Ulkomaat

Vanhanen pyysi anteeksi muslimeilta

Ulkomaat 15.2.2006 0:00
Pia Edman, Nina Törnudd

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pyysi tiistaina virallisesti anteeksi sitä, että profeetta Muhammediaesittäviä pilakuvia on julkaistu suomalaisilla verkkosivuilla. Samalla keskusrikospoliisi ilmoitti aloittaneensa esitutkinnan kuvien julkaisemisesta.

Alunperin tanskalaisia pilakuvia on julkaistu muun muassa Suomen Sisu -järjestön nettisivuilla.

Suomessa aloitettu rikostutkinta on tiettävästi ensimmäinen koko EU:ssa. Missään muussa Euroopan maassa kuvien julkaisemisesta ei ole tehty poliisiasiaa, vaikka kuvia on julkaistu sekä sanomalehdissä että nettisivuilla.

KRP:n apulaispäällikön Tero Kurenmaanmukaan on syytä epäillä, että kuvia julkaisseet ovat rikkoneet uskonrauhaa. Uskonrauhaan rikkomiseen voi syyllistyä, jos julkisesti herjaa tai häpäisee jotakin, mitä uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä. Profeetta Muhammedin kuvaaminen on islamin oppien mukaan kiellettyä.Uskonrauhan rikkomista ei ole ennen tutkittu


Tulossa on ennakkotapaus myös Suomen oloissa, sillä uskonrauhan rikkomista koskevaa lainkohtaa ei ole Suomessa ennen sovellettu.

Kuvat nettisivuillaan julkaissut Suomen Sisu luonnehtii itseään kotisivullaan kansallismielisten yhteistyöjärjestöksi, joka "pyrkii vahvistamaan tervettä kansallista ja kulttuurista itsetuntoa".

Järjestö julkisti kuvat sivuillaan sunnuntaina, vastalauseena sille, että Ruotsissa palveluntarjoaja oli sulkenut kansallismielisen Sverigedemokraterna-puolueen ja sen äänenkannattajan nettisivut, joilla kuvat oli julkaistu.

Suomen Sisun puheenjohtaja Teemu Lahtinen ilmoitti, että Muhammad-kuvat pysyvät kotisivuilla poliisitutkinnasta huolimatta.Vanhanen pahoillaan


Vanhanen pyysi Torinon kisojen yhteydessä antamassaan kannanotossa kuvien julkaisua anteeksi sekä omasta että hallituksen puolesta. Hän sanoi olevansa pettynyt siihen, että Suomessakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka haluavat loukata islamin pyhänä pidettyjä arvoja."

Pyydän omasta ja Suomen hallituksen puolesta anteeksi sitä, että muslimien uskonnollisia tunteita on näin loukattu myös Suomessa", Vanhanen sanoi.

Uutistoimistot Reuters ja AFP uutisoivat tuoreeltaan sen, että kuvat oli julkaistu suomalaisilla nettisivuilla. Uutinen nousi muun muassa kuwaitilaisen sanomalehden etusivun jutuksi. Vanhasen avustajakunnasta kerrottiin, että päätös anteeksipyynnöstä oli pääministerin oma.

Aikaisemmin Vanhanen sanoi, ettei hän lähde antamaan minkäänlaisia ohjeita, miten tiedotusvälineiden pitäisi toimia profeetta Muhammadia esittävien piirrosten julkaisun osalta. Pääministeri sanoi toissa viikolla Yleisradion Lauantaiseurassa, että on aivan selvää, että valtiot eivät ole vastuussa itsenäisen lehdistön tekemisistä, eikä valtiovalta voi lähteä komentelemaan tiedotusvälineitä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On siinä viisas mies. Arvostan häntä suuresti. Hän on Kekkosen jälkeen eniten ryöpytetty, hyökkäilty poliittinen johtaja.
Se vahvistaa mikkei tapa. Vanhanen on suoraselkäinen suomalainen. Media hyökkää ja aktivoituu kohdistamaan hyväksi katsomamaansa suuntaan työnsä kärjen niin tässäkin kun kaiveli kaukaa historiasta ihmeteltäväksemme, miten korrektistikin voi ympäristönsä kanssa elää. Vanhasenkin ansiota on, ettei Suomi ja suomalaiset ole muslimien radikalisoituneiden voimien kohteina. Tämä on syytä muistaa tänäkin päivänä.
Veitsen kääntäminen haavassa on toisille vierasta jälkityötä, toisille se on nautinto. En voi hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai tämä lautakasa-Matti, siitäkö oikeasti puhe? Sama kaveri jonka pääministerikaudella hallituksensa kvartetti Matin johdolla päätti 2008 että suomi alkaa elää velaksi? Ja kukaan ei muista miksi Kepu romahti 2011 vaaleissa? Ei näköjään, kun taas mentiin 2015 halpaan. Ja vielä ihmettelette miksi on saanut ryöpytystä? Aiheesta. Ja vielä karmeamopaa on tiedossa tämän hallituksen aikana. Herra meitä varjelkoon, kun omat poliitikkomme meidät vievät teuraalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaiset kommentit rohkaisivat muslimeja jatkamaan terrosia ja "suuttumista", koska se osoittaa taktiikan toimivan. "Länsi taipuu kun tarpeeksi riehutaan"...

Vanhanen olis erittäin vastuuton tuolloin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Vanhanen on myös suomettunut, että nuoleskelee islamia! Tällainen heppu meillä ollut pääministerinä ja aikoo asettua uudelleen ehdolle! EI KIITOS Matti! Emme tarvitse sinua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

matilla kaivelee vanhat asiat ja se vanha losokasakin on haudattu takapihalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijat eivät ilmeisesti ole huomanneet että kyse on tosi vanhasta uutisesta vuodelta 2006. Kukahan nosti tämän suosituimpien joukkoon... itsestään se ei ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistynyt ihminen ei loukkaa tai piirrä loukkaavia kuvia muiden ihmisten jumalista tai profeetoista. Jokainen pitäköön omat jumalansa tai olla pitämättä jumalia tai profeettoja ollenkaan. Kenelläkään ei ole mitään syytä loukata Islamin pyhiä arvoja. Kenelläkään ei ole mitään syytä loukata esim. Suomessa Lars Leevi Laestaudiuksen seuraajia. Ateistit saavat pitää oman uskonsa myös. Myöskään tappaminen ei ole sallitua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,mutta on kuitenkin fiksua olla loukkaamatta kun sillä ei saada aikaan kuin ikäviä asioita!
Onko suuri rohkeus sen arvoista mitä Ranskassakin on tapahtunut.
Parempi laiha sopu kuin lihava riitä ja kansalaisten altistaminen tällaisille veriteoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa...Ei tipu ääniä sinne suuntaan.Mistä tahansa muusta mailman asiasta tehtynä kuvat eivät aiheuta mitään tunteita kenessäkään paitsi yhdessä asiassa.Kuvat eivät tapa, vaan ihmiset.Sitäpaitsi mitkään kuvat taikka loukkaukset eivät ylipäätänsä oikeuta tappamiseen/väkivaltaan.Pimeällä keskiajalla tilanne oli vähän eri mutta 2000 luvun euroopassa pitäisi osata käsitellä asiat fiksusti, eikä ottaa joka asiasta itseensä.Pilakuvien piirtäjä saattaa itsestänsä tyhmän tehdä , mutta jos asiaan ei reagoida mitenkään, eikä anneta huomiota ei se piirtelykään kauaa jatku.Minua saa haukkua ja pilkata niin kauan kuin tuntee jaksavansa, en ruoki trolleja joten se leikki yleensä kauaa kestä.Tämä islami on ollut nyt otsikoissa negatiivisessa sävyssä jo niin monta vuotta, että onko ihme että jotkin ihmiset provosoituvat piirtelemään kuvia? Jos sinun perheesi olisi mennyt terroristi iskussa, mitä itse ajattelisit? Tuskin mitään ylistypuheita ainakaan julkistaisit.Sivistyneen ihmisen on vaikea ymmärtää sitä, miten jotkin kuvat ylipäätänsä saavat ihmisen tekemään massamurhia.Kiusaaminen ja turha loukkaaminen on toki tuomittavaa, mutta liian pitkälle mennessä asioihin voi hakea oikeutta kyseisen henkilön kanssa sivistyneesti/sopia asioita, mutta jos tuntuu että pitää käydä kostoksi jokin koulu pommittamassa, niin sellaiselle ajattelulle suomi on väärä paikka asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image