Ulkomaat

Venäjä esti pääsyn nor­ja­lais­me­dian verk­ko­si­vuil­le – duuman jäsen vaati in­for­maa­tio­kam­pan­jaa Pohjoismaihin

The Barents Observer kertoi verkkosivuillaan sensurointipyynnöstä, jonka se sai Venäjältä 28. tammikuuta. Kuvakaappaus.
Ulkomaat 22.2.2019 14:19
Ilkka Hemmilä

The Barents Observer seuraa arktisen alueen tapahtumia englanniksi ja venäjäksi.

Venäjä on estänyt pääsyn Norjassa ilmestyvän The Barents Observer -uutissivustolle.

Esto astui voimaan tiistaiaamuna, ja sen jälkeen venäläisten lukijoiden sivustolla on romahtanut, arktisen alueen tapahtumia englanniksi ja venäjäksi seuraava julkaisu kertoo omilla verkkosivuillaan.

The Barents Observer täsmensi Twitterissä keskiviikkona, että jotkin käyttäjät Moskovassa kykenevät yhä vierailemaan sivustolla. Sen sijaan pohjoisessa, kuten Murmanskin alueella, esto vaikutti olevan täydellinen. Sivustolle pääseminen vaati vpn-yhteyden käyttämistä.

Sensuurin taustalla on ruotsinsaamelaisesta homomiehestä kertova artikkeli, jonka sivusto julkaisi venäjäksi 14. tammikuuta. Taustansa takia ennakkoluuloja kokenut haastateltava kertoi muun muassa yrittäneen itsemurhaa kahdesti.

Kaksi viikkoa myöhemmin Venäjän median valvontaviranomainen Roskomnadzor ilmoitti artikkelin rikkovan Venäjän lakia. Sen mukaan artikkeli paitsi kuvaili tapoja tehdä itsemurhia, myös kannusti niiden tekemiseen.

Roskomnadzor vaati artikkelin poistamista vuorokauden sisällä. The Barents Observer kieltäytyi.

Duuman jäsen vaati informaatiokampanjaa

Estoa edelsi Venäjän homoseksuaalien vastaisten lakien isäksi kutsutun kansanedustaja Vitali Milonovin haastattelu Federal News Agency -verkkosivustolla.

The Barents Observerin mukaan Milonov tuomitsi artikkelin "rappeutumista" edustavana. Hän myös vaati asian politisoimista.

– Meidän täytyy lähettää heille nootti, ottaa yhteyttä Norjan suurlähettilääseen ja sanoa, että jos jatkatte tällaisten aineistojen tuottamista venäjäksi Venäjän kansalaisille, se voi vaikuttaa suhteisiimme.

Milonov myös ehdotti, että Venäjän tulisi "vastata moraalittomuuden leviämiseen" ja levittää omaa agendaansa länsimaissa. Pohjoismaissa tämä voisi Milonovin mukaan tapahtua Sputnik-median suorittamaa "informaatiokampanjaa" tukemalla.

Vuonna 2002 toimintansa aloittanut The Barents Observer ilmestyi alun perin Norjan valtion ja sen pohjoisten läänien rahoittamana. Nykyisin se on riippumaton julkaisu.

MAINOS

Kommentoi

Klikkasin auki Barents Observerin. Oli piristävää lukea toisenlaistakin tiedotusta, tosin entisellä kriittisyydellä tarkastellen. Suosittelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälle duuman jäsenelle ei ole kerrottu, että informaatiokampanja on ollut käynnissä jo pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä huvittava maa tuo venäjä. Ei tietoakaan demokratiasta. Vähänkin jos valtaapitäviä, tai valtaapitävää arvostelee, niin on hengenvaarassa, tai ainakin joutuu vankilaan.
Hirvittää kun meilläkin on noita putinin nuoleskelijoita, ainakin yhdessä puolueessa itärajan takaisille toimille löytyy kannatusta. Voisivat muuttaa puolueensa nimen perusvenäläisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä totuus on valehtelua ja valehtelu totuutta. Putinkin lupasi lie monennenko kerran, että kansantalous Venäjällä kasvaa 3-4 prosenttia per vuosi tulevaisuudessa. Kaikki venäläiset tietävät, että se on valetta eli venäläistä totuutta. Totuus eli venäläisittäin vale kertoo kasvuprosentin olevan nollan molemmin puolin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole duuman jäsen tietävinään että Venäjällä on jatkuva valeuutisten ja disinformaation kampanjaointi mm. Suomeen ja Suomesta käynnissä koko ajan mitä mielikuvituksellisimmilla väitteillä ja valheilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei kunnioita mitään. Yhä enemmän sekaantuu suoraan toisen valtion alueella
oleviin asioihin, kuten esim. myrkytti Britannian kansalaisia. On käsittämätöntä, että
meilläkin Venäjää halutaan "ymmärtää" ja puolustellaan mm. Krimin valloitusta.
Varsinkin Perussuomalaiset ovat olleet hämmästyttävän paljon Venäjän puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image