Ulkomaat

Venäjä kiisti myr­ky­ty­se­päi­lyt, vaatii pääsyä her­mo­kaa­su­näyt­tei­siin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että se haluaa myös päästä käsiksi hermokaasunäytteisiin. KUVA: SERGEI CHIRIKOV / EPA
Ulkomaat 13.3.2018 13:22
STT

Venäjä kiistää olevansa entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin myrkytyksen takana Britanniassa. Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo maan olevan valmis tekemään yhteistyötä tutkinnassa. Venäjä vaatii myös pääsyä tapauksen hermokaasunäytteisiin.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi eilen, että Venäjä on erittäin todennäköisesti Skripalin ja tämän tyttären myrkytyksen takana. Mayn mukaan Skripalien murhayrityksessä käytettiin Novitshok-nimistä hermomyrkkyä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Skripal, 66, ja hänen 33-vuotias tyttärensä löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Britannian Salisburysta runsas viikko sitten.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) pitää murhayritystä erittäin vakavana asiana. Soinin mukaan EU:n yhteinen avunanto Britannialle ei ole ollut esillä, koska mitään pyyntöä ei vielä ole tullut pöydälle.

Soinin mukaan Suomi on valmis antamaan apua, jos siihen on valmiutta ja sitä pyydetään.

Tutkija: Britannian tuskin vetoaa EU-artikloihin

Britannia tuskin tulee vetoamaan EU:n yhteistä avunantoa koskeviin artikloihin, kun se pohtii mahdollisia vastatoimia Skripalin myrkyllä tehtyyn murhayritykseen, sanoo suomalaistutkija.

– Kyllä pitäisin sitä aika kaukaa haettuna. Tämä on henkilöön kohdistuva myrkytystapaus, ja vaikka vanhaa taustaa vastaavasta onkin, niin tämä on kuitenkin yksittäistapaus. Kun Britannia parhaillaan neuvottelee vielä erosta EU:sta, niin sekin nostaa kynnystä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Keskusteluissa ovat nousseet esille artiklat 222 ja 427. Artikla 222 velvoittaa jäsenmaita antamaan toisilleen apua terroristi-iskun tai luonnonkatastrofin sattuessa, ja artikla 427 taas koskee avunantoa unionin maalle, joka joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Jälkimmäiseen artiklaan Ranska vetosi Pariisin terrori-iskun jälkeen.

– Se, kumpaa artiklaa käytetään, on vähän makuasia. Ranskan tapauksessa on ihmetelty, miksei maan johto vedonnut juuri tuohon nimenomaiseen terrori-iskuja koskevaan artiklaan, vaan käytti tätä toista, joka on liitetty enemmän sotilaallisiin uhkakuviin, Tiilikainen aprikoi.

– Kun asiaa pohdittiin, todettiin syyksi se, että terrorismikohdassa unionin yhteisellä poliittisella johdolla eli komissiolla ja myöskin ulkopolitiikan korkealla edustajalla on rooli, kun taas sitten jälkimmäinen kohta on pelkästään jäsenmaiden välinen. Ranska piti näin johdon omissa käsissään kun se käytti tätä artiklaa, Tiilikainen jatkaa.

Huonoista suhteista hyisiksi

Tiilikaisen mukaan on kuitenkin selvää, että Britannian ja Venäjän jo entuudestaan huonot suhteet jäähtyivät entisestään tuoreen myrkytystapauksen vuoksi. EU:ssa Britannia on muutenkin ollut hyvin ärhäkkä arvostelemaan Venäjän toimia ja kiivas sanktioiden puolestapuhuja.

– Jo tuo aikaisempi Litvinenkon tapaus huononsi Britannian ja Venäjän välejä pysyvämmin. Kun Britannia nyt eroaa EU:sta ja ryhtyy rakentamaan ulkopolitiikkaa omista lähtökohdistaan, niin eihän se kovin hyvä alku ole, jos Venäjällä on Britannian näkökulmasta näin paljon vanhaa syntilistaa.

– Aika synkkä visio uudelle kahdenväliselle suhteelle, Tiilikainen ennustaa.

USA:n tukee Britannian arviota

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Yhdysvallat luottaa täysin Britannian ex-agentin myrkytystutkintaan sekä Britannian arvioon siitä, että Venäjä on todennäköisesti teon takana. Tillersonin mukaan sekä rikoksen tekijöihin että niihin, jotka antoivat määräyksen toteuttaa rikoksen, täytyy kohdistua riittävän vakavia seurauksia.

Entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin murhata hermomyrkyllä Salisburyssa. Tapaus aiheutti mittavat tutkinnat. KUVA: NEIL HALL / EPA

Tillersonin lisäksi Mayn sanomisia on Yhdysvaltain suunnalta kommentoinut myös Valkoinen talo.

– Äärimmäisen tappavan hermomyrkyn käyttäminen Britannian kansalaista vastaan Britannian maaperällä on häväistys, sanoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders.

– Tämä hyökkäys oli häikäilemätön, silmitön ja vastuuton, hän jatkoi.

Sanders ei kuitenkaan syyttänyt teosta Venäjää.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on puolestaan sanonut Naton olevan syvästi huolissaan ex-agenttiin kohdistuneesta hyökkäyksestä. Asiaa maanantaina tiedotteella kommentoinut Stoltenberg sanoi Naton olevan yhteydessä Britannian viranomaisiin tapauksen johdosta. Hän myös sanoi Britannian olevan Naton arvostettu liittolainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Myrkkykaasuisku on terroriteko josta todisteiden mukaan Venäjä on vastuussa. Valtion tekemä terroriteko on sotatoimi joten käytännössä Venäjä julisti sodan Britanniaa vastaan. Näin kärjistetysti sanottuna. Presidentti Niinistö ja kaikki poliitikot ovat ihmeen hiljaa koko asiasta. Luulisi että poliitikot tuomitsivat jyrkästi tämmöiset kaasuiskut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ovat ne todisteet, joitten mukaan Venäjä on vastuussa tapahtuneesta ?? Huhu puheita, ja aihe todisteita, ei faktoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne tulee aikanaan esille. Voi tietysti olla, että kaikkia ei julkisuuteen tuoda.

Jos hermomyrkky on venäläistä tekoa, niin kyse ei ole mistään huhusta vaan faktasta. Mitään uutta ei ole venäläisten murhissa ulkomailla sitten Trotskin murhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki julkisuus ja pakotettu keskustelu lännen kanssa palvelee sisäpolitiikkaa venäjällä nykytilanteessa.
Ajan pelaaminen ja venkoilu kuuluu jo luonteeseen, taktiikkaan kun on myrkkyjä levitelty tai lentokoneita tiputeltu.

Todisteiden ym peräämisellä yritetään saada aina länneltä tiedustelun, tutkinnan ym menetelmiä, tasoa, henkilöitä ym selville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No antakaa sille Venäjälle aineistoa tutkittavaksi niin loppuu tuo vekslaus. Mikäli asia on niin selvä kuin mediassa on kerrottu, niin sieltä voi aivan hyvin antaa Venäjälle pienen näytteen jolla asia varmistuu. Se on ollut viime vuosina joka kerta sama homma eli milloin syytetään Putinia ja välillä taas Trumpia ja kun kysytään, että nyt todistetta tiskiin jotta päästää tuomioistuimeen, niin siihen loppuu juttu aina. Eli luodaan mielikuva mutta sen pidemmälle ei mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin todisteita pöytään eikä vain syytöksiä. Mistään ei voi tuomita ilman todisteita ja mitäpä jos jokin taho koittaa juuri lavastaa syyllisyyden toiselle taholle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Rekan jarrut kärysivät – Molemmat ajokaistat avattu nyt liikenteelle Kuusamontiellä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image