Ulkomaat

Venäjälle harkitaan li­sä­pa­kot­tei­ta Asovanmeren selkkauksen takia – asia nousee esille EU-huip­pu­ko­kouk­ses­sa loppuviikolla

Pääministeri Juha Sipilä osallistuu Brysselissä 13. ja 14. joulukuuta järjestettäviin EU-huippukokouksiin. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 11.12.2018 17:20
Aki Taponen

EU-johtajat keskustelevat loppuviikon huippukokouksessa EU:n reaktiosta Venäjän toimiin Asovanmerellä ja Kertshinsalmella. Suomikin on hallituslähteiden mukaan valmis harkitsemaan Venäjälle asetettavia lisäpakotteita. Asiaa on käsitelty maanantaina EU:n ulkoministerien kokouksessa.

Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne kärjistyi marraskuun lopulla Asovanmerelle johtavalla Kertshinsalmella, kun Venäjä valtasi kolme Ukrainan laivaston alusta.

Huippukokouksessa uusitaan jälleen kerran Venäjälle Krimin valtauksen takia asetetut talouspakotteet. Ne ovat olleet voimassa aina puoli vuotta kerrallaan.

Eurooppa-neuvoston lisäksi järjestetään Eurohuippukokous sekä ilman Britanniaa kokoontuva huippukokous, joka käsittelee Britannian EU-eroa.

Britannian alahuoneen oli määrä äänestää ennen EU-huippukokousta erosopimuksesta, mutta äänestystä lykättiin.

EU27-maiden kerrotaan olevan yksimielisiä siitä, ettei mitään uusia neuvotteluja brexitistä huippukokouksessa avata. Tiettävästi kokouksessa voidaan antaa erosopimusta koskeva poliittinen julistus tai selvennys, joka voisi auttaa sopimuksen hyväksymistä Britanniassa.

Eurooppa-neuvostossa EU-maat keskustelevat ensimmäistä kertaa päämiestasolla EU:n pitkänaikavälin budjetista eli rahoituskehyksestä. Seuraava rahoituskehys neuvotellaan vuosille 2021-2027.

Suomen mielestä kehyksen kokonaistason pitäisi vastata mahdollisimman pitkälti nykyistä siten, että huomioon otetaan Britannian ero EU:sta.

Muina aiheina kokouksessa ovat sisämarkkinat, muuttoliike sekä disinformaatio. Suomi pyrkii edistämään sisämarkkinoiden kehittämistä työllisyyden ja talouskasvun takaamiseksi.

Muuttoliikkeen hallintaan Suomi kannattaa eurooppalaista koordinoitua ratkaisua ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Yhteisessä turvapaikkapolitiikassa ei ole kuitenkaan nytkään odotettavissa edistystä, vaikka asiaa on pyöritelty jo pitkään.

Eurohuippukokouksessa on määrä päättää talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisen jatkosta.

Suomen tavoitteina on Euroopan vakausmekanismin vahvistaminen, kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyn luominen sekä pankkiunionin edistämisen loppuunsaattaminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun jotain tapahtuu syyllinen on putin tai trump,toiselle annetaan pakotteita toiselle ollaan vihaisia kun itse ei tuotteita voida viedä miten halutaan ja itketään kuinka se vaikuttaa lompsassa.Entä jos toinenkin nostaisi tulleja,kieltäisi määrättyjen tuotteiden tuontia sekä nostas pikkasen kaasun hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomikin taisteli 150 vuotta sitten Venäjän rinnalla puolustaen menestyksellä Venäjän oikeutta pitää Krim itsellä ja venäläisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikkoa on historian osaaminen. Tai sitten vaihtoehtoisen totuuden syöttöä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä 'harkitsemista' tuossa muka on? - Asiahan on päivänselvä että Venäjälle on jo vihdoin laitettava jotkut rajat siihen ettei se jatkuvasti valloita ja miehitä seuraamuksitta maita ja mantereita - kuten Krim ja Ukrainan itäiset Donbassin miehitetyt osat.
Venäjä nostaa jatkuvasti sotilaallista painetta pikkuhiljaa kun lännen velttoilijat istuvat käsiensä päällä saamatta mitään vastavoimaa aikaiseksi. Taloudelliset pakotteet ovat äärimmäistä vähintä ja heikointa mitä voi edes jotenkin puolustella todellisten toimien sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nämä pakotteet sinänsä mitään uutta ole, mutta koko tämän tapahtumaketjun avulla Suomikin oppi ymmärtämään markkinoiden olevan muuallakin ja vieläpä kannattavina. Toivottavasti ei palata takaisin Venäjän markkinoiden varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi tehokas. Samalla maassa siirrytään demokratiaan sekä putimir vladin saa kunnollisen seuraajan. Myös krim palautetaan oikealle omistajalle. Myös se suomalainen tosentti siellä saa postimerkin takaosastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image