Ulkomaat

Venäjällä on nähty tänä keväänä poik­keuk­sel­li­sia mie­le­no­soi­tuk­sia, jotka ovat pakottaneet vallanpitäjät reagoimaan

Venäjän johto pitää mielenosoituksia tiukasti silmällä ja pyrkii lopettamaan ne heti alkuunsa. KUVA: YURI KOCHETKOV / POOL
Ulkomaat 11.6.2019 10:30 | Päivitetty 11.6.2019 10:46
Maarit Uber

Suomen lähialueella Arkangelissa vastustetaan Moskovan suunnitelmia lähettää jätteet pohjoisten seutujen riesaksi.

Venäjällä on nähty viime kuukausina toisistaan riippumattomia mielenosoituksia, joille on yhteistä niiden epätavallisuus.

Kyse on paikallisista protesteista, jotka ovat saaneet harvinaisen paljon huomiota jopa sikäläisessä mediassa.

59 prosenttia Venäjän asukkaista on kuullut Jekaterinburgin mielenosoituksista, 35 prosenttia Arkangelin protesteista ja 26 prosenttia Ingushian mielenilmauksista.

Luvut selviävät riippumattoman venäläisen Levada-tutkimuskeskuksen tuoreesta raportista.

Ne Levadan kyselyyn vastanneet venäläiset, jotka ovat seuranneet vähintään yhtä mielenosoitusta uutisista tai muuten, ovat muita vastaajia valmiimpia itsekin osallistumaan vastaaviin protesteihin.

Jekaterinburgilaiset vastustavat kirkkoa puistoon

Uralin miljoonakaupungin Jekaterinburgin mielenosoitukset ovat keränneet myös laajaa kansainvälistä huomiota. Venäjän mittakaavassa edistyksellisenä pidetyn kaupungin asukkaat lähtivät kaduille viime kuussa. He vastustavat ortodoksikirkon suunnitelmia rakentaa kirkko paikallisille tärkeään puistoon. Venäjän neljänneksi suurimmassa kaupungissa on muutenkin niukasti viheralueita.

Väkivaltaisiksi äityneiden ja kymmeniin pidätyksiin johtaneiden protestien jälkimainingeissa kirkon rakentamisesta järjestettiin lopulta kansanäänestys. Suurin osa äänestäneistä vastusti kirkon pystyttämistä puistoon. Nyt näyttää siltä, että kirkolle on etsittävä uusi paikka.

Ortodoksikirkko perustelee rakentamisintoaan tarpeella korvata uskontovastaisen neuvostohallinnon tuhoamia kirkkoja.

Kirkkoihin liittyviä riitoja löytyy Venäjältä lähempääkin kuin Jekaterinburgista. Pietarilaiset eivät hyväksyneet kaupungin kuvernööri Georgi Poltavtšenkon päätöstä luovuttaa Pietarin päänähtävyyksiin kuuluva Iisakin kirkko ortodoksiselle kirkolle. Kansalaiset ovat vastustaneet kuvernöörinsä suunnitelmia viimeisen parin vuoden aikana sen verran näkyvästi, että idea on kuopattu ainakin toistaiseksi.

Arkangeli ei halua Moskovan jätteitä

Suomen naapurissa Luoteis-Venäjän Arkangelissa on puolestaan osoitettu mieltä jättikaatopaikan perustamista vastaan. Maan keskushallinto on päättänyt kaupunkilaisilta salassa rakentaa alueelle massiivisen kaatopaikan, jonne tuotaisiin jätteitä 1200 kilometrin päästä Moskovasta.

Paikalliset pelkäävät herkän pohjoisen kotiseutunsa saastuvan ja kaatopaikan päästöjen kulkeutuvan Vienanmereen asti. Koska jätteitä ei ole tarkoitus käsitellä, ovat ympäristöongelmat todennäköisiä. Kaatopaikalle varatun erämaa-alueen arvellaan käyvän pieneksi odotettavissa olevilla jätemäärillä.

Moskovan suunnitelmia lähettää roskansa muiden ongelmaksi vastustetaan Pohjois-Venäjällä laajalti. Jo kuukausia jatkuneet, pidätyksiin johtaneet mielenosoitukset ovat vetäneet tuhansia ihmisiä. Niissä on vaadittu myös pohjoisen alueiden kuvernöörien eroja. Heitä pidetään omalta osaltaan syypäinä kaatopaikkasuunnitelmien etenemiseen ja salailuun paikallisilta.

Ingushiassa kuohuu

Myös Kaukasuksella on esiintynyt alkuvuodesta epätavallista liikehdintää. Venäjään kuuluvan Ingušian tasavallan asukkaat osoittivat maaliskuun lopussa mieltään.

Tuhannet ihmiset vaativat tasavallan johtajan Junus-Bek Jevkurovin eroa ja kansanäänestystä naapuritasavalta Tšetšenian kanssa solmitusta rajasopimuksesta. Arvostelijoiden mukaan viime vuonna vahvistettu rajasopimus luovuttaa Ingušian aluetta Tšetšenialle.

Tapahtumista tekee poikkeuksellisen se, että poliisi ei halunnut hajottaa väkivaltaiseksi muuttunutta mielenosoitusta. Paikalla olleet poliisit saivatkin potkut.

MAINOS

Kommentoi

Putinin kärsivällisyys on lopussa. Pian turvallisuuskoneisto laittaa Venäjän rahvaan ruotuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin voisi käydä kysymässä Kim Jong-unilta neuvoja rahvaan kurittamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image