Ulkomaat

Venäjällä huip­pu­ta­paa­mi­sen toivotaan olevan uusi alku Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteille

Ulkomaat 16.7.2018 22:18
STT

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-tapaaminen on herättänyt Venäjällä varovaisen toiveikkaita näkemyksiä.

Duuman kansainvälisten suhteiden komitean puheenjohtaja sanoo uutistoimisto RIA Novostille haluavansa uskoa, että tapaaminen voisi todella olla perusta yhteyksien uudelleen luomiselle.

- Mutta toistaiseksi en ole langennut euforiaan huippukokouksen tulosten suhteen, puheenjohtaja Leonid Slutski kommentoi.

Hänen mukaansa vasta tulevat viikot osoittavat, päästäänkö yhteistyössä jälleen alkuun. Hän olettaa, että nytkin, kuten aiempien tapaamisten jälkeen, toiveet ja odotukset suhteiden paranemisesta voivat lisääntyä, mutta todellisuus voi olla arkisempi.

Slutski arvioi, että kehitys tulee olemaan kytköksissä Yhdysvaltojen sisäpoliittiseen tilanteeseen, kuten kongressin välivaaleihin.

Slutski sanoo Venäjän luonnollisesti toivovan täysimittaista yhteistyötä.

"Suhteet lämpenivät Suomen helteessä"

Venäjän hallituksen äänitorvena pidetty Rossijskaja Gazeta otsikoi pitkässä huippukokousjutussaan Putinin ja Trumpin ottaneen ensimmäiset askeleet Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden liennyttämiseksi.

Vaikka yhteistä loppuasiakirjaa ei tullut, pääasia jutun kirjoittajan mukaan oli, että venäläis-yhdysvaltalaiset suhteet selvästi lämpenivät Suomen 30-asteisessa helteessä.

Uutistoimisto Tassin haastattelema asiantuntija sanoo, että lopullinen arvio huippukokouksen tuloksista voidaan tehdä vasta parin kolmen kuukauden kuluttua.

- Paranivatko vai huononivatko Venäjän ja USA:n suhteet huippukokouksen johdosta - siihen vastaamisessa auttaa vain aika, Venäjän tiedeakatemian turvallisuuden tutkimuskeskusta edustava Konstantin Blohin kommentoi.

Blohin huomauttaa, että Trumpin ja Putinin tapaaminen sujui "rakentavassa, hyväntahtoisessa" hengessä eikä Trump käyttänyt normaalia retoriikkaansa, jossa maailma nähdään voiman kautta. Kyse oli tasaveroiselta pohjalta käydystä vuoropuhelusta.

Blohin arvelee Trumpin ymmärtävän, että Venäjä on tärkeä peluri, jota ilman on mahdoton ratkaista muun muassa kysymyksiä strategisesta vakaudesta, ydinaseiden leviämisen estämisestä ja kyberturvallisuudesta.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Ei ole kovin kestävällä pohjalla, kun hyvät suhteet ovat pelkästään yhden presidentin varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viittaatko siihen tosiasiaan, että Putin on yhtä kuin Venäjä mutta USA ei ole yhtä kuin Trump? Kyse on demokratiasta. USA on demokratia, Venäjä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
99
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
55
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
30
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
30
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
27
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö
24
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

Olen luullut että verohelpotukset tulee meille pieni- ja keskituloisille,sensijaan hyvätuloiset joutuvat edelleen maksam... Lue lisää...
pösilö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image