Ulkomaat

Vanhanen pyysi anteeksi muslimeilta

Ulkomaat 15.2.2006 0:00
Pia Edman, Nina Törnudd

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pyysi tiistaina virallisesti anteeksi sitä, että profeetta Muhammediaesittäviä pilakuvia on julkaistu suomalaisilla verkkosivuilla. Samalla keskusrikospoliisi ilmoitti aloittaneensa esitutkinnan kuvien julkaisemisesta.

Alunperin tanskalaisia pilakuvia on julkaistu muun muassa Suomen Sisu -järjestön nettisivuilla.

Suomessa aloitettu rikostutkinta on tiettävästi ensimmäinen koko EU:ssa. Missään muussa Euroopan maassa kuvien julkaisemisesta ei ole tehty poliisiasiaa, vaikka kuvia on julkaistu sekä sanomalehdissä että nettisivuilla.

KRP:n apulaispäällikön Tero Kurenmaanmukaan on syytä epäillä, että kuvia julkaisseet ovat rikkoneet uskonrauhaa. Uskonrauhaan rikkomiseen voi syyllistyä, jos julkisesti herjaa tai häpäisee jotakin, mitä uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä. Profeetta Muhammedin kuvaaminen on islamin oppien mukaan kiellettyä.Uskonrauhan rikkomista ei ole ennen tutkittu


Tulossa on ennakkotapaus myös Suomen oloissa, sillä uskonrauhan rikkomista koskevaa lainkohtaa ei ole Suomessa ennen sovellettu.

Kuvat nettisivuillaan julkaissut Suomen Sisu luonnehtii itseään kotisivullaan kansallismielisten yhteistyöjärjestöksi, joka "pyrkii vahvistamaan tervettä kansallista ja kulttuurista itsetuntoa".

Järjestö julkisti kuvat sivuillaan sunnuntaina, vastalauseena sille, että Ruotsissa palveluntarjoaja oli sulkenut kansallismielisen Sverigedemokraterna-puolueen ja sen äänenkannattajan nettisivut, joilla kuvat oli julkaistu.

Suomen Sisun puheenjohtaja Teemu Lahtinen ilmoitti, että Muhammad-kuvat pysyvät kotisivuilla poliisitutkinnasta huolimatta.Vanhanen pahoillaan


Vanhanen pyysi Torinon kisojen yhteydessä antamassaan kannanotossa kuvien julkaisua anteeksi sekä omasta että hallituksen puolesta. Hän sanoi olevansa pettynyt siihen, että Suomessakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka haluavat loukata islamin pyhänä pidettyjä arvoja."

Pyydän omasta ja Suomen hallituksen puolesta anteeksi sitä, että muslimien uskonnollisia tunteita on näin loukattu myös Suomessa", Vanhanen sanoi.

Uutistoimistot Reuters ja AFP uutisoivat tuoreeltaan sen, että kuvat oli julkaistu suomalaisilla nettisivuilla. Uutinen nousi muun muassa kuwaitilaisen sanomalehden etusivun jutuksi. Vanhasen avustajakunnasta kerrottiin, että päätös anteeksipyynnöstä oli pääministerin oma.

Aikaisemmin Vanhanen sanoi, ettei hän lähde antamaan minkäänlaisia ohjeita, miten tiedotusvälineiden pitäisi toimia profeetta Muhammadia esittävien piirrosten julkaisun osalta. Pääministeri sanoi toissa viikolla Yleisradion Lauantaiseurassa, että on aivan selvää, että valtiot eivät ole vastuussa itsenäisen lehdistön tekemisistä, eikä valtiovalta voi lähteä komentelemaan tiedotusvälineitä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On siinä viisas mies. Arvostan häntä suuresti. Hän on Kekkosen jälkeen eniten ryöpytetty, hyökkäilty poliittinen johtaja.
Se vahvistaa mikkei tapa. Vanhanen on suoraselkäinen suomalainen. Media hyökkää ja aktivoituu kohdistamaan hyväksi katsomamaansa suuntaan työnsä kärjen niin tässäkin kun kaiveli kaukaa historiasta ihmeteltäväksemme, miten korrektistikin voi ympäristönsä kanssa elää. Vanhasenkin ansiota on, ettei Suomi ja suomalaiset ole muslimien radikalisoituneiden voimien kohteina. Tämä on syytä muistaa tänäkin päivänä.
Veitsen kääntäminen haavassa on toisille vierasta jälkityötä, toisille se on nautinto. En voi hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai tämä lautakasa-Matti, siitäkö oikeasti puhe? Sama kaveri jonka pääministerikaudella hallituksensa kvartetti Matin johdolla päätti 2008 että suomi alkaa elää velaksi? Ja kukaan ei muista miksi Kepu romahti 2011 vaaleissa? Ei näköjään, kun taas mentiin 2015 halpaan. Ja vielä ihmettelette miksi on saanut ryöpytystä? Aiheesta. Ja vielä karmeamopaa on tiedossa tämän hallituksen aikana. Herra meitä varjelkoon, kun omat poliitikkomme meidät vievät teuraalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaiset kommentit rohkaisivat muslimeja jatkamaan terrosia ja "suuttumista", koska se osoittaa taktiikan toimivan. "Länsi taipuu kun tarpeeksi riehutaan"...

Vanhanen olis erittäin vastuuton tuolloin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Vanhanen on myös suomettunut, että nuoleskelee islamia! Tällainen heppu meillä ollut pääministerinä ja aikoo asettua uudelleen ehdolle! EI KIITOS Matti! Emme tarvitse sinua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

matilla kaivelee vanhat asiat ja se vanha losokasakin on haudattu takapihalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijat eivät ilmeisesti ole huomanneet että kyse on tosi vanhasta uutisesta vuodelta 2006. Kukahan nosti tämän suosituimpien joukkoon... itsestään se ei ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistynyt ihminen ei loukkaa tai piirrä loukkaavia kuvia muiden ihmisten jumalista tai profeetoista. Jokainen pitäköön omat jumalansa tai olla pitämättä jumalia tai profeettoja ollenkaan. Kenelläkään ei ole mitään syytä loukata Islamin pyhiä arvoja. Kenelläkään ei ole mitään syytä loukata esim. Suomessa Lars Leevi Laestaudiuksen seuraajia. Ateistit saavat pitää oman uskonsa myös. Myöskään tappaminen ei ole sallitua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,mutta on kuitenkin fiksua olla loukkaamatta kun sillä ei saada aikaan kuin ikäviä asioita!
Onko suuri rohkeus sen arvoista mitä Ranskassakin on tapahtunut.
Parempi laiha sopu kuin lihava riitä ja kansalaisten altistaminen tällaisille veriteoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa...Ei tipu ääniä sinne suuntaan.Mistä tahansa muusta mailman asiasta tehtynä kuvat eivät aiheuta mitään tunteita kenessäkään paitsi yhdessä asiassa.Kuvat eivät tapa, vaan ihmiset.Sitäpaitsi mitkään kuvat taikka loukkaukset eivät ylipäätänsä oikeuta tappamiseen/väkivaltaan.Pimeällä keskiajalla tilanne oli vähän eri mutta 2000 luvun euroopassa pitäisi osata käsitellä asiat fiksusti, eikä ottaa joka asiasta itseensä.Pilakuvien piirtäjä saattaa itsestänsä tyhmän tehdä , mutta jos asiaan ei reagoida mitenkään, eikä anneta huomiota ei se piirtelykään kauaa jatku.Minua saa haukkua ja pilkata niin kauan kuin tuntee jaksavansa, en ruoki trolleja joten se leikki yleensä kauaa kestä.Tämä islami on ollut nyt otsikoissa negatiivisessa sävyssä jo niin monta vuotta, että onko ihme että jotkin ihmiset provosoituvat piirtelemään kuvia? Jos sinun perheesi olisi mennyt terroristi iskussa, mitä itse ajattelisit? Tuskin mitään ylistypuheita ainakaan julkistaisit.Sivistyneen ihmisen on vaikea ymmärtää sitä, miten jotkin kuvat ylipäätänsä saavat ihmisen tekemään massamurhia.Kiusaaminen ja turha loukkaaminen on toki tuomittavaa, mutta liian pitkälle mennessä asioihin voi hakea oikeutta kyseisen henkilön kanssa sivistyneesti/sopia asioita, mutta jos tuntuu että pitää käydä kostoksi jokin koulu pommittamassa, niin sellaiselle ajattelulle suomi on väärä paikka asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.1.
Henkilöauto ja rekka kolaroivat Simon Maksniemessä – yksi henkilö loukkaantui
19.1.
Ulkomaat sopivat aseidenvientikiellosta Libyaan – Huippukokouksessa linjattiin myös, etteivät ulkopuoliset sotkeudu enää Libyan taisteluihin
19.1.
Rentous puuttuu OLS:n otteista – "Kestää aina aikansa, ennen kuin saamme rivejä kasattua"
19.1.
Varusmiesliitto on puolustusministeri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan
19.1.
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19.1.
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19.1.
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta iltayöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Olette pahansuopia

Olen samaa mieltä. Moukilta puuttuu alkeellisimmatkin käytöstavat ja sivistys. Kateellisia riittää, jos joku on elänyt k... Lue lisää...
Sylva L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image