Ulkomaat

Ve­ge­ta­tii­vi­ses­sa tilassa oleva Vincent sai lisää elinaikaa – taistelu rans­ka­lais­mie­hen elämästä vietiin jopa presidentille

Vincent Lambertia hoidetaan sairaalassa Reimsissa Koillis-Ranskassa. Lambertin äiti Viviane Lambert kuvattiin poikansa kanssa heinäkuussa 2013. KUVA: PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS
Ulkomaat 21.5.2019 22:17
Lea Peuhkuri

Ranskalainen oikeus päätti, että vegetatiivisessa tilassa olevan Vincent Lambertin hoitoa pitää jatkaa. Oikeustaistelua tapauksesta on käyty kuutisen vuotta.

Ranskalaiselle Vincent Lambertille, joka on ollut syvässä vegetatiivisessa tilassa yli kymmenen vuotta, on ryhdytty jälleen antamaan ravintoa ja vettä.

Ranskalaisen oikeuden päätös tuli maanantaina noin 12 tuntia sen jälkeen, kun hoitohenkilökunta oli lopettanut Lambertin elämää ylläpitävän hoidon. Asiasta kertovat muiden muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Psykiatrisena sairaanhoitajana toiminut Lambert halvaantui täysin moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2008. Lambert, 42, ei ole juuri ollenkaan tajuissaan, mutta hän pystyy hengittämään ilman apua ja liikuttaa joskus silmiään.

Häntä ruokitaan mahaletkun kautta.

Lambertin tapaus on ollut paljon julkisuudessa Ranskassa lukuisten oikeuskäsittelyiden vuoksi.

Lambertin perheessä kulkee syvät jakolinjat. Hänen vaimonsa Rachel ja kuusi sisarustaan lopettaisivat elämää ylläpitävän hoidon.

Vanhemmat Pierre ja Viviane Lambert, jotka ovat katolilaisia, sekä kaksi muuta sisarusta puolestaan haluavat ehdottomasti hoidon jatkuvan.

Taistelu alkoi jo 2013

Läheisten taistelu Lambertin oikeuksista alkoi vuonna 2013. Tuolloin hoitohenkilökunta päätti suositella ensimmäistä kertaa, että elämää ylläpitävä hoito lopetettaisiin.

Lambertin tila ei ollut parantunut erilaisista hoitoyrityksistä huolimatta.

Lääkärit olivat konsultoineet asiasta Lambertin vaimoa, mutta eivät muita perheenjäseniä. Osa perheestä aloitti oikeustaistelun hoidon jatkamisen puolesta.

Vuonna 2015 Lambertin vanhemmat julkaisivat pojastaan videon konservatiivisella katolilaisella sivustolla. Vanhempien mukaan Lambert reagoi videolla perheenjäseniinsä.

Lääkärit, jotka hoitavat Lambertia, sanoivat kuitenkin, että video antoi harhaanjohtavaa tietoa hänen tilastaan.

Tämän vuoden huhtikuussa sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin että Ranskan korkein hallinnollinen oikeus antoivat päätöksen, jonka mukaan Lambertin hoito voidaan lopettaa.

Toisaalta YK:n alainen Vammaisten henkilöiden oikeuksien komitea on vaatinut Ranskalta, että Lambertin hoitoa jatkettaisiin, jotta se pystyisi perehtymään lisää hänen tapaukseensa.

Ranskassa myös lääkärit ovat julkaisseet mielipiteitään Lambertin hoidon jatkamisen puolesta ja vastaan.

Asia vietiin presidentille asti

Viime viikonloppuna julkaistiin kirje, jonka Lambertin vanhemmat olivat lähettäneet presidentti Emmanuel Macronille.

– Ranskassa vuonna 2019 kenenkään ei pitäisi kuolla nälkään ja janoon, kirjeessä sanottiin BBC:n mukaan.

Macron kieltäytyi puuttumasta asiaan.

Palliatiivisen hoidon johtaja Régis Aubry Besançonin sairaalasta arvioi The New York Timesille, että Ranskassa on arviolta 1 500–1 700 ihmistä samanlaisessa tilassa kuin Vincent Lambert.

Aubryn mukaan kehotukset lopettaa ravinnon antaminen ovat harvinaisia, ja useimmiten perheet ja lääkärit pääsevät yksimielisyyteen elämää ylläpitävän hoidon jatkamisesta.

Vegetatiivinen

Esimerkiksi aivovamman seurauksena ihminen voi joutua vegetatiivisen tilaan. Tällöin ihminen voi avata silmänsä, olla hereillä ja nukahtaa. Hän voi hengittää ilman apua.

Hän ei osoita minkäänlaisia tietoisuuden merkkejä, kuten katseen kohdistamista tai ympäristön seuraamista.

Yksi kansainvälisesti tunnetuimpia tapauksia oli amerikkalainen Terri Schiavo. Hän oli vegetatiivisessa tilassa 15 vuotta sen jälkeen, kun 26-vuotiaana menetti tajuntansa. Syytä sairauskohtaukselle ei löydetty ruumiinavauksen jälkeenkään vuonna 2005.

Hänen miehensä toivoi hoidon lopettamista, hänen vanhempansa toivoivat jatkamista. Pitkän oikeusprosessin jälkeen Schiavon mahaletku otettiin pois.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image