Ulkomaat

Venäjä-trollaus hiljeni: Suomeen kohdistuvat lokakampanjat vähentyneet

Venäjämielisten harjoittama nettitrollaus on vähentynyt Suomessa alkuvuonna, arvioi valtioneuvoston viestintäosasto. Arkistokuva. KUVA: EPA
Ulkomaat 11.3.2016 3:00
Jussi Saarinen

Venäjämielisten harjoittama nettitrollaus on vähentynyt Suomessa alkuvuonna, arvioi valtioneuvoston viestintäosasto. Viestintäjohtaja Markku Mantilan mukaan Suomeen kohdistuvia suuria lokakampanjoita ei ole viime aikoina ollut.

– Tosin tarkkojen mittausten tekeminen on suhteellisen vaikeaa, hän lisää.

Aikaisempaa vähäisemmälle nettitrollaukselle Suomessa ei ole yksiselitteistä syytä.

Markku Mantila toteaa, että yleisesti ottaen informaatiovaikuttaminen ei ole hävinnyt mihinkään. Siitä on tullut pysyvä riesa, joka vaivaa toisinaan rajumpana ja toisinaan vähemmän rajuna.

Mantila olettaa, että trollaus kulkee aalloissa. Usein nämä aallot osataan yhdistää vasta jälkeenpäin tiettyihin tapahtumiin.

Nato-selvitys herättänee trollit

Hyvä mittari trollaukselle on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva keskustelu, esimerkiksi lehtijutun kommentointi.

– Jos vaikkapa Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä koskevan pääkirjoituksen perässä on kymmenittäin Venäjän näkökulmaa esiintuovia kommentteja, voi epäillä kyseessä olevan trollauksen.

Tällaista trollausta Markku Mantila uskoo näkevänsä myöhemmin keväällä, kun Suomessa aletaan keskustella Nato-selvityksestä sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

Trollit pyrkivät käyttämään hyväksi myös pakolaiskriisiä.

– Ilmapiiri Suomessa on kääntynyt turvapaikanhakijavastaiseksi. Siihen maaperään on helppo levittää huhuja ja valheita.

Yleissivistys on paras ase trolleja vastaan

Nettitrollaajien tavoitteena on provosoida, ärsyttää ja levittää propagandaa verkkokeskusteluissa. Venäjämielisten trollaus on vahvasti Kreml-myönteistä. Paras ase nettitrolleja vastaan on hyvä yleissivistys.

– Jos vähän yksinkertaistan, niin peruskoulu, jonka suurin osa Suomen nuorista läpäisee päättötodistus taskussaan, riittää jo hyvin pitkälle, Mantila sanoo.

Trollit otetaan tosissaan myös valtionhallinnossa. Valtioneuvoston kanslian ja eri ministeriöiden asiantuntijoista koottu yhteysryhmä vaihtaa järjestelmällisesti tietoja keskenään.

– Olemme kouluttaneet virkamiehiä havainnoimaan informaatiovaikuttamista, trollaus mukaan lukien. Lisäksi kokoonnumme säännöllisin väliajoin keskustelemaan aiheesta ja analysoimaan tilannetta.

Trollaaminen on saanut paljon julkisuutta, mikä on Mantilan mielestä myönteistä.

– Suuren yleisön on hyvä tietää, ettei sosiaalisessa mediassa tai netissä oleva aineisto aina suinkaan ole tavanomaista mielipiteenmuodostusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Tämä "Venäjän trolli" sanonta on kyllä saanut suorastaan paranoian omaisia piirteitä.

Venäjän mediat ovat uskomattoman suosittuja nykyään, RT:llä pelkästään on 70-100 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa. Lännen mediat saavat syyttää itseään suosion laskusta, esim. Syyrian sodasta raportointi on ollut todella ala arvoista, ei tarvitse kun katsoo CNN historiikkia viiden vuoden ajalta! Mitään "trolleja" sen enempää kuin "Pietarin trolli tehdastakaan" ei ole olemassakaan.
Täällä Ruotsissa ovat etummaiset russofobit ehdottaneet "medioiden certifioinitia"! Luvainvarastamista siis!
Selvä kielellä, sensuuria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä kumma tekee toisen mielipiteen trollaukseksi, ja toisen taas ei? Miksi ei hyväksytä muuta kuin eliittiä myötäilevät mielipiteeet hyväksyttäviksi? Avoin keskustelu on julistettu tietyllälailla pannaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran suosittelen lukemaan sitatieteen tohtori Saara Jantusen Infosota -kirjan. Venäjän nettitrollaus näyttää olevan aktiivista tällä Kalevankin palstalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natotrollit sensijaan ovat voimistuneet. Pari päivää sitten valtamedia yhteen ääneen syytti cesium päästöjen tulevan Venäjältä vaan eipä tullutkaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Kyse oli venäjätrollien yritys levittää väärää tietoa, että venäjästä puhutaan aina pahaa. Siis väärän tiedon levittämistä kätkeytymällä venäjävihamieliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko "Trollausväite" on ollut epätoivoinen tapa saada lietsottua lisää sodanihannointia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ihannoidaan sotaa, koska Putin sotii, ja naapurien kimppuun hyökkääminen ja alueiden valloittaminen halutaan näyttää venäläisille tavoiteltavalta politiikalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vainoharhaisuutta. Kaikilla suomalaisilla ei ole eliitin mielipiteet. Ei minullakaan. Kannatan Suomen ja Venäjän välistä kauppaa toisin kuin jenkittyneet euhihhulit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö parempaan pysty? Toteampa yhtä typerästi; Taiat olla republikaani. (Vrt. Trump).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea ei tarvitse kommentoida, silloin säilyy se vähäinenkin mielikuva fiksusta ihmisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muttakun se Venäjä laittoi elintarvikkeet tuontikieltoon, kattokaa peiliin siellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatat venäjän kauppaa vaikka se on hyökännyt Ukrainaan, suvereenin valtion rajojen sisäpuolelle.
Venäjän rikottua ETYJ-sopimusta vastaan, YK:n peruskirjaa vastaan, Geneven sopimusta vastaan, Ukrainan kanssa tehtyjä tukikohtien vuokrasopimuksia vastaan, sekä Minskin molempia sopimuksia vastaan, Venäjä joutui EU:n kauppapakotteiden kohteeksi. Nämä pakotteet yhdistettyinä Putinin itsensä asettamiin vastapakotteisiin ovat itseasiassa ajaneet Venäjän talouden perikadon partaalle, vaikka sitä ei Venäjällä julkisesti myönnetäkkään. Nykyisellä vauhdilla Venäjän valtion konkurssi on realiteetti 2017-18 talvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelle kauppa Venäjän kanssa on erittäin tärkeä, ja kaupan huomattavalla lisäyksellä Suomen talous saadaan nousuun.
Markku Mantila edustaa natotrollaajien Venäjän vastaista joukkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä aina haaveilla Venäjän konkurssia. Sitä ennen on kyllä Suomi jo mennyt konkurssiin joten ei paljon lohduta jos saa seuraa samasta kastista. USA on maailman velkaisin velaksi elävä maa joka tulisi asettaa selvitystilaan heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelle käy aina huonosti, kun Venäjällä menee huonosti. Tehdäänpä tästä johtopäätökset, kannattaa siis käydä kauppaa demokraattisen ja vapaan läntisen maailman kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimaassa trollaukseen voidaan vaikutta asiallisella tiedottamisella ja toistolla. Mutta ison naapurin sisäisen median trollaukseen emme pysty vaikuttamaan. Jos siellä alkaa esiintymään Suomi turvallisuusuhkana ja vihollisena, niin se tarkoittaa vain sitä, että naapurin kansalaisten mielipidettä muokataan sotaa varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voisit vaikutta suomalaiseen mediaan ja simetrolleihin, että siivoisivat kielenkäyttöään Venäjän ja erityisesti presidentti Putin suhteen. Useimmat törkeydet ylittävät roimasti tason, josta UKK aikoinaan varoitteli neulanpistopoliitikan seurauksista. En pidä oikeana poliittisena mielenosoituksen tapana heitellä Stubbin ikkunoita rikki, vaikken voi sanoa erityisesti ihastuneeni arvoisan ministerin puuhista. Mutta mieltään on parempi ilmaista sivistyneemästi. Usko sen vaikuttavan paremmin. Tämän päivän traktorimartssin puheissa kaikui kansan syvien rivien suuttumus nykyiseen menoon mm. USA/EU:n määräämien talouspakotteiden vahingollisuudesta suomalaisille maanviljelijöille. Vastoin tapojani kommentini nimimerkillä, kun näkyy olevan tämän sivuston tyyli. Muutoin olen aina kirjoittanut omalla nimelläni ja aion jatkaa sitä linjaa edelleenkin, koska katson, että se on oikein kanssakeskustelijoitani kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen sijaan hallituksen ja maahanmuuttokriittisten omat trollit tuntuvat vain voimistavan ääntään. Tarpeeksi kauan kun jotain huutaa, niin monen mielestä siitä tulee lopulta totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image