Ulkomaat

Ve­ge­ta­tii­vi­ses­sa tilassa oleva Vincent sai lisää elinaikaa – taistelu rans­ka­lais­mie­hen elämästä vietiin jopa presidentille

Vincent Lambertia hoidetaan sairaalassa Reimsissa Koillis-Ranskassa. Lambertin äiti Viviane Lambert kuvattiin poikansa kanssa heinäkuussa 2013. KUVA: PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS
Ulkomaat 21.5.2019 22:17
Lea Peuhkuri

Ranskalainen oikeus päätti, että vegetatiivisessa tilassa olevan Vincent Lambertin hoitoa pitää jatkaa. Oikeustaistelua tapauksesta on käyty kuutisen vuotta.

Ranskalaiselle Vincent Lambertille, joka on ollut syvässä vegetatiivisessa tilassa yli kymmenen vuotta, on ryhdytty jälleen antamaan ravintoa ja vettä.

Ranskalaisen oikeuden päätös tuli maanantaina noin 12 tuntia sen jälkeen, kun hoitohenkilökunta oli lopettanut Lambertin elämää ylläpitävän hoidon. Asiasta kertovat muiden muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Psykiatrisena sairaanhoitajana toiminut Lambert halvaantui täysin moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2008. Lambert, 42, ei ole juuri ollenkaan tajuissaan, mutta hän pystyy hengittämään ilman apua ja liikuttaa joskus silmiään.

Häntä ruokitaan mahaletkun kautta.

Lambertin tapaus on ollut paljon julkisuudessa Ranskassa lukuisten oikeuskäsittelyiden vuoksi.

Lambertin perheessä kulkee syvät jakolinjat. Hänen vaimonsa Rachel ja kuusi sisarustaan lopettaisivat elämää ylläpitävän hoidon.

Vanhemmat Pierre ja Viviane Lambert, jotka ovat katolilaisia, sekä kaksi muuta sisarusta puolestaan haluavat ehdottomasti hoidon jatkuvan.

Taistelu alkoi jo 2013

Läheisten taistelu Lambertin oikeuksista alkoi vuonna 2013. Tuolloin hoitohenkilökunta päätti suositella ensimmäistä kertaa, että elämää ylläpitävä hoito lopetettaisiin.

Lambertin tila ei ollut parantunut erilaisista hoitoyrityksistä huolimatta.

Lääkärit olivat konsultoineet asiasta Lambertin vaimoa, mutta eivät muita perheenjäseniä. Osa perheestä aloitti oikeustaistelun hoidon jatkamisen puolesta.

Vuonna 2015 Lambertin vanhemmat julkaisivat pojastaan videon konservatiivisella katolilaisella sivustolla. Vanhempien mukaan Lambert reagoi videolla perheenjäseniinsä.

Lääkärit, jotka hoitavat Lambertia, sanoivat kuitenkin, että video antoi harhaanjohtavaa tietoa hänen tilastaan.

Tämän vuoden huhtikuussa sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin että Ranskan korkein hallinnollinen oikeus antoivat päätöksen, jonka mukaan Lambertin hoito voidaan lopettaa.

Toisaalta YK:n alainen Vammaisten henkilöiden oikeuksien komitea on vaatinut Ranskalta, että Lambertin hoitoa jatkettaisiin, jotta se pystyisi perehtymään lisää hänen tapaukseensa.

Ranskassa myös lääkärit ovat julkaisseet mielipiteitään Lambertin hoidon jatkamisen puolesta ja vastaan.

Asia vietiin presidentille asti

Viime viikonloppuna julkaistiin kirje, jonka Lambertin vanhemmat olivat lähettäneet presidentti Emmanuel Macronille.

– Ranskassa vuonna 2019 kenenkään ei pitäisi kuolla nälkään ja janoon, kirjeessä sanottiin BBC:n mukaan.

Macron kieltäytyi puuttumasta asiaan.

Palliatiivisen hoidon johtaja Régis Aubry Besançonin sairaalasta arvioi The New York Timesille, että Ranskassa on arviolta 1 500–1 700 ihmistä samanlaisessa tilassa kuin Vincent Lambert.

Aubryn mukaan kehotukset lopettaa ravinnon antaminen ovat harvinaisia, ja useimmiten perheet ja lääkärit pääsevät yksimielisyyteen elämää ylläpitävän hoidon jatkamisesta.

Vegetatiivinen

Esimerkiksi aivovamman seurauksena ihminen voi joutua vegetatiivisen tilaan. Tällöin ihminen voi avata silmänsä, olla hereillä ja nukahtaa. Hän voi hengittää ilman apua.

Hän ei osoita minkäänlaisia tietoisuuden merkkejä, kuten katseen kohdistamista tai ympäristön seuraamista.

Yksi kansainvälisesti tunnetuimpia tapauksia oli amerikkalainen Terri Schiavo. Hän oli vegetatiivisessa tilassa 15 vuotta sen jälkeen, kun 26-vuotiaana menetti tajuntansa. Syytä sairauskohtaukselle ei löydetty ruumiinavauksen jälkeenkään vuonna 2005.

Hänen miehensä toivoi hoidon lopettamista, hänen vanhempansa toivoivat jatkamista. Pitkän oikeusprosessin jälkeen Schiavon mahaletku otettiin pois.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image