Ulkomaat

Venäjä ja Turkmenistan jakavat kaasun ja Kaspianmeren

Ulkomaat 21.1.2002 15:05
STT
Moskovaan maanantaina työvierailulle saapunut Turkmenistanin presidentti Saparmurat Nijazov toivoo Venäjästä uutta yhteistyökumppania Kaspianmeren jakoa koskevassa kiistassa sekä maakaasutoimitusten tulevaisuuden suunnitelmissa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hyvin nihkeästi sujunut yhteistyö on saamassa uutta vauhtia Afganistanin uuden tilanteen johdosta.

Itämaisen autoritäärisesti hallittu Turkmenistan on nyt Venäjälle mieluisa kumppani, kun muut Keski-Aasian maat vilkuilevat Yhdysvaltojen ja Naton suuntaan.

Turkmenistan on Venäjän jälkeen entisen Neuvostoliiton alueen suuri maakaasun tuottaja. Sillä on kuitenkin ollut suuria vaikeuksia myydä luonnonrikkauttaan ja saada siitä kunnon hinta.

Afganistanin muuttunut tilanne on kuitenkin tuonut uusia näköaloja.

Venäjä on myös kiinnostunut ostamaan itselleen Turkmenistanin kaasua. Se on ollut hieman mustasukkainen, kun Turkmenistan päätti myydä kaasuaan Ukrainalle.

Venäjän eteläosille Turkmenistanin kaasulähteet olisivat lähempänä kuin sen omat.

Toinen yhteinen teema Venäjän ja Turkmenistanin välillä on Kaspianmeren luonnonvarojen jako rantavaltioiden kesken.

Turkmenistanilla on jaon perusteista hieman eri käsitys kuin Venäjällä, mutta Nijazov totesi ennen matkaansa, ettei sopuun pääsy ole mahdotonta.

Kaspianmeren öljyvaroja on tähän mennessä käyttänyt hyväkseen etupäässä Azerbaidzhan mutta myös muut rantavaltiot ovat järven pohjan öljystä kiinnostuneita. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole sopimusta siitä, miten valtioiden rajat järven pohjalla kulkevat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image