Ulkomaat

Vas­ta­ji­ha­dis­ti­nen terroriteko rauhallisessa Uudessa-Seelannissa yllätti – Supo kerää parhaillaan tietoa kan­sain­vä­li­ses­sä yhteistyössä

Ainakin 49 ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui vakavasti Uuden-Seelannin Christchurchissa kahteen moskeijaan tehdyissä terrori-iskuissa. KUVA: Martin Hunter
Ulkomaat 15.3.2019 16:31 | Päivitetty 16.3.2019 8:48
Riikka Sipilä

Terroriteosta epäilty julkaisi internetissä manifestin ennen Christchurchin verilöylyä. Julistuksen mukaan Uusi-Seelanti ei varsinaisesti ollut iskun kohde, vaan maa ikään kuin edusti kaikkia vauraita länsimaita.

Yksittäistä syytä sille, miksi vakava ampumisvälikohtaus sattui juuri maineeltaan rauhallisessa ja suvaitsevaisessa Uudessa-Seelannissa, on vaikea määritellä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan ns. vastajihadismi on yksi äärioikeistolaisuuden suuntaus länsimaissa.

– Vaikka muslimeihin kohdistettu isku Uudessa-Seelannissa on näistä toistaiseksi selvästi vakavin väkivallanteko, terrori-iskuja moskeijoihin on viime vuosina tehty myös esimerkiksi Lontoossa, Kanadan Quebecissä ja Zürichissä, Sveitsissä.

Tammikko muistuttaa, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna vastaavan mittaluokan terroristisia tekoja tehdään länsimaissa harvoin.

Motiivit välikohtausten taustalla juontavat kuitenkin vahvasti samasta ideologiasta.

– Vastajihadistit katsovat, että terrorismi islaminuskoa vastaan on oikeutettua, koska jihadistit puolestaan tekevät iskuja länsimaissa. He myös uskovat, että valkoinen, länsimainen sivilisaatio on uhattuna islamilaisista maista tulevan maahanmuuton vuoksi.

Manifestissa lueteltiin väkivaltakultin sankareita

Uuden-Seelannin terroriteosta epäilty australialainen mies julkaisi internetissä manifestin ennen Christchurchin verilöylyä.

Julistuksen mukaan Uusi-Seelanti ei varsinaisesti ollut iskun kohde, vaan maa edusti ikään kuin kaikkia vauraita länsimaita.

– Teot ovat yleensä paitsi leimallisesti islamofobisia, myös selvästi suunnitelmallisia. Inspiraatio löytyy usein jostain aiemmin tehdystä vastaavasta väkivallanteosta, oli se sitten tapahtunut missä päin maailmaa tahansa.

Australialainen mies viittasi manifestissaan lukuisiin terroristisiin tekoihin, mukaan lukien viime vuoden huhtikuussa tehtyyn terrori-iskuun Tukholmassa ja Anders Breivikin tekemään joukkomurhaan Utøyan saarella Oslon lähistöllä.

Yksin ideologia ei selitä terroristista väkivaltaa

Tammikon mukaan terrorismin historia tuntee hyvin nk. katalyyttisen tapahtuman terroristisen teon taustalla.

– Tekojen dynamiikka toimii monesti niin, ettei se ole muiden ihmisten silmissä ollenkaan rationaalista. Katalyyttinä voi toimia esimerkiksi yksittäinen tapahtuma iskun tekijän omassa elämässä tai ympäristössä.

Maailmanlaajuisesti tapahtumiin liittyy usein myös väkivaltakultti, jossa aiempien terrori-iskujen tekijät nousevat sankareiksi.

– Sen lisäksi yksittäiset iskut saattavat saada aikaan niin sanotun copycat-ilmiön, jossa väkivallantekoja kopioidaan keinoja kaihtamatta. On myös tapauksia, joissa ihannoidaan nimenomaan tekotapoja, ei niinkään iskujen tekijöitä.

Tammikko korostaa, että ideologialla ei yksin voi selittää terroristista väkivaltaa.

– Lukuisten kansainvälisten tutkimusten perusteella voi sanoa, että ihmiset voivat hyväksyä poliittisen väkivallan ajatuksen tasolla, mutta eivät silti ole itse valmiita väkivallantekoihin.

Supo aloittanut tietojen keräämisen

Suojelupoliisi ei vielä arvioi, joudutaanko Suomen uhka-arviota päivittämään Uudessa-Seelannissa tapahtuneen terrori-iskun jäljiltä. Supo kerää parhaillaan tietoa teon mahdollisista yhteyksistä Suomeen kansainvälisessä yhteistyössä.

– Sen vaikutuksista on toistaiseksi liian varhaista tehdä johtopäätöksiä. On vielä mahdotonta sanoa, oliko kyse yksittäisen tekijän henkilökohtaisesta sodasta, vai löytyykö taustalta jotain kytköksiä Pohjoismaihin tai Eurooppaan, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

Supo on aiemmin todennut, että terrori-iskujen uhka länsimaisia intressejä ja turistikohteita vastaan on kohonnut, ja näin ollen myös suomalaiset voivat joutua länsimaita vastaan suunnattujen iskujen kohteiksi.

– Uhka-arviota ei yleensä päivitetä yksittäisten tekojen jälkeen, jos ei niillä ole yhteyksiä Suomeen.

Suojelupoliisin uhka-arviossa on huomioitu lähinnä radikaali-islamististen ryhmien mahdollisesti aiheuttama uhka maallemme. Sen sijaan äärioikeistolaisten ryhmien tai ns. vastajihadistisen liikehdinnän varalta uhka-arviota ei Suomessa ole laadittu.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Otsikossa on selitys koko kauhealle tapahtumalle, vastajihadistinen terroriteko. Makustele tuota käsitettä niin saatat ymmärtää jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi lintukoto taas tuhoutui. Viha ja radikalismi voi tappaa miltä rahansa suunnalta. Viha voi olla hyvin vaarallista, missä tahansa.

Suomella ei ole kovin kaunis historia viime ajoilta. Yksi joukkopuukotus, lukuisia ampumisia, yksi pommi. Monta estettyä tekoa, joita ei julkisuudessa yksilöidä. Räjähteitä on löydetty. Koneisto toimii takana, Turun tapaus antanee osviittaa, ovatko resurssit riittävät.

Helsingin yliopiston joukkosurmaa asein ja myrkkykaasuin suunnitelleet saivat kolmen vuoden vankeustuomion. Maksimirangaistus olisi ollut neljä. Tuomio kertonee, miten hyvin yhteiskunta pystyy eristämään joukkotuhoa suunnittelevia. Toki seurantaa on. Toinen tekijä toki narahti mahdollisesta uudesta suunnitelmastaan. Kolmea vuotta hän ei ollut eristettynä.

Miten estämme radikalisoitumisen oikealla, vasemmalla, uskonnoissa, antiuskonnoissa? Mitä teemme radikalisoituneille? Ja miten mm. antisemitismin nostaessaan päätään, miten voimme kertoa vaikkapa Suomen juutalaisille, ettei heidän tarvitse pelätä synagoogassaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä syntyy viha? Siitä ettei päättäjät kuuntele kansaa, vaan jääräpäisesti ajavat jotain maailmanlaajuista humpuuki-ideologiaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norja ja Uusi-Seelanti?
Nyt kannattaa tarkalla korvalla seurata. Tämä kertoo siitä ettei puolueettomien sivistysmaiden järjestelmät pysty tasapainottamaan maahantulijoiden ja kantaväestön konflikteja. Jos yksilöt kokevat ettei maiden virallinen johto ole tehtäviensä tasalla , tapahtuu tällaista. Tekosyitä ja kipinöitä löytyy vaikka Suomesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se katso paikkaa tämäkään, kuka olisi uskonut mokomaa norjassakaan vuonna 2011
Tapahtumapaikka on maailman rauhallisin ja levollisin paikka
Viereisessä puistossa voisi vaikka nukkua rauhassa taivasalla

Kovan onnen kaupunki, ensin maanjäristykset, nyt tämä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suojelupoliisin uhka-arviossa on huomioitu lähinnä radikaali-islamististen ryhmien mahdollisesti aiheuttama uhka maallemme. Sen sijaan äärioikeistolaisten ryhmien tai ns. vastajihadistisen liikehdinnän varalta uhka-arviota ei Suomessa ole laadittu." Aika vähättelevää suhtautumista sisäisiin äärioikeistolaisiin uhkiin -pride isku, mv-lehti, kirjasto puukotus Jkylässä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika järkytyksiä ovat olleet mm. USA:n Oklahoman pommi-iskun (168 kuollutta, 800 loukkaantunutta) ja Norjan Oslon ja Utoyan iskujen (77 kuollutta) tekijöiden paljastuttua olleen valkoihoisia, oman maan kansalaisia. Norja kyllä upeasti korosti yhteenkuuluvuutta ja inhimillisyyttä reaktioissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei ole loukkaantunut vakavasti tai kenenkään elämää ei ole tuhottu "äärioikeistolaisten" taholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin maapallon toisella puolella asuva yksittäinen henkilö kokee mm. täällä Suomessa lapsiin kohdistuneet loukkaukset niin voimakkaasti, että ryhtyy tällaisiin tekoihin. Tätä on hyvin vaikeaa ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Oulun johto ei ainakaan ole osannut tunnustaa itsellensä oikeaa syytä, vaan kertovat ongelman juurisyyksi nettiä ja somea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tämä osoittaa, että terrorismi on globaali ilmiö maailmassa ja kuka tahansa meistä voi syyllistyä siihen. Tätä näkökohtaa olisi kaikkien pidettävä mielessä äänestykopissa, jotteivat vihan voimat saisi valtaa maassamme ja lapsillamme olisi turvallista kasvaa uuteen ilmastoystävälliseen maailmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli vaan ajan kysymys, milloin tällaista tapahtuu.Kaikkien terroritekojen jälkeen. Se, että tapahtui Uudessa-Seelannissa oli yllätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka hyötyy loppupelissä tästä teosta? Ne jotka näitä on provosoineetkin, sitten vielä muutama valtio joiden arvot ja toimet on ristiriidassa länsimaiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:50
Poliisi nappasi kiinni Oulun Rajakylässä miehen, jota epäillään huumeissa ajamisesta autolla
6:37
Nainen kaahasi poliisia pakoon autolla Raahessa – etsintäkuulutettu mies löytyi auton tavaratilasta
6:27
Yön uutiskooste: Google muuttaa hakukonetoimintojaan, SDP:n etumatka kokoomukseen on kasvanut
6:18
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
6:17
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita
6:00
Kyllä minua kiinnostaa enemmän se, mitä ehdokas ajattelee, kuin se, miltä hän näyttää Lukijalta
6:00
Itärajan yli tulisi paljon porukkaa laittomasti, jos venäläiset päästäisivät läpi – Rajavartiolaitos sai viime vuodelta hätkähdyttävät lukemat Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Syy siihen, miksi eläkkeiden ostovoima laskee on taitettu indeksi. Syyllinen taitettuun indeksiin on SDP Paavo Lipposen... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image