Ulkomaat

Venäjä marssitti Ukrainan merimiehiä televisioon tunnustamaan "p­ro­vo­kaa­tion", miehistölle alettiin jakaa van­keus­tuo­mio­ta

Ukrainalaisten alusten miehistön jäseniä kuljetettiin oikeustalolle Simferopolissa Krimillä. KUVA: ARTUR SHWARZ / EPA
Ulkomaat 27.11.2018 20:47 | Päivitetty 27.11.2018 20:51
Seppo Ylönen, Reuters

Ukrainan ja Venäjän laivastoselkkaus Krimin lähivesillä saa kummallisia käänteitä.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle sunnuntaina, kun Venäjä avasi tulen kolmea Ukrainan laivaston alusta kohti, valtasi ja hinasi ne Kertshin satamaan Krimille.

Tiistaina Venäjän turvallisuuspalvelu FSB julkaisi videon, jossa kolme ukrainalaista merimiestä tunnustaa, etteivät he välittäneet Venäjän laivaston pysähtymiskehotuksista. Video esitettiin Venäjän valtiollisen Rossija 24 -televisiokanavan lähetyksessä.

Yksi miehistä, Volodymyr Lisovyi sanoi, että hän oli tietoinen ukrainalaislaivojen matkan "provokatiivisesta luonteesta".

Ukrainan mukaan miehet pakotettiin valheellisiin tunnustuksiin.

FSB:n mukaan sillä oli tietoa, että ukrainalaisaluksilla oli kaksi Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n upseeria, joiden tehtävänä oli koordinoida provokaatiota.

SBU:n johtaja Vasyl Hrytsak myönsi, että aluksilla oli hänen alaisiaan, mutta näiden tehtävät olivat samanlaisia rutiiniluonteisia tiedustelutehtäviä, joita myös Venäjän laivastolla on kaiken aikaa.

Hrytsakin mukaan yksi SBU:n upseeri loukkaantui vakavasti, kun Venäjän ilmavoimien hävittäjä tulitti ukrainalaisaluksia.

Kolmessa ukrainalaisaluksessa oli yhteensä 24 merimiestä. Seitsemän heistä tuomittiin kahdeksi kuukaudeksi vankilaan Simferopolin oikeusistuimessa Krimillä tiistaina. Lopuillekin odotetaan vastaavanpituisia tuomiota lähipäivinä.

Pakotteita halutaan laajentaa

Useat eurooppalaiset poliitikot nostivat tiistaina esille mahdollisuuden, että Venäjälle asetetaan uusia pakotteita Mustanmeren laivastoselkkauksen vuoksi.

EU:n puheenjohtajamaan Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl sanoi, että pakotteita tulee harkita siltä pohjalta, millaisia tosiasioita välikohtauksesta tulee esille ja miten kiistan osapuolet käyttäytyvät. Kneisslia voi pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin ystävänä, sillä Putin kutsuvieraana Karin Kneisslin häissä viime elokuussa.

Puola ja Viro vaativat äänekkäästi lisäpakotteita Venäjälle.

Venäjän apulaisulkoministeri Aleksandr Grushko sanoi turvallisuuskonferenssissa Berliinissä, että "pakotteet eivät johda mihinkään. Ne eivät ratkaise yhtäkään ongelmaa".

EU:n ulkoministerit keskustelevat pakotteista 10. päivä joulukuuta. EU-johtajien on määrä jatkaa nykyisiä pakotteita huippukokouksessaan myöhemmin joulukuussa.

Poikkeustila rajaseuduille

Ukrainan parlamentti antoi maanantai-iltana tukensa presidentti Petro Poroshenkon poikkeustilasuunnitelmalle.

Poikkeustila on voimassa 30 vuorokauden ajan kymmenellä alueella, jotka sijaitsevat Ukrainan rajaseuduilla. Viisi niistä rajautuu Venäjään, kolme on lähellä Krimiä ja kaksi Moldovasta irrottautuneen Transnistrian rajalla.

Poikkeustilan aikana sotilasviranomaisilla on oikeus kieltää protestit ja lakot. Siviiliväestön mobilisointi sotilaspalvelukseen myös mahdollista.

Poikkeustila ei lykkää Ukrainan presidentinvaaleja, jotka on määrä pitää 29. maaliskuuta 2019.

4 vuotta sotaa

Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä maaliskuussa 2014.

Sen jälkeen alkoi sota Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat Donetskin ja Luhanskin alueet ryhtyivät asevoimien irrottautumaan Ukrainan hallinnasta.

Itä-Ukrainan separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen välisissä taisteluissa on kuollut yli 10 000 ihmistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Minusta "kyökkipiialle" pitäisi antaa vähintään vanha Leninin kunniamerkki. Sen verran hienosti hän edustaa trolliperinnettä, ja jaksaa jauhaa kuin vanha höyrykone, kun kerran vauhtiin pääsee. Bravo, anna palaa vain, kohta me kaikki olemme venäjäuskossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satu-setä Porosenhko vaihtoon jospa tilanne alkais rauhoittuun,eihän ukrainan juttuja usko muut kuin Merkel saksasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sait edes pullakahvit tästä trollista. Oli se sen verran "jämerä" ja hieno. Pinokkio putinkin on siitä ylpeä. Kaverin nenä on jo matkalla toisessa galaksissa jatkuvien valheiden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasakka ottaa kaiken mikä on löyhästi kiinni, ei varasta vie vaan. Venäjän valtion viestintä on ihme kyllä edelleen aika kökköä Neuvostoaikaista teatteria. Siinä vaikuttaa taustalla vanha perivenäläinen tapa etsiä syyllisiä jostain muualta kuin omasta lähipiiristä. Neuvostoaikana onnettomuuksia aiheuttaneiden tai poliittisia virheitä tehneiden henkilöiden eli "löydettyjen syyllisten" piti tunnustaa virheensä ja rikoksensa julkisesti Kommunistisen puolueen tutkintakomitean edessä ja usein vielä pyytää anteeksi tekemisiään "Kulttuuritalolla" kylän tai kaupunginosan asukkailta. Sitten vasta pääsi lähtemään leirille ojentumaan. Näin se naapuri hoitaa hommat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo touhu ei paljoa poikkea tavasta, jolla ISIS käsittelee ja esittelee vankejaan videoillaan. Kaula tosin jätetään katkaisematta. Viesti ja tarkoitus on sama. Löytyy myös videoita siitä kuinka Ukrainan venäjämieliset separatistit käsittelevät vangittuja ukrainalaissotilaita. Samasta oppikirjasta ja samalla moraalikoodilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajellaan ilman ilmoitusta toisten alueelle sota-aluksilla, eikä välitetä varoituksista niin tottahan siihen pitää reagoida. Poron porukalle ja kenelle tahansa kävisi samoin missä tahansa. Tyhjänpäiväistä messuamista selvällä asialla, mikä halutaan vaan kääntää päälaelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan sotavoimilla haltuun itsenäisen valtion maa- ja vesialueita ja sitten valloittajina jaetaan syytteitä ja tuomioita alkuperäisille kansalaisille. Pitäisikö meidänkin maassamme tehdä sama kaikissa rajaloukkauksissa, sillä olemme omassa, emme valloitetussa valtiossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä, että venäjä pitää naton sotakiihkot etäämmällä, se on hieno asia. Suomi ei sotaan lähde, eikä sotaa halua, naton on ihan turhaa houkutella suomea maksumieheksi, ja mukaan kaikkiin ristiretkiin, minä en ainakaan lähe, menköön ne jotka haluaa kuulan kalloonsa.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä päättää ja määrää itse mitä tekee, jos rajaloukkauksia tehdään jne. Suomi ei voi itse päättää asioista, jos vaikka venäjä loukkaisi tms, koska eu, päättää. Vaikka venäjä ajaisi dmitri donskoin parkkiin merelle, suomi ei voi tehdä yksin yhtään mitään, koska eu, päättää, me emme päätä mistään asioista itse, vaan olisi heti kyseltävä lupaa, että mitä meinaatte, mitä pitäisi tehdä, mitä meinaatte.!! Kannattais opiskella.! Venäjä on itsenäisesti päättävä itsenäinen maa, suomi ei ole.! Opiskelkaa, vaikka iltaisin....!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tässä tullut kouluja käytyä varmaan yhtä paljon kuin sinunkin. Jos historia jotain venäjästä opettaa, niin älä usko mitään mitä sieltä kerrotaan, hanki riittävästi rautaa rajalle, että venäjä muistaa missä se rajalinja oikein kulkee. Kerro muillekin trolleille, että heidät on nyt nähty, kuultu ja tunnistettu. Ja antaa venäjän vain parkkeerata laivansa merelle ihan rauhassa ... Kunhan vain pysyvät kansainvälisellä merialueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta lähtökohtaisesti venäläisillä ei ole mitään asiaa sotilaalliseen läsnäololle Ukrainalle kuuluvalla alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsepähän krimiläiset halusivat irti siitä korruption pesästä, eli Ukrainasta. Yli 20 vuotta kituuttavat mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kun hampaisiin asti aseistautuneet vaaliavustajat auttoivat äänestämään oikein. Ja kun äänestämässä käyneitä varsinaisia krimiläisiä, siis tataareja, kidutettiin, jos vaaliuurnille erehtyivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Krimm on nyt turvallisissa käsissä, usa,n haaveenahan oli se, että olisivat kiikuttaneet krimille sotakalustonsa, ja sieltä käsin uhonnut suomea ja venäjää, venäjää etupäässä, mutta suomi liittyisi asiaan siten, että kun nykyhallituskin on kallellaan atlantin taakse, olisi ollut usa,lla oiva tilanne ottaa krimm haltuunsa, ja sieltä käsin aloittaa kahakka venäjää kohtaan, jolloin hyvin nato/ usa mielinen suomiparka olisi kärsinyt tuntuvan kolauksen. HYVÄ, että krimm on nyt oikeissa käsissä, usa,n saavuttamattomissa. Näin olemme turvassa sotahullulta natolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukraina on jo vuosia järjestellyt liittymistä venäjään, koska hallintoa on helpompi ohjailla, yhdestä pisteestä. Venäjä ja ukraina haluavat olla yhtä, antakaahan nyt asioiden olla, ei venäjäkään meidän asioihin sekaannu, on se riidanhaluista porukkaa tämä eu, kansa. Etyj, ei kannata nokkaa työntää toisten asioihin, ei meidänkään asioihin venäjä työnnä nokkaansa. Tämän kun muistaisitte.! Kanervalle tiedoksi, että vähän matalampaa riitaintoa..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ihmeestä olet tuollaista tietoa repinyt? Jotain rajaa nyt trollaamiseenkin. Päinvastoin Ukrainassa ollaan jo pitkän aikaa otettu pesäeroa entiseen Neuvostoliittoon ja Venäjään. Ja minä tiedän tämän omakohtaisesti, koska tunnen Ukrainalaisia. Joten ole kiltti ja lopeta valheiden levittely täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuri ja järjestys, se takaa koko maapallolle paremman elämän. Tämän tietää jokainen. Eu, ei edusta kuria ja järjestystä, vaan laittoman maahantunkeutumisen jumalointia, ja rikollisten paapomista. Tällä tavalla ei rakenneta yhtään parempaa maailmaa, se on varma.! Venäjä edustaa kuria ja järjestystä. Siinä on maa, jota ei toiset ohjaile ja komentele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Venäjä ottaa kaiken, mikä on löyhästi kiinni", sanoi Presidentti !
Siinä kiteytyy kaikki, miten maata on aina hallittu ja tullaan hallitsemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
19:31
Kevään valmistujaisjuhlille etsitään uutta ajankohtaa – pääsykokeet halutaan yhä järjestää normaaliaikataulussa
19:20
Päivän kotoiluvinkki: Vaihda multa viherkasville ja kasvata itse minipaprikoita tai chilejä
19:16
Vainajaa ei enää pääse katsomaan ennen siunaamista – hautajaisissa kymmenen henkilön ylärajasta voidaan joustaa, muissa kirkollisissa tilaisuuksissa raja on tiukempi
19:04
Suomen kansalaisia on jumissa Venäjällä – helsinkiläinen Alla Stepanova odottaa viranomaisilta päätöstä, joka mahdollistaisi kaksoiskansalaisen paluun kotiin Tilaajille
19:00
Oulu Sinfonian käyrätorvisti Pasi Salminen harjoittelee korona-aikana kotonaan, koska "koripalloilijoille loistavalla 70 prosentin osumatarkkuudella muusikosta ei tule miljonääriä, vaan työtön" Tilaajille
18:36
Putin lupasi venäläisille palkallista koronalomaa kuun loppuun – auki jäi, mistä rahat palkanmaksuun otetaan
61
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
39
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
36
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
33
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
29
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image