaasun tuontihinta on tippunut merkittävästi viime syksystä.

Ukrainan pääministeri Volodymyr Groisman on tosissaan yrittänyt saada Naftogazia noudattamaan hallituksen määräystä ja laskemaan kaasun hinnan EU-tasolle. Hän on jopa kutsunut tottelematonta Naftogazia kyltymättömäksi monopoliksi. Groismanin mukaan yhtiö ei aio laskea hintoja vaaditusti markkinahintojen tasolle edes heinäkuussa.

Nord Stream 2 jakaa mielipiteitä

Venäjän ja Ukrainan väliseen kaasun kauttakulkukiistaan tuo oman säväyksensä kiistanalainen, Venäjältä Saksaan Itämeren alitse suunniteltu Nord Stream 2 -kaasuputki.

Nord Stream 2:n valmistuttua Venäjä ei olisi enää riippuvainen maakaasunsa kuljetuksesta Eurooppaan Ukrainan kautta.

Nord Stream 2:sta käydään Euroopassa kiivasta turvallisuuspoliittista keskustelua. Moni Euroopan maa pelkää sen lisäävän entisestään riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Nord Stream 2:n valmistuttua Venäjä saattaisi lisäksi kohdella Ukrainaa nykyistäkin huonommin.

Molemmat hyötyvät kaasusta

Ukraina ja Venäjä ovat kiistelleet kaasutoimituksiin liittyvistä asioista jo vuosikausia.

Venäjän kaasua kuljetetaan Eurooppaan ainakin toistaiseksi Ukrainan kautta.

Kaasun kauttakulku tuo Ukrainalle merkittäviä tuloja.

Maakaasu on Venäjälle tärkeimpiä vientitulojen lähteitä.

Venäläinen Gazprom ja ukrainalainen Naftogaz ovat riidelleet kaasun kauttakulkumaksuista viime vuosina myös oikeudessa.

Gazprom on jäänyt velkaa Naftogazille miljardeja euroja menetettyinä kauttakulkutuloina.

Gazprom puolestaan on perännyt oikeusteitse Naftogazilta miljardien eurojen maksamattomia kaasulaskuja.

Gazprom on ollut tyytymätön oikeuden päätöksiin ja on käytännössä jo irtisanoutunut sekä kauttakulkua että kaasunostoa koskevista ratkaisuista Ukrainan suhteen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Ukraina on ollut khazari-juutalais-oligarkien hallinnassa jo Neuvostoliitto ajoista. Oligarkit ovat kupanneet sekä valtion, että kansalaisten omaisuudet. Nyt lisänä ovat amerikkalaiset siionistit, jotka jatkavat kuppausta IMF,kuristuslainoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaiset hirttivät itsensä WW-2 jälkeen käynnistettyyn "Marshall-jälleenrakennus laina" sopimukseen, mikä on samalla periaatteella toimiva kuin "hei me tientaan tällä" kreikka sopimukset. Rahoitetaan fiat-rahalla ja jatkuu ikuisuuteen. Onneksi Suomi malttoi pysyä irti sopimuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anglo-amerikkalaisen imperiumin syvin tarkoitus on paljastunut. Germaanit ja saksalaisuus on totaalisesti tuhottava. Edullinen ydinvoima puretaan ennen aikojaan, ja tilalle tuodaan helposti kontrolloitava maakaasu, joko venäläinen tai atlantin takaa jenkkilästä. Tällä tavalla kansainvälinen siionismi on asian ajatellut. Osa tätä tuhoa oli Churchillin ja Eisenhowerin massiiviset Saksan siviilikohteitten pommitukset WW-2 lopulla. Karmeita selvittämättömiä sotarikoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa se Nord Stream 2 valmistuisi pian niin USAn hallinnoima Ukraina ei enää voisi kiristää EUta kaasulla. Samalla toki loppuisi Ukrainan konflikti kun Ukraina muuttuisi täysin hyödyttömäksi USAlle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Juuri tästähän on kysymys Ukrainassa. Käyttää ja haluaa käyttää kaasua jota ei halua maksaa. Kun Saksa valitti ettei heidän maksamaa kaasua tule tarpeeksi venäläisen huomasivat että Ukraina varastaa jopa muiden asiakkaiden kaasua omalla liittymällä. Saksa halusi uuden putken, Nord Stream 2sen, ja nyt suomalaiset höpisee kuinka pienet vihreet miehet ryömii sitä pitkin eurooppaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten on muutaman kerran todettu venäjä laske Krimin omaksi se mitä venäjän on liitetty siinä pysykki...
Mitä tulee kaasu toimituksiin Eurooppaan Ukrainan kautta sen kaasuputket vaati kunnostustöitä n. 1,5 miljardin edestä kukakoha sen maksaa? Ku Ukrainalla ei riittä rahaa edes ylläpitää verkkoa... Mutta ku jotkut täällä vetämässä Nordstream 2 poikki niin mitäköhän käy ku Ukrainaan siirtoverkkoon tule isompi vika? Kuka kärsii eniten kenties EU ja Venäjä Venäjä ei pysty siirtämään ja EU maat ostamaan mitä käy ku EU rupee ostamaan LPG kaasun 30-40% kalliimmalla kuka kärsii, Venäjä ei pysty kiristämään kaasulla koska joka paikka on rakennettu LPG terminaaleja joten kaasun voi osta muualta mutta kalliimmalla. En tie mitä ihmiset vaahtoa täällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ryösti Krimin. Joten on ihan sama kuinka paljon Ukraina Venäjältä kaasua varastaa. Kallis on ollut Krimin valtaus Venäjälle. Ja kalliiksi käy jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä mielellään meidän amerikkalaisalisteisessa mediassa unohdetaan se, että Ukraina on ollut Venäjälle erittäin epäluotettava kumppani kaasuntoimituksissa. Venäjä peri pitkään Ukrainalta kaasusta vain puolet siitä hinnasta, jonka se sai EU-maista. Siitä huolimatta Ukraina ei maksanut kaasulaskuja ja sen lisäksi kauttakulkukaasua varastettiin. Lisäksi Ukrainan kaasuliiketoimintaa varjosti mittava korruptio. Mitta Venäjällä sitten tuli täyteen, kun Ukraina halusi katkaista välinsä Venäjään ja siirtyä EU:n leipiin. Eli sen verran ystävällisyyttä hyväntekijäänsä kohtaan Ukrainassa osoitettiin. (ja Yhdysvallat ei ollut tapahtumissa takapiruna, eihän, sehän on ystävällinen maa). Tähän liittyy myös Sevastopolin laivastotukikohdan vuokrasopimusasia, joka sitten näyttikin yllätys yllätys loppuvan ja mahdollisesti menevän Yhdysvalloille (ja Yhdysvallat ei ollut tapahtumissa takapiruna, eihän, sehän on ystävällinen maa). Nordstream II vähentää Venäjän riippuvuutta tuosta Ukrainan kaasuputkesta ja siihen liittyvistä ongelmista ja sitä osa EU-valtioistakin ja etenkin yksittäiset poliitikot vastustavat (ja Yhdysvallat ei ollut tapahtumissa takapiruna, eihän, sehän on ystävällinen maa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, näin varmasti. Ja veli venäläinen ei tietenkään kiristä kaasuruuvilla Ukrainan hallitusta millään tavalla, vaan on ihan pyyteettömästi liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole "kiristämistä" jos vaatii asiakasta maksamaan laskunsa. Jos Ukrainassa vielä matkan varrella kaasu vuotaa eli sitä varastetaan, niin pitäisikö venäläisen yrityksen katsoa sitäkin läpi sormien? Business ei toimi sillä tavalla. Suomessakin sähkölaitokset katkaisevat empimättä sellaisen kotitalouden sähköt, jolla jää laskut maksamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Ukrainan pitäisi saada kaasunsa ilmaiseksi ? Venäjä on osoittanut luotettavuutensa toimittamalla kaasua sitä varastelevalle hylkiölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Yhdysvallat halua millään myydä omaa nesteytettyä maakaasua Eurooppaan , eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkel auttaa tätä yhtä pahinta korruptio valtiota joka ei koskaan nouse jaloilleen omilla toimillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä vetää aina energiakortin esiin kun on aika neuvotella jostakin, Suomi siis fiksuna rakentaa koko valtion energiantuoton VENÄJÄN varaan. Onneksi meillä on rehelliset ja kansan etua ajattelevat päättäjät, eikös ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä alkaa olla kiirus taloutensa nykyaikaistamisessa. 20 vuotta kun mennään eteenpäin, niin öljyä ostavat kehitysmaat hinnalla millä haluavat. Ja kaasua on saatavilla muualtakin. Mutta kun Putin on kehityksen tiellä …….

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panokset kovenevat tässä käynnissä olevassa 3. maailmansodassa, jota käydään lähinnä talouden keinoin kunnes se johtaa kirjaimellisesti kuolemaan, kuten Syyriassa ja nyttemmin Venezuelassa. - Kaikkialla, kaikissa maissa niin idässä kuin lännessä aina (vain) köyhimmät kuolevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image