Ulkomaat

Valkoinen talo kieltäytyi kutsusta keskiviikon kuulemisiin – Trumpilla perjantaihin asti aikaa päättää jat­ko­kuu­le­mi­sis­ta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vastasi median kysymyksiin virkarikostukinnasta marraskuun lopulla Valkoisessa talossa. KUVA: YURI GRIPAS / POOL
Ulkomaat 2.12.2019 16:23
Ida Kannisto

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tällä viikolla kongressin oikeusvaliokuntaan. Demokraatit haluavat äänestää virkasyytteen nostamisesta vielä ennen joulua.

Tulevan kuukauden odotetaan olevan ratkaiseva Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinnassa. Vuoden loppuun mennessä saattaa selvitä, tuleeko Trumpista kolmas virkasyytteeseen joutunut presidentti Yhdysvaltojen historiassa.

Tällä viikolla virkarikostutkintaan liittyvät kuulemiset siirtyvät edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnasta oikeusvaliokuntaan. Sunnuntai-iltana Valkoisen talon asianajaja Pat Cipollone kertoi oikeusvaliokunnalle viisisivuisen kirjeen välityksellä, että Trump tai hänen edustajansa eivät osallistu keskiviikon kuulemisiin.

Trump sai viime viikolla kutsu oikeusvaliokunnan ensimmäiseen kuulemiseen, joka järjestetään ensi keskiviikkona 4. joulukuuta. Hän sai mietintäaikaa sunnuntaihin saakka.

– Trump voi joko osallistua tai lopettaa valittamisen, sanoi oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler viime viikolla.

Valkoisen talon Cipollone perusteli päätöstä sillä, ettei keskiviikon todistajia ole vielä nimetty, kertoo uutistoimisto Reuters. Lisäksi Cipollone kyseenalaisti, tarjoaisiko oikeusvaliokunta presidentille oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin kuulemisissa.

Kritiikkiä Cipollonelta sai myös se, että kuulemiset on ajoitettu keskiviikolle eli samalle päivällä, jolloin Trumpin on määrä olla Nato-tapaamisessa Lontoossa.

Valkoisella talolla on kieltäytymisestä huolimatta yhä mahdollisuus osallistua kuulemisiin. Oikeuskomitea asetti seuraavaksi takarajaksi perjantai-iltapäivän. Siihen mennessä Valkoisen talon on päätettävä, osallistuuko Trump tai hänen edustajansa myöhempiin kuulemisiin.

Cipollonen mukaan Trumpin leiri saattaa harkita osallistumista myöhemmin, tietyn ehdoin, kertoo Reuters.

Ratkaiseva viikko alkaa

Keskiviikkona oikeusvaliokunnan ensimmäisessä kuulemisessa on tarkoitus kuulla neljää lakiasiantuntijaa, joiden nimiä ei ole vielä paljastettu. The Washington Postin mukaan heiltä odotetaan todistusta ainakin virkasyytteen määritelmästä.

Keskiviikon kuulemisia pidetään merkittävänä askeleena kohti mahdollisia syytteitä.

Tiedusteluvaliokunnan on tarkoitus toimittaa ennen ensimmäisiä kuulemisia oikeusvaliokunnalle raportti, joka esittää yksityiskohtaisesti väitteet, joiden mukaan Trump painosti Ukrainaa tutkimaan poliittista vastustajaansa Joe Bidenia.

Oikeusvaliokunnan odotetaan pitävän useita julkisia kuulemisia, kertoo CNN. Sen jälkeen valiokunta voi alkaa laatia virkasyytettä. Virkasyytteen nostamisesta äänestää koko edustajainhuone.

Kuulemisten jälkeen tutkinta saattaa edetä vauhdilla, sillä mediatietojen mukaan demokraattien pyrkimyksenä on, että edustajainhuone äänestää virkasyytteen nostamisesta vielä ennen joulua.

Trump on kiistänyt tehneensä mitään väärää. Demokraatit ovat sanoneet toivovansa, että Trump edustajineen hyödyntää heille tarjotun mahdollisuuden osallistua kuulemisiin, mikäli Trump ei ole tehnyt mitään väärää, kertoo The New York Times.

Virkarikostutkinnan taustalla puhelinkeskustelu

Virkarikostutkinnassa edustajainhuone selvittää, käyttikö Trump valtaansa väärin ja painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä aloittamaan tutkinnan demokraattien Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista. Joe Biden on gallupien perusteella Trumpin todennäköinen vastustaja ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Virkarikostutkinnan keskiössä on Trumpin ja Zelenskyin heinäkuussa käymä puhelinkeskustelu. Ennen puhelua Trump jäädytti Ukrainalta maalle tärkeän sotilasavustuksen. Tutkinta selvittää, käyttikö Trump avustusta painostuskeinona.

Julkisissa kuulemisissa tuli esille, että Trump olisi tarjonnut Zelenskyille vastapalveluksena tutkinnasta vierailua Valkoiseen taloon.

Trump halusi tutkinnan siitä, miksi Biden vaati syyttäjän erottamista. Hunter Biden kuului ukrainalaisen liikemiehen omistaman Burisma Holdings -energiayhtiön hallitukseen samaan aikaan, kun hänen isänsä Joe Biden toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä.

Useiden lähteiden mukaan korruptoituneena pidetyn syyttäjän erottamista vaati moni taho. Esimerkiksi The Washington Postin mukaan syyttäjää pidettiin korruptoituneena "molemmilla puolilla Atlanttia" ja Yhdysvaltojen eurooppalaiset liittolaiset sekä Ukrainan korruption vastainen komitea työskentelivät jo tuolloin saadakseen syyttäjän pantua viralta.

MAINOS

Kommentoi

Trump uskoo, että jos kieltäytyy yhteistyöstä, niin koko tutkimus unohtuu ja vainoaminen loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja Bidenin poika veti $50,000 kuukausipalkkaa tämän korruptoituneen yrityksen johdossa ilman mitään koulutusta tai edes kielitaitoa. Ei ihme että Trumpin hallitus pyysi tutkimaan asiaa. Ja sitten se Joe Biden video jossa syyllistyy juuri siihen mistä syyttää Trumppia, ironista todella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Trump tutkimuksia, tuloksia ja johtopäätöksiä Bidenistä halunnut vaan julkista ilmoitusta aloitettavasta tutkimuksesta. Tämä olisi sitten pidetty jatkuvana puheenaiheena vaalikampanjassa. Tämän Ukrainalta vaadittu ilmoitus oli hinnoiteltu 400 miljoonan arvoiseksi.

Oikea toimintatapa olisi ollut antaa oikeusministeriön toimia asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tässä jo kaksi vuotta tutkittu tyhjiä Venäjä-kytköksiä joissa ei ollut
mitään perää. Tämä syyttely samaa luokkaa, kansalaiset ovat kyllästyneet ja se näkyy jo mielipide tiedusteluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkittu on ja kuusi Trumpin apuria on tuomittu oikeudessa sekä selvitetty vaalihäirintään syyllistyneet tiedustelumiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä estää Trumpia aloittamasta virallista Biden tutkimusta, jos se niin vaivaa? Ilmeisesti syyttäminen on tärkeintä, totuudella ei niin väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin. tätä uutista vain toistellaan, mitään selkoa ei ole mitä tarkoittaa että talo osallistuu. journalismi hoi missä olet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image