
Hongkongissa on jälleen takana levoton viikonloppu. Teknilliseen yliopistoon linnoittautuneet mielenosoittajat ampuivat poliiseja jousipyssyillä ja palopommeilla. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Yksi poliisi joutui sairaalaan saatuaan jalkaansa osuman nuolesta.
Yhteenotot väkivaltaistuivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja poliisi varoitti niiden täyttävän mellakan tunnusmerkit. Poliisi sanoi myös varhain maanantaina paikallista aikaa käyttävänsä oikeita ammuksia, mikäli on tarvis. Aiemmin poliisi on ampunut ainakin yhtä mielenosoittajaa.
Yliopisto on viimeinen mielenosoittajien hallussa olevista viidestä yliopistosta. Mielenosoittajat ovat käyttäneet sitä tukikohtanaan tukkiessaan liikenteen Hongkongin saaren ja Kowloonin välisessä tunnelissa.
Yliopiston lähellä sijaitsevassa Kiinan armeijan tukikohdassa sotilaat ovat tarkkailleet tapahtumia kiikareilla. Silminnäkijöiden mukaan osa sotilaista on pukeutunut mellakkavarusteisiin.
Kiinan armeijan joukkoja on myös nähty Hongkongin kaduilla shortseihin ja t-paitoihin pukeutuneena. He ovat siivonneet yhteenottojen jälkiä harjojen ja punaisten muoviämpäreiden kanssa.
Kiinan armeijan läsnäolo Hongkongin kaduilla on hyvin harvinaista, sillä tämä on vasta toinen kerta sen jälkeen, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997. Viimeksi sotilaita oli paikalla siivoamassa taifuunin jälkiä viime vuonna.
Sotilaiden läsnäolo kadulla vaikka vain siivoustehtävissä on herättänyt keskustelua Hongkongin autonomian tilasta. Mielenosoittajien yksi keskeinen kritiikin kohde on Kiinan sekaantuminen alueen asioihin. Kiina on kiistänyt tämän.
Kommentoi ()
Milloin Kaleva tekee juttua Ranskassa vuoden jatkuneista mielenosoituksista? 53 viikonloppua putkeen sadattuhannet ihmiset kaduilla. Valtamedia hiljenee.
Aika kornia verrata Hong Kongia ja Ranskaa. Sellaiseen kykenee vain persu.
Luulisi että vuoden kestävät mellakat kiinnostaisivat mediaa? Mistä johtuu että ihmiset on kaduilla?
Valitettavasti lopputulos on, että Kiinan armeija ottaa Hong Kongin haltuunsa. Demokratia loppuu Hong Kongista.
Englanti valtasi Kiinalle kuuluvan Hong Kongin ooppiumsodan yhteydessä, eli ainoa miehittäjä alueella on ollut Englanti.
Nerokas oivallus! :D
Kiinan väestö mannerkiinassa on paljon huonommassa asemassa kuin väestö Hong Kongissa. Kun sanotaan, että "Kiina tekee sitä tai tätä", niin silloin puhutaan siitä, mitä Kiinaa hallitseva luokka päättää tehdä. Kommunistieliitti pelkää Kiinassa myös maan väestön reaktioita, ja siksi ensimmäinen reaktio on aina brutaalin väkivaltainen. Kansa halutaan pitää pelossa. Tämä näkyy hyvin itsenäisyyttä halajavan uiguuriväestön kohtelussa. Yli miljoona uiguuria on suljettu keskitysleirille. Tiibetissäkään tilanne ei ole parempi.
Taiwanissa ajatus Kiinaan liittymisestä jollakin "kahden järjestelmän sopimuksella" taitaa olla pian kovin etäistä...
Kiinan diktatorinen hallinto romahtaa kuitenkin sillä hetkellä, kun kansan rohkeus ylittää pelon kynnyksen.
Kiinaa pitäisi painostaa ja boikotoida, mutta yksikään valtio ei sitä valitettavasti uskalla tehdä. Kaikkien yksittäisten ihmisten panosta siis tarvitaan!