Ulkomaat

Venäjällä joka viides elintarvike on muuta kuin etiketissä lukee – maidosta on löydetty kipsiä ja tärkkelystä

Venäjällä ei voi aina luottaa elintarvikkeiden tuoteselosteeseen. Arviolta viidesosa venäläisistä elintarvikkeista on väärennettyjä. KUVA: ©juha metso
Ulkomaat 8.2.2019 19:38
Markku Saksa

Venäläisten ostovoima alentunut jo viitenä vuonna peräkkäin. Se painaa ruoan laatua alas.

Mitä enemmän kansan elintaso laskee Venäjällä, sen huonommaksi ruoka muuttuu.

Venäläisten ostovoima laskee jo viidettä vuotta peräkkäin Moskovan kauppakorkeakoulun (HSE) tuoreen selvityksen mukaan.

Kun rahaa ei ole kunnollisiin raaka-aineisiin, ruokateollisuus tuottaa elintarvikkeita, joihin ihmisten rahat riittävät. Se asettaa ruokateollisuuden kekseliäisyyden ja moraalin suurelle koetukselle.

Noin 20 prosenttia venäläisistä elintarvikkeista sisältää muuta kuin luvataan. Näin arvioi valtion kuluttajatuotteiden laatua valvovan Rosselkhoznadzorin johtaja Sergei Dankvert ruoka-alan kokouksessa lokakuussa.

Makkarassa nahkaa ja jänteitä

Yksityinen tutkimuslaitos Roscontrol puolestaan sai selville, että 27 makkaramerkistä 23 oli väärennetty jollakin tavalla. Täyteaineina oli käytetty muun muassa sian ja kanan nahkaa sekä jänteitä, sorkkia ja aivoja. Sianmakkaroissa oli myös halvempaa kanan lihaa ilman merkintää siitä.

Roscontrol tutki myös 26 maitomerkkiä. Kymmenen niistä sai erinomaiset tulokset, mutta kuuteentoista oli sekoitettu täyteaineiksi joko kalkkia, kipsiä tai salisyyni- ja boorihappoa sekä tärkkelystä.

Juustojen maitorasva on usein korvattu halvemmilla kasvirasvoilla. Palmuöljyn maahantuonti lisääntyi 25 prosenttia ensimmäisenä pakotevuotena 2015. Maitorasvan korvaaminen palmuöljyllä antaa juustolle kumimaisen olomuodon ja oudon maun.

Juuston voi sytyttää tuleen

Youtube-videoissa näytetään, kuinka juustopalan voi sytyttää tuleen, koska palmuöljy palaa hyvin.

Venäläisten uudenvuoden suuri herkku lohenmäti on Roscontrolin mukaan yhtä heikkolaatuista kuin vuosi sitten. Useista eristä löytyi bakteereja, ja lohen mätinä myytiin purotaimenen mätiä.

Pietarilaisen lihatuotteita valmistavan yrityksen johtaja kertoo Lännen Medialle, että elintarvikeyritykset yrittävät karsia raaka-ainekustannuksista, mutta se kostautuu laadussa. Hän halusi puhua nimettömänä.

Hänen mukaansa tuoteselosteisiin ei ole kovin paljon luottamista Venäjällä.

"Tuontikiellot kuluttajien etu"

Venäjän hallituksen mukaan lännen pakotteet eivät pure, koska Venäjä on kehittänyt nopeasti tuontia korvaavan elintarviketuotannon.

Presidentti Vladimir Putin on sanonut, että tuontikiellot ovat tavallisten kuluttajien etu. Niiden ansiosta ”kotimaiset korkealaatuiset tuotteet” tulevat halvan hintansa vuoksi paremmin saataville.

Venäläinen lehti The Moscow Times kirjoittaa, että elintarvikealan laaduntarkkailu on pettänyt. Pakkauksiin kiinnitetään erityistä huomiota, mutta laadusta ei voi tietää hienojen etikettien takana.

Tarkastuksista tieto etukäteen

Pietarin alueella suomalaisten tuotteiden matkiminen edistää myyntiä, koska useat pietarilaiset uskovat, että suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita.

Lihayrityksen johtaja näyttää kuvaa pekonipakkauksesta, jossa on suomenkielistä tekstiä ja Suomen lippu, mutta tuote on tehty Venäjällä.

Venäjällä vain ani harva jää kiinni ruuan väärentämisestä, koska valtio on löysännyt elintarvikkeiden laadun valvontaa viime vuosina.

The Moscow Timesin mukaan tarkastaja käy ruokatehtailla kerran kolmessa vuodessa ja ilmoittaa etukäteen tulostaan. Yllätystarkastuksia tehdään silloin, kun yleisö on valittanut tuotteista.

Venäjän ruoka

Venäjällä yksityinen tutkimuslaitos Roscontrol ylläpitää mustaa listaa huonoista ja haitallisista elintarvikkeista.

Listalla on yli 800 tuotetta, joita yhä myydään ruokakaupoissa. Tuotteiden joukossa on muun muassa makkaroita, lohileikkeitä, juustoja, kinkkua, spagetteja, voilaatuja ja jälkiruokia. Roscontrol ei suosittele niitä ihmisravinnoksi.

Suomalaiset Venäjällä toimivat elintarvikefirmat Atria ja Valio sanovat noudattavansa tiukasti laatumääräyksiä.

Oma tuotanto kasvaa

Etenkin kanankasvatus on lisääntynyt pakotteiden ja tuontikieltojen Venäjällä. Nyt kaikki kananliha tulee kotimaasta, kun ennen pakotteita omaa tuotantoa oli puolet.

Sama on tapahtumassa myös sianlihalle, jonka tuotanto kasvaa kaksinumeroisen luvun joka vuosi.

Venäjä tuo edelleen valtaosan naudanlihasta ulkomailta, lähinnä Brasiliasta ja Argentiinasta, mutta myös satunnaisia eriä muista Etelä-Amerikan maista.

Viljan viljely puolestaan lisääntyy niin voimakkaasti, että sadonkorjuun aikana rautatievaunuista on pula.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Suomessa makkaran laatua parannettiin rakentamalla tehokkaammat lihamyllyt. Niissä jauhautuu jänteet, kalvot ja rustot hienoksi mössöksi, joka sitten maustetaan erillaisilla elintarvike lisäaineilla "syömäkelpoisemmaksi" yleisön makua vastaavaksi tuotteeksi. Vierastan vielä joitakin "eurooppalaisia" makkaroita erillaisen rasvapitoisuuden ja maun vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista päätellen liikun jossain aivan muualla kuin Venäjällä, sillä vastaan ei ole tullut mittään näitä ongelmia, joita tuodaan esiin. Toki en käy missään hienommissa paikoissa syömässä, riittää normaali tarjonta, alkusalaatti, keitto, lämmin ruoka ja jälkiruoka- hinta 250 ruplaa(alle 4 e) ja näkyy kelpaavan nuorisollekin. Olisikohan aika useimpien kommetoijien käydä aivan paikan päällä katsomassa, voipi olla melkoinen yllätys Venäjän tilanne ja taso. Bussikuskin palkka muuten on noin 65000 ruplaa ja ainakin minulla vastike, kaasu ja sähkö vie noin 3000 ruplaa talvikaudella/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän näitä samanlaisia ruokahuijaus juttuja ole muissakin maissa,kiina lasten maito oli ihan muuta italiassa oli pikkasen erilaista oliivi öljyä kuin etiketissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai on, mutta venäjällä on kaikista törkeimmät ja vaarallisimmat huijaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman typeriä "länsimaailman" asettamia Venäjän vastaisia bokotteja, missä EU,kin on aktiivisesti mukana, olisi Suomenkin elintarvikevienti Venäjälle hyvässä mallissa. Sekä Suomi, että Venäjä tekisivät hyvää pisnestä keskenään. Venäjällä on energiaa ja Suomella reilusti elintarviketeollisuutta ja vientiongelmia, hyvä vaihtokaupan paikka. Nyt sika menee Venäjän ohi kaukoitään Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä puoli on se, että Kiina maksaa sianlihasta ja muista suomalaisista elintarvikkeista selvästi paremman hinnan kuin Venäjä.

Venäjänkaupan romahtaminen ei romauta lännessä mitään, sillä Venäjä on kutistunut niin pieneksi tekijäksi globaalissa mittakaavassa.

Jos Venäjä olisi se kuuluisa pyy, niin maailmanloppu olisi edessä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja jotkut kääpiöaivoiset puhuu edelleenkin "liikatuotannosta" kun joudutaan "viemään" he eivät ajattele että kansamme saa maahan varoja niistä ja Kiinalaiset puhdasta elintarviketta..
samaahan niiden kääpiöiden valitus olisi jos lautaa ja lankkuakaan ei saisi tuottaa kuin se mitä omaan tarpeeseen tarvitaan ja osa vinkuisi että sekin voitais tuotta aulkomailta ettei tarvi metsiä kaataa "kuluu energiaa"
sellaisia kääpiöaivoja kasvaa ihan omissa perheissämme

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset maksoivat Suomalaisista elintarvikkeista paremman hinnan kuin suomalaiset tukkurit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No laitapa jotain lukuja sitten framille väitteesi tueksi.
Turha tulla tänne rakentelemaan olkiukkoja, jos ei pysty väitteitään todistamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on nuo elintarvikepakotteet itse asettanut, joten syytä venäjää tästä. Tuo mitä sinä väität hyväksi bisnekseksi on valetta, sillä Suomelle aukesi paremmat kaupat ja tuo menetys on jo ajat sitten kurottu kiinni mikä jäi venäjän kaupasta saamatta. Ja vientikielto koskaa vain eläinperäisiä elintarvikkeita.
Olikin oikeastaan Suomelle etu, ettei venäjälle viedä tavaraa, niin saatiinkin päät auki paremille myynneille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

totta turiset,,tuo EU pn kyllä yksi pahuuden pesäke myös vaikka hyvääkin saanut aikaan jotain ,,mutta mieluimmin irti koko EU mafiasta,,mutta nykyisin se luetaan"vihapuheeksi" sekin :)) ajatus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kirjoitus, mutta oliko tässä koko totuus kattavasti.
Näillä kirjoituksilla on ikävä sivuvaikutus, joka paistaa liian räikeästi läpi. Menee uskottavuus ja arvaa keneltä.
Ps. Nevskillä on tästäkin huolimatta upeita ruokapaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiselle on vaikea käsittää sitä, kuinka eriarvoinen yhteiskunta Venäjä on. Maa on köyhää ja takapajuista kehitysmaata, jossa on kuitenkin pieniä ökyrikkaiden ja muun varakkaan väen asuttamia saarekkeita. Sama ilmiö esiintyy myös monessa köyhässä Afrikan maassa.

Upeita ruokapaikkoja on juuri näillä rikkaiden asuttamilla alueilla. Pietaristakin sellaisia löytyy. Tavallisella venäläisellä ei ole näihin paikkoihin asiaa rahan puutteen vuoksi. Heille on olemassa omat ruokamarketitkin, joissa myydään juuri yllä mainittuja heikkolaatuisia ja halpoja ruokatarvikkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta samasta jätteestähän ne tehdään täällä Suomessakin nämä niin suositut lenkki ja grillimakkarat. Jos ette usko käykääpä katsomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun kannattaisi hiukan sivistää itseäsi käymällä katsomassa miten makkarat valmistetaan, niin ei tulisi noin pahoja mokia kommentoitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus sattuu. Sian ja broilerin nahkaa , kurkkutorvia yms ja tätä ihanaa koneellisesti eroteltua sian ja naudanlihaa. Jota ei saa muuten lihaksi edes kutsua, eikä se muuten siltä edes näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kun myönsit, että totuus sinuun sattuu, mutta ei kuitenkaan olisi kannattanut jatkaa tuota valehtelua.
Älä sinä usko kaikkea mitä sinulle selitellään, he vain haluavat uskotella sinulle kauhukuvia makkarasta.
Mahtavaa, kun sinulla meni minun totuus noin tunteisiin ja sehän kertoo vain sen, että jäit valheesta kiinni. No, ensi kerralla sitten paremmalla tuurilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänpäiväinen Venäjän mollaus, sehän pitää olla jossain muodossa joka päivä. Nauttikaamme tästä annista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mollausta totuuden kertominen on? Luulisi menevät ymmärrykseen teille paatuneimmilekin venäjä faneille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä fanita,mutta ihmettelen että mitä se meille kuuluu miten Venäjällä eletään ja mitä syödään.
Pidettäis vain huolta omista ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
38
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
37
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
21
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image