Ulkomaat

Venäjä kutsui kurdit mukaan neu­vot­te­lui­hin Syyrian tu­le­vai­suu­des­ta - Turkki hyökännyt jälleen kur­di­koh­tei­siin Syyriassa

Ulkomaat 22.1.2018 13:24 | Päivitetty 22.1.2018 14:31
STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Turkki ei peräänny sotilasoperaatiostaan kurdijoukkoja vastaan Syyriassa. Erdoganin mukaan Turkki on keskustellut asiasta "venäläisten ystävien" kanssa ja sopinut asiasta Venäjän kanssa. Venäjä ei ole vahvistanut sovun olemassaoloa.

Syyrian kurdit anovat puolestaan tukea Yhdysvaltain johtamalta koalitiolta. Kurdien mielestä Turkin sotilasoperaatio tukee äärijärjestö Isisiä.

Turkki aloitti lauantaina sotilasoperaationsa Syyrian kurdien YPG-joukkoja vastaan savustaakseen nämä Afrinin alueelta Pohjois-Syyriassa. Maanantaina Turkin on kerrottu ampuneen kranaattitulta kurdijoukkoja vastaan.

Venäjä kutsui kurdit mukaan neuvotteluihin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin maanantaina, että Venäjä on kutsunut kurdit mukaan isännöimiinsä neuvotteluihin Syyrian tulevaisuudesta. Samaan aikaan Turkki on jatkanut hyökkäystään kurdikohteisiin Pohjois-Syyriassa.

Turkin hyökkäyksestä huolimatta Venäjä kutsui kurdit mukaan Syyrian tulevaisuutta luotaaviin neuvotteluihin Venäjän Sotshiin ensi viikolla. Lavrovin mukaan kurdeilla pitää olla rooli "tulevaisuuden poliittisessa prosessissa".

Turkki pitää kurdien YPG-joukkoja terroristeina.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija Venäjä haluaa rauhankokouksen, jossa mukana olisivat Syyrian hallinnon tukija Iran ja Syyrian kapinallisia tukeva Turkki.

Sotshin kokous on tarkoitus pitää 29.-30. tammikuuta.

Soini: Ei ratkea sotimalla

Lisäksi Venäjän Lavrov syytti tänään Yhdysvaltoja separatismin lietsomisesta Syyrian kurdien keskuuteen. Venäjän mukaan Yhdysvallat on ruokkinut kurdiseparatismia aktiivisesti, ja Lavrovin mielestä tämä johtuu joko ymmärryksen puutteesta tai tietoisesta provokaatiosta.

Syyrian presidentti Assad on tuominnut Turkin sotilasoperaation. Hänen mielestään se on tuki terroristeille.

Ranska on puolestaan kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi sunnuntaina STT:lle, että pitää Ranskan aloitetta hyvänä.

- Ei Syyrian konflikti sotimalla ratkea. Kyllä neuvottelutie tarvitaan, ja se on syytä kaikkien muistaa, Soini kertoi puhelimitse Brysselistä STT:lle.

MAINOS

Kommentoi

Soini on oikeassa. Kaikki sodat on lopulta neuvottelupöydissä sovittu lopetettaviksi. Eikös kannattaisi alkaakin heti neuvottelut pitkän kaavan mukaan, niin ei tarvitsisi uhrata ihmishenkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image