Ulkomaat

Venäjä kommentoi vihdoin mystistä räjähdystä: "Vahinkoja sattuu" – Kreml ei suostu vahvistamaan, oliko kyseessä ydinohjuskoe

Vladimir Putin esitteli Venäjän uutta "superasetta" eli Burevestnik-ohjusta puheessaan viime vuonna. KUVA: MAXIM SHIPENKOV
Ulkomaat 14.8.2019 10:51 | Päivitetty 14.8.2019 14:27
Ida Kannisto

Venäläisviranomaiset ovat pysytelleet hiljaa viime viikon torstaina tapahtuneen räjähdyksen jälkeen. Onnettomuudessa kuoli ainakin viisi ihmistä. He olivat paikalla tutkijoina. Kuolleiden todellinen lukumäärä on yhä epäselvä.

Vahinkoja sattuu. Näillä sanoilla Kreml rikkoi tiistaina viimeviikkoiseen räjähdykseen liittyneen hiljaisuuden televisioyhtiö CNN:n mukaan. Venäjä ei juuri ole kommentoinut onnettomuutta.

– Vahinkoja valitettavasti sattuu. Ne ovat murheellisia. Mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa on tärkeää muistaa niitä sankareita, jotka menettivät henkensä onnettomuudessa, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov tiistaina CNN:n mukaan.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on sanonut, että onnettomuus tapahtui ohjuskokeen aikana Vienanmerellä sijaitsevalla laukaisualustalla.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset taas arvelevat, että kyse oli ilmeisesti uuden, ydinkäyttöisen risteilyohjuksen räjähdyksestä. Mediatietojen mukaan Yhdysvaltain viranomaiset arvelevat, että kyseessä oli Burevestnik, jota Putin ylpeästi esitteli viime vuonna valtion tilaa käsittelevässä puheessaan.

Putin paljasti tuolloin joukon uusia aseita, joita hän kuvaili voittamattomiksi. Burevestnik-ohjuksella on venäläisten mukaan rajoittamaton kantama ja se kykenee läpäisemään kaikki puolustusjärjestelmät. The Guardianin mukaan tutkijat ovat kuitenkin epäileväisiä aseen teknologian toteuttamisen onnistumisesta.

Kremlin tiedottaja Peskov kieltäytyi CNN:n mukaan tiistaina vahvistamasta, liittyikö Burevestnik onnettomuuteen. Hän kuitenkin kiisti, että epäonnistumiset saisivat Venäjän luopumaan pyrkimyksistään kehittää sotilaallista kyvykkyyttään.

Räjähdyspaikalta linnuntietä 400 kilometriä Suomeen

Jotain tilanteen vakavuudesta voi päätellä siitä, että paikalliset uutistoimistot julkaisivat Reutersin mukaan maanantaina viranomaisten lausunnon, jossa kehotettiin turma-alueen lähikylän Nenoksan asukkaita lähtemään alueelta pikaisesti puhdistuksen ajaksi. Myöhemmin samat uutistoimistot peruivat kehotuksen.

Tapahtunut on herättänyt kysymyksiä siitä, millaisia haittoja räjähdys olisi voinut aiheuttaa Suomessa. Oletetusta turmapaikasta Arkangelin alueelta on linnuntietä runsaat 400 kilometriä Suomen rajalle.

– Mikäli kysymys on ohjuksen epäonnistuneesta testilaukaisusta, se muistuttaa siitä, millaisia vaaroja aseohjelmien kehittämiseen voi liittyä, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Aseuhittelu suurvaltojen välillä jatkuu

Aseuhittelu Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä sai tällä viikolla uutta pontta. Kreml sanoi tiistaina, että räjähdyksestä huolimatta se on muita kaukana edellä asekehittelyssä, ja lisäksi Yhdysvaltoihin nähden voitolla ydinasekilvassa.

– Presidenttimme on toistuvasti sanonut, että venäläinen insinööritaito tällä sektorilla jättää merkittävästi jälkeen sen tason, jonka muut maat ovat onnistuneet saavuttamaan, ja on lisäksi melko ainutlaatuista, Peskov kertoi Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vastasi väitteeseen Twitterissä sanoen, että Yhdysvalloilla on "samanlaista, joskin kehittyneempää teknologiaa".

Nimettömänä pysytellyt Trumpin hallituksen virkamies kertoi Reutersin mukaan tiistaina, ettei Washington osaa vielä ottaa kantaa siihen, oliko kyseessä ydinräjähdys. Lähteen mukaan räjähdys saattaa kuitenkin tarkoittaa merkittävää takaiskua Venäjän aseohjelmalle.

Uudenlaista kilpailua suurvaltojen välillä

Bellona-kansalaisjärjestön Barents Observer -uutissivuston norjalainen päätoimittaja Thomas Nilsen on vahvasti sitä mieltä, että räjähdys kertoo kiristyvästä ydinasekilvasta suurvaltojen välillä. Bellona-kansalaisjärjestö on seurannut vuosien ajan Venäjän ydinturvallisuus- ja ympäristöasioita.

Nilsenin mukaan kilpaa kiihdyttävät kaksi tekijää: kylmän sodan asevalvontasopimuksien päättyminen ja se, että Venäjä kehittää uusia ydinaseita, joiden sanotaan pystyvän läpäisemään torjuntajärjestelmät.

– Se mitä näemme tänä päivänä, on uutta teknologista ydinasekilpailua, Nilsen kertoo Lännen Medialle.

Sotilasprofessori Petteri Lalu Maanpuolustuskorkeakoulusta on samaa mieltä. Kilpailu on muuttunut kylmän sodan ajoista.

– Silloin keskeistä oli taistelukärkien ja ohjusten määrä, mutta nyt kilpailu näyttää siirtyneen asejärjestelmien laatuun ja ominaisuuksiin.

Juttua päivitetty 14.8.2019 klo 14.27. Juttuun lisätty ulkoministerin ja sotilasprofessorin kommentit.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kun Putin tulee ensi viikolla vierailulle, Niinistöllä on mainio tilaisuus kysellä räjähdyksestä. Onneksi maidemme välillä ei ole tabuja joista ei voi keskustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi sitten laitetaan ydinsukellusveneeseen ydintorpedo ja se kun epäonnistuneen testin aikana räjäyttää oman ja sukellusveneen ydinreaktorin ja siinä "sivussa" parikymmentä mannertenvälistä ydinohjusta, niin avot! Jos tällainen testi tehdään, niin aika kovat on halut pysyä Kremlissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinkärjet on tehty sellaisiksi että ne eivät vahingossa pystyisi räjähtämään.
Ja jos yksi kärki räjähtäisikin, se todennäköisimmin vain rikkoisi muut kärjet.

Venäjä kehittelee myös ydinreaktorilla toimivia "torpedoja" joilla voi ampua Kuolan niemimaalta Manhattanille vesiteitse.
Kobolttikärjellä varustettuna haaveilevat että koko itärannikko menisi asuinkelvottomaksi.

Mutta summasummaarum, kun ydinreaktoreiden määrää lisätään, ydinonnettomuuden riski kasvaa.
Eli kahdella ydinreaktorilla varustettu sukellusvene on tuplavaarallinen yksimoottoriseen verrattuna.
Ja jos ohjusputkissa on ydinreaktori-risteilyohjuksia ja torpedoputkissa ydinreaktori-torpedoja yhteensä vaikkapa 20kpl, on vikaatumisriski aika kova (vaikka ne onkin pysäytetyssä tilassa, ja vain odottamassa käyttöä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinohjukset eivät räjähdä samaan tapaan kuin ruutitynnyri. Eivät myöskään ydinreaktorit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ajan ootamma Puttiinilta ilimotusta että ovat saaneet elekroonisen herätysvekkarin kehitettyä loppuunsa asti. Nyt Rostovia on saatavilla pelekästään mekkaanisena vetomallisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin sen hautajaisseremonian. Ihmettelin miksi surmansa saaneiden arkkua kantoi liivijengiläiset.
Eli Rosatomilla ja jengiläisillä on jotain yhteistä.
Sanokaapa viisaammat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän liivijengi on isänmaallista suojeluskuntaa, kuten " tohtorin perustama yön sudetkin". Monissa EU-maissa on jo syntynyt veljesjärjestöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin naapurissa. Ilmeisen vakavaa meidän suomalaisten kannalta kun meidän lähietäisyydellä "leikitään" sellaisilla ydinvoimaan liittyvillä asioilla, joiden hallitsemiseen äly ja ymmärryskyky ei kuitenkaan riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viranomaiset ovat ympäristöasioissa läpensä suomettuneita. Tsernobylistäkin kuultiin vasta ruotsalaisten kysyttyä, että ettekö te itänaapurissa todella huomaa mitään. Venäjältä tuleva ydinsäiteily on todennäköisesti nyt jo hengenvaarallista suomalaisille. Jatkuvasti lyhenevän eliniäin voi selittää kätevästi suomalaisten alkoholin kittaamisella ja muilla elämäntavoilla. Peskovhan tuossa toteaa miten ylivertaisia venäläiset ovat etenkin ydinasioissa. Peskovin toteamus tarkoittaa Suomen herrojen mukaan sitä, että Suomessa olevat laitteet mittaavat Venäjältä tulevaa ydinsäteilyä väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, annosnopeusmittareiden lukemat voi kuka tahansa tarkistaa reaaliajassa STUKin sivuilta ja jos vielä epäilyttää, niin hankkia oman mittarin. Mitään muutoksia normaaliin taustasäteilyyn ei ole Suomessa havaittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomellakin on jo katastrofiin johtava "ydin ase" IFM-pankkikorpporaatio. Sekin kuumenee ennen pitkää, ja kansalaiset komennetaan velkakatto bunkkeriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin lausuntoa on ihmetelty USA:ssa.
Virallisten tietojen mukaan vastaavan aseen kehittely lopetettiin 1965, ilmeisen hyvästä syystä.
Eikä USA:lla ole tarvetta moiselle, koska sillä on ydinasekapasiteettia levitettynä ympäri maailman, siksi heidän ohjusten ei tarvitse kantaa ympäri maailman.

Moiset ohjuspuheet on lapsellista peniskateutta/isottelua tai jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisten puolesta toivon sen nykyhallinnolle pikaista loppua. Maailmankuva jossa elävät on vääristynyt äärimmilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän se on ollut vuosisatoja - välillä vain kävi lyhyt vapauden tuulahdus, mutta se vaiennettiin pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä vapausmies Jeltsin oli. Jeltsinin myönteinen puoli oli ympäristöaktivismin salliminen Venäjällä. Putin on taas viemässä musikoita Lievestuoreen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä asiat joko onnistuvat tai ne julistetaan salaisiksi. Miksiköhän siellä kaikki on salaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhulla odotan sitä tasoa, jonka Venäjä tulee tällä menolla saavuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisivat lopettaa kaikki kokeet, mikä liittyy ydinpommeihin. Pitäisi heidänkin jo lopettaa tsaarinaikainen ajattelu, ettei kansan ja naapurikansojen tartte tietää, jos pamahtaa. Keskittyisvät vaan oman maansa ja kansalaistensa hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä vahinkoja ei saisi sattua, kun kyseessä on jollain lailla ydinaseet kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutui väliaikaisesti
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image