Ulkomaat

Van­hem­pai­nyh­dis­tys linnoittautui kouluun turvatakseen Katalonian äänestyksen

Barcelonalaiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja David Cerquedan mukaan myös lasten pitää ymmärtää, miksi itsenäisyys olisi Katalonialle tärkeä asia. KUVA: Silja Viitala
Ulkomaat 30.9.2017 22:32
Maija Salmi

– Enää pitkään aikaan ei ole ollut kysymys itsenäisyydestä, vaan irtautumisesta Espanjan korruptoituneesta keskushallinosta. Siksi olemme olleet koulussa koko viikonlopun, jotta äänestys voidaan järjestää, kertoo Barcelonassa sijaitsevan Jaume 1 –alakoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja David Cerqueda.

Barcelonalaiskoulun vanhempainyhdistys on nukkunut koko viikonlopun koulussa turvatakseen huomenna sunnuntaina pidettävän äänestyksen Katalonian itsenäisyydestä.

Keskushallinto pitää äänestystä perustuslain vastaisena ja on uhannut estää sen.

Siksi monet vanhemmat lapsineen ovat linnoittautuneet äänestyspaikkoina toimiviin kouluihin. Jaume 1 -koulussa on tosin virallisesti kyse koko viikonlopun kestävästä juhlasta. Sitä ei poliisi voi Cerquedan mukaan kieltää.

– Lauantain vastaisena yönä kaksi poliisia kävi täällä. Kaikki sujui rauhallisesti ja he lähtivät pois, kun kerroimme, että meillä on käynnissä juhla.

Nyt koulun lattioilla on makuupusseja ja patjoja. Patiolla on käynnissä jalkapallopeli, jota tahdittaa kaiuttimista kuuluva musiikki. Naapurit ovat tuoneet lapsille ja heidän vanhemmilleen ruokaa.

– Eräs rouva toi kahdeksan grillattua kanaa. Kaikki naapuristossa vaikuttavat tyytyväiseltä toimintaamme, Cerqueda sanoo.


Kahden lapsen isän mukaan lapsille on selitetty, mistä itsenäisyysäänestyksessä on kyse. Itsenäisyyttä kannattavien lasten vanhempia on syytetty lasten käyttämisestä poliittisina pelinappuloina. Cerqueda on toista mieltä.

– Lapsille pitää kertoa totuus, jotta he ymmärtävät, että kyse on demokratiasta ja kansalaisoikeuksista.

Lapset eivät kuitenkaan nukkuneet koulussa äänestystä edeltävänä yönä turvallisuussyistä.

– Emme voi tietää, miten poliisi käyttäytyy huomenna, hän perustelee.

Cerqueda myöntää, että koulun kaikkien oppilaiden vanhemmat eivät todennäköisesti ole itsenäisyysäänestyksen kannalla.

– Kukaan ei ole kuitenkaan esittänyt vastalausetta. Olemme myös varautuneet selittämään heille, mistä äänestyksessä on kyse.


Äänestyspaikat avautuvat yhdeksän aikaan aamulla. Vanhempainyhdistys on pyytänyt äänestäjiä tulemaan paikalle kuitenkin jo puoli kuuden aikaan aamulla.

– Tietojemme mukaan poliisi ei voi takavarikoida äänestysmateriaalia, jos paikalla on yli kymmenen prosenttia tässä koulussa äänestävistä.

Vielä lauantaina äänestysmateriaalia ei oltu tuotu koululle.

– Aluehallinnosta kerrottiin, että materiaalien pitäisi olla täällä viimeistään seitsemältä.

Cerqueda uskoo, että Katalonia on itsenäinen maa maanantaina.

– Me olemme kestäneet Espanjan sortoa jo liian kauan. Nyt on aika näyttää, että pärjäämme paremmin omillamme.

Häntä ei mietitytä se, ettei Katalonian aluehallinnolla ole selviä suunnitelmia siitä, millä tavalla Katalonian itsenäinen valtio toimisi.

– Kaikki selviää aikanaan, hän uskoo.

Lauantai-iltaan mennessä 1300 äänestypaikkoina toimivista kouluista ainoastaan 163 oli Barcelonan poliisivoimien mukaan vallattu vanhempainyhdistysten toimesta.

Lauantaina Barcelonan kadut täytti myös itsenäisyysäänestystä vastustavien Espanja-mielisten vastamielenosoitus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näkisimpä suomessa joskus vielä tuollaista omistautumista asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
20:00
Lohkovoitto ja kasa maaleja – Niklas Jokelaisen hattutemppu siivitti AC Oulun Suomen cupin lohkovoittoon
20:00
Rovaniemen hovioikeus on aktiivisin matkakäräjillä, joista suurin osa kohdistuu Ouluun – Miksi hovioikeus niin usein alentaa tuomioita? Tilaajille
19:59
Saari ratkaisi jatkoerässä Kärppien naisille pudotuspelien avausvoiton
175
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
26
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Verotus kovenee jo muutenkin aika nopeasti kun eläke yli kahden tonnin menee. Tällaiset jutut kumpuavat vasemmiston rive... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image