Ulkomaat

Va­lon­pil­kah­dus synkässä Syyriassa: Joitakin haa­voit­tu­nei­ta on saatu evakuoitua – kapinallisten murskaaminen jatkuu silti julmana

Pienet lapset saavat hoitoa kaasuhyökkäyksen jälkeen al-Shifuniehin kylässä Ghoutassa. Lähteiden mukaan noin 18 ihmistä altistui myrkyllisille kaasuille pian sen jälkeen, kun YK julisti maahan tulitauon ensimmäisen kerran tänä vuonna.
Ulkomaat 13.3.2018 15:21
Nea Alanen, Reuters

Syyrian itäisessä Ghoutassa on käyty verisiä taisteluita vuoden alusta lähtien. Presidentti Bashar al-Assad ei suostu luovuttamaan ilman voittoa, eivätkä kapinalliset aio antautua. Siviilit jäävät sodan tuoksinassa pahasti jalkoihin. Kansalle Syyria on helvetti maan päällä.

Ensimmäiset sairaiden ja haavoittuneiden evakuoinnit on saatu käyntiin itäisen Ghoutan alueelta Syyriassa. Evakuoinnit toteutetaan osissa. Uutislähteiden mukaan noin 35 ihmistä on päässyt matkaamaan sotilaiden saattamana Doumasta kohti Damaskoksen liepeillä sijaitsevaa suojaa.

YK:n mukaan Syyrian Ghoutassa on yli tuhat kriittisesti sairasta ja haavoittunutta ihmistä, joiden pitäisi päästä hoitoon muualle.

Yli 1100 ihmistä on kuollut ja 4000 haavoittunut sen jälkeen, kun Syyrian hallitus aloitti tuhoisat iskunsa itäisessä Ghoutassa, pääkaupunki Damaskoksen lähellä.

Hallitus on onnistunut valtaamaan kapinallisten alueita

Hallitus on onnistunut valtaamaan noin 60 prosenttia kapinallisjoukkojen alueesta. Hallituksen tavoite on murskata viimeinenkin kapinallisten linnake Damaskoksen lähellä.

Al-Assadin joukkojen on onnistunut eristää Douman ja Harastan kaupungit muusta Ghoutasta. Douma on joskus ollut yksi Syyrian suurimmista kaupungeista.

Ne pommisuojat, jotka ovat yhä edes jotenkin ehjiä, pullistelevat ihmisten paljoudesta. Doumassa useat perheet joutuvat nukkumaan kaduilla taivasalla vailla suojaa.

Noin 70 ihmistä on jouduttu hautaamaan puistoon, sillä ruumiiden kuljettaminen hautausmaille on liian vaarallista jatkuvan pommituksen vuoksi.

Kaikesta kammottavasta siviilien kärsimyksestä huolimatta kapinallisten puhemies Hamza Birqdar vannoo, että heidän joukkonsa aikoo puolustaa Ghoutaa viimeiseen asti.

Yhdysvallat uhoaa tarttuvansa yksin toimeen

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa ei päästy yksimielisyyteen siitä, mitä maailman pitäisi Syyrialle tehdä. Yhdysvallat penää uutta, sitovaa kuukauden mittaista tulitaukoa Ghoutan alueelle. Yhdysvaltojen edustaja Nikki Haley mainitsee, että jollei YK toimi, Yhdysvallat ryhtyy tekoihin Syyriassa yksin.

– Kun kansainvälinen yhteisö jatkuvasti epäonnistuu toiminnassaan, Yhdysvallat on pakotettu toimimaan itse, Haley totesi maanantaisessa kokouksessa.

Venäjän armeija vastasi tiistaina jyrkästi, että jos Yhdysvallat iskee, Venäjä ryhtyy vastatoimiin.

Venäjä on tarjonnut kapinallisten joukoille turvallista pääsyä ulos taistelualueilta, jos he antautuvat ja luovuttavat alueensa Syyrian hallitukselle.

Samaa taktiikkaa Syyrian hallitus ja Venäjä ovat käyttäneet muuallakin Syyriassa.

Afrinin kurdikapinalliset Turkin tähtäimessä

Turkin armeija kertoo piirittäneensä kurdien hallussa olevan Afrinin kaupungin Syyriassa. Turkki aloitti ilmaiskut Afrinissa tammikuussa.

Turkki pitää Yhdysvaltojen tukemia kurdien sotilasjoukkoja terroristeina ja tahtoo tuhota ne Afrinista.

Amerikkalaisille YPG-kurdijoukot ovat tärkeä tekijä Syyrian sodassa. BBC raportoi, että jos Turkin joukot etenevät itään kohti Manbijin kaupunkia, taistelut voivat levitä alueille, joilla on Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen tukikohtia.

Miksi Afrin on tärkeä Turkkilaisille?

Afrinin ja toisen kurdien hallitseman kaupungin Manbijin välillä on kaistale Syyrian kapinallisjoukkojen aluetta.

Jos Turkki saisi Afrinin ja Manbijin kukistettua, turkkilaiset joukot hallitsisivat 200 kilometrin levyistä aluetta Syyrian pohjoisrajalla.

Venäjä hallitsee alueen ilmatilaa, mutta on ilmoittanut pitäytyvänsä erossa alueen tapahtumista.

Afrinin alueella asuu noin miljoona ihmistä. Kaupungin piirittämisellä voi olla suuret ja tuhoisat humanitaariset seuraukset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sota loppuu siihen kun Yhdysvallat vetäytyy alueelta ja tunnustaa tappionsa. Sori kun emme onnistuneet vaihtamaan Syyrian hallintoa.
Tappio on jo täysin selvä ja jatkaminen tuo vain lisää sodan uhreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
19
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image