Ulkomaat

Väkivalta jatkuu Hongkongissa – poliisi sai mie­le­no­soit­ta­jan nuolen jalkaansa ja katuja siivoavat kiinalaiset sotilaat epäilyttävät

Hongkongin poliisi käytti vesitykkiä mielenosoituksen hajottamiseen sunnuntaina. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 17.11.2019 20:28
Daniel Wallenius

Hongkongissa on jälleen takana levoton viikonloppu. Teknilliseen yliopistoon linnoittautuneet mielenosoittajat ampuivat poliiseja jousipyssyillä ja palopommeilla. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Yksi poliisi joutui sairaalaan saatuaan jalkaansa osuman nuolesta.

Yhteenotot väkivaltaistuivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja poliisi varoitti niiden täyttävän mellakan tunnusmerkit. Poliisi sanoi myös varhain maanantaina paikallista aikaa käyttävänsä oikeita ammuksia, mikäli on tarvis. Aiemmin poliisi on ampunut ainakin yhtä mielenosoittajaa.

Yliopisto on viimeinen mielenosoittajien hallussa olevista viidestä yliopistosta. Mielenosoittajat ovat käyttäneet sitä tukikohtanaan tukkiessaan liikenteen Hongkongin saaren ja Kowloonin välisessä tunnelissa.

Yliopiston lähellä sijaitsevassa Kiinan armeijan tukikohdassa sotilaat ovat tarkkailleet tapahtumia kiikareilla. Silminnäkijöiden mukaan osa sotilaista on pukeutunut mellakkavarusteisiin.

Kiinan armeijan joukkoja on myös nähty Hongkongin kaduilla shortseihin ja t-paitoihin pukeutuneena. He ovat siivonneet yhteenottojen jälkiä harjojen ja punaisten muoviämpäreiden kanssa.

Kiinan armeijan läsnäolo Hongkongin kaduilla on hyvin harvinaista, sillä tämä on vasta toinen kerta sen jälkeen, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997. Viimeksi sotilaita oli paikalla siivoamassa taifuunin jälkiä viime vuonna.

Sotilaiden läsnäolo kadulla vaikka vain siivoustehtävissä on herättänyt keskustelua Hongkongin autonomian tilasta. Mielenosoittajien yksi keskeinen kritiikin kohde on Kiinan sekaantuminen alueen asioihin. Kiina on kiistänyt tämän.

MAINOS

Kommentoi

Milloin Kaleva tekee juttua Ranskassa vuoden jatkuneista mielenosoituksista? 53 viikonloppua putkeen sadattuhannet ihmiset kaduilla. Valtamedia hiljenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi että vuoden kestävät mellakat kiinnostaisivat mediaa? Mistä johtuu että ihmiset on kaduilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti lopputulos on, että Kiinan armeija ottaa Hong Kongin haltuunsa. Demokratia loppuu Hong Kongista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englanti valtasi Kiinalle kuuluvan Hong Kongin ooppiumsodan yhteydessä, eli ainoa miehittäjä alueella on ollut Englanti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nerokas oivallus! :D

Kiinan väestö mannerkiinassa on paljon huonommassa asemassa kuin väestö Hong Kongissa. Kun sanotaan, että "Kiina tekee sitä tai tätä", niin silloin puhutaan siitä, mitä Kiinaa hallitseva luokka päättää tehdä. Kommunistieliitti pelkää Kiinassa myös maan väestön reaktioita, ja siksi ensimmäinen reaktio on aina brutaalin väkivaltainen. Kansa halutaan pitää pelossa. Tämä näkyy hyvin itsenäisyyttä halajavan uiguuriväestön kohtelussa. Yli miljoona uiguuria on suljettu keskitysleirille. Tiibetissäkään tilanne ei ole parempi.

Taiwanissa ajatus Kiinaan liittymisestä jollakin "kahden järjestelmän sopimuksella" taitaa olla pian kovin etäistä...

Kiinan diktatorinen hallinto romahtaa kuitenkin sillä hetkellä, kun kansan rohkeus ylittää pelon kynnyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinaa pitäisi painostaa ja boikotoida, mutta yksikään valtio ei sitä valitettavasti uskalla tehdä. Kaikkien yksittäisten ihmisten panosta siis tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image