Ulkomaat

Venäjä kunnioittaa räjähdyksessä kuolleita tutkijoita – säteilyä aiheuttaneen onnettomuuden uhrit haudattiin suljettuun kaupunkiin

Räjähdyksen aiheuttajaksi epäillään Burevestnik-ohjusta, joka on Venäjän presidentin KUVA: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL
Ulkomaat 13.8.2019 16:51
Ida Kannisto, Matti Posio

Oletetusta turmapaikasta Arkangelin alueelta on linnuntietä runsaat 400 kilometriä Suomen rajalle.

Venäjällä tapahtuneessa räjähdyksessä kuolleet viisi tutkijaa haudattiin suljettuna kaupunkina tunnetussa Sarovissa Venäjällä sunnuntaina. Noin 400 kilometrin päässä Moskovasta sijaitseva Sarov on tiedekaupunki, jossa sijaitsee Venäjän ydintutkimusinstituutti.

Kaupunki julisti tapauksen jälkeen kahden päivän suruajan räjähdyksessä kuolleiden tutkijoiden kunnioittamiseksi. Venäläisviranomaisten mukaan tutkijat suorittivat "kansallisesti tärkeää tehtävää".

Sunnuntaina järjestetyssä muistotilaisuudessa Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin pääjohtaja Aleksei Lihatshov kehui menehtyneiden ydinalan asiantuntijoiden olleen "maan ylpeys" ja sanoi heidän olevan nyt "kansallissankareita".

Venäjän ydinalan viranomaiset lupasivat maanantaina jatkaa uusien aseiden kehittämistä.

– Paras kunnianosoitus heille on jatkettu työmme uusien asemallien parissa, mikä ehdottomasti saatetaan loppuun, Lihatshov sanoi Reutersin mukaan.

Ohjus on Putinin ylpeys

Salaperäinen räjähdys tapahtui viime torstaina Vienanmeren rannalla sijaitsevan Nenoksan kylän tuntumassa. Räjähdys tapahtui tiettävästi merellä. Nenoksa tunnetaan Venäjän sotalaivaston koelaukaisualueena. The New York Timesin mukaan kuolleiden lukumääräksi on vahvistettu seitsemän ihmistä. Heistä viisi oli tutkijoita.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan kyse on ilmeisesti eli uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen räjähdyksestä. Burevestnik-ohjus on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ylpeys, jonka hän esitteli viime vuonna. Venäjän hallitus ei ole kommentoinut onnettomuutta.

Sunnuntaina julkaistussa videohaastattelussa Sarovin ydintutkimusinstituutin viranomaiset eivät kertoneet, mitä he tarkalleen olivat tekemässä räjähdyksen sattuessa, mutta antoivat ymmärtää työskennelleensä pienen ydinreaktorin parissa.

– Kehittelyä tekee myös moni muu maa. Myös amerikkalaiset testasivat pientä reaktoria viime vuonna. Keskuksemme jatkaa työtä tähän suuntaan, kommentoi ympäripyöreästi venäläisviranomainen Reutersin mukaan.

Ydintutkimusinstituutin johtaja Valentin Kostjukov kertoi, että testiä edelsi vuoden huolellinen työ. Valtion komissio selvittää, mikä meni pieleen.

Suomeen tihkunut heikosti tietoa

Merenkulkua seuraavasta liikenne- ja viestintäministeriöstä Trafista sekä Suomen säteilyvalvonnasta vastaavasta Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan Lännen Medialle, ettei kumpikaan ole saanut Venäjältä mitään virallisia tietoja tapahtuneesta.

Bellona-kansalaisjärjestön Barents Observer -uutissivuston norjalainen päätoimittaja Thomas Nilsen on huolissaan siitä, että tapauksen tietoja on salailtu. Radioaktiivinen vuoto voi vahingoittaa ihmisiä ja luontoa.

– On tavallaan luonnollista, että Venäjän puolustusministeriö salaa millainen ase oli kyseessä, koska tämä on aivan uusi ja salainen ohjus. Aseella sanotaan olevan rajoittamaton kantama, ja sellainen ohjus todella voisi muuttaa kansainvälistä ydinasetasapainoa, Nilsen kommentoi sähköpostitse Lännen Medialle.

Bellona-kansalaisjärjestö on seurannut vuosien ajan Venäjän ydinturvallisuus- ja ympäristöasioita.

Arkangelissa useita sotilaallisia kohteita

Arkangelin alueesta on puhuttu Suomessa vähän, vaikka se kuuluu Venäjän meitä lähimpiin osiin heti Vienan Karjalan takana. Viime aikoina Arkangelin ovat nostaneet uutisiin outo ydinräjähdys, moskovalaisten suurellinen kaatopaikkahanke ja aiemmin Venäjän ja Suomen presidenttien arktinen tapaaminen 2017.

Viimeistään nyt Arkangelin alue kannattaa huomata. Aivan alueen pääkaupungin, Arkangelin, naapurissa toimii Venäjän laivaston ydinsukellusveneiden päätukikohta. Parinsadantuhannen asukkaan Severodvinsk oli sen takia neuvostoaikana kokonaan suljettu ulkomaalaisilta. Kaupungin talouselämän selkäranka on sukellusveneitä rakentava ja korjaava Sevmash-yritys.

Kolmisensataa kilometriä etelään sijaitsee Plesetskin taajamassa avaruuskaupunki Mirnyi, josta laukaistaan raketteja ja ohjuksia.

Arkangelin alue eli venäläisittäin oblast on laaja. Moskovalaisten jätteitä on päätetty rahdata junalasteittain Lenskin piiriin, joka sijaitsee idässä aivan naapurialue Komin rajalla. Kaatopaikkaa ei Arkangelista näe, sillä sinne on yli kymmenen tunnin automatka.

Sen sijaan Severodvinskin ydinreaktorit ovat vajaan tunnin ajomatkan päässä. Nenoksan eli Njonoksan koelaukaisuasemalle tulisi 48 kilometriä ajoa lisää.

Arkangelista ei ole Suomeen suoria teitä. Linnuntietä matkaa Suomen puolelle Kuhmoon on sama kuin Helsingistä Vaasaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siel ydinvoimaa käytetään
raketeissa siis
Siel hautajaiset näytetään
kuolleita on viis
Siel ydinvoimaa käytetään
raketeissa siis
Siel' mitäs viel räjäytetään
celcius, tuhatviis!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hautauspaikka tarkoittaa sitä, että on tapahtunut vakava ydinturma ja alueet ovat saastuneet. Suomessahan tällaisia ei tietenkään "huomata" ja kaikki on hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo perinteinen ydinkoe ollut. Pienikokoista ydinvoimalla toimivaa moottoria kokeiltiin.

Tuossa on jo kummasteltavaa. Pienet ydinreaktorit voisivat olla siviilipuolella ihanneratkaisu sähköntuotantoon. Laivojen ja sukellusveneiden ohella kokeiltiin nyt ohjukseen. Ja siinäpä pulma koska kyseessä sotasalaisuus niin ei tule siviilipuolelle pitkiin aikoihin.

Katastrofi oli toki lähellä. Kun viritys syttyi tuleen niin nuo tiedemiehet ehtivät rajoittaa tuhon vain rakettimoottoriin eikä se ehtinyt hajoittaa ydinreaktoria kuin pikkuisen. Uhrasivat oman henkensä.

Mutta noin on. Hyvin lähellä Suomea on valtavat asevarastot ja tukikohdat sekä koealueet. Miksei joku Tsernobyliin verrattava onnettomuuskin voisi tapahtua ja silloin ollaan vaarassa mekin. Nyt räjähti raketti ja vain vähän aikaa sitten pienoissukellusvene syttyi tuleen, ydinkäyttöinen.

Tuo on Putinille jo kunniakysymys saada tuo toimivaksi ja sarjatuotantoon. Tuli kehuttua jo viime vuonna. Naapuri varustautuu tosissaan.

Miksihän haudattiin tuonne ja näin pian? Omaiset ei tainneet saada olla paikalla. Oliko niin radioaktiivinen juttu että kaikki äkkiä jonnekin syvälle, raketin jäännökset ja menehtyneet? Miten maapohja, pitääkö alue hylätä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ostan ydinvoimalla toimivan Audin tai Volkkarin, saksalainen atomimoottori ei räjähdä heti koeajossa eikä takuu pääty heti kun perävalot katoaa näkyvistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköautot ovat tavallaan ydinvoimalla käyviä menopelejä, ja niitä on jo räjähdellyt kolarien yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kun viritys syttyi tuleen niin nuo tiedemiehet ehtivät rajoittaa tuhon vain rakettimoottoriin eikä se ehtinyt hajoittaa ydinreaktoria kuin pikkuisen. Uhrasivat oman henkensä."

Moottori räjähti ja ydinreaktori meni sen mukana päreiksi.

Nuille kertakäyttöisille plutonium moottoreille ei ole siviilikäyttöä, niitä ei esim. voine pysäyttää.

USA luopui oman kehittelystä 1965, vaikka trump toisin väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hyvin kävi, säteily tulee vain levinneestä plutoniumista ilman resktorin käynnistymistä.
Merialue on kuitenkin suljettu, siviileillä ei pääsyä kuolan niemimaan lahdelle tai sieltä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se mahtava tämä rauhaa rakastava naapurikansa. Ydinkokeita 400km rajalta. Vain ihme ettei ole pamahtanut isommin jo ajat sitten. Nämä elää jossain 50-luvun Maolaisessa utopiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lieköhän riittävän suljettu kaupunki jotta ei ydinpaskat sieltä leviä fennoskandiaankin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eikö ole hyvä että Rosatomin Hanhikivessä tienaamat rahat menee nuihin kivoihin rauhanohjuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valtion komissio selvittää, mikä meni pieleen."

No, kun ihminen on erehtyväinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhrien lukumäärä kasvoi kun säteilysairaus eteni. Tokkopa loppuu seitsemään.

Ainoa oikea teko putinille olisi lopettaa moisen ydinreaktori-moottorien kehittely ( sen ohjus ja torbedo -variantit).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posio yritää saada oikein kunnon trollauksen käyntiin, taitaa kuitenkin lässähtää kuin uutistoimistojen kertomukset Ranskan keltaliivien mellakoista? Sieltä Ranskasta ei tipu tietoja mellakkamarsseista, mutta kyllä muulla kun vähänkin liikahdetaan porukalla, niin on Lännen Media paikalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on vain niin, että Venäjällä on isoimmat aseet, ne ei vaan puhu niistä. Nykyinen Sukhoi (ja uudet) pieksee nuo jenkkien koneet mennen tullen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image