Ulkomaat

Valkoinen talo Trumpin katumuksesta: ymmärrettiin väärin – presidentti harmittelee, ettei korottanut Kiinan-tulleja vielä enemmän

Donald Trump näyttää havahtuneen Kiinan kanssa käytävän kauppasodan vakavuuteen. KUVA: JEFF J MITCHELL / POOL
Ulkomaat 25.8.2019 13:43 | Päivitetty 25.8.2019 14:54
Jami Jokinen

Valkoisen talon mukaan presidentin kommentit tulemisesta toisiin ajatuksiin on tulkittu täysin väärin. G7-maiden kokouksessa kommentoinut presidentti sanoo, ettei Pohjois-Korea riko ohjuskokeillaan mitään sopimuksia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota ei näytä lientymisen merkkejä – pikemminkin päin vastoin, sillä presidentti Donald Trump harmittelee tullimaksuja koskevia päätöksiään.

Aiemmin tänään Trump totesi tulleensa kauppasodassa "toisiin ajatuksiin". Hän kommentoi asiaa G7-maiden kokouksessa Ranskan Biarritzissa.

Lausunnon tulkittiin tarkoittavan, että Trump katuisi kauppasodan yltymistä. Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham kuitenkin selitti myöhemmin, että asia on ymmärretty täysin väärin.

– Presidentti Trump tarkoitti päinvastaista – hän katuu, ettei nostanut tulleja korkeammalle, Grisham totesi.

Ei sittenkään aio käyttää hätätilalainsäädäntöä?

Presidentin Kiinaa koskevat puheet ovat olleet viime päivinä aiempaakin tiukempia.

Ennen Ranskaan lähtöään hän tviittasi muun muassa pohtivansa, kumpi on Yhdysvalloille pahempi vihollinen, keskuspankki Fedin johtaja Jeremy Powell vai Kiinan presidentti Xi Jinping.

Lauantaina Trump väläytti jopa mahdollisuutta julistaa maahan hätätila, minkä tarkoituksena olisi suoda hänelle lisää valtuuksia esimerkiksi yritysten ohjaamiseen. Presidentti muun muassa sanoi "määräävänsä" yrityksiä siirtämään tuotantoaan Kiinasta Yhdysvaltoihin.

Sunnuntaina kellossa oli myös aivan toisenlaisia ääniä.

Brittiläisen Guardianin mukaan Trumpilla ei nyt ole konkreettisia aikeita hätätilan suhteen ja kutsui jopa keskustelusuhdetta Kiinan kanssa hyväksi.

– Me keskustelemme. Luulen, että he haluavat sopimusta enemmän kuin minä, hän totesi lehden mukaan.

Yhdysvallat ja Japani eri linjoilla Pohjois-Koreasta.

Pohjois-Korean uusimmista ohjuslaukaisuista presidentti sanoi, ettei hän ole niistä iloinen. Trumpin mukaan Pohjois-Korea ei kuitenkaan riko mitään sopimuksia.

Trump sanoi lisäksi uskovansa, että maan johtaja Kim Jong-un "tekee oikein" sekä huomautti, että monet muutkin maat tekevät kokeita lyhyen matkan ohjuksilla.

Japanin pääministeri Shinzo Abe puolestaan oli asiasta täysin eri mieltä ja sanoi, että kokeet rikkovat YK: päätöslauselmaa.

Sunnuntaina Trump kommentoi myös G7-maiden paluuta G8-maiksi, jos Venäjän sallittaisiin palata. Maa suljettiin ryhmän ulkopuolelle Krimin valtauksen jälkeen.

Trumpin mukaan Venäjän paluu olisi "hyödyllistä."

 
 
 
 
 
 
 
 
MAINOS

Kommentoi

Venäjä pudotettiin pois omista tekosistaan johtuen. Ja Putin laski varmasti reaalipolitiikan mukaan että muutamassa vuodessa maailma unohtaa Krimin anastamisen. Mutta ei saa unohtaa sillä se johtaisi siihen että Venäjä valloittaisi lisää heikommilta valtioilta. Georgia menetti kaksi maakuntaansa ihmisineen ja koska maailma ei reagoikut juurikaan niin viiden vuoden päästä Ukraina koki saman kohtalon.
Pitää ottaa historiasta opiksi. Eräs johtaja 30-luvulla otti Saarinmaan ja Tsekinmaan ja liitti Itävallankin itseensä lännen katsellessa vierestä ja odottaen että jokohan riitti. Vielä piti saada puolet Puolasta ja vasta sitten länsi reagoi.
Ei takaisin G8:aan ennen kuin Krim palautuu Ukrainalle. Ei siis koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yksi Trumppi pysty Kiinan kansaa vapauttamaan . Venäjä vapautui kommunismista , mutta eipä ole kehumista nykymenossakaan, varsinkaan naapureille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtaako valtamedia sellaisen pienen asian, että me osaamme itsekin katsoa nämä videot? Tuo Trumpin "lausunto" mihin tässä viitataan, on Valkoisen talon Youtube kanavalla jota meistä osa tilaa eli katsoin sen heti tuoreeltaan. Trump ja Johnson siinä täysin selvästi vitsailevat ja miehet ovat äärimmäisen hyvällä päällä. Trump tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että Kiinan kommunistinen hallinto ei voi mitenkään ennustaa Trumpin liikeitä ja tulevat häviämään tämän väännön 100-0.

Mitä ihmettä tuollainen hyödyntää ketään, että tulkitaan moinen asia aivan kuin Trump päästäisi kommunistit pälkähästä? Tuollaisesta tulkinnasta saa parhaimmillaankin vain 15min kestävän pienen helpotuksen huokauksen kunnes todellisuus palaa ja Trump ei tule hellittämään milliäkään painetta Kiinaa vastaan. Sen näkee jo umpiunessa olevakin, että hyvien tyyppien tärkein päämäärä on kommunistien kaataminen Kiinan hallinnosta ja Kiinan upean kansan vapauttaminen vuosikymmenten painajaisesta. Tekee niin kuin pikkuisen hyvää koko ihmiskunnalle, kun kuudesosa planeetan populaatiosta viimein vapautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuloksena on Kiinan kansan vapauttaminen kommunismin ikeen alta ja valtion demokratisoituminen, niin voidaan sanoa Trumpin tekevän hyvää työtä, oli hänesta persoonana mitä mieltä tahansa. Vai onko Kiinan diktatuuri mielipidevankeineen ihanteesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja samaan aikaan Trumppi kaveraa Pohjois-Korean ja Saudi-Arabian, näiden "demokratian mallimaiden", kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usassa ihmiset, niin kuin länsimaissakin ihmiset ovat jatkuvan yhteiskunnan kontrollin alla. Näissäkin yhteiskunta jyrää yksilön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä olet katsonut liikaa Hollywood elokuvia missä taistelevat hyvä ja paha ja hyvä (siis amerikkalainen) lopuksi voittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image