Ulkomaat

Venäjällä ei saa nauraa Stalinille – diktaattorin kuoleman jälkeistä Kremliä huumorilla kuvaava elokuva kiellettiin

Stalin on tunnetuin Neuvostoliiton johtajista. Hänen aikanaan miljoonia neuvostoliittolaisia teloitettiin ja vietiin vankileireille. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 24.2.2018 16:04
Markku Saksa

Venäjän kulttuuriministeriö kielsi Stalinin kuoleman jälkeistä sekamelskaa humoristisella tavalla kuvaavan britannialaisen elokuvan esittämisen. Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinsky sanoo, että filmin kieltäminen ei ole sensuuritoimenpide, vaan kysymys on moraalista.

– Monien vanhemman sukupolven edustajien mielestä elokuva pilkkaa neuvostomenneisyyttä, hän perusteli päätöstä.

Ministeriö on haastanut oikeuteen moskovalaisen teatterin, joka esitti filmin viisi kertaa ilman lupaa.

Duuman kulttuurikomitean jäsen Yelena Drapeko sanoi RBK-televisiokanavalle, että hän ei ole nähnyt mitään ”yhtä kuvottavaa koko elämänsä aikana”. Kulttuuriministeriön väki, jolle filmi esitettiin yksityisnäytäntönä, kuvailivat sitä ikävystyttäväksi, loukkaavaksi ja ivalliseksi.

Elokuva sai ensiksi laajan esitysluvan, mutta sitten eräs korkea kulttuuriministeriön virkamies keksi, että elokuva onkin länsimaiden juoni, jolla Venäjää yritetään saada epätasapainoon aiheuttamalla halkeamia ja riitoja venäläisessä yhteiskunnassa.

Mielenkiintoisella tavalla Yhdysvallat syyttää Venäjää juuri samasta syystä, eli trollauksesta ja someen kylvetyistä vääristä uutisista, joilla se lietsoo eripuraa.

Venäjän kommunistinen puolue, joka on duuman toiseksi suurin ryhmittymä, kommentoi elokuva sanomalla, että se on psykologista painostusta maata kohtaan.

Kulttuuriministeriön edustaja pitää kuitenkin elokuvalle ovea auki. Hän sanoi uutistoimisto Interfaxille, että ”ministeriö päättää myöhemmin” lasketaanko elokuva levitykseen.

Kun venäläiset kuulivat, että elokuva on kielletty, 60 prosenttia heistä sanoi haluavansa nähdä sen, kertoo elokuvan skotlantilainen ohjaaja Armando Iannucci manchesterilaisen yliopiston nettilehdessä. Hän sanoo saaneensa filmin nähneiltä venäläisiltä kommentteja siitä, että elokuva on hauska ja totta.

The Moscow News analysoi Venäjän poliittista ilmapiiriä kirjoittamalla, että Venäjän televisiokanavat ovat arvostelleet ohjelmissaan vuosikaudet Stalinin johtamistyyliä, mutta sille ei ole tähän mennessä naurettu. Lehden mielestä kulttuuriministeriö vahvistaa, että Stalinille nauraminen on vaarallinen virus. Se pitää kitkeä heti pois, ettei tapa leviä, koska ideana johdon arvostelu ei ole ylipäätään sallittua.

Myös Paddington-elokuvan esitys siirtyi

Myös karhuherra Paddington joutui kulttuuriministeriön hampaisiin. Ministeriö siirsi Paddington 2 -elokuvan ensi-iltaa kahdella viikolla. Viranomaiset eivät halunneet, että ystävällinen, hunajasta pitävä karhuhahmo häiritsee venäläisen filmin ensi-iltaa, joka olisi osunut samaan ajankohtaan.

Niinpä venäläinen seikkailuelokuva skyyttikansasta ajoi Paddington 2 -filmin ohi. Skyytit olivat antiikin aikaisia paimentolais- ja maanviljelijäheimoja, jotka asuivat aroaluilla nykyisen Ukrainan ja Kazakstanin alueilla.

Pari vuotta sitten säädetyn lain mukaan venäläisellä elokuvalla on etuoikeutettu asema ulkomaalaisiin nähden. Venäjän elokuvateattereissa vain yksi elokuva kymmenestä on ulkomaalainen.

”Me annamme kaikkien kukkien kukkia, mutta annamme vettä vain niille kukille, joista pidämme”, kerrotaan kulttuuriministeri Medinskyn todenneen. Hän ehdotti vuosi sitten, että ulkomaalaisten elokuvien lippujen hintoja nostettaisiin kalliimmiksi kuin venäläisten.

MAINOS

Kommentoi

Totalitarismi on siellä täällä nousussa taas - historiasta emme ole oppineet mitään muuta kuin sen että emme ole oppineet historiasta mitään. Rahvaan mihin toimintaan hyvänsä johdateltavissa olevat massat tekevät kaikki samat sairaimmatkin virheet aina uudelleen ja uudelleen - oppimatta koskaan mistään mitään. Ja kyllähän johdattelijoita - Hitlereit, Francoja, Stalineja, Erdoganeja yms. rotuvalioita - riittää.

'' Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike tunnetaan äärirasistisista asenteistaan. Norjalainen ajankohtaisohjelma Brennpunkt on seurannut järjestön toimintaa sisäpuolelta käsin kahden vuoden ajan. '' - Rotusoturit , katsottavissa :
https://areena.yle.fi/1-4131795
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mikään ole muuttunut, nyt vain valehdellaan röyhkeämmin itäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kukaan ole lähtökuopissa. Venäjän valtiollinen typeryys on kaikessa harmillisuudessaan ja vaarallisuudessaan kuitenkin lupa panna merkille tosiasiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin varmaan siellä Moskovassa ja lähiseudulla ja nyt talvella on parempi hiihtää Uralille tai moottorikelkalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:47
"Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu" – Kokoomuksen Orpo kritisoi demareita synkistelystä ja pitää julkisen talouden pohjaa vahvana
18:45
Saksalaislääkäri: Pussy Riot -jäsen myrkytettiin, ei hengenvaaraa
18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
125
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
46
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
40
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image