Ulkomaat

Venäjä tarjoutui myymään Saudi-Arabialle omia tor­jun­taoh­juk­si­aan

Venäjä esitteli S-400-torjuntaohjuksiaan Voitonpäivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2018. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 17.9.2019 10:20
Ilkka Timonen

Amerikkalainen Patriot-järjestelmä ei pystynyt torjumaan lauantain iskuja Saudi-Arabian öljynjalostamoille.

Venäjä on tarjoutunut myymään Saudi-Arabialle samoja ohjustorjuntajärjestelmiä mitä se myi Iranille ja Turkille sen jälkeen kun amerikkalainen vastaava järjestelmä ei pystynyt estämään viikonlopun iskuja Saudi-Arabian öljynjalostamoihin.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä Newsweek ja Politico -lehdet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina Ankarassa, että "me olemme valmiit tarjoamaan sopivaa apua Saudi-Arabialle".

Hänen mukaansa Saudi-Arabian johto voisi tehdä saman "viisaan päätöksen" kuin Iran ja Turkki, jotka ostivat Venäjältä S-300- ja S-400-ohjustorjuntajärjestelmät. Nämä aseet suojaisivat Saudi-Arabiassa kaikkia mahdollisia laitoksia, hän lisäsi.

Putin tapasi Ankarassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja Iranin presidentin Hassan Ruhanin.

Putinin kommentit näyttivät olevan enemmän suunnattu Washingtoniin kuin Riadiin, ja sekä Ruhani että Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif naureskelivat ne kuultuaan.

Saudi-Arabian öljynjalostamoihin tehtiin lauantaina tuhoisia iskuja, joiden tekijöiksi ilmoittautuivat Jemenin huthi-kapinalliset. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania, joka on kiistänyt olleensa iskujen takana.

Patriot-ohjukset eivät estäneet iskuja

Yhdysvalloilla on Persianlahden maissa monia asejärjestelmiä, kuten Patriot-torjuntaohjuksia. Patriotit eivät ole onnistuneet estämään huthien iskuja lähellä Jemenin taistelualueita eivätkä myöskään Saudi-Arabian itäosissa, missä kohteeksi joutuneet öljynjalostamot sijaitsevat.

Siinä missä Venäjä on huolehtinut suhteiden säilymisestä Iranin ja Syyrian lisäksi myös Saudi-Arabiaan ja Israeliin, on Yhdysvallat pysynyt tiukasti nimenomaan Israelin ja Saudi-Arabian rinnalla.

Yhdysvallat koki hiljattain takaiskun kun Nato-liittolainen Turkki hankki itselleen venäläisen S-400-ohjustorjuntajärjestelmän. Washington perui tämän takia suunnitellun F-35-hävittäjien myynnin Turkille.

Myös Saudi-Arabia oli aiemmin kiinnostunut venäläisestä järjestelmästä, mutta se päätti kuitenkin ostaa Yhdysvalloista THAAD-järjestelmän, jonka tutka näkee pitemmälle kuin Patriotin.

Moskovalla on käytössä S-400-ohjuksia myös Syyriassa suojaamassa sen omia sotilaita ja asejärjestelmiä.

Yhdysvallat vastusti kauan S-300-järjestelmän myymistä Teheranille. Venäjä viivytteli tämän vuoksi kaupan kanssa lähes vuosikymmenen ajan ensin Yhdysvaltain ja Israelin vastustuksen vuoksi, sitten YK:n pakotteiden takia. Lopulta vuonna 2007 sovittu kauppa toteutettiin vuonna 2016 sen jälkeen kun Iranin kanssa oli päästy sopimukseen sen ydinhankkeiden rajoittamisesta.

Yhdysvallat myöhemmin vetäytyi Trumpin johdolla Iranin ydinsopimuksesta.

MAINOS

Kommentoi

Täytyy myöntää ettei asiantuntemukseni tässä asiassa riitä. Onneksi muilla on sitä on enemmän kuin tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt päästään asiaan. Asiattomat lentelyt loppuvat, ja mukana tuleva tutkajärjestelmä kyllä paljastaa mistä, ja kuinka paljon häiriköitä on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin tapahtuu hyökkäys, seuraavaksi tulee ovelle myyntimies, joka myy ratkaisua siihen, ettei kyseisiä hyökkäyksiä enää tapahtuisi. Ei kai yhtään epäilyttävä yhtälö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mikään ohjus suojannut, jos he eivät edes havainneet ohjusten hyökkäystä? Vai havaitsivatko, mutta eivät reagoineet? Julkisesti he eivät edes tiedä, mistä ilmansuunnasta ohjukset tulivat.

Kumpi pitää paikkansa:
1) Saudien ilmavalvonta on kelvoton, (mikä tahansa lentävä esine on kyllä havaittavissa)
2) Saudit eivät kerro (kun ei ole toivottu vihollinen kuten Iran)
???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saudeila on käytössään kelvoton amerikkalainen Patriot-ohjus. NATO-maa Turkkikin kieltäytyi Patriotista asiaa tutkittuaan ja vaihtoi venäläiseen järjestelmään. Huolestuttavaa, että Suomeenkin on tuo onneton vekotin uhattu hankkia. Toivottavasti ostavat vaikka eurooppalaisen vaihtoehdon. Toivottavasti Suomessa puolustusvaliokunnan ihmiset hoksaavat tutustua jenkkien 90-luvun patriot-skandaaliin, jossa selvisi että persianlahden sodan aikaiset kertomukset patriotin tehokkuudesta olivat täysin tuulesta temmattuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Israel hankki Patriot-järjestelmän, jolla se heti aluksi ampui alas Syyrian SU-24 hävittäjän syyskuussa 2014. Pian sen jälkeen Patrioteilla torjuttiin Hamasin Libanonista ampumia iranilaisia ohjuksia. Israel ei tunnetusti hanki toimimattomia asejärjestelmiä.

Venäjän ilmatorjuntaohjuksilla on tosi huono torjuntatilasto. Israel mm. tuhosi näyttävästi Syyrian Venäjältä hankkiman Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjuslavetin, mistä löytyy video YouTubesta. Viime kesäkuussa Israel iski hävittäjillä Syyriassa lähellä Masyafia oleviin iranilaiskohteisiin, jolloin lähellä oleva Syyrian S-200 ohjuspatteri ampui useita ohjuksia, joista yksi lensi Kyprokselle asti. Yksikään ei osunut kohteeseensa.

Turkin aseostokset Venäjältä ovat Erdoganin politiikkaa. Sotilaallinen merkitys venäläisillä ohjuksilla on vähäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Patriotien (PAC-2) torjuntatehokkuus Persianlahden sodassa Scud-ohjuksia vastaan jäi alle viiden prosentin, ensimmäisenä metelin asiasta USAssa nosti Israelin silloinen suurlähettiläs. George H. W. Bush yritti vääntää mustaa valkoiseksi koska oli ohjusvalmistaja Raytheonin suurosakas. Nämä ovat tosiasioita.
Israelilla on Patriotista eteenpäin kehitetty versio, Saudeilla taas perus PAC-2. Youtubesta löytyy videoita Saudi-Arabiassa maahan syöksyilevistä Patriot-ohjuksista, jotka ovat aiheuttaneet luultavasti enemmän tuhoa kuin Huthien alkeelliset ohjukset joita Patriotien piti torjua. Tämä PAC-2 on sama jota USA tarjoaa Suomellekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama mikä it-ohjus, jos kohteesta ei saada ennakkovaroitusta. Nuo lennokit tai risteilyohjukset lentävät sen verran matalalla, että alasampumiseen riittää mikä tahansa halpisohjus tai it-pyssy, jos vaan kohilleen sattuu. Se lennokki vaan pitää ensin paikantaa, jotta voi reitin ennustaa.

Patriot on kyllä kehittynyt sitten 90-luvun. Fibana oli, että ne ohjelmoitiin räjähtämään liian myöhään, jolloin nopea ballistinen ohjus ehti alta pois.

Tosin S-400-järjestelmä olisi aika kova sana meillekin, mutta näissä olosuhteissa en Venäjältä mitään ostaisi.

Risteilyohjusten torjuntaan sopisi halpa torjuntahävittäjä, koulukoneen versio tai jopa koulukone itse. Taisteluhelikopterikin kävisi rupeliohjuksia vastaan. Tulevaisuudessa robottilennokki hoitaa hommat.

Tärkeintä olisi kuitenkin, että meillä olisi aukoton ilmavalvontajärjestelmä, joka havaitsee, paikantaa ja tunnistaa automaattisesti kaikki lentävät esineet pikkulennokista häivepommittajaan. Ei se ole vaikeaa eikä halpaa, mutta välttämätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image