Ulkomaat

Venäjän duumassa kovia pakotepuheita – kostoiskuina ener­giayh­teis­työn ja länsimaisten tuotemerkkien suojan lopettaminen?

Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin (oik.) on yleensä tiukasti maan hallituksen linjoilla. Loppuviikosta hän isännöi parlamentissa pääministeri Dmitri Medvedeviä. KUVA: MAXIM SHIPENKOV
Ulkomaat 16.4.2018 13:11
Markku Saksa

Parlamentin puhemies uhkaa jopa piratismin sallimisella, jos länsimaat asettavat Venäjälle lisää sanktioita.

Jos Washington nokittaa tänään tai lähipäivinä lisää sanktiokierteessä, Venäjän parlamentin alahuone duuma uhkaa kostaa Yhdysvalloille ja muille Venäjän vastaisiin sanktioihin osallistuneille länsimaille ennen näkemättömällä täyslaidallisella. Yhtenä syynä on mitä ilmeisimmin se, että Yhdysvaltojen edelliset pakotteet osuivat presidentti Vladimir Putinin lähipiirin miljardööreihin.

Duumassa on käsitelty lakiehdotusta, jonka toteuttaminen lopettaisi Yhdysvaltain ja EU:n yhteistyön ydinenergia-alalla, lentokoneteollisuudessa ja avaruustekniikassa. Amerikkalaiset ovat käyttäneet viime vuosina venäläisiä kantoraketteja. Nyt tämäkin ehkä loppuisi ja haittaisi Yhdysvaltain avaruusohjelmaa.

Lisäksi Venäjä sanoo säätävänsä maataloustuotteiden kaupalle jyrkät rajoitukset. Ehkä hurjin toimi kuitenkin olisi, että Venäjä sanoutuisi irti ulkomaisesta henkisen omaisuuden suojasta. Duuman puhemiehen Vjatsheslav Volodinin kerrotaan oleva suunnitelman takana. Volodin edustaa Putinin tukipuoluetta Yhtenäistä Venäjää.

Jos Venäjälle sälytetään lisäsanktioita, kansanedustajat sanovat sallivansa venäläisten yritysten valmistaa kansainvälisen patenttisuojan alaisia tavaroita ja palveluja. Lakiehdotuksessa tämä ilmaistaan hieman epäselvällä sanonnalla, että ”ulkomaalaisilta yrityksiltä loppuu eksklusiivinen oikeus tavaramerkkiin”. Sen jälkeen Venäjän laki sallisi ulkomaisten tuotemerkkien valmistamisen siellä. Asiasta uutisoi Latvian Riiassa toimiva venäjänkielinen uutissivusto Meduza.

Duuman uhkaukset sivuavat myös Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle rakenteilla olevaa Hanhikiven voimalaa, koska duuma uhkaa lopettaa ydinenergia-alan yhteistyön pakotteita säätäneiden maiden kanssa. Suomi on mukana EU:n pakoterintamassa. Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen laitostoimitussopimuksen osapuolet ovat Fennovoima ja Rosatom-konserniin kuuluva RAOS Project Oy. Sovitun aikataulun mukaan voimala tuottaisi sähköä vuonna 2024.

Duuman uhkailu ei välttämättä muutu politiikaksi

Tällä hetkellä on vaikea sanoa, aikooko virallinen Venäjä todella toteuttaa duumassa puhutut uhkakuvat vai onko sanatulva lähinnä kotiyleisölle tarkoitettu – tai vain amerikkalaisten varoittelua. Tarkoitus voi olla sotkea läntistä mielipidettä. Ehkä puheet ovat hurjempia kuin teot, mutta ne kuvastavat, että poliittinen eliitti käy nyt kuumana Venäjällä.

Duuman pillastunut käytös selittynee sillä, että Yhdysvaltojen edelliset sanktiot osuivat pahasti presidentti Putinin ympärillä olevaan rikkaiden miesten renkaaseen, jolla on suuri vaikutusvalta.

Yhdysvaltain valtionvarainministeriö valitsi seitsemän oligarkkia ja 12 yritystä sekä 17 vaikutusvaltaista valtion virkamiestä sanktioiden kohteeksi.

Miljardööreille on koitunut valtavat tappiot, koska heidän liiketoimensa ovat vaikeutuneet ja yritystensä arvo pudonnut. Sanktiolistalle joutuneet eivät saa lainaa läntisiltä pankeilta, ja liikematkailukin käy mahdottomaksi, koska heille ei myönnetä viisumeja.

Yksi tähän kuoppaan pudonneista on Kremlin suosikki, alumiinioligarkki Oleg Deripaska. Hänen omaisuudestaan on hävinnyt miljardi euroa viikossa.

Uutistoimisto Tass kertoi maanantaina aamupäivällä, että venäläisten osakkeiden hinta oli laskusuunnassa ja ruplan arvo heikkeni.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Jopas löytyi Venäjän heikko kohta kun näin paljon ärhentelevät. Venäjän karhu alkaa muistuttamaan pientä pitbullia. Lisää vain pakotteita niin Venäjä hermostuu lopullisesti, siinäpä sitten räksyttävät aidan takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Venäjä pysty sotimaan lännen kanssa. Lännen tieto- ja aseylivoima on sitä luokkaa, että Venäjä häviäisi sodan 100 - 0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä lopettaa sähkön myynnin no ei se mitään kesä tulossa ja meillä on tuulimyllyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Putin sanoa lännelle että "pitäkää tunkkinne" ja kääntää katseensa kokonaan itään päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole jo polvillaan.

Venäläisten täytyy vain itse huomata Putinin katastrofaalinen vaikutus heidän tulevaisuudelleen ja elintasolleen. -> Rakettimies vaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä menolla länsimaiset sukkahousut ovat kohtapuoliin kovaa valuuttaa idänkaupassa. Samanlaiset toilailijat sekä USAn että Venäjän johdossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivän hyvä uutinen: venäläinen ydinvoimala Suomeen perutaan.
Ei voi olla tottakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos venäjällä on nytkin niin kova ongelma piratisoitujen tuotteiden kanssa, ettei kansa enää uskalla ostaa elintarvikkeita tai lääkkeitä omista kaupoista, niin keneenköhän tuo sitten oikeasti purisi. Siellä on taas melko fiksut meuhkaajat vauhdissa kun eivät tajua, että tuossa asiassa tulisi takkiin ja lujaa. Se että jos saa tehdä jotain, ei tarkoita että sen teko onnistuisi niin hyvin kuin alkuperäisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peli on paisunut kovaksi puolin ja toisin, pahinta tässä on se että voittajia ei ole, sen sijaan häviäjiä kyllä. Ja saa ihmetellä kuka puhuu totta kuka valehtelee? Toivon mukaan järki astuu kuvaan ja rähinä rajoittuisi kapinetteihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä rupesivat pullikoimaan. Ei venäjä unohda. Jää voimalakin nyt tekemättä. Kallis rooppi tyhjillään. Laittakaa rapuja tai kiiskiä kasvamaan siihen rooppiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulis hälytyskellojen soivan,ei energiayhteistyötä venäjän kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla jo myöhäistä, koska asioihin vaikuttavat päättäjämme on jo sidottu Rosatomin liekaan. Venäläiset osaavat jopa vastentahtoisen taivuttelun siten, että se näyttää jalomieliseltä teolta, anteliaisuudelta ja päättäjän oman tahdon muodostamalta ratkaisulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt viimeistään pitää harkita voimalan rakentamista tämän yhteistyökumppanin kanssa, koska politiikka vaikuttaa siihen noin syvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Areva rakentaa tuossa tuokiossa Hanhikiven korvaavan voimalan, sen rakennus Olkiluotoon on jo käynnissä. Valmista tulee nykyaikataulun mukaan vuonna 2199, kunhan vanhuuttaan murentunut betoni on saatu korvattua vuonna 2099. Silloin uusittavan betonin laskketaan kestävän jopa sata vuotta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image