Ulkomaat

Venäjän Arkangelin alueen salaperäisen räjähdyksen syynä oli ydin­käyt­töi­nen risteilyohjus – Suomessa sä­tei­ly­tur­va­kes­kus ei ole havainnut mitään tavallisesta poikkeavaa

Venäjällä viime viikolla tapahtuneen onnettomuuden syyksi arvellaan Venäjän ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen räjähdystä. Kuvassa Iskander-M-ohjus esillä Moskovan armeijamuseossa. KUVA: SERGEI CHIRIKOV
Ulkomaat 13.8.2019 13:45
Ida Kannisto

Ainakin seitsemän ihmistä kuoli Venäjällä tapahtuneessa ydinonnettomuudessa viime viikolla. Tietoa on tihkunut Venäjältä niukasti. Asiantuntijan mukaan kohonnutta radioaktiivista säteilyä ei ole havaittu Suomessa.

Venäjällä viime viikolla tapahtunut räjähdys ei ole näkynyt Suomen ilmavalvonnassa tai ulkoisen säteilyn mittaustuloksissa.

Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Pia Vesterbacka kertoo, että Suomen säteilytasot ovat normaalit.

– Suomessa meillä ei ole ollut mitään muutosta säteilytilanteessa. Se on ollut koko ajan normaali, Vesterbacka kertoo.

Salaperäinen räjähdys tapahtui viime torstaina Vienanmeren rannalla sijaitsevassa Nenoksan kylässä, joka tunnetaan Venäjän sotalaivaston koelaukaisualueena. Nenoksa sijaitsee lähellä Arkangelin ja Severodvinskin kaupunkeja. Nenoksasta on linnuntietä runsaat 400 kilometriä Suomen rajalle.

Tapauksessa on The New York Timesin mukaan vahvistettu kuolleen ainakin seitsemän ihmistä. Aiemmin Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on julkistanut viiden kuolleet henkilöllisyyden, kertoo ympäristöjärjestö Bellona verkkosivuillaan.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan kyse on ilmeisesti uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen räjähdyksestä.

Tapahtuneesta on saatu niukasti tietoa Suomeen. Sanomalehti The New York Times vertaa pääkirjoituksessaan Venäjän viranomaisten salailevaa tiedotuslinjaa Tshernobylin tuhoisaan ydinvoimalaonnettomuuteen vuonna 1986.

Säteilyturvakeskuksella ei ole Venäjällä tapahtuneesta räjähdyksestä vahvistettua tietoa. Säteilytasojen nousu alueella viittaa kuitenkin Vesterbackan mukaan siihen, että jotain radioaktiivista ympäristöön on päässyt.

Ohjus on Putinin ylpeys

Kyseessä on Burevestnik-nimellä Venäjällä tunnettu ohjus, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli puheessaan vuonna 2018. Sotilasliitto Natossa ohjus tunnetaan nimellä SSC-X-9 Skyfall. Putin on kehunut, että pitkän kantaman risteilyohjuksella on mahdollista saavuttaa mikä tahansa maailmankolkka. Tutkijat ovat olleet epäileväisiä ohjuksen teknologian suhteen.

Venäjän puolustusministeriö kertoi brittilehti The Guardianin mukaan, että räjähdys tapahtui rakettimoottorin testauksen yhteydessä. Myöhemmin Rosatom vahvisti, että yhtiön työntekijöitä kuoli, kun "isotooppivoimanlähde" räjähti testauksen aikana.

Brittiläisen Nuclear Information Servicen johtaja David Cullen sanoi The Guardianille maanantaina, että asiantuntijoiden keskuudessa vallitsevan näkemyksen mukaan räjähdyksen aiheutti ydinkäyttöisen risteilyohjuksen pieleen mennyt koe.

Säteilytasot nousivat hetkeksi lähialueella

Mediatietojen mukaan Venäjän asevoimien ydinsukellusveneiden telakkakaupunkina tunnetussa Severodvinskissa tuli hetkellinen annosnopeuden nousu ja säteilytaso nousi jopa 20-kertaiseksi. Severodvinsk sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Arkangelin kaupungista. Nenoksaan on suunnilleen sama matka, noin 50 kilometriä.

Alueella mitattiin tiettävästi korkeimmillaan kaksi mikrosievertiä. Luku on Vesterbackan mukaan matala.

– Jos Suomessa tarvittaisiin suojelutoimenpiteitä, annosnopeuden pitäisi olla yli kymmenen mikrosievertiä. Koviin suojelutoimenpiteisiin sen pitäisi olla yli sata mikrosievertiä tunnissa.

Säteilytason nousu Venäjällä viittaa Vesterbackan mukaan siihen, että radioaktiivisia aineita on vapautunut.

– Jos kerran annosnopeus nousee, se tarkoittaa, että räjähdyksessä on jotain radioaktiivisuutta vapautunut.

Pahin onnettomuus sitten Tshernobylin

Nenoksan räjähdys saattaa olla pahin ydinonnettomuus alueella sitten Tshernobylin, joskin onnettomuuden mittakaava on huomattavasti pienempi.

Venäjän viranomaisten vastaukset ovat olleet hitaita ja salaperäisiä, mikä on aiheuttanut huolta lähialueen kaupungeissa ja saanut tutkijoiden huomion Washingtonissa ja Euroopassa. Tutkijat arvelevat, että räjähdys saattaa olla todiste Venäjän uuden aseohjelman teknologisista heikkouksista.

Onnettomuus tapahtui kriittisellä hetkellä, juuri kun Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen asevarustelukilpa kiihtyy. Aikaisemmin elokuussa Yhdysvallat vetäytyi keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta vedoten Venäjän sopimusrikkeisiin. Ydinsopimuksista irtautumisen on pelätty johtavan myös läpinäkyvyyden vähenemiseen ja kansainvälisen valvonnan vaikeutumiseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kyseessä taitaa olla taas russofobinen NATO-intoilijoiden provokaatio. Venäjällä on korkeitain pieniä ja keskikokoisia toopeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi mitään, vaan kyllä tuppaa naurattamaan nämä Rosatomin puuhan vallankin kun muistaa, että oululainen veronmaksaja on osaltaan rahoittamassa Venäjän ydinasepuuhia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodassa käytetyissä aseissa tulisi olla se ominaisuus, että jos ja kun sota loppuu, niin aseen vaikutuskin loppuu, mutta ydinaseet ja nyt tuo idioottimaisuuden uusi ennätys eli ydinkäyttöinen raketti jatkaa säteilyllään tappamistaan silti vaikka rauha olisi jo solmittu.

"Metsämarjojen ja sienien poimiminen ruoaksi lopetettava muutamaksi vuodeksi"

Tuo ehdotuksena on vastoin virallista sisäpolitiikkaa, nimittäin jos metsämarjoja ei olisi niin ne keksittäis, sillä ilman metsämarjoja jäisi näkemättä joka vuotinen EK:n masinoima tiedotuskarnevaali siitä kuinka syyllisiä työttömät taas kerran siihenkin ovat kun eivät pyöräile tai kävele 40 km suuntaansa jotta mahdollisesti saisivat poimittua kaksi sankollista marjoja joitten myynnistä sentään heruisi tulonlisää jopa 10 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma kun ei Näätämöön ja Nuorgamiin ole kenttämittareita viety helikoptereilla heti asian ilmitultua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka enää Tsernobylin jälkeen uskoo Venäläiseen tedottamiseen silloin kun kysymyksessä on ydivoimaonnettomuus, vaikka se olisi pienimuotoinenkin. Kun noin monta ihmistä kuoli se tarkoittaa vain suurempaa onnettomuutta kuin on tiedotettu. Muistini mukaan Kainuun alueella on harvassa säteilyn mittauspisteitä. Tuulen mukana säteilylaskeutuma kulkee, sinne minne tuuli vie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä homma että uutisointi kesti näin kauan.
Pitikö Kremliltä saada lupa?

Olisiko uutisoitu nopeammin jos tuuli olisi ollut idästä päin?

Tai olisiko pitänyt hargautua inariin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on pantava tiukalle sanktiokuurille ydinasekilpailun käynnistämisestä.

Metsämarjojen ja sienien poimiminen ruoaksi lopetettava muutamaksi vuodeksi, sillä radioaktiivista saastetta on kulkeutunut Suomeen laajalle alueelle tämän ammuksen räjähtämisen seurauksena.

Säteilymääriä on nyt seurattava tarkasti. STUK on varmaan käynnistänyt tarkemmat säteilymittaukset js tutkimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi kysyä Ruotsista onko säteilyt koholla,vai ei. Stuk ei pysty havaitsemaan idästä tulevaa säteilyä, Tshernobylin ydin onnettomuudesta saatiin tieto Ruotsista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin saatiinkin! Johtuen siitä, että saastepilvi tuli Suomeen ruåtsin kautta ja useita tunteja myöhemmin. ruåtsista saatiin myös tieto, että saasteessa oli hyvin lyhyen puoliintumisajan isotooppejakin ja siis kyseessä oli tuore päästö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillakin on kummallisia ylpeyden aiheita, Putinilla nyt räjähtänyt ohjus. Puhuu ohjuksesta lämmöllä kuin itse olisi tehnyt. Ylpeys kulminoituu Putinin sanoihin, "ohjuksella on mahdollista saavuttaa mikä tahansa maailmankolkka". Totta puhuu, tämäkin ohjus saavutti ihan tosta vaan jossain maailman laidalla sijaitsevan Nenoksan kylän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän STUK koskaan huomaa mitään. Tsernobylin aikaankin STUK:in julkaisemat lukemat olivat reilusti pienempiä kuin mitä Puolustusvoimat ja Teknilliset opinahjot omilla mittareillaan mittasivat... Fukushiman aikaan STUK ilmoitti olevan täysi mahdottomuus että sieltä mitään tänne asti tulisi. Seuraavana syksynä ilmestyi ulkomaisten uutistoimistojen kartta minne isotooppeja oli Fukushimasta levinnytjja kappas vaan Suomikin oli saanut osansa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinilla on kansansuosio romahtanut ja se voi johtaa myös oligarkkien suosion romahtamiseen. Jälkimmäinen on vaarallisempaa eikä olekaan ihme, että Putin juo ruokajuomansa povitaskussa pitämästään posliinimukista. Diktaattorien elämä on huolia täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa oleva ei ole samanlainen kuin se räjähtänyt.

Pitäisi muun maailman jo havahtua prinsessaunestaan siihen että Venäjä varustautuu täyttä päätä joka aselajissa. Hypernopea ohjus on jo testattu onnistuneesti ja nyt asetta kehitetään tuotantovaiheeseen. Sitä ohjusta ei Putinin mukaan mikään torjuntaohjus pysty tuhoamaan.
Entä jos tuo räjähtänyt ohjus olisikin onnistuneesti lähtenyt matkaan? Se pystyisi risteilemään minne tahansa ydinkäyttöisenä ja ydinlatauksella varustettuna.
Okhotnik on uusi venäläinen dron joka pystyy laukaisemaan ohjuksen, vaikka ydinpommin.

Venäjää vastaan pitää varustautua jotta kohta ei tule tilannetta että venäläiset ovat ylivoimainen asemahti ja voivat sanella ehdot muulle maailmalle. Mikäänhän ei ole muuttunut, Neuvostoliitto ja Venäjä ovat vahvemman oikeudella ottaneet pienemmiltä mitä haluavat. Kuten Krimin tuoreimpana tapauksena.

Liitytään NATOon ja heti. Mun mielipide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitte jos alkaa kunnolla ryskymään sillä ole mitään merkitystä mihin kuulutaan. Voi sanoa vain että kiss your.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaisilla oli 50- ja 60-lukujen taitteessa SLAM-projekti jonka tavoitteena oli vastaava laite. Moottoreita testattiin. Saastuttava laite, oikea tuomionpäivän ohjus. Myös Venäjän onneksi projektista luovuttiin. Nähtävästi idässä huoli oli vain vastapuolen iskukyvystä koska vastaavaa lentävää saastesirotinta kehitetään edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että Venäjä luopuisi tuosta koska ilmakehään saattaa tulla haitallista hiilidioksidia?
Kyseessä on projekti joka onnistuessaan voi viedä ydinpommit vaikka kymmeneen amerikkalaiseen suurkaupunkiin. Tai eurooppalaisiin.
Siinä ei todellakaan edes mietitä mitään pakokaasupäästöjä. On tosi kyseessä eikä mikään ympäristön suojeluhanke.
Tuon ongelma näytti olevan se että se laukaistaan liikkeelle rakettimoottorilla kuten satelliitit mutta laukaisun jälkeen korkealla pitäisi ydinkäyttöisen pienoismoottorin käynnistyä ja hoitaa kuljetus maaliin. Nopeus kyllä romahtaa mutta lentoaikaa on vaikka viikkoja ja ohjus pystyy ilmassa muuttamaan suuntaa ja korkeutta jatkuvasti. Tuohan on risteilyohjus jollaisen nykyversiot toimivat suihkumoottoreilla kuten hävittäjäkoneet ja lentomatka on satoja kilometrejä mutta pitäisi olla tarvittaessa vaikka satakertainen jotta yltäisi joka paikkaan planeetalla kuten Putin lupasi.
Tuo koekappale räjähti jo lähtötelineissä. Mutta vakaa tavoite oli että tuo olisi noussut vaikka 30 kilometrin korkeuteen rakettimoottorin avulla. Ehkä seuraava koe onnistuu ja maailmassa on uusi tuhoase.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Risteilyohjukset lentää mahdollisimman matalalla. Ne ei nouse korkealle.

Niin toimisi myös tuo Venäjän ohjus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän STUK "huomannut" Tsernobyliäkään. Vasta kun Ruotsista alkoivat huutelemaan että siellä mittarit väräjää ihan hulluna, niin sitten lopulta aikojen perästä vasta tunnustivat että "no ööö kyllähän me niinku ööö huomattiin mutta ööö ei viittitty sanoa mitään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silti meille on muka maailman parhaimmat ja rehellisimmät viranomaiset etenkin ympäristöasioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image