Ulkomaat

Vanhoillinen oikeustieteen professori voitti Tunisian pre­si­den­tin­vaa­lit

Vanhoillinen Kais Saied voitti Tunisian presidentinvaalit sunnuntaina. KUVA: MOHAMED MESSARA / EPA
Ulkomaat 14.10.2019 10:44
Ilkka Timonen

Tunisian nuoret antoivat äänensä kuolemantuomiota kannattavalle ja homoseksuaaleja halveksuvalle Kais Saiedillle.

Matalalla profiililla esiintynyt vanhoillinen oikeustieteen professori on voittanut Tunisian sunnuntaiset presidentinvaalit, kertovat ovensuukyselyt Reutersin ja Guardian-lehden mukaan.

Vallankumouksen jälkeisen Tunisian poliittisen ilmapiiriin muutosta heijastaa professori Kais Saiedin, 61, menestys. Hän on ovensuukyselyjen mukaan saamassa 70 prosenttia äänistä. Hän voittaa yli 40 prosenttiyksiköllä kilpailijansa, viime viikolla vankilasta päässeen mediapohatan Nabil Karouin.

Virallisia tuloksia odotettiin myöhemmin maanantaina.

Saied kiitti voitostaan maan nuorta väestöä, joka oli "kääntänyt uuden sivun". Hän kertoi aikovansa rakentaa "uuden Tunisian". Sigma-mielipidemittaustoimiston mukaan noin 90 prosenttia 18–25-vuotiaista äänesti Saiedia. Yli 60-vuotiaista häntä äänestä vajaat 50 prosenttia.

"Panee lopun korruptiolle"

Saied on yhteiskunnallisesti vanhoillinen, hän kannattaa kuolemantuomiota ja hän on puhunut halveksuvasti homoseksuaaleista. Hän aikoo rajoittaa ulkomaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa maassa.

Tuhannet ihmiset kerääntyivät myöhään sunnuntaina pääkaupungin Tunisin kaduille juhlimaan Saiedin voittoa soittaen autojen äänitorvia ja laulaen kansallislaulua. "Kais Saied, kansan ääni", lauloivat väkijoukot.

– Tämä on historiallinen päivä: Tunisia niittää vallankumouksen hedelmiä, sanoi Boussairi Abidi, 39-vuotias mekaanikko Guardianille.

– Kais Saied panee lopun korruptiolle, hän on oikeudenmukainen presidentti.

Karoui sanoi tiedotustilaisuudessa että hän ei päässyt kilpailemaan vaaleissa reilusti. Hän harkitsi valittamista vaalin tuloksesta sen jälkeen kun virallinen tulos julkistetaan.

Tyytymättömyyttä talouden tilaan

Asiantuntijoiden mukaan kärkiehdokkaat ohittivat tunnetummat poliittiset kasvot siksi, että maassa on tyytymättömyyttä talouden kehnoon tilaan. Tämä oli asia, joka alun perin ajoi tunisialaiset kaduille vuonna 2011.

Eläkkeelle jäänyttä professoria Saiedia tukivat sekä islamistit että vasemmistolaiset. Hän ei käyttänyt juuri ollenkaan varoja vaalikampanjaansa. Hän oli luvannut tuoda takaisin vuoden 2011 kansannousun arvot.

– Meidän on tuotava takaisin luottamus kansan ja vallassa olevien välille, Saied sanoi televisiolle ovensuukyselyjen julkistamisen jälkeen Reutersin mukaan.

Jos Saied vahvistetaan presidentiksi, hänellä on tiedossa vaikeita aikoja.

Viime viikolla valittu parlamentti on pahasti jakautunut. Häntä tukeva islamistinen Ennahda-puolue sai parlamenttiin eniten paikkoja, mutta sillä voi olla vaikeuksia saada aikaan hallituskoalitio.

Työttömyysaste on maassa 15 prosenttia, inflaatio on 6,8 prosentissa ja maalla on korkea julkinen velka. Voimakas ay-liike vastustaa talousuudistuksia, joita ulkomaiset lainanantajat vaativat.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image