Ulkomaat

Venäjä palaa Euroopan neuvoston täysjäseneksi

Venäjän vangitsemia ukrainalaisia merisotilaita vietiin oikeuteen Krimillä viime marraskuussa. KUVA: ARTHUR SWARTZ
Ulkomaat 26.6.2019 20:06 | Päivitetty 26.6.2019 21:52
STT

Euroopan neuvoston (EN) parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi Venäjän valtuuskunnan valtakirjat. Äänet jakautuivat 116–62. Tyhjää äänesti 15 edustajaa.

Keskiviikkona Ranskan Strasbourgissa pidetyssä istunnossa tehty päätös merkitsee viisi vuotta kestäneen välirikon katkeamista.

Maanantai-iltana yleiskokous hyväksyi sääntömuutoksen, joka mahdollisti sen, että valtuuskuntien valtakirjat voidaan hyväksyä muulloinkin kuin tammikuun istunnossa.

Venäjä uhkasi jättää EN:n kokonaan, jos se ei voi osallistua äänestykseen uudesta pääsihteeristä. Venäjän äänioikeus yleiskokouksessa peruttiin vuoden 2014 Krimin valtauksen jälkeen. Venäjä ei myöhemminkään lähettänyt edustajiaan yleiskokoukseen ja keskeytti myös jäsenmaksujensa maksamisen.

–  Euroopan neuvosto on tämän kiistan takia ollut järjestön historian suurimmassa poliittisessa, taloudellisessa ja oikeudellisessa kriisissä. Jos Venäjä olisi lähtenyt Euroopan neuvostosta kokonaan, se olisi merkinnyt muun muassa sitä, että Venäjän kansalaiset olisivat menettäneet mahdollisuuden valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen sanoo tiedotteessa.

Uusi pääsihteeri on kroatialainen

Euroopan neuvosto valitsi tänään uuden pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin seuraajaksi. Uusi pääsihteeri on Kroatian Marija Pejcinovic Buric. Hän edustaa kotimaassaan keskusta-oikeistolaista Kroatian demokraattinen liitto (HDZ) -puoluetta.

Toinen tarjokas EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen (PACE) äänestyksessä oli Belgian Didier Reynders. Molemmat ovat maidensa ulkoministereitä ja varapääministereitä.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on järjestö, joka edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä. Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoitetaan joskus toisiinsa. Molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. EN:n toimipaikka on Strasbourgissa EU-parlamentin naapurissa.

Suomi liittyi neuvoston jäseneksi 1989.

MAINOS

Kommentoi

Loputon vastakkainasettelu ei palvele ketään. Venäjän paluu neuvostoon ei tarkoita länsimaiden heikkoutta eikä siitä tule itänaapurimme käsikassaraa. Russofoobikot ovat tietenkin asiasta eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EN on puhtaasti käsikassara Venäjälle, ei tulla kuulemaan muuta kuin "russofobiaa" tai käsienlevittelyä, jos jotain Moskovalle hankalaa on käsittelyssä. Ei tule edistämään EN toimintaa millään tavalla vaan tullee aiheuttamaan hajaannusta - tavoite näkyy jo alkuasetelmissä, nimetään pakotelistalla olevia jäseniksi.

Eipä ole ensimmäinen kerta kun Eurooppa näytää hampaattomuutensa Venäjän suhteen - valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjälle mielisteleviä ja Ukrainalle + MH17 uhreille pyllistäviä olivat:
Anne-Mari Virolainen (KOK)
Petri Honkonen (Kesk)

Suoraselkäisesti äänestivät:
Tarja Filatov (SDP)
Minna Reijonen (PS)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri häpeä.

Venäjä tappaa päivittäin Ukrainalaisia ja Krim on edelleen Venäjän miehittämä!
Pienintäkään yhteistyötä MH17 rikostutkinnan suuntaan eivät ole tehneet.

EU on liian heikko. Putler jyrää, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä Venäjä tappaa ukrainalaisia ?? Paljonko venäläisiä miehittäjiä on Krimillä ? Vastavuoroisesti voidaan kysyä kuinka paljon amerikkalais sotilaita on Afghanistanissa, Pakistanissa. Paljonko amerikkalaisia on ollut Euroopassa miehitystehtävissä WW-2 lopusta alkaen ? USA-military ja NATO-sotilaat ovat suurelta osaltaan samaa amerikkalaista sotilasmassaa, vain hihamerkki erottaa. Usalla on, niin kuin on usein todettu noin 180 sotilastukikohtaa eri puolilla maailmaa. Eikö tämä ole vieläkin suurempi häpeä vapaalle maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
36
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
18
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
16
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
4
Britanniassa äänestäjä vaikka haetaan kotoa uurnalle – vaalipäivänä julkaistut viimeiset gallupit enteilevät voittoa Boris Johnsonille ja konservatiiveille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image