Ulkomaat

Venäjälle harkitaan li­sä­pa­kot­tei­ta Asovanmeren selkkauksen takia – asia nousee esille EU-huip­pu­ko­kouk­ses­sa loppuviikolla

Pääministeri Juha Sipilä osallistuu Brysselissä 13. ja 14. joulukuuta järjestettäviin EU-huippukokouksiin. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 11.12.2018 17:20
Aki Taponen

EU-johtajat keskustelevat loppuviikon huippukokouksessa EU:n reaktiosta Venäjän toimiin Asovanmerellä ja Kertshinsalmella. Suomikin on hallituslähteiden mukaan valmis harkitsemaan Venäjälle asetettavia lisäpakotteita. Asiaa on käsitelty maanantaina EU:n ulkoministerien kokouksessa.

Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne kärjistyi marraskuun lopulla Asovanmerelle johtavalla Kertshinsalmella, kun Venäjä valtasi kolme Ukrainan laivaston alusta.

Huippukokouksessa uusitaan jälleen kerran Venäjälle Krimin valtauksen takia asetetut talouspakotteet. Ne ovat olleet voimassa aina puoli vuotta kerrallaan.

Eurooppa-neuvoston lisäksi järjestetään Eurohuippukokous sekä ilman Britanniaa kokoontuva huippukokous, joka käsittelee Britannian EU-eroa.

Britannian alahuoneen oli määrä äänestää ennen EU-huippukokousta erosopimuksesta, mutta äänestystä lykättiin.

EU27-maiden kerrotaan olevan yksimielisiä siitä, ettei mitään uusia neuvotteluja brexitistä huippukokouksessa avata. Tiettävästi kokouksessa voidaan antaa erosopimusta koskeva poliittinen julistus tai selvennys, joka voisi auttaa sopimuksen hyväksymistä Britanniassa.

Eurooppa-neuvostossa EU-maat keskustelevat ensimmäistä kertaa päämiestasolla EU:n pitkänaikavälin budjetista eli rahoituskehyksestä. Seuraava rahoituskehys neuvotellaan vuosille 2021-2027.

Suomen mielestä kehyksen kokonaistason pitäisi vastata mahdollisimman pitkälti nykyistä siten, että huomioon otetaan Britannian ero EU:sta.

Muina aiheina kokouksessa ovat sisämarkkinat, muuttoliike sekä disinformaatio. Suomi pyrkii edistämään sisämarkkinoiden kehittämistä työllisyyden ja talouskasvun takaamiseksi.

Muuttoliikkeen hallintaan Suomi kannattaa eurooppalaista koordinoitua ratkaisua ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Yhteisessä turvapaikkapolitiikassa ei ole kuitenkaan nytkään odotettavissa edistystä, vaikka asiaa on pyöritelty jo pitkään.

Eurohuippukokouksessa on määrä päättää talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisen jatkosta.

Suomen tavoitteina on Euroopan vakausmekanismin vahvistaminen, kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyn luominen sekä pankkiunionin edistämisen loppuunsaattaminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun jotain tapahtuu syyllinen on putin tai trump,toiselle annetaan pakotteita toiselle ollaan vihaisia kun itse ei tuotteita voida viedä miten halutaan ja itketään kuinka se vaikuttaa lompsassa.Entä jos toinenkin nostaisi tulleja,kieltäisi määrättyjen tuotteiden tuontia sekä nostas pikkasen kaasun hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomikin taisteli 150 vuotta sitten Venäjän rinnalla puolustaen menestyksellä Venäjän oikeutta pitää Krim itsellä ja venäläisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikkoa on historian osaaminen. Tai sitten vaihtoehtoisen totuuden syöttöä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä 'harkitsemista' tuossa muka on? - Asiahan on päivänselvä että Venäjälle on jo vihdoin laitettava jotkut rajat siihen ettei se jatkuvasti valloita ja miehitä seuraamuksitta maita ja mantereita - kuten Krim ja Ukrainan itäiset Donbassin miehitetyt osat.
Venäjä nostaa jatkuvasti sotilaallista painetta pikkuhiljaa kun lännen velttoilijat istuvat käsiensä päällä saamatta mitään vastavoimaa aikaiseksi. Taloudelliset pakotteet ovat äärimmäistä vähintä ja heikointa mitä voi edes jotenkin puolustella todellisten toimien sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nämä pakotteet sinänsä mitään uutta ole, mutta koko tämän tapahtumaketjun avulla Suomikin oppi ymmärtämään markkinoiden olevan muuallakin ja vieläpä kannattavina. Toivottavasti ei palata takaisin Venäjän markkinoiden varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi tehokas. Samalla maassa siirrytään demokratiaan sekä putimir vladin saa kunnollisen seuraajan. Myös krim palautetaan oikealle omistajalle. Myös se suomalainen tosentti siellä saa postimerkin takaosastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
68
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
28
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
18
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
12
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image