Ulkomaat

Vapisevan Merkelin tavannut Rinne: "Ta­lou­del­li­nen kannustin on keppi, jolla asioita viedään eteenpäin" – EU-budjetilla ratkotaan ilmaston tulevaisuus

Saksan liittokansleri Angela Merkelin vapiseminen herätti jälleen huomiota, kun pääministeri Antti Rinne (sd.) tapasi hänet Berliinissä. KUVA: HAYOUNG JEON
Ulkomaat 10.7.2019 21:24
Visa Noronen

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamisessa huomio kohdistui taas Merkelin terveydentilaan. Merkel vapisi jo kolmatta kertaa julkisuudessa kuukauden sisällä, kun Rinne ja Merkel kuuntelivat maidensa kansallislauluja.

EU:n kyky vähentää kasvihuonekaasupäästöjään ja turvata oikeusvaltion tulevaisuus riippuu siitä, mitä EU-maat saavat sovittua tulevien vuosien budjeteistaan.

Berliinissä liittokansleri Angela Merkelin tavannut pääministeri Antti Rinne (sd.) kasaa paineita neuvotteluihin, joita Suomi parhaillaan vetää EU:n puheenjohtajamaana.

– Monivuotinen rahoituskehys täytyy kytkeä sekä ilmastonmuutokseen, maahanmuuttoon että oikeusvaltioperiaatteeseen. Taloudellinen kannustin on se keppi, jolla viedä näitä asioita eteenpäin, Rinne sanoi Lännen Medialle Berliinissä.

EU-maat neuvottelevat parhaillaan vuosille 2021–2027 monivuotisesta rahoituskehyksestä eli pitkän aikavälin budjetista.

Suomi yrittää löytää budjettisopua käynnissä olevalla EU:n puheenjohtajuuskaudella, mutta työtä jatkaa todennäköisesti vielä seuraava puheenjohtaja.

Sovun aikaansaaminen on vaikeaa, koska EU-maiden pitää päättää kehyksestä yksimielisesti, ja Suomi haluaa monen muun maan tavoin antaa kehyksen kautta tietyille jäsenmaille porkkanan lisäksi keppiä

Rinne: Kansalaisten paine voi auttaa kääntämään hiilivoimamaiden hallitusten päät

Aiemmin tänä kesänä joukko itäisen Euroopan maita tyrmäsi tavoitteen tehdä EU:sta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Rinne on valmis raottamaan kukkaroa, jotta nämä suostuisivat hylkäämään hiilen.

Yksi ilmastotavoitteen kaatajista oli Puola. Sillä on suuret kivihiilivarat ja suuri joukko väkeä töissä kaivoksilla. Puola aikoo edelleen käyttää hiiltä, vaikka jo nyt se tuottaa yksin 10 prosenttia EU:n hiilidioksidipäästöistä.

Puolan päätä tuskin käännetään pikkusummilla.

– Ei voi puhua vielä summista mitään. Pitää ensin nähdä, millaiset ovat maiden omat valmiudet tähän, Rinne sanoo.

Piikki ei ole täysin auki, Rinne tähdentää.

– Kyse ei ole siitä, että muut maat alkaisivat maksaa toisen jäsenvaltion siirtymää, vaan kyse on auttamisesta eteenpäin sillä tiellä, mikä meidän kaikkien on valittava.

Rinne laskee, että omien kansalaisten paine Itä-Euroopassa auttaa kääntämään hallitusten johtajien päät.

– Esimerkiksi täällä Saksassa on alettu puhua ilmastonmuutoksesta kovemmalla äänellä mielenosoitusten kautta. Ei tässä pitkä aika ole siitä, kun Saksassa vielä oltiin sitä mieltä, ettei vuoden 2050 tavoitetta aseteta.

Rinne vetää ilmastokeskustelun kanssa yhteen oikeusvaltioperiaatteen, sananvapauden ja demokratiakäsityksen.

– Niitä pitää vahvistaa, kehittää ja ylläpitää yhdessä. Jos tämä alkaa murtua, alkaa yhteistyö ilmastoasioissa ja missä tahansa muussa vaikeutua, Rinne sanoo.

Nettomaksajat kykenevät vaikuttamaan riitapukareihin

Rinteen on siis saatava esimerkiksi Unkarin johto hölläämään otettaan maan mediasta, oppositiosta ja oikeuslaitoksesta.

Jotta Unkarin hallitusta voidaan sanktioida asiassa budjettileikkauksilla, muiden EU-maiden on saatava Unkarin hallitus hyväksymään maksukehys, jolla Unkaria voidaan painostaa.

Rinne luottaa EU-budjetin nettomaksajien voimaan jäsenmaihin vaikuttamisessa. Suomi on yksi EU:n nettomaksajista.

– Monivuotinen rahoituskehys tulee olemaan yksi keskeinen väline tässä, koska sinne pitää löytää rahaa. Jos rahaa ei löydy, se vähenee siellä ainakin tietyiltä mailta.

Neuvotteluissa Rinne aikoo olla tiukka.

– Minun on vaikea perustella Suomessa, miksi Suomi maksaa nettona sellaiselle maalle, jossa ei voi luottaa, että tuomioistuin toimii riippumattomasti, oppositiolla on täydet toimintaoikeudet, ja jossa sananvapaus on keskitetty vain hallituksen medioihin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Vaadi nyt hyvä Antti Mergeriltä korvauskai Lapin polttamisesta,tai luovuta tulitikkuaski lahjaksi.
Vaihtoon joutaa kumpikin,vaappvia heikkokuntoisia tasapainohäiritöitä kumalakin,
Antilla enemmän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknologiajättien verotukseen sama linja kuin Ranska tänään julkaisi. 3% vero myynnistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2 vanhaa vapisevaa ja kukaan ei vaadi lääkärien tutkittaviksi.
Näistäkö tulevaisuutemme riippuu?Pelottaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaitiolositoumus estää todellisten ongelmien kertomisen. Urkkikin ehti olla toimintakyvytön varmaan vuosia, ennen kuin oli pakko kertoa karu totuus, mutta liian myöhään. Vahinko oli ehtinyt jo tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Monivuotinen rahoituskehys täytyy kytkeä sekä ilmastonmuutokseen, maahanmuuttoon että oikeusvaltioperiaatteeseen. Taloudellinen kannustin on se keppi, jolla viedä näitä asioita eteenpäin, Rinne sanoi Lännen Medialle Berliinissä."

Saksassa vuonna 2018 47 % sähköstä tuotettiin fossiilisilla ( kivihiili, ruskohiili , maakaasu ) sekä 13 % ydinvoimalla. Suomessa samana vuonna 79 % sähköstä tuotettiin hiilidioksidineutraalisti. ( Lähteet: Fraunhofer ISE ja Energiateollisuus ry )

Saksahan on alun perin ilmoittanut luopuvansa kokonaan ydinsähkön tuotannosta vuoteen vuoteen 2022 mennessä. Sittemmin tuota tavoitetta on siirretty vuoteen 2036. Saas nähdä toteutuuko tuo ja millä Saksa sitten korvaa toisaalta em. fossiilisilla tuotetun sähkön ja ydinvoimalla tuotetun sähkön.

Vai tekeekö Saksa ns. "ruotsalaiset" ? Ruotsihan ilmoitti suurieleisesti jo 1980 -luvun puolessa välissä luopuvansa kokonaan ydinsähkön tuotannosta. Sen päätöksen toteuttaminen on vain "hieman" viivästynyt. Tänä päivänä, vuonna 2019, Ruotsilla on yli kolme kertaa enemmän ydinsähkön tuotantokapasiteettia Suomeen verrattuna. Juuri tänään Ruotsissa ydinsähköä jauhetaan 6 950 MW teholla , kun Suomessa ydinsähköä tehdään samaan aikaan 2 755 MW teholla ( Lähde: Statnett Tall og data fra kraftsystemet 11.7.2019 10:15).

Tuleekin mieleen, että minkälaista "keppiä"pääministeri Rinne sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ovat suunnitelleet Saksalle niin, että se saadaan luopumaan sähkön tuotannossaan fossiilisten ja ydinvoiman käytössä ? Vai maksetaanko Saksallekin porkkanana jatkossa tukea siitä, että se luopuu fossiilisista ja ydinvoimasta ?

Entä minkälaista keppiä Helsingille on suunniteltu, että sen energiayhtiö saadaan luopumaan fossilisten ( kivihiili, kaasu, öljy ) ? Korvataanko fossiiliset polttoaineet 3 500 kpl nimellisteholtaan 3,5 MW tuulimyllyillä ? Mihinkähän ne sijoitettaisiin Helsingissä ? Vai korvataanko Helenin käyttämät fossiiliset polttoaineet puupohjaisilla biopolttoaineilla, joita rahdataan päivittäin 300 - 400 täysperävaunurekalla Helsingin voimalaitoksiin.

Nyt vaan odottelemaan näitä tekoja. Vai jääkö niiden tekojen tekeminen vain Suomen kontolle ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääketieteellisissä julkaisuissa on mainittu tällaisen tärinätaudin liittyvän kannibalismiin. Yleistä Indonesian heimojen ja meksikolaisten kannibalismia harrastaneitten keskuudessa.
Kuru is a rare and fatal nervous system disease. Its highest prevalence occurred during the 1950s and 1960s among the Fore people in the highlands of New Guinea. The Fore people contracted the disease by performing cannibalism on corpses during funeral rituals.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikku Suomi leikkii suurvaltaa ja alkaa ohjaamaan Puolan ja Unkrain kaltaisten maiden asioita. Kannattaisiko nyt pitää vain näppinsä erossa, jotta ne eivät sitten jossakin vaiheessa "palaisi", koska jossakin vaiheessa näillä mailla on myös Eu-puheenjohtajuus ja mitä ne silloin tekevät Suomen kaltaiselle maalle esimerkiksi maataloudelle. Rinne on uusi politiikassa ja varsinkin kansainvälisessä politiikassa, jossa tulee olla erittäin selkeä ja tietyltä osin varovainen, mutta rohkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti tais ehdottaa saksalaisille vappusatasta jolloin Merkel kauhistui ja alkoi tärisemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne kulkee lompsa auki ympäri Eurooppaa, paha vain että ei tuhlaa omia, vaan Suomen veronmaksajien rahoja. Kyllä siellä itä-Euroopassa osataan lypsää rahat pois. Ja pölhöläiset maksaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomen pitää maksaa euroopan suurmaiden ilmastopäästöjä, järjetöntä horinaa pääministeriltä. Mitä se tuolta hakee, sitä ei kuuntele kukaan, kyllä sinne saa rahaa syytää, mitään et saa vastineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaiset ovat nostaneet päästöjään EU alueella eniten ja Rinne menee lupaamaan suomalaisten kompensoivan tämän. Onnea vaan suomalaiset, tunnette Antin älynväläykset pian selkänahassanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikisessä tuutissa jauhetan Merkelin vapinoista mutta aikoinaan kun Japanilla oli ensi kertaa Shinzo Abe pääministerinä - ja joka joutui luopumaan silloin urastaan joksikin aikaa sairautensa vuoksi - ei juuri jauhettu...

Ei se vapina ketään haittaa ja lääkärissä se Merkelkin on taatusti käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Angela Merkelin tärinä ei ole lainkaan merkittävä uutisaihe Ylen television uutisille.

Ajatelkaa, jos Donald Trump tärisisi samalla tavalla!!

Voi tziisus mitä otsikoita ja millaista julkista pohdintaa näkisimme ja kuulisimme.
Oletettavasti A-studiossa istuisivat ainakin Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Mika Aaltola, Ylen toimittajat Paula Vilén, Pirkko Pöntinen ja Mika Hentunen sekä Turun yliopiston professori, Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.
Puhelimen päässä olisi kommentoimassa UPIn Charly Salonius-Pasternak.

Koko jengi tunnetusti Yhdysvaltain politiikan puolueettomia Yle-asiantuntijoita, joilla on neutraalin viilipyttymäinen asenne Donald Trumpia kohtaan!!!

Entä kuinka suuria otsikoita Yleisradio nostaisi, jos "tärinä-tyyppinä" olisi Viktor Orban tai Matteo Salvini?
Ei mitään rajaa artikkeleilla, joiden mukaan tauti on niin paha, että poliittisesta tehtävästä eroaminen on ainoa oikea ratkaisu.

Merkel saa täristä kaikessa rauhassa samaan tyyliin kuin silloin, kun Kekkonen menetti kontrollin jo aikaa ennen kuin media tarttui kunnolla asiaan tai silloin kun Leonid Breznev huojui tuhannen kännissä ottaessaan vastaan paraatia Punaisella torilla.

On uutistoimituksia ja uutistoimituksia. (1) Toiset kertovat kuten asiat ovat, (2) toiset eivät kerro mitään ja (3) kolmannet kertovat omaa totuuttaan. Ylen roolina on kuulua kakkos- tai kolmosryhmään riippuen siitä, kenestä tai mistä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, että ylessä ovat aina samat kommentoijat ja samat kaiken maailman tietäjät jopa samasta perheestä tullaan vuoron perään paikalle. Tämä on suomalaisten yle, josta jokainen maksaa käyttömaksun. Luulisi, että jos saa yli puoli miljardia rahaa, että sillä saisi hyvinkin monenlaisia kommentoijia, mutta ei. Sama peli jatkuu oli päätoimittaja kuka tahansa ja kansanedustajat eivät uskalla sanoa mitään, vaikka heillä olisi puhevalta asioihin. Pelkäävät, että heitä syytetään sananvapauden rajoittamisesta, vaikka mitä muuta tämä ylen touhu on, jos siellä on aina samat kommentoijat ja "perheenjäsenet" kommentoimassa kuin sananvapauden rajoittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kysyikö Rinne tältä "vapisevalta" Merkeliltä, että mitkä ovat Saksan tavoitteet? Kyllä me tiedämme, että Saksa ajaa parhaillaan hiili-vapaata ydinvoimaansa alas ja aikoo korvata sen Venäjältä vedettävällä maakaasuputkella ja maakaasu on yksi pahimpia näiden ilmastoalarmistien paholaisista, että on metaania ja hiilidioksidia. Vai onko Saksa sellaisessa asemassa, että me puhumme vain Puolasta ja Saksan kaasuputkesta ei sanota sanaakaan?

Ja sitten kun Rinne on taivutellut Saksan hillitsemään järkyttäviä hiilidioksidipäästöjään, niin pitäisikö kilauttaa Ranskaan Marconille? Aluksi voisi kysyä, että mitä Marcon oikein ajatteli kun keväällä laski polttoaineveroa ja vieläpäs reippaasti. Tällä Marcon yritti rauhoittaa maassaan vellovia keltaliivimellakoita - tosin turhaan. Eikö Ranskan pitäisi myös pysyä tässä "ilmastorintamassa" vai onko se vain Suomi joka jälleen nostaa polttoaineveroa? Miksi muut eivät nosta? Vai tehdäänkö vain niin, että haukutaan Puolaa kun se EU-globalistien linjauksen mukaan on sallittua. Saksasta ja Ranskasta puhuminen ei ole sallittua jos meinaa totta puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image