Ulkomaat

Vastasiko Trumpin asianajaja pitkään avoimena olleeseen kysymykseen? "Muellerin tiimi ei nosta ri­kos­syyt­tei­tä istuvaa presidenttiä vastaan"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudolph Giuliani (kuvassa) on antanut ymmärtää, ettei istuvaa presidenttiä vastaan tulla nostamaan rikossyytteitä Venäjä-tutkinnassa. Erikoissyyttäjä Robert Mueller tai hänen tutkintaryhmänsä eivät ole kommentoineet väitettä. KUVA: JOHN TAGGART / POOL
Ulkomaat 17.5.2018 3:32 | Päivitetty 17.5.2018 6:28
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudolph Giuliani on antanut ymmärtää, ettei istuvaa presidenttiä vastaan tulla nostamaan rikossyytteitä Venäjä-tutkinnassa.

Giulianin mukaan tutkintaa johtavan erikoissyyttäjä Robert Muellerin tiimi on informoinut Trumpin lakimiehiä siitä, etteivät he voi nostaa rikossyytteitä Trumpia vastaan.

Mueller ei ole vahvistanut Giulianin väitettä, ja Muellerin tiedottaja on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Asiasta kertovan uutiskanava CNN:n mukaan kyse ei todennäköisesti ole kuitenkaan siitä, että Muellerin tutkinnassa oltaisiin välttämättä tultu tulokseen, jonka mukaan Trumpilla olisi puhtaat paperit Venäjä-tutkinnassa.

Giulianin kommentti perustuu CNN:n mukaan todennäköisesti Yhdysvaltain oikeusministeriön pitkään olemassa olleeseen ohjeistukseen, jonka mukaan istuvaa presidenttiä vastaan ei voida nostaa rikossyytteitä.

- He voivat ainoastaan kirjoittaa raportin, Giuliani sanoi keskiviikkona.

- He eivät voi nostaa rikossyytettä. Ainakin he myönsivät sen meille pienen taistelun jälkeen. He myönsivät sen meille, Giuliani jatkoi.

Virkasyyte mahdollinen

Jos Giulianin väite pitää paikkaansa, antaisi se vastauksen pitkään avoimena olleeseen kysymykseen siitä, aikooko Mueller mahdollisten todisteiden löytyessä nostaa rikossyytteitä istuvaa presidenttiä vastaan ja samalla haastaa oikeusministeriön ohjeistuksen.

Giulianin väitteen perusteella Mueller tiimeineen näyttäisi kuitenkin turvautuvan tarvittaessa muihin keinoihin istuvan presidentin haastamiseksi.

Ohjeistus ei jätä Muelleria kuitenkaan aseettomaksi, jos tutkinnassa ilmenee todisteita, jotka johtaisivat normaalissa tapauksessa rikossyytteisiin. Mueller voi laatia asiasta oikeusministeriölle raportin, joka puolestaan voi toimia perustana virkasyytteelle.

Oikeusministeriön ohjeistus istuvan presidentin rikossyytteistä on ollut olemassa Yhdysvaltain entisen presidentin Richard Nixonin hallinnosta lähtien ja sen on vahvistanut uudelleen Bill Clintonin hallinto, CNN kertoo. Ohjeistusta ei koskaan ole testattu oikeudessa.

"Tästä on ollut paljon spekulaatioita"

Rikossyytteiden nostamisesta istuvaa presidenttiä vastaan on keskusteltu ja spekuloitu useasti Yhdysvalloissa erityisesti Venäjä-tutkinnan myötä. Tutkinnassa Mueller tutkijoineen selvittää Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain toissavuoden presidentinvaaleihin ja sitä, juonitteliko Venäjä Trumpin kampanjatiimin kanssa.

Spekulointia kommentoi muun muassa Yhdysvaltain varaoikeusministeri Rod Rosenstein viime kuussa, kun häneltä kysyttiin, voiko istuvaa presidenttiä vastaan nostaa rikossyytteitä.

– Vastaukseni ei liity meneillään oleviin asioihin, joten vastauksestani ei pidä tehdä päätelmiä. Mutta oikeusministeriö on ollut sitä mieltä, että istuvaa presidenttiä ei voi syyttää. Tästä on ollut paljon spekulaatiota mediassa, eikä minulla ole enempää sanottavaa asiasta, Rosenstein sanoi CNN:n mukaan.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei tietenkään koska mitään venäjäkytköksiä ei ole. Katkeran hävinneen demaripuolueen keksimä mustamalauskampanja vain joka on tuhlannut valtavasti rahaa ja aikaa ja joka on saanut koko läntisen korporaatiomedian näyttämään itsensä hölmöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parikymmentä ihmistä on jo saanut syytteet asian tiimoilta ja puolenkymmentä on jo tunnustanut syyllisyytensä. Yksi asianajaja on jo aloittanut vankilatuomionsa. Giuliani höpöttää omiaan, sillä USAssa kukaan ei ole lain yläpuolella, ei edes presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotka ovat saaneet syytteitä niillä ei ole mitään tekemistä Venäjä-kytösten kanssa vaan yksilöllisiä toimia joilla ei ole mitään yhteyttä Trumppiin. Se on muuten Mueller joka on sanonut ettei nosta syytteitä istuvaa presidenttiä vastaan sillä se on laitonta.
Ja tähän päivään saakka yli vuoden tutkimuksen jälkeen yhtäkään Venäjä-kytöstä ei ole löydetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu siitä kuka kertoo uutisen. Pravdan mukaan kytköksiä ei tietenkään ole. Kannattaa lukea muitakin lehtiä jos niitä siellä nevan rannoilla saa käsinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:02
Työnantajapuolelta ei heru ymmärrystä poliittisille mielenilmauksille ja uusille lakoille – "Työmarkkinoilla tilanne on ihan kestämätön"
20:18
Katso videolta, miten varmistat että pyöräsi renkaat pysyvät kiinni - Hengenvaarallinen renkaiden löysyttely näyttää jatkuvan Oulussa
20:16
Näin katsot, että polkupyörän pikalinkut ovat kiinni
19:19
Hyökkääjä Max Wärn kiekkoilee Jokereissa loppukauden
19:18
Mäkimaajoukkue on yksi nuorimmista kautta aikain – ja tekee töitä tuplamäärällä
19:17
Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oikeusapuyksikkö joka maakuntaan ja verohuojennukset kolmelle ensimmäiselle työntekijälle
19:08
"Pistä mun numero muistiin!" huusi pikkujuniori Rasmus Karjalainen 11 vuotta sitten – Nyt OLS-kasvatti on noussut sensaatiomaisesti kansainvälisiin peleihin Tilaajille
139
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
93
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
89
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
61
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
36
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
33
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
32
Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image